UPS 2014’te 4,6 Milyar Paket Teslimatı Gerçekleştirdi
UPS, 2015 yılında hisse başına sağlayacağı kazançta yüzde 6–12 oranında bir büyüme hedefliyor.

06 Şubat 2015 Cuma 16:55
UPS, 2015 yılında hisse başına sağlayacağı kazançta yüzde 6–12 oranında bir büyüme hedefliyor.
UPS, 2014’ün dördüncü çeyreğinde düzeltilmiş hisse başına seyreltilmiş kazancının 1,25 dolar olduğunu açıkladı. GAAP bazında, 2013’te 1,25 dolar olan düzeltilmiş hisse başına kazanç, 2014’ün dördüncü çeyreğinde sabit kalarak 0,49 dolar oldu.
Şirket, 23 Ocak’ta bugünkü nihai duyuru ile tutarlı olan dördüncü çeyrek sonuç beklentisini açıklamıştı. UPS, ABD yurt içi segmentindeki operasyon sonuçlarının beklenenin üstündeki yoğun sezon masraflarından olumsuz etkilendiğini belirtti.
UPS CEO’su David Abney, “UPS müşterileri, tatil döneminde sunduğumuz yüksek kaliteli hizmetten çok memnundu ancak mali sonuçlar beklentilerimizin altında kaldı” dedi.
Abney sözlerine şöyle devam etti: “2015’e girerken bu eşitsizliğin hem maliyet hem de gelirler açısından üzerine eğileceğiz. Operasyonel verimliliği artırarak ve gerektiğinde fiyat ayarlamaları yaparak kârlılığı arttırmak için gereken eylemleri gerçekleştireceğiz. Büyüme stratejimiz sağlam ve uzun vadeli hisse başına kazanç büyüme hedefimiz olan yüzde 9–13’ün arkasındayız.”
UPS dördüncü çeyrekte 1,3 milyar gönderi teslimatı yaptı. Bu, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 8,1 artış olduğu anlamına geliyor. Ayrıca 2014 yılında şirket, 2013’e göre yüzde 6,8 artış göstererek toplamda 4,6 milyar gönderinin teslimatını gerçekleştirdi.
2014 yoğun sezonunda UPS: 100 bin geçici süreli çalışan istihdam etti, Aralık’ta dünya çapında 572 milyon gönderi teslim etti, hem Siber Pazartesi hem de Yoğun Gün teslimatlarında şirket tahminlerini aşarak yüzde 12 artış sağladı ve yoğun Gün teslimatları, sıradan bir güne göre yüzde 100’den daha fazla artış göstererek 35 milyon gönderiyi aştı.
Bahsedildiği üzere dördüncü çeyrekteki GAAP mali sonuçlarının iki önemli özelliği var. Öncelikle şirket destekli yılsonu emekli maaşı ve emeklilik sonrası ödemelerini hesaplamak için kullanılan indirim oranları 2014’te oldukça azaldı. Bu da 670 milyon dolarlık nakit olmayan ve piyasaya göre değerlenen bir vergi sonrası ödemesiyle sonuçlandı. İkinci olarak şirket, daha önce duyurulan bazı sağlık ödemeleriyle ilgili olarak 22 milyon dolarlık bir vergi sonrası ödemesi yaptı.
31 Aralık’ta sona eren yılda UPS, şirketin desteklediği emeklilik maaşı planlarına 800 milyon dolarlık vergi sonrası katkı yaptıktan ve ikinci çeyrekte birtakım sendika çalışanlarını çok işverenli sağlık planlarına transfer etmek için 1,5 milyar dolar ödedikten sonra 3,4 milyar dolarlık serbest nakit akışı sağladı. Ayrıca şirket yıl içinde sermaye masrafları için 2,3 milyar dolar yatırım da yaptı.
UPS hisse başına 2,4 milyar dolarlık kâr payı ödedi
2014’te UPS, önceki yıla göre hisse başına yüzde 8,1 artış sağlayarak 2,4 milyar dolarlık kâr payı ödedi. Bunun yanı sıra 26 milyondan fazla hisseyi yaklaşık 2,7 milyar dolara satın aldı.
ABD Yurtiçi paket gönderimi dördüncü çeyrek gelirleri yüzde 7,5 artarak 10 milyar dolara ulaştı. Ertelenmiş Hava ve Karayolu Taşımacılık gönderileri sırasıyla yüzde 11 ve yüzde 7,1 arttı ve günlük gönderi hacmi yüzde 6,6 artış gösterdi.
Dördüncü çeyrekte düzeltilmiş faaliyet kârı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,3 azalarak 1,1 milyar dolar oldu. Faaliyet masrafları ise öngörülenden daha yüksek yoğun sezon maliyetleri sebebiyle 200 milyon dolardan fazla arttı.
Üretimin azalması, sözleşmeli taşıyıcı fiyatlarının yükselmesi, fazla mesai ve eğitim saatleri de giderlerin artmasına neden oldu.
Yakıttaki yüksek fiyatların azalması ve ürün karışımındaki değişiklikler, baz oranlardaki artışı dengesizleştirdiği için gönderi başına toplam gelir yüzde 0,8 azaldı. UPS SurePost ürünü dördüncü çeyrekte yüzde 28 büyüdü.
Rapor edilmiş verilere göre, 2014’ün dördüncü çeyreğinde faaliyet kârı yüzde 63 azalarak 444 milyon dolar oldu. Bunun nedeni emekli maaşlarının piyasaya göre değerleme ödemeleri ve birtakım sağlık ödemelerinin yapılmasıydı.
Uluslararası gelir yüzde 5,9 arttı
Kur farkı etkisinden arındırıldığında, UPS’in uluslararası gelir yüzde 5,9 artışla 3,4 milyar dolara ulaştı ve günlük gönderi hacmi yüzde 4,3 büyüdü. Avrupa’daki yüzde 8,5’lik büyümeyle desteklenen ve Asya ihracat hacmindeki düşüşten az da olsa etkilenen ihracat gönderileri günlük yüzde 5,2 arttı. Kanada, İspanya ve Meksika’da sağlam büyüme gösteren ABD dışı yurt içi ürünlerde yüzde 3,6 artış oldu.
Temel iş performansı olumlu bir ivme kazandı. Ancak döviz çalkantıları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yapılan karşılaştırmalarda 40 milyon dolarlık dalgalanma yarattı. Ayrıca yeniden yapılandırma masrafları gibi bir kerelik ödemeler de sonuçlarda 30 milyon dolarlık fark yarattı. Uluslararası düzeltilmiş faaliyet kârı, önceki yıla göre sabit kalarak 536 milyon dolar oldu.
Ek yakıt ücretlerinin azalması, ürün karışımı ve sağlam bölge-içi gönderi büyümesi sonucunda kur farkı etkisinden arındırılan ihracat verimi yüzde 1,7 arttı. ABD dışı yurt içi paket başına gelir ise dövize uyarlandığında yüzde 0,8 artış gösterdi.
Rapor edilmiş verilere göre, 2014’ün dördüncü çeyreğinde faaliyet kârı yüzde 38 azalarak 335 milyon dolara düştü. Bunun nedeni emekli maaşlarının piyasaya göre değerleme ödemeleri ve birtakım sağlık ödemelerinin transferiydi.
Dağıtım ve UPS Freight’teki büyümenin sonucunda segmentteki gelir yüzde 7,4 artarak 2,5 milyar dolara ulaştı. Dağıtım ve UPS Freight’teki gelişmeler, Nakliye birimindeki düşüşten etkilendiği için düzeltilmiş faaliyet kârı yüzde 4,7 artarak 179 milyon dolar oldu.
Nakliye için faaliyet kârı daha düşüktü. Bunun sebebi Kuzey Amerikan Hava Taşımacılığı ve Denizyolu Taşımacılığı sonuçların Uluslararası Hava Taşımacılığı’ndaki zorluklardan etkilenmesiydi.
Dağıtım gelirleri ortalama onluk aralığında yüzdelik bir büyüme oranı gösterdi ve Perakende ile Sağlık sektörü müşterilerinden gelen talep sabit kaldı. Faaliyet kârı önceki yılın sonuçlarına göre arttı.
Rapor edilmiş verilere göre, 2014’ün dördüncü çeyreğinde faaliyet zararı 25 milyon dolar oldu. Bunun nedeni emekli maaşlarının piyasaya göre değerleme ödemeleri ve birtakım sağlık ödemelerinin yapılmasıydı.
UPS CFO’su Kurt Kuehn, “Bu yıl, şirket açısından büyük potansiyele sahip olan stratejik girişimlerde sürekli gelişim gösterdiğimiz bir yıl olacak. E-ticaretin büyümesi, operasyon teknolojisi uygulamaları, gelişmekte olan pazarların genişlemesi ve endüstriye özel çözümler sayesinde UPS yıl boyunca hız kazanacak” dedi.
Kuehn “Şirket tüm iş birimlerinde büyüme bekliyor. 2015’te seyreltilmiş hisse başına kazancın, 2014’teki düzeltilmiş sonuçlara göre yüzde 6–12 artarak 5,05 ila 5,30 dolar olmasını bekliyoruz” diye ekledi.
6 Şubat 2015
UND Başkanı Şerafettin Aras: "Sektörümüzün Vizyonunu ve Başarılarını Atlas Lojistik Ödülleri ile Görünür Kılalım”Lojistik sektörünün en prestijli organizasyonlarından Atlas Lojistik Ödülleri 2026 için geri sayım sürerken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, sektöre çağrıda bulundu.23 Ekim 2026 Cuma 15:35Lojistik
Hareket’in Güvenlik Başarısına Küresel ÖdülHareket, geliştirdiği H-CORE Güvenlik Performansı Ekosistemi ve bu ekosistemin alt projesi Q.U.R.U. AI Safety Assistant ile Heavy Lift Awards 2026’da “Güvenlik ve Eğitim” (Safety and Training) kategorisinde ödülün sahibi oldu.22 Ekim 2026 Perşembe 18:36Lojistik
Aksaray Kamyon Fabrikası 40 Yılda 415 Bin Kamyon ÜrettiMercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 40 yıllık üretim geçmişinde 415 bini aşkın kamyon üretti, 135 binden fazla kamyonu 70’i aşkın ülkeye ihraç etti.22 Ekim 2026 Perşembe 18:04Ticari Araçlar
TIR Kuyrukları ve Vize Engeli Lojistik Sektörünü ZorluyorUND Başkanı Şerafettin Aras, Avrupa sınırlarında günler süren bekleyişlerin ve Schengen’in 90/180 gün kuralının taşımacılığı olumsuz etkilediğini belirterek kalıcı çözüm çağrısında bulundu.22 Ekim 2026 Perşembe 15:52Lojistik
Renault Trucks'ın Yedek Parça Dağıtım Altyapısı, Volvo Group'un Yeni Yatırımı ile Daha da GüçleniyorVolvo Group, Kocaeli Çayırova'da yaklaşık 2,8 milyon Avro yatırımla yeni Bölgesel Dağıtım Merkezi'ni hizmete açtı.21 Ekim 2026 Çarşamba 18:25Ticari Araçlar
Kankar’dan 9 Adetlik Tırsan YatırımıTırsan, Kankar Uluslararası Nakliyat’a 9 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Multi-Ride teslim etti. Bu yatırımla birlikte Kankar Uluslararası Nakliyat’ın Avrupa operasyonlarındaki Tırsan sayısı 26’ya ulaştı.21 Ekim 2026 Çarşamba 17:11Ticari Araçlar
Oregon Yeni Teknoloji Üssü ile Hizmet Standartlarını Zirveye TaşıyorOregon Teknoloji, İstanbul Pendik’te 10 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni teknoloji üssüyle operasyonel kapasitesini artırmayı ve uluslararası büyümesini hızlandırmayı hedefliyor.21 Ekim 2026 Çarşamba 14:24Lojistik
Mercedes-Benz Türk İş Ortaklarıyla 2027 Hedeflerine OdaklandıMercedes-Benz Türk, 12-14 Ekim 2026 tarihleri arasında Kıbrıs’ta Kamyon Pazarlama & Satış ve TruckStore iş ortaklarıyla bir araya geldi.20 Ekim 2026 Salı 18:43Ticari Araçlar
Renault Trucks FEST 3’üncü Yılında Genişleyen Ürün Gamıyla 10 Şehri DolaşıyorBu yıl üçüncüsü düzenlenen Renault Trucks FEST, İstanbul, İzmit, İzmir, Antalya ve Konya duraklarını tamamlayarak Türkiye turuna devam ediyor.16 Ekim 2026 Cuma 16:10Ticari Araçlar
Airbus’tan Yolcu Uçağı Pazarı İçin 20 Yıllık Öngörü, Premium Sınıflara Talep Artacak, Yeni Nesil Uçakların Payı %82’ye ÇıkacakAirbus havacılıkta yolcu pazarına ilişkin gelecek 20 yılın öngörülerini açıklarken, havayolu ile seyahate talebin artacağını ve bu durumun gerek uçak tasarımlarında gerekse yolcu profilinde önemli değişiklikleri beraberinde getireceğini duyurdu.16 Ekim 2026 Cuma 15:09Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber




















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.