Otokar’dan 2008’de Yüzde 12’lik Büyüme 34,8 Milyon TL’lik Kar
KOÇ Topluluğu şirketi olan ve Türkiye’nin ticari araç ve savunma sanayisinin önde gelen markası Otokar, 2008 yılındaki hedeflerine ulaştı. Otokar, 2008 yılında yüzde 12 büyüyerek 479 milyon TL ciro elde etti.

05 Mayıs 2009 Salı 11:15
KOÇ Topluluğu şirketi olan ve Türkiye’nin ticari araç ve savunma sanayisinin önde gelen markası Otokar, 2008 yılındaki hedeflerine ulaştı. Otokar, 2008 yılında yüzde 12 büyüyerek 479 milyon TL ciro elde etti ve toplam 4 bin 245 adet araç üreterek de 34,8 milyon TL kar etti.
Otokar, 2007 yılı sonunda 428 milyon dolarlık cirosunu 2008 yılında 479 milyon dolara çıkartarak yüzde 12 büyümeyi başardı. Bu gelişmeyle birlikte Otokar’ın 2008 yılı karı ise 34,8 milyon dolara ulaştı. Otokar, 17 Mart tarihli Genel Kurulu’nda aldığı karara göre hissedarlarına 1 TL nominal değerli hisse başına 0,30 TL brüt nakit temettü ödemesi yapacak. Cari yıl kazançlarından toplam 7,2 milyon TL nakit brüt temettü dağıtacak.
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar’ın 45 yılda Türk otomotiv sektörü için ilklere, önemli projelere imza attığını belirtti. Görgüç, 2008 ve 2009 yıllarına ilişkin şunları söyledi: “45’inci yılımızı kutladığımız 2008 yılında da hedeflerimize başarıyla ulaştık. Dünyada ve Türkiye’de sektörümüzde önemli ölçüde daralmaların yaşandığı 2009 yılında ise verimlilik ve maliyet azaltıcı çalışmalarımız, devam eden yeni projelerimiz ve çalışanlarımızın katkıları ile sürdürülebilir büyümemizi devam ettirmeyi hedefliyoruz. Ticari ve askeri pazarlarda özel ürünlerle var olmamız, 2008 yılında başlattığımız önemli projeler bu hedef ulaşmak için bize büyük avantaj sağlıyor.”
2008’de Altay Milli İmkanlarla Modern Tank Üretimi Projesi’ni hayata geçirmek üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile anlaşma imzalandığını belirten Görgüç, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin ve Otokar’ın milli gururu olan bu projede yer alacak tasarım ve mühendis ekibi oluşturuldu. Bu ekip çalışmalarına başladı ve Altay projesinin tasarım aşaması tüm hızıyla devam ediyor. Otokar, tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na karşı tek sorumlu olarak bu süreci 78 buçuk ayda tamamlayacak. Otokar’ın bugün itibariyle dünyanın en modern zırhlı araç teknolojisine sahip üreticileri arasında yer aldığını rahatlıkla söyleyebilirim.”
Zırhlı araç satışlarında yüzde 25 artış
Otokar’ın savunma sanayi ürünlerinin ihracatından 70 milyon dolar gelir elde ettiğini söyleyen Görgüç, zırhlı araç satışlarında yüzde 25 oranlarında satış artışı kaydettiklerini aktardı. Özellikle Türk mühendislerin tasarladığı, ülkemizin gururu taktik tekerlekli zırhlı araç Cobra’nın Türkiye’de ve uluslararası alanda önemli bir satış başarısı yakaladığını sözlerine ekleyen Görgüç, “Otokar zırhlı araçları bugün NATO’nun hizmetinde ve Ortadoğu, Körfez Ülkeleri, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarına dağılan 15’ten fazla ülkenin ordusunda aktif olarak görev yapıyor. Bunun yanında Otokar’ın 2008’de ürettiği her iki askeri araçtan biri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetinde aktif şekilde görev aldı” diye konuştu.

Otobüs satışlarında önemli başarı
Görgüç, 2008’de toplu taşıma araçları satış adetlerinde yüzde 67 oranında bir artış gerçekleştirdiklerini belirterek önemli bir başarı yakaladıklarını vurguladı. Otokar’ın Türkiye’nin 9 metrelik, yeni segmentteki otobüsü Doruk ile pazarda en hızlı büyüyen şirket olduğunu ve altı puanlık pazar payı artışını gerçekleştirdiklerini sözlerine ekleyen Görgüç, “Satış başarısı yakalan Doruk, LE modeliyle de Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nde “İyi Tasarım” Ödülü alarak bizi gururlandırdı. Doruk otobüsünün doğalgaz ile çalışan modelini piyasaya sunduk. Bunun yanında minibüs ve küçük otobüs satışlarımızda da ortalama yüzde 35 oranında artış yaşandı. Benzer başarıyı da küçük otobüs ihracatında yüzde 58’lik büyümeyle yakaladık. Yaklaşık 45 milyon dolarlık ticari araç ihracatı gerçekleştirdik. Avrupa’da yedi yeni pazarda, yedi yeni distribütörle anlaşma imzalayarak dağıtım ağımızı genişlettik. Toplam 30 ülkeye otobüs ihracatı gerçekleştirdik. Yurtdışı pazarlar için geliştirdiğimiz yeni ürünler Navigo ve Vectio ile önemli satış başarıları yakaladık” dedi.
Otokar’ın ihracatı 115 milyon dolar
Serdar Görgüç Otokar’ın 2008 yılındaki ihracatını yüzde 16 oranında arttırarak 115 milyon dolar gelir elde ettiğini anlattı. İhracatın Otokar cirosunun yüzde 31’ini oluşturduğuna dikkat çeken Görgüç, bu ihracatın 70 milyon doları savunma sanayi, 45 milyon dolarlık bölümü ise ticari araç satışlarından elde edildiğini ifade etti.
“Avrupa’da 2020’de 10 otobüsten biri Otokar olacak”
Otokar’ın her geçen yıl hedeflerini büyüttüğünü ve giderek dünyada önemli projelere ve başarılara imza atarak adını duyurmaya başladığını söyleyen Görgüç, 2009 yılında da önemli hedefleri olduğunu belirtti. Avrupa’da otobüs pazarında büyümek ve 2020’de Avrupa’da satılan her 10 otobüsten birinin Otokar imzasını taşıması için çalıştıklarını açıklayan Görgüç şöyle devam etti:
“Savunma sanayii alanında aldığımız iki önemli ihale olan Altay Tank Projesi ve taktik tekerlekli araçlar konularında çalışmaya devam edeceğiz. Zırhlı araçlarda 2008’de alınan siparişlerin teslimatını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında yeni ürün ve yeni pazarlar ile güçlenmek istiyoruz. Ticari araçta Avrupa pazarına odaklanmak, yeni ürünler ve modeller geliştirme çalışmalarına devam etmek arzusundayız.”
İnsan kaynaklarına yapılan yatırımlar önemli
Görgüç, Otokar’ın başarısında Ar-Ge ve insan kaynaklarına yaptıkları yatırımın büyük bir önemi olduğunu ifade ederek, “Ar-Ge merkezi ve fabrika modernizasyonu kapsamında yapılan makine ve teçhizat yatırımları toplamı yaklaşık bir milyon dolar civarında. Ayrıca 2008 yılında 47,5 milyon dolara yeni bir fabrika satın aldık” şeklinde konuştu.
Kırılan Küresel Akışlar: Savaş, Lojistik ve Yeni İş birliği Dönemilogitrans: Küresel Lojistiğin Çözüm Platformu14 Mayıs 2026 Perşembe 16:46Lojistik
ERTLog, Renault Trucks Çekicileriyle Operasyon Gücünü ArtırıyorRenault Trucks T 520 ve C 520 6x4 çekicileri teslim alan ERTLog, operasyonel verimlilik ve büyüme hedeflerine odaklanıyor.14 Mayıs 2026 Perşembe 16:20Ticari Araçlar
Sağlık Bakım Tırı 4 Sezonda 16 Bin Şoföre UlaştıMercedes-Benz Türk’ün Sağlık Bakım Tırı projesi, yeni sezonunda da Türkiye’nin farklı noktalarında uzun yol şoförlerine hizmet sunmaya devam edecek.14 Mayıs 2026 Perşembe 14:35Ticari Araçlar
Interschutz 2026: Allison Transmission, itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzımanlarını sergileyecekAllison Transmission, itfaiye, acil durum ve sivil savunma alanlarında dünyanın önde gelen fuarı olan Interschutz 2026'da itfaiye ve kurtarma araçları için tam otomatik şanzıman ve tahrik sistemleri çözümlerini katılımcılarla buluşturacak.13 Mayıs 2026 Çarşamba 17:37Ticari Araçlar
UTİKAD ve SGS TransitNet Sektörel İş Birliğini GenişletiyorUTİKAD ile SGS TransitNet arasında, lojistik sektöründe verimliliği artırmak ve üyelere katma değerli hizmet modelleri geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.12 Mayıs 2026 Salı 16:28Lojistik
Volkswagen Crafter’lar Yıldırımlar Lojistik FilosundaYıldırımlar Lojistik, filosunu 6 adet Volkswagen Crafter Panelvan ile güçlendirdi. Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç ve Tamaş iş birliğiyle gerçekleştirilen teslimat, iki şirket arasındaki uzun soluklu iş ortaklığını bir kez daha ortaya koydu.12 Mayıs 2026 Salı 16:08Ticari Araçlar
Ağır Vasıta Sektörü Hurda Teşviki ve Finansman Çağrısı YaptıTreyler ve ağır vasıta sektörünün en büyük buluşması olan Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi, 8. kez "Dijitalleşme ve Otonom Teknolojiler Işığında Treylerin Yeni Yolculuğu" temasıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 16:44Ticari Araçlar
Renault Trucks’tan İstanbul Lojistik’e 20 Adet T480 Çekici TeslimatıRenault Trucks, İstanbul Lojistik ile uzun yıllara dayanan iş birliğini yeni bir yatırımla pekiştirerek 20 adet Renault Trucks T480 çekicinin teslimatını gerçekleştirdi.11 Mayıs 2026 Pazartesi 12:56Ticari Araçlar
KargoHaber 328. Sayı (Dijital Dergi)328. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.07 Mayıs 2026 Perşembe 12:29Dijital Dergi
Turkish Cargo Acente Ödül Töreni’nde İş Ortaklarıyla Bir Araya GeldiTürk Hava Yolları’nın küresel hava kargo markası Turkish Cargo, bu yıl 15.’sini düzenlediği Acente Ödül Töreni ile hava kargo sektöründeki iş ortaklarını ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren acenteleri bir araya getirdi.07 Mayıs 2026 Perşembe 10:34Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.