28 Mart 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

Yılda 6.8 Trilyon Dolarlık Ticaretin Geçtiği Hava Kargo Şimdi Krizde Hayati Bir Rol Oynuyor

Hava yolları normal şartlar altında ve COVID-19 salgını öncesi dönemde yılda 52 milyon metrik tonun üzerinde bir yük taşıyordu.

Yılda 6.8 Trilyon Dolarlık Ticaretin Geçtiği Hava Kargo Şimdi Krizde Hayati Bir Rol Oynuyor

10 Nisan 2020 Cuma 17:58

Bu rakam küresel ticaretin yüzde 35’inin ve toplam dünya ticaret hacminin de yüzde 1’ine yakın bir bölümünün hava kargo aracılığıyla gerçekleştiğini gösteriyor. Başka bir rakamsal ifadeyle de hava kargo yılda 6.8 trilyon dolarlık değerde bir yükün nakliyesini ve günlük bazda da 18.8 milyar dolarlık bir ürün sevkiyatını gerçekleştiriyor.

COVID-19 krizi başladığından bu yana hava kargo en çok ihtiyaç duyulan ilaçlar ve medikal malzemeler ve zamanında teslimi hayati önem taşıyan maddeler başta olmak üzere küresel tedarik zincirinin devamlılığını sağlamada hayati bir rol üstlenmiş durumda. Tedarik zincirinin aksamaması için özel kargo seferleri düzenlemenin yanı sıra yolcu uçaklarının kargo amaçlı kullanılmasına da yeni bir yöntem olarak başvuruluyor. Virüsün en çok vurduğu ülkelere tıbbi malzeme ve diğer yardım malzemeleri için de özel kargo seferleri düzenleniyor.

Hava Kargoda Uçuş İzinleri Ve Mürettebat Oluşturma Zorluklarını Aşma Çabası

En zor koşullarda bile hava kargonun önemi COVID-19 krizi döneminde daha net açığa çıktı. Yolcu hatlarında uçuşlar nerdeyse sıfırlanma noktasına gelse de ve bir anlamda sivil havacılıkta yolcu talebi buhar olsa da hava yolu şirketleri mümkün olduğu ölçüde hava kargo operasyonlarını aktif tutmaya çalışıyorlar. Medikal ekipman ve ilaçların yanı sıra üretim süreçleri için hayati önemde olan yedek parçalarının ve diğer üretim komponentlerinin adreslerine ulaşımını ve küresel tedarik zincirinin devamlılığını sağlamada hava yollarına büyük görevler düşüyor.

Avrupa Komisyonu Hızlı Yanıt Verdi

Hava kargoda karantina kısıtlamaları altında uygun uçuş izinlerini alma ve kargo uçuşları için mürettabat oluşturma konusunda yaşanan darboğazlar bu döneme damgasını vuruyor.  Bu kapsamda IATA kanalıyla hava yollarından gelen çağrıları dikkate alan Avrupa Komisyonu hava karoda operasyon ve uçuş izinlerinin hızlı bir şekilde verilmesini ve hava ekibinin karantina önlemlerinden muafiyetlerle verimli bir şekilde çalışabilmesini sağlamak için kapsamlı bir düzenlemeye gitti. Avrupa Komisyonu düzenlemesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiren IATA Başkanı Alexandre de Juniac “

“Olağanüstü bir dönemdeyiz ve Avrupa Komisyonu hava kargo düzenlemeleri konusundaki çağrımıza hızlı ve net bir şekilde yanıt verdi. AB üye ülkelerin de hayati ilaç ve tıbbi ekipman nakliyesi de dahil olmak üzere hava kargolarının belirlenen adreslerine ulaşması için hızlı bir şekilde bu yönergeye uygun hareket etmelerini gerekiyor ve diğer ülkelerin Avrupa Komisyonu örneğini izlemesini ve hepimizin bağlı olduğu küresel hava kargo ağlarının önündeki blokeleri kaldırabilmemiz için benzer önlemleri uygulamasını bekliyoruz”dedi.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA