28 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara20°C

Yurtiçi Kargo E-Ticaret Kullanıcılarının Konforunu Yükseltmeye Odaklandı

Yurtiçi Kargo müşterilerin ihtiyacına yönelik özel çözümler ve özel operasyonel kurgular sunarak e-ticaret lojistiğinde de sektördeki öncülüğünü sürdürüyor.

Yurtiçi Kargo E-Ticaret Kullanıcılarının Konforunu Yükseltmeye Odaklandı

16 Haziran 2023 Cuma 18:34

“Yurtiçi Kargo hem e-ticaret işletmelerine hem de geleneksel işletmelere hizmet veren Türkiye’nin ilk özel kargo şirketidir” diyen Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, Türkiye’de e-ticaret çalışmalarının ilk başladığı dönemde e-ticaret girişimcilerini müşterileriyle ilk Yurtiçi Kargo’nun buluşturduğunu kaydetti.

Yurtiçi Kargo olarak Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyümesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de e-ticaret sektörünün büyüyor olması aslında doğal bir süreç. İnsanlar gittikçe dijital dünyanın imkanlarını daha çok kullanıyor ve her geçen yıl bu dünyaya daha çok güveniyor. Şöyle düşünün; bugünün dünyasında artık en kritik işlemlerimizden biri olan bankacılık işlemlerini dahi cep telefonlarımızla gerçekleştiriyoruz. Devlet dahi birçok hizmetini e-devlet üzerinden vatandaşlarına sağlarken; e-ticaretin de gittikçe büyümesini çok doğal ve olması gereken süreçler olarak görüyoruz.

Ayrıca Yurtiçi Kargo olarak biz kendimizi e-ticareti büyüten ve geliştiren kargo şirketi olarak da görüyoruz. Türkiye’de e-ticaret çalışmalarının ilk başladığı dönemde e-ticaret girişimcilerini müşterileriyle ilk biz buluşturduk. Bugün ülkenin en büyükleri haline gelen e-ticaret sitelerinin Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyoltek ofisten yönetildiği zamanları biliyoruz. Dolayısıyla sektörün tüm gelişim sürecine şahidiz ve bu gelişimin hayatın doğal akışına uygun bir durum olduğunu düşünüyoruz.

Yurtiçi Kargo e-ticaret üzerinden yılda kaç adet ürünün dağıtımını gerçekleştiriyor? Ne tür teslimat modelleri kullanıyor?

Yurtiçi Kargo hem e-ticaret işletmelerine hem de geleneksel işletmelere hizmet veren Türkiye’nin ilk özel kargo şirketidir. İlk kurulduğu günden bu yana hem kargo hacmi hem de saha operasyon hacmi olarak Türkiye’nin en büyük kargo şirketidir. Genel olarak ifade etmek gerekirse Türkiye’de e-ticaret sektöründe yılda 4 milyar civarında bir sipariş oluşturuluyor. Ancak takdir edersiniz ki e-ticaret havuzu içerisinde gerçekleşen her işlem, kargo şirketleri ile ilişkili değildir. Örneğin uçak bileti satışı bir e-ticaret faaliyetidir ancak içerisinde kargo faaliyeti barındırmaz. Dolayısıyla 4 milyar sipariş adeti, 4 milyar gönderi anlamına gelmez ancak; e-ticaret hacminin her geçen yıl artmaya devam ettiğini ifade edebiliriz.

Teslimat modellerine değinmek gerekirse Yurtiçi Kargo, Adrese Teslim ve Şube Teslim dışında pandemi ile birlikte başlattığı yeni teslimat modellerine sahiptir.

Kargo Teslim Noktaları: Pandemi ile birlikte başlattığımız bu projede Türkiye’nin dört bir yanından esnafı, kargo teslim noktası haline getirdik. Bu sayede alıcı müşteriler isterlerse kargolarını bizim anlaşmalı noktalarımızdan alabiliyor.

Akıllı Kargo Dolapları: Akıllı kargo dolaplarımız da yine e-ticaret müşterilerine sunduğumuz farklı bir teslimat hizmet modelini içeriyor. Bu yöntemde alıcı müşteri teslimat metodu olarak adresini değil, akıllı kargo dolaplarımızı seçerse; ilgili gönderi dolaba teslim ediliyor ve alıcı müşterimiz kendisine iletilen şifre ile istediği zaman kargosunu bu noktadan teslim alabiliyor.

Bir iade gönderisi varsa yine aynı dolap üzerinden iadesini yapabiliyor. Ayrıca e-ticaret gönderileri için hazırladığımız “Kontrol Sende” isimli bir ürünümüz var. Kontrol Sende sayesinde alıcılar Yurtiçi Kargo ile gelen e-ticaret gönderilerini farklı bir adrese yönlendirebilir, esnaf noktalarına bırakmamızı isteyebilir ya da başka bir gün gelmemizi talep edebilir.  

Nasıl bir müşteri portföyüne sahipsiniz? Gündeminizde yeni işbirlikleri var mı?

Türkiye’nin ilk özel kargo şirketiyiz ve 40 yıldan uzun bir geçmişe sahibiz. Dolayısıyla bugün devlet kurumlarından Türkiye’nin en büyük şirketlerine kadar neredeyse herkesle çalıştık, çalışıyoruz. Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Mersin’e kadar yüzbinlerce yerel esnafla da çalışıyoruz.  Dolayısıyla belki de Türkiye’de en geniş müşteri portföylerinden birine sahip olan şirketlerden biri biziz.

Yakın gelecekte hangi teknolojiler e-ticaret sektörüne yön verecek? Yurtiçi Kargo buna nasıl hazırlanıyor?

Yakın gelecekte yapay zeka ve IOT teknolojilerinin tüm sektörleri değiştireceği gözlemleniyor. Bu sadece kargo sektörü için geçerli değil. Aslında tüm insanlık için geçerli. Dolayısıyla biz de gerekli yatırımlarımızı ve hazırlıklarımızı yapıyoruz. Örneğin otonom hava araçları üzerinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Aynı şekilde otonom kara araçları konusunda da ciddi manada ilerleme kaydetmiş durumdayız.

Bu yılın Mayıs ayında Türkiye’de ilk kez otonom bir drone kullanılarak kıtalararası kargo teslimatı yapıldı. Bunu Yurtiçi Kargo olarak biz gerçekleştirdik. Dolayısıyla biz, geleceğe her zaman dünden hazır olmaya devam edeceğiz.

2023 yılı için hem sektör hem de firma olarak beklentiniz nedir? Planlanan yeni yatırımlar ve projeleriniz var mı?

2023 yılı pandemi sonrasında umarız tüm dünyada savaşların artık bittiği, ekonominin de toparlamaya başladığı bir yıl olur. Biz 2023 yılına otonom teknolojilere yatırım yaparak girdik ve odağımız yine bu doğrultuda olacaktır. Aslında 2023 yılını teknolojiye ağırlık verdiğimiz bir yıl olacak şeklinde ifade edebiliriz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA