UTİKAD 2025’i Değerlendirdi, 2026 Beklentilerini Açıkladı
UTİKAD, 2025 değerlendirmeleri ve 2026 beklentilerini 6 Ocak’ta düzenlediği yıllık basın toplantısında paylaştı. UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin, küresel ve bölgesel gelişmelerin Türkiye lojistiğine etkilerini basınla paylaştı.

06 Ocak 2026 Salı 18:12
Basın toplantısına UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Bilgehan Engin, Başkan Yardımcısı Arkın Obdan, Yönetim Kurulu Üyeleri Serdar Ayırtman, Esen Öz Tekayak, Cenker Ural, Yüksel Kahraman, İbrahim Halil Delgezenli, Devrim Fırat, Ayfer Vurgun, Özgecan Er Çevlik, İbrahim Nalçacı, Kaan Aydın, Deniz Aydıncan ve Serkan Alabaş ile UTİKAD Genel Müdürü Alperen Güler, UTİKAD İcra Kurulu Üyeleri katılım sağladı.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD, 6 Ocak 2026 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, 2025 yılında küresel ve Türkiye lojistik gündeminde öne çıkan gelişmeleri değerlendirirken, 2026 yılına ilişkin beklenti ve önceliklerini basın mensupları ile paylaştı.
Küresel Gelişmeler Lojistiği Yeniden Şekillendiriyor
UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin, 2025 yılında Kızıldeniz’de yaşanan güvenlik riskleri ve Süveyş Kanalı’na alternatif rotaların kalıcı hale gelmesinin küresel lojistikte yeni bir normal oluşturduğunu ifade etti. Küresel konteyner navlunlarındaki sert dalgalanmaların, tedarik zincirlerinde öngörülebilirliği azalttığını belirten Engin, e-ticaret kaynaklı hava kargo talebindeki rekor artışın da taşıma dengelerini önemli ölçüde değiştirdiğini vurguladı.

AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (CBAM) 2025 itibarıyla operasyonel bir gerçekliğe dönüştüğünü belirten Engin, yeşil lojistiğin bir tercih olmaktan çıktığını, rekabetin ön koşulu haline geldiğini ifade etti. Dijital taşıma belgeleri ve e-dokümantasyonun yaygınlaşmasının ise lojistikte hız, şeffaflık ve güvenilirliği artıran temel unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Lojistik Gündeminde Orta Koridor ve Bölgesel Gelişmeler
2025 yılında Orta Koridor’un jeopolitik ve ticari öneminin daha da arttığını vurgulayan Engin, Türkiye’nin transit ülke rolünün daha görünür ve stratejik bir nitelik kazandığını ifade etti. Zengezur Koridoru’na ilişkin gelişmelerin bölgesel lojistik dengeleri etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirten Engin, bu süreçte istikrar ve çok taraflı koordinasyonun önemine dikkat çekti.

Suriye’de normalleşme sürecinin bölgesel ticaret ve lojistik akışlar açısından yakından izlendiğini ifade eden Engin, Türkiye’nin yeniden yapılanma sürecinde doğal bir lojistik merkez olma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Limanlarda artan yoğunluk, hinterland bağlantıları ve demiryolu taşımacılığında uluslararası entegrasyon ihtiyacı da toplantıda öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
2026 Yılı Beklentileri
UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin, 2026 yılına ilişkin sektör beklentilerini; transit taşımacılığın geliştirilmesi, demiryolu yük taşımacılığında altyapı yatırımlarının artırılması, vize ve geçiş belgesi sorunlarının çözümü, sürücü eksikliğinin giderilmesi ve denizyolu konteyner taşımacılığında rekabetin canlandırılması başlıkları altında topladı.
Orta Koridor’un rekabetçi hale getirilmesi, intermodal taşımacılığı destekleyen teşvik mekanizmalarının uygulanması, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sürecinde sektörün desteklenmesi, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü alım süreçlerinin kolaylaştırılması ve transit kargolar için süreçlerin sadeleştirilmesi de UTİKAD’ın 2026 öncelikleri arasında yer aldı.
UTİKAD 40’ıncı Yılını Kutlamaya Hazırlanıyor

2026 yılında kuruluşunun 40’ıncı yılını kutlayacak olan UTİKAD, bu süreci sektörel dayanışmayı ve ortak vizyonu güçlendirecek bir dönem olarak görüyor. Engin, 40’ıncı yıl kapsamında üyelerle bir araya gelinecek etkinlikler, sektör buluşmaları ve iş birliklerinin hayata geçirileceğini ifade etti.
Üniversitelerle yürütülecek mentor–mentee programları, staj destekleri ve gençlere yönelik sektörü tanıtıcı çalışmalarla nitelikli insan kaynağının geliştirilmesinin de 40’ıncı yıl vizyonunun önemli bir parçası olduğunu vurguladı.
2026 Gündemi: Hız, Dijitalleşme ve Entegrasyon
Basın toplantısının sonunda 2026 yılına yönelik genel değerlendirmelerde bulunan UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin, tüm taşıma modlarında gümrük dahil transit süreçlerin hızlandırılması, Orta Koridor’un gelişimini destekleyecek adımların atılması, Türkiye’nin e-ticaret lojistiğinde merkez ülke haline gelmesi ve dijital uygulamaların yaygınlaştırılmasının sektörün rekabet gücünü belirleyeceğini ifade etti.
Tea & Talk 2025; Jaume Caritg, Sales Manager Europe, Arin ExpressDuring logitrans 2025 exhibition, Jaume Caritg, Sales Manager Europe of Arin Express was our guest at the Tea & Talk interview.22 Ocak 2026 Perşembe 12:09Lojistik
Mercedes-Benz Türk’e “En İyi Roadshow” ÖdülüMercedes-Benz Türk’ün Sağlık Bakım Tırı projesi, ACE of M.I.C.E Awards’ta “En İyi Roadshow” ödülüne değer görüldü.21 Ocak 2026 Çarşamba 15:10Ticari Araçlar
Fatih Şener DEİK Lojistik İş Konseyi Başkanı OlduDEİK’te 17 Ocak 2026 tarihinde gerçekleştirilen olağan genel kurulun ardından iş konseylerinin yeni başkanları belirlendi ve Nejat Fatih Şener DEİK Lojistik İş Konseyi Başkanı oldu.20 Ocak 2026 Salı 15:12Lojistik
Türk firmaları Intertraffic Ödülleri Adayları ArasındaAkıllı şehir teknolojileri alanında faaliyet gösteren iki Türk firması, Intertraffic Ödülleri kapsamında Green Globe kategorisinde finale kalarak sürdürülebilir mobilite ve çevreci altyapı çömleriyle uluslararası alanda öne çıktı.20 Ocak 2026 Salı 12:16Aktüel
LASİD’den Güvenli Sürüş ÇağrısıLASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, kış koşullarında güvenli sürüş için mevsimine ve araca uygun lastik kullanımının önemine dikkat çekti.20 Ocak 2026 Salı 11:17Yan Sanayi
Rhenus Group Trans-Hazar Hattında Altyapısını GenişlettiRhenus Group, Kazakistan'ın Almatı bölgesinde demir yolu bağlantılı ilk terminalini satın alarak Trans-Hazar Koridoru’ndaki lojistik faaliyetlerini genişletti.20 Ocak 2026 Salı 10:47Lojistik
KargoHaber 324. Sayı (Dijital Dergi)324. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.20 Ocak 2026 Salı 09:44Dijital Dergi
Tekstilde Başarı Lojistiğe BağlıTam 30 yıl aradan sonra Mısır, Türkiye’nin tekstil hikayesinin başlangıç günlerini yaşıyor.19 Ocak 2026 Pazartesi 16:54Bakış
Arkas Lojistik Operasyonlarını DijitalleştiriyorArkas Lojistik entegre dijital altyapı ile hız, şeffaflık ve verimliliği artırmayı hedefliyor.19 Ocak 2026 Pazartesi 16:14Lojistik
BOLTAS Yoluna Çobantur Logistics Olarak Devam EdiyorBOLTAS, Çobantur Logistics adıyla yapılanma sürecini tamamlayarak global ölçekte büyümeye hazırlanıyor.16 Ocak 2026 Cuma 15:06Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.