Lars Hoffmann: DFDS Akdeniz İş Birimi Olarak Türkiye Yatırımımızdan Memnunuz
Kritik bir dönemde U.N. RO-RO’yu satın alan DFDS, DFDS Akdeniz İş Birimi olarak marka geçiş sürecini tamamladı.
22 Ekim 2019 Salı 13:50
Stratejik bir yatırım kararı ile el değiştiren U.N. RO-RO, Türkiye’nin uluslararası pazara açılan en önemli şirketlerinden biriydi. Gerek kuruluşu gerekse gelişimi açısından önemli bir başarı hikayesi yazan U.N. RO-RO, DFDS tarafından satın alınmasıyla birlikte DFDS Akdeniz İş Birimi olarak yeni ufuklara yelken açıyor. DFDS sistemini en ince ayrıntılarına kadar bilen ve bunu Türkiye’de uygulamak üzere Akdeniz İş Birimi Başkan Yardımcısı olarak göreve başlayan Lars Hoffmann ile yeni yapılanma, Türkiye pazarı ve global gelişmeler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Altınay Bekar: Türkiye özellikle kredi derecelendirme kuruluşları tarafından bir süredir yatırım için en ideal ülkeler arasında listelenmiyor. DFDS böyle bir ortamda önemli bir Türk şirketini satın alarak yatırım yaptı. Yatırımınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Lars Hoffmann: Genel olarak baktığımızda memnunuz. Şirketi satın aldığımız dönemde Türkiye’nin ekonomisini de göz önünde bulundurduk. Kimilerine göre bu satın almayı zirvedeyken yaptık ama biz bunun kendi açımızdan doğru bir karar olduğuna eminiz. Bugün Türkiye’de çalkantılar olabilir ama yaptığımız işe inanıyoruz ve Türkiye’de büyük bir potansiyel görüyoruz. Bizler ‘endüstriyel alıcıyız’, bu nedenle de şirketi satmak amacıyla burada değiliz. Şirketi geliştirmek zorundayız. Türkiye’nin ekonomisinde de ilerleme görmemiz gerekiyor; ekonomi iyi gitmezse müşterilerimizin durumu iyi olmaz ve dolayısıyla bizim durumumuz da iyi olamaz. Türkiye’de tek ihtiyacımızın bu olduğunu düşünüyorum. Ama biz burada yaptığımız yatırıma son derece güveniyoruz ve yatırımımızdan mutluyuz.
Türkiye ticaret potansiyeli açısından önemli mi yoksa Türkiye’yi uluslararası operasyonlarınız için önemli bir ayak olarak mı görüyorsunuz?
Her ikisi de. Türkiye’nin ve tüm bölgenin bir potansiyeli var ve biz bu potansiyeli henüz tam olarak kullanmıyoruz. Büyümeye ilişkin bir sonraki olası adımımız, tren ile Ghent’e bağlananiş ağımızın kalanını da önemli ölçüde operasyon yaptığımız Kuzey Avrupa’dan Akdeniz’deki servislerimize bağlamaya yönelik olacaktır. İstanbul’da bulunduğum bu kısa süre içinde burada müşterilerimiz ile çok iş yapıldığını ve halen büyük bir potansiyel olduğunu gördüm.
Farklı bağlantılar için somut projeleriniz var mı?
Bugünlerde her türlü olasılığı inceliyoruz ama elbette temel hedeflerimizden biri ağımızın kalan kısmını bağlayabilmek. Böylece Baltık ülkelerine kadar hizmet sunabileceğiz. Sadece Ghent’ten İngiltere veya İsveç’e değil de böyle geniş bir ağ kurmak bize daha ilgi çekici geliyor.
Anlaşmasız bir Brexit sonrası Avrupası’nda Türkiye de dahil olmak üzere ticaretin yönü nasıl olur?
Türkiye’deki işin önemli bir kısmını oluşturmasa da Brexit tabii ki DFDS ağının kalan kısmı için önemli bir konu. Açıkçası tam olarak neler olacağını söylemek zor, sonuç iki türlü de olabilir. İngiltere Türkiye’nin bir numaralı ticaret partneri değil ama belki bazı fırsatlar doğabilirdi; hiçbir zaman net olarak bilemezsiniz.
Kuşak ve Yol Projesi’nin dünya ticareti üzerindeki etkileri konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bazı şeyler değişecek ama buradaki pazarı etkileyip etkilemeyeceğini söylemek zor. Elbette Uzak Doğu ile bu bölgeyi bağlama olanağı sunacaktır. Buna bağlı olarak gelecek yükleri, iş ağımız ile daha da uzaklara taşıma fırsatı doğabilir. Bölgeye daha fazla yük gelirse burayı Uzak Doğu malları için bir üs haline getirmek hepimiz açısından ilginç olacaktır. Biz aslen Avrupalı veya Akdenizli bir oyuncuyuz. Dünya ticaretine ilişkin özellikle de Brexit, Avrupa’nın ekonomisi gibi konularda herkesin bazı endişeleri var. Ben 2008-2009’da yaşadıklarımıza oranla daha dengeli bir durumda olduğumuza ve piyasaların daha kontrollü olduğuna inanıyorum.
DFDS Akdeniz İş Birimi, DFDS sistemine tam olarak entegre oldu mu yoksa hala ayrı bir yapı gibi mi hareket ediyor? Gelecekte firmanızı ve Türk taşımacılarını ne bekliyor? U.N. RO-RO kimliğinden geriye kalan bir şey oldu mu?
Eski kimlikten geriye çok fazla şey kaldı.1994yılındaki kurucularımızı hatırlamak mecburiyetindeyiz çünkü bugün onlar bizim müşterilerimiz. Kurucularımızı unutmadık. Entegrasyon sürecinin bizim açımızdan oldukça başarılı geçtiğini söyleyebilirim. Firma ismini değiştirdik ama halen yapılması gereken çok şey var. Görevimiz Türkiye’deki şirketi sistem, tarifeler gibi konularda DFDS ağının kalan kısmı ile aynı ve uyumlu hale getirmek ama halen bu konuda eksiklerimiz var. Bugünlerde bunlarla uğraşıyoruz. DFDS Akdeniz İş Birimi’ni bugün son derece sadık müşterilerimiz konumunda olan kurucularımıza ve U.N. RO-RO geçmişine saygıda kusur etmeden DFDS sistemine dahil etmeye çalışıyoruz.
Türkiye’de başka satın almalar yapmayı düşünüyor musunuz?
DFDS olarak her zaman satın alma fırsatlarının peşindeyiz ama şu anda bir yorum yapamayacağım. Burada ve bölgede kendi iş alanımız dahilinde genişlemek istiyoruz. Tüm çalışma ağımızda işimizi organik büyüme ile genişletmek bizim için kesintisiz olarak devam eden bir süreçtir.
Bu iş lojistik alanını da kapsıyor mu?
RO-RO işini kapsıyor.
Pazarın genel durumuna ilişkin başka söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Açıkçası pazarda bazı zorluklar var ama müşterilerimiz halen bize sadıklar ve bunun için minnettarız. Ama elbette hepimiz için zor bir dönem. TL’nin Euro karşısında zayıflaması nedeniyle pazarda dengesizlik var. İthalat çok düştü ve bu durumdan biz de muzdaribiz. DFDS, DFDS Akdeniz İş Birimi’ni hem şirketi hem de bölgeyi geliştirmek için kurdu. Ekonomik dalgalanmanın tamamen farkındayız. Bu durum bizi ve müşterilerimizi zorluyor ama İstanbul’da doğru bir yatırım yaptığımıza eminiz. Bunu uzun vadeli bir yatırım olarak görüyoruz ve işlerin yeniden gelişeceğinden şüphemiz yok.
Son dönemde iki yeni gemi yatırımı yaptınız. Başka yatırımlarınız olacak mı?
Yeni büyük gemilerimizden ikisini Türkiye’ye getirerek burada önemli bir yatırım yaptık. Bu gemilerle büyümede bir katalizör etkisi yaratmayı umuyoruz. Gemiler yaklaşık 450 araç taşıyabiliyor ve yüzde 70 daha fazla kapasiteye sahipler. Gemiler Türkiye’ye tam da kriz döneminde geldi ama performans anlamında iyi durumdayız. Yeni gemilerin kalanları ağımızdaki başka bölgelere gidecek. Yatırım anlamında İstanbul’da ayrıca büyük bir IT Geliştirme Merkezi kurduk. Tüm DFDS ağına yönelik IT sistemleri geliştirmesi için çok sayıda iyi eğitimli ve yetenekli kişiyi işe aldık.
Biraz da kendi iş geçmişinizden söz eder misiniz? İstanbul’daki bu deneyimin kariyer gelişiminiz üzerinde nasıl etkileri olmasını bekliyorsunuz?
5 yıldır DFDS’de Danimarka ve Almanya’daki güzergahlarımız ve terminallerimiz için çalışıyorum. Ondan önce 15 yıl boyunca Avrupa çapında operasyonları olan Danimarkalı bir taşımacılık şirketinin CEO’su olarak çalıştım. Son iki yıl Dubai’de görev yaptım. Yani iş deneyimim hep taşımacılık ve lojistik alanında oldu. Türkiye’ye ilişkin düşüncelerim –İstanbul’un trafiği dışında– çok olumlu. Müşterilerimiz çok sıcak ve ilişkiye önem veren insanlar. Benim görevim sistemleri kurarak son derece iyi bildiğimiz kültürel farklılıklara saygı çerçevesi içinde şirketi tamamen ‘mavi’ hale getirip DFDS’in son aşamasına taşımak.
- Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet ÇekiciTalay Logistics, filosuna 41 adet Scania 500R çekici ekleyerek filosunu genişletiyor. İlk 11 araç teslim edilirken, kalan araçlar 2025’te teslim edilecek.20 Aralık 2024 Cuma 13:24Ticari Araçlar
- MAN 2024'te Pazar İstikrarını KoruduMAN, 2024 yılında pazar payını koruyarak önemli başarılara imza attı ve performansını ödüllerle taçlandırdı.20 Aralık 2024 Cuma 13:06Ticari Araçlar
- Talay Logistics Kontrat Lojistiği Alanında Büyümeye Devam EdiyorTalay Logistics, kontrat lojistiği alanında müşteri sayısını ve hizmet kapasitesini artırmaya devam ediyor.20 Aralık 2024 Cuma 12:35Lojistik
- Tea & Talk 2024; SGS TransitNet Genel Müdürü Mine KayaUluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı etkinlikleri kapsamında Aysberg Basın Yayın organizatörlüğünde gerçekleşen Tea&Talk 2024 söyleşilerinin konuğu SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya oldu.17 Aralık 2024 Salı 12:41Lojistik
- Ağır Ticari Araçlar Sektöründe Sürdürülebilirlik; Çevresel EtkilerDünyada ağır ticari araçlar sektörü, taşımacılığın belkemiğini oluştururken çevresel etkileriyle de büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu doğrultuda sektörün sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü hız kazanarak artıyor.16 Aralık 2024 Pazartesi 18:29Ticari Araçlar
- Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık TeslimatTırsan, Akkoç Lojistik’e Adapazarı Mega Kampüs’te düzenlenen törenle yeni araçlarını teslim etti. Firma 3 senelik planlı yatırımları kapsamında 101’inci aracını teslim aldı.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:44Ticari Araçlar
- Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya TesisiStellantis ve CATL, Zaragoza'da 50 GWsa kapasiteli LFP batarya tesisi kuruyor. Tesis, Stellantis'in uygun fiyatlı elektrikli araç hedefini ve CATL'nin teknoloji ihtiyaçlarını destekleyecek.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:31Otomobilite
- Ticari Araç Grubunda Üretim ve Pazar Dengesi Yeniden ŞekilleniyorTicari araç üretimi ve pazarında, 2024’ün ilk 11 ayında geçen yıla kıyasla yavaşlama gözlemlendi. Hafif ticari araç üretimi yüzde 10, ağır ticari araç üretimi ise yüzde 25 oranında azaldı.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:09Ticari Araçlar
- Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed TeslimatıTırsan, Ekay & Aytaş Şirketler Grubu’na 7 adet low-bed teslim etti.12 Aralık 2024 Perşembe 18:20Ticari Araçlar
- Nakliyecilere MüjdeEximbank, taşımacılık ve lojistik şirketlerine yeşil dönüşüm odaklı yatırımlar için 2 yıl ödemesiz kredi sunuyor. HİB üyeleri bu krediden yararlanarak yatırımlarını çevre dostu çözümlerle dönüştürebilecek.12 Aralık 2024 Perşembe 17:53Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2024 Kargo Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.