21 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara14°C

Yeşilyurt Limanı 2011’deki Tüm Yatırım Projelerini Gerçekleştirdi

Yeşilyurt Limanı 2011’deki Tüm Yatırım Projelerini Gerçekleştirdi

29 Şubat 2012 Çarşamba 16:45

Geçtiğimiz yıl 3.5 milyon ton elleçlemenin gerçekleştiği Yeşilyurt Limanı, Karadeniz’in ticarette daha cazip hale gelerek hinterlandının genişleyeceği öngörüsü ile yatırımlarını sürdürüyor. 2011 yılının sonlarına doğru 18 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı Yeşilyurt Limanı, yatırımlar ile çekim gücünü de artırmayı hedefliyor.

Ana faaliyet alanı olan demir çelik sektöründe yıllardır hizmet veren Yeşilyurt Grup’un hurda demirin yurtdışından ithalatı ve ürünün ihracatı ile ilgili olarak yaşanan sıkıntılardan sonra 2006 yılında liman yatırımı yaparak Samsun’da merkeze 15 kilometre uzaklıktaki Yeşilyurt Limanı’nı faaliyete geçirmesinden bu yana hem ekipman hem altyapı anlamında liman yatırımları sürüyor. Limana yapılan yatırımlar ve hedefler ile ilgili bilgi veren Yeşilyurt Demir Çelik Liman İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yeşilyurt, bölgesel ve ulusal ekonomik işbirliği çalışmaları ile bölge ticaretinin artırılması gerekliliğine de değindi.

Krizin başladığı tarihten beri tonaj anlamında çok büyük düşüşler yaşanmadığını ifade eden Yeşilyurt, krizin etkisi ile kullanılmayan kapasitenin artırılması yönünde bir gelişme olmadığını ancak tonaj anlamında düşüş de yaşanmadığını belirtti. Üç yıldı aynı seviyede yük elleçlendiğini belirten Murat Yeşilyurt, 2011 yılında Yeşilyurt Limanı olarak 3.5 milyon ton elleçleme yaptıklarını açıkladı.

Limanın etkinliğinin artırılması adına 2011 yılında öngörülen yatırımların tamamlandığı bilgisini aktaran Yeşilyurt, yılın son aylarında 18 milyon dolarlık bir yatarım yapıldığını söyledi.  


Liman yatırımları Samsun’un da çekim gücünü artıracak

Rıhtım boyunun 150 metre daha uzatıldığını ve toplamda 300 metrelik yanaşma kapasitesi kazandıklarını kaydeden Yeşilyurt, “20 metre derinliğe ulaştık ki bu da 100 bin tonluk gemilerin yanaşabileceği limana sahibiz demek oluyor. Bunun yanında geri sahada depolarımızı ve silolarımızı yaptık. 70 bin ton kapasiteli kapalı depomuz, 35 bin ton kapasiteli hububat siloları ve 60 bin metrekarelik açık depo sahamız var. Bunun yanında ekipman sayımızı da artırdık. Geri sahamızı da dolgu ile genişlettik ve limanımızda 8 milyon ton kapasiteye ulaştık” diye konuştu.

Şuan için Karadeniz’de bu kapasitelerin olmadığını fakat ileriki dönemlerde bu kapasitelere ulaşılacağı inancı ile yatırım yaptıklarının altını çizen Murat Yeşilyurt, bu rakamlara ulaşabilmek için bölgesel ve ulusal ekonomik işbirliği çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Bölgeye yeni ticaret mallarının kazandırılması gerektiğini vurgulayan Yeşilyurt, çekim gücü yaratmanın gerekliliğinin altını çizerek, limana yapılan yatırımların Samsun’a da çekim gücü yaratacağını belirtti.

Genel olarak dökme yük elleçlenen limanda ağırlıklı olarak; hurda, kömür, demir, tomruk, gübre, buğday vb birçok tahıl ürününün elleçlendiğini ifade eden Yeşilyurt, bir anlamda limanın en büyük müşterilerinden birinin de kendileri olduğunu kaydetti. “Ana sektörümüz demir çelik. Biz de bu alanda aynı zamanda ciddi bir ihracatçı ve ithalatçıyız. Hammadde tedarik ediyoruz. Bizim tedarikçilerimizin çoğu Kanada ve Amerika.  Bunun yanında Uzakdoğu ve Ortadoğu’ya ihracat yapıyoruz” diyen Murat Yeşilyurt, dünyanın pek çok yerinden gemilerin limana uğrak yaptığını ancak ağırlığın Rusya’da olduğunu açıkladı.

2012 yılı ile ilgili olarak beklentilerden söz eden Yeşilyurt, 2012 yılına yorumcuların çok sıcak bakmadıklarını söylemekle birlikte; “Ama biz böyle düşünmüyoruz çünkü ciddi yatırımlar yaptık. Umudumuz var. Ancak tabi ki tam net konuşamıyoruz” dedi.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA