Her Şeye Rağmen
Türk girişimcilerinin üretip ürünlerini dış pazarlara açma konusundaki tutkulu tavrı, sadece ülke ekonomisindeki dengeyi sağlamıyor, komşu ülkelerin aksine sosyal barışın sağlanmasında da çok büyük katkılarda bulunuyor.

30 Mart 2015 Pazartesi 17:12
Ülke ekonomisine katkıda bulunan tüccar ve sanayicilere hizmet veren taşımacılık sektöründe de yaşanan sorunlara rağmen yüzde 10 gibi önemli bir oranda büyüme sağlandı.
Sektör sadece büyümekle de kalmadı, 15-20 yıl öncesinde başlayan taşımacılıktan lojistiğe geçiş süreci, başka bir boyut kazandı. 2014 yılı bu gelişmelerin en net olarak izlenebildiği dönemlerden biri olarak dikkat çekiyor. Daha önce büyük küresel şirketlerin Türk nakliye şirketlerini satın alarak şekillendiği süreç, şu anda belli bir ölçeğe ulaşan Türk şirketlerinin Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde kendi taşımacılık sistemlerini kurdukları bir yöne doğru evrilmeye başladı.
Sistematik olmayan bir şekilde; sadece belirli ölçeğe ulaşan organizasyonların intermodal uygulamalarla zorlu yolları aşmak için kurduğu taşımacılığa ilişkin sistemler ile başlayan bu süreç, kaliteli ve çevreye duyarlı güzergahların da oluşmasını sağladı.
Türk taşımacıların 2014 yılı içinde demiryolundan denizyoluna kadar Avrupalı altyapı sunucularıyla birlikte hayata geçirdikleri bu projelerin, Türkiye’de çalışmaları devam eden demiryolunda liberalizasyon sürecinin belirli bir noktaya gelmesiyle daha da gelişmesini beklenmelidir.
Türk nakliyecisinin İran ve Bulgaristan taşımalarında yaşadığı sorunlar, büyük krizlere sebep olan İtalya geçiş belgesi kriziyle taçlandı; tüm bunların yanında zaman zaman idare tarafından alınan–çoğunlukla gümrüklerle ilgili- aşırı tedbirci önlemlerle de sıkboğaz edilen taşımacılar, daha fazla çaba harcayarak her şeye rağmen ayakta kalmaya devam ediyorlar.
Sektörün yapısal sorunlarının da beslediği acımasız rekabete, Avrupa yollarında Türk taşımacılarının önüne çıkarılan engelleri ve yabancı araçların Türkiye bağlantılı taşımalarda her geçen yıl artan paylarını da ekleyince ortaya çıkan tabloyu takdir etmemek zor. .
Aslında Türk taşımacısının gücü tam da buradan geliyor. Bu mesleğin neferleri, koşullar ne kadar güç olursa olsun bütün engellere, savaşlara çatışmalara ve engellemelere rağmen gösterdiği performans ile yerini korumaya çalışıyor. Onlar, koşulların göreceli olarak iyileşmesi ve bazı güncel sorunların aşılmasıyla birlikte gerçek gücünü daha hissedilebilir bir şekilde ortaya koyabilecektir.
Türkiye’nin bölgesel lojistik üs olması için gerekli adımların atılmasıyla birlikte, ülkenin pek çok noktaya ulaşımındaki avantajlı konumu daha net olarak ortaya çıkacaktır. Sonrasında ise bütün eylem planlarını zor koşullara göre yapan lojistik sektörü, kendi gücünü daha net olarak hissedecektir. Elbette işini layıkıyla yapmak için gerekli yatırımları yapan, her adımını planlayarak atan ve kendisi kazanırken çalışanına da kazandıran şirketlerle, bunun tam tersine giden taşımacılar aynı noktaya varamayacaklar ve ayrışacaklar.
Zorlu dönemlerden geçerken bile bölgedeki yerini korumayı başaran lojistik sektörü, farklı ulaşım alanlarında devam eden yatırım ve çalışmaların sonuçlanması ve çatışmaların azalmasıyla daha güzel günler yaşamayı hak ediyor.
İlker ALTUN
[email protected]
Kargohaber Dergisi (Sayı:194)
Mercedes-Benz Türk Aksaray Fabrikasında 400 Bininci Kamyonunu ÜrettiMercedes-Benz Türk’ün 1986’dan bu yana üretim yapan Aksaray Kamyon Fabrikası, 400 bininci kamyonunu banttan indirerek önemli bir kilometre taşına ulaştı.05 Aralık 2025 Cuma 17:47Ticari Araçlar
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - Çokyaşar HalatÇokyaşar Halat Genel Müdürü İbrahim Korkusuz‘un Atlas Lojistik Ödülleri töreninde yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.05 Aralık 2025 Cuma 16:14Lojistik
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - Demirer KabloDemirer Kablo firma temsilcisi Cansel Güney‘in Atlas Lojistik Ödülleri töreninde yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.05 Aralık 2025 Cuma 10:33Lojistik
Allison Donanımlı Isuzu Novociti Life Midibüsler, Siirt Yollarında Fark YaratıyorSiirt Belediyesi, şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde kaliteyi ve konforu artırmak amacıyla 2025 yılında Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 14 yeni Isuzu Novociti Life midibüsleri filosuna dahil etti.04 Aralık 2025 Perşembe 16:32Ticari Araçlar
Hava Kargo 8 Aydır Kesintisiz Büyüyor, Talep Artışında Ekim Ayında RekorTHY ve Pegasus dahil tüm dünyada yaklaşık 350 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve küresel sivil havacılık trafiğinin %80’inden fazlasını temsil eden IATA, 2025 yılı Ekim ayına ilişkin küresel hava kargo verilerini yayımladı.04 Aralık 2025 Perşembe 14:29Havayolu
Tırsan’dan Özmer Lojistik’e 60 Adetlik Treyler TeslimatıÖzmer Lojistik, aldığı 60 adet Tırsan Tenteli Perdeli Multi-Ride araç ile demiryolu taşımacılığındaki kapasitesini önemli ölçüde büyüttü.03 Aralık 2025 Çarşamba 16:27Lojistik
2025 Atlas Lojistik Ödülleri Töreni (video)Lojistik Sektörünün En İyileri 16. Atlas Ödülleri’yle Taçlandı.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:49Lojistik
Mercedes-Benz Vito Mixto Yeniden Türkiye’deMercedes-Benz Vito Mixto, hem yolcu hem yük taşımaya uygun yapısıyla Türkiye pazarında tekrar yerini aldı.02 Aralık 2025 Salı 16:37Ticari Araçlar
Hazar’da Yeni RO-RO İş BirliğiTürkiye–Azerbaycan–Kazakistan ekseninde Hazar geçişlerini güçlendirecek yeni RO-RO projesi için adım atıldı.02 Aralık 2025 Salı 16:22Lojistik
Mercedes-Benz Türk Dünya Şoförler Günü’nü Şoförlerle Birlikte KutladıMercedes-Benz Türk, yolcu ve yük taşımacılığının kahramanları olan şoförlerle bu yıl da Dünya Şoförler Günü kapsamında bir araya geldi.02 Aralık 2025 Salı 10:02Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.