04 Aralık 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara4°C

AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın İmzalandığı Gün UND’den ‘Ayrımcı AB’ Tepkisi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Macaristan’dan kalkan tren seferlerinin sona ermesi karşısında bir yıl dolmasına karşın sorun çözümü için adım atmayan Avusturya’nın tutumu ile ilgili olarak AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın imzala

AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın İmzalandığı Gün UND’den ‘Ayrımcı AB’ Tepkisi

17 Aralık 2013 Salı 12:23

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Macaristan’dan kalkan tren seferlerinin sona ermesi karşısında bir yıl dolmasına karşın sorun çözümü için adım atmayan Avusturya’nın tutumu ile ilgili olarak AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın imzalandığı gün tam sayfa gazete ilanı verdi.


Uzun yıllardır RO-LA trenleri ile Avusturya üzerinden transit geçen Türk araçlarının, geçtiğimiz yıl Macaristan’dan kalkan tren seferlerinin sona erdirilmesi karşısında yaşadığı sorunlar hala sürüyor. Avusturya’nın tam bir yıldır sorunun çözümü için hiçbir çaba göstermemesi sonrasında UND, AB ile Geri Kabul Anlaşması’nın İmzalandığı gün (16.12.2013) tam sayfa gazete ilanı vererek AB’nin ayrımcı uygulamaların, ‘çözümsüzlüğün 365’inci gününe’ dikkat çekti.

Gazete ilanında uluslararası karayolu taşımacılığı sektörü ve ihracatçıların Avusturya’nın keyfi transit geçiş engeli ile mücadelesinin birinci yılının tamamlandığına dikkati çeken UND, şu metni yayınladı: “Uzun yıllardır ülkesi üzerinden yapılan transit taşımalar (15 milyar dolarlık ihracat) için gerekli 120 bin taşıma için ülkemize sadece 15 bin geçiş hakkı tanıyan Avusturya, bu kotanın yetersiz kaldığı 100 bin civarında taşıma için Türk araçlarının Maribor (Slovenya), Fernetti (İtalya) ve Szeged (Macaristan) olmak üzere üç ayrı tren yolu hatlarını kullanarak ülkesini geçmesine izin veriyordu.

2012 yılı Aralık ayında Macaristan’daki tren yolu şirketinin ani bir kararıyla Szeged hattını kapatması ile bu güzergahtaki yıllık 25 bin civarındaki Türk TIR’ı ise diğer hatları işlemez hale getirdi. Oluşan tren kuyruklarında yaşanan 3 günlük beklemeler 2013 yılında ihracatımızı sekteye uğrattı, uğratmaya da devam ediyor.

Avusturya ise bir yıldır sessiz kalıyor, tüm girişimlere rağmen Türk taşımacısına bir çözüm önermiyor.

Bunun yanında Avusturya’nın taşıma modu zorlaması ile yarattığı etkinin benzerleri Bulgaristan, Romanya ve Macaristan gibi ülkelerde de yine ayrımcı şekilde alınan geçiş belgesi ücretleri ile yapılmaya çalışılıyor. 2012 yılında 124 bin yabancı aracın ülkemize boş gelerek ülkemizin ihraç yükünü taşıması, ülkemizi mal ihraç etmek için hizmet ithal eder hale getirmesi, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Türkiye üzerinde anlaşmalı bir şekilde oynadığı oyunun bir göstergesidir.

Bu konudaki mücadele artık için milli bir mesele haline gelmiştir.

Sektörümüz Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığımızın desteği ile Avrupa Birliği ülkelerinde taşımacılarımıza yapılan her türlü ayrımcılığa karşı yılmadan mücadelede kararlıdır.”


17 Aralık 2013

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA