Mersin Lojistik Köyü Projesi Sektöre Tanıtılıyor
MERSİN Lojistik Köyü hakkında sektör mensupları ve basına bilgi vermek amacıyla Maslak Shereton Otel’de Council of Supply Chain Management Professionals tarafından bir toplantı gerçekleştirildi.

01 Aralık 2009 Salı 10:15
MERSİN Lojistik Köyü hakkında sektör mensupları ve basına bilgi vermek amacıyla 21 Ekim 2009 tarihinde Maslak Shereton Otel’de Council of Supply Chain Management Professionals tarafından bir toplantı gerçekleştirildi.
Council of Supply Chain Management Professionals (CSCMP) Türkiye Başkanı Atilla Yıldıztekin, gerçekleştirdikleri ilk toplantıdaki konuşmasına Mersin’de lojistiktik sektörünün gelişmesi için oluşturulan platformu ve faaliyetlerini anlatarak başladı. Bu platformla birlikte 9 ay süren ortak bir çalışma yaparak bir master plan ortaya çıkardıklarını ve sonucunda planın temel konusu olarak Mersin’e bir lojistik köyünün kurulmasına karar verdiklerinin altını çizdi. Kendisinden master planını uygulama aşamasını koordine etmesi için görev alması istendiğini ve sonuç olarak bu teklifi kabul ederek projede yer aldığını kaydeden Yıldıztekin, “Her şey bu lojistik köyün etrafında yapılanmış durumda ve biz de Mersin’de bunun altyapısını kurduk ve öncelikle Mersin’de yerleşik lojistik firmalarına bunun duyurusunu yaptık” dedi. Mersin firmalarından konuyla ilgili gelen talepleri karşıladıktan sonra çevre illerde çalışma başlattıklarını ifade eden Atilla Yıldıztekin, bu toplantı sayesinde İstanbul’daki sektör temsilcilerine projeyi detaylı olarak anlatma ve İstanbul merkezli lojistik firmalarının Mersin Lojistik Köyü’nde yer alıp almama konusundaki düşüncelerini öğrenme fırsatı bulacaklarını söyledi.
Lojistik köyleri şehirlerin dışına kurmayı istediklerini ifade eden Yıldıztekin, bu sayede şehir içi trafiğinde rahatlama sağlanacağı gibi kurulacak daha yeni ve verimli tesislerle uluslararası rekabet gücünü artırmayı düşündüklerini belirtti.
Tüm dünyada popüler olan intermodal taşımacılık sisteminden de söz eden Yıldıztekin, Türkiye’nin bu konuda geri kalmış bir ülke olmasına rağmen hızlı yol aldığını ve ilerlediğini sözlerine ekledi.

Lojistik köy yasası yok
Lojistik köylerin organizasyonlarının ülkelere göre farklılıklar gösterdiğini belirten Yıldıztekin, “Bazı ülkelerde yatırımı devlet, bazılarında özel sektör, bir kısmında da devlet ve özel sektör ortaklaşa yapıyor” dedi.
Atilla Yıldıztekin, dünyadaki lojistik köylere bakıldığı zaman İtalya’da 22 adet lojistik köy görüldüğünü ve bunların bir kısmının liman bağlantılı, bir kısmının da demiryolu bağlantılı olduğunu söyledi. İspanya’da da çok sayıda lojistik köy bulunduğunu belirten Yıldıztekin, bunlar hakkında detaylı bilgiler sundu.
Mersin lojistik merkez olacak
Mersin için hazırladıkları master planda kendilerine çeşitli hedefler koyduklarını söyleyen Yıldıztekin, bunları, “Mersin’i Türkiye’nin doğusu ve batısı, kuzeyi ve güneyi arasında bir lojistik merkez haline getirmek; Doğu Akdeniz bölgesinin ticaretine destek olup, Mersin’deki sanayici ve üreticilere katma değer katacak bir oluşumu hayata geçirmek; Anadolu’ya yurt dışından gelecek ve Anadolu’dan yurt dışına gidecek ürünler için Mersin’i bir lojistik merkez haline getirmek” şeklinde sıraladı.
Atilla Yıldıztekin, amaçlarının Mersin Lojistik Köyü’nün açılmasının ardından yapılacak uygulamalarla Mersin Limanı’na daha fazla geminin yanaşmasını sağlamak olduğunu ve bunun faydasının da sadece Mersin halkına değil, Mersin hinterlandında yaşayan tüm bölge halkına olacağını ifade etti.
Master planda neler var?
Atilla Yıldıztekin, orta ve kısa vadede liman nasıl geliştirilir sorusunun cevabını aradıklarını ayrıca Mersin’deki lojistik şirketlerin uluslararası şirketlerle rekabet edebilmeleri için neler yapılması gerektiğini vurgulamaya çalıştıklarını ve bu nedenle Mersin’de örnek bir şirketi ele aldıklarını açıkladı. Master planda lojistik eğitimine de önem verdiklerini belirten Yıldıztekin, master plan çerçevesinde yurtiçi ve yurtdışında uzman eğitimciler vasıtasıyla çeşitli eğitim programlarını uygulamaya aldıklarını vurguladı.
Yine master planı içerisinde Mersin’de bir lojistik konseyi kurulmasını öngördüklerini belirten Yıldıztekin, konseyde lojistikle ilgili bütün derneklerden Mersin’de yerleşik bulunan birer üyenin yer alacağını ve bu üyelerin de konseyde alınacak ortak kararları dernek merkezlerine iletmekle görevli olacaklarını; böylece derneklerinin zaman zaman konulara farklı yaklaşımlarla bakmalarının Mersin özelinde asgari düzeye indirilmesinin planlandığını ifade etti.
Lojistik köy, organize sanayi bölgesinin içinden doğacak
Mersin Lojistik Köyü için 8 farklı lokasyon üzerinde durduklarını ve bunları çeşitli açılardan ele alıp inceledikten sonra alan 3, alan 4 ve alan 8 olarak adlandırdıkları 3 alanda karar kıldıklarını ve projeye alan 4 olarak tabir ettikleri bölgede başladıklarını ancak diğer iki alanın da ileriye dönük olarak lojistik köyün büyümesinde kullanılacağını ifade eden Atilla Yıldıztekin, “Burası yeni bir alan değil, organize sanayi bölgesinin içinden doğuyoruz. Başladığımız bölüm, bin 800 dönüm ancak 3 bin dönüme kadar büyüme şansımız var. Amacımız depolarda arkadan demiryolu, önden ise TIR’lar için karayolu bağlantısının olması. Alanı 20’şer bin metrekarelik parsellere bölüyoruz ve buraları alanlardan minimum 5 bin maksimum 10 bin metrekareye uygun depolar yapmalarını isteyeceğiz. Ayrıca tesisin içinde araç parkları, lojistik şirket ofisleri, banka şubeleri, sağlık tesisleri, konaklama tesisleri, akaryakıt tesisleri ve jandarma gibi birimlerinde yer alacağı yani birçok ihtiyacın lojistik köy dışına çıkmadan rahatlıkla karşılanabileceği oluşumlar yer alacak” dedi.
Arazi satışlarına başladıklarını belirten Yıldıztekin, satışların ön talep toplama işlemi ile gerçekleştiğini ve satışlara metrekaresi 35 TL’den başladıklarını açıkladı.
Projenin Türkiye için bir ilk olduğunun altını çizen Atilla Yıldıztekin, diğer bölgelerde de benzer çalışmaların başladığını ifade etti.
Oregon, Nürnberg Tesisiyle Transit Taşımacılıkta Hız Standardını Yeniden BelirliyorOregon Teknoloji, Almanya’nın lojistik merkezlerinden Nürnberg’de İzinli Alıcı & Gönderici Tesisi’ni hizmete açtı.11 Ağustos 2026 Salı 19:54Lojistik
Tur Transit Lojistik, Filosunu 50 Yeni Mercedes-Benz Actros L 1848 LS ile GüçlendirdiMercedes-Benz Türk, 1980 yılından bu yana uluslararası lojistik alanında faaliyet gösteren Tur Transit Lojistik’e 50 adet Mercedes-Benz Actros L 1848 LS teslimatı gerçekleştirdi.07 Ağustos 2026 Cuma 16:44Ticari Araçlar
Hidromas, Avustralya'daki Yeni Tesisiyle Küresel Büyümesini SürdürüyorAvustralya operasyonlarını Victoria eyaletine bağlı Epping'deki yeni tesisinin açılışıyla güçlendiren Hidromas, küresel çapta genişlemeye devam ediyor.07 Ağustos 2026 Cuma 12:47Ticari Araçlar
Ege Bölgesi'nin ilk Renault Trucks Master Red EDITION'ı ÖKN Lojistik Filosuna Katıldıİzmir merkezli olarak Türkiye genelinde parsiyel lojistik operasyonları yürüten ÖKN Lojistik, Ege Bölgesi'nin ilk Renault Trucks Master Red EDITION panelvanını filosuna kattı.05 Ağustos 2026 Çarşamba 15:39Ticari Araçlar
Karadeniz'de Türk RO-RO Gemisine Dron Saldırısı: 3 Mürettebatın Durumu AğırNovorossiysk açıklarında dron saldırısına uğrayan Türk RO-RO gemisinde yangın çıktı. Gemide bulunan 22 mürettebat tahliye edilirken, ilk belirlemelere göre 3 personelin sağlık durumunun ağır olduğu bildirildi.04 Ağustos 2026 Salı 14:02Denizcilik
Turhan Özen Saudia Cargo CCO'su Oldu2016-2023 yılları arasında THY'nin Turkish Cargo'dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Turhan Özen, Saudia Cargo CCO' su olarak atandı.03 Ağustos 2026 Pazartesi 13:23Havayolu
Turkish Cargo’dan İhracatçıya 49 Destinasyonda İndirimli TaşımaTurkish Cargo, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile yenilediği anlaşma kapsamında ihracatçıların ürünlerini 30 ülkedeki 49 destinasyona ortalama yüzde 34 indirimle taşıyacak.31 Temmuz 2026 Cuma 16:23Havayolu
Renault Trucks T 480 ADR’ler Aybir Lojistik Filosuna KatıldıAybir Lojistik, filosuna 5 adet Renault Trucks T 480 ADR çekici ekleyerek Renault Trucks araçlarının payını yaklaşık üçte ikiye çıkardı.31 Temmuz 2026 Cuma 15:38Ticari Araçlar
Ortadoğu Krizine Karşın Hava Kargo Haziran 2026 Döneminde %8.5 BüyüdüTHY ve Pegasus dahil 370’in üzerinde havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve sivil havacılık trafiğinin % 85’ini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Haziran 2026 küresel hava kargo pazarına ait verileri açıkladı.30 Temmuz 2026 Perşembe 19:02Havayolu
KargoHaber 331. Sayı (Dijital Dergi)331. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.30 Temmuz 2026 Perşembe 14:36Dijital Dergi
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.