22 Aralık 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara5°C

UND'nin Yeni Başkanı Ruhi Engin Özmen Oldu

UND Deniz’in faaliyetlerinin durması üzerine sorumluluğu üstlenerek UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin ve 5 yönetim kurulu üyenin istifası üzerine 36’ncı Genel Kurul’unu gerçekleştiren UND yeni başkan ve yönetim kurulu üyelerini

UND'nin Yeni Başkanı Ruhi Engin Özmen Oldu

09 Şubat 2011 Çarşamba 23:56

UND Deniz’in faaliyetlerinin durması üzerine sorumluluğu üstlenerek UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin ve 5 yönetim kurulu üyenin istifası üzerine 36’ncı Genel Kurul’unu gerçekleştiren UND yeni başkan ve yönetim kurulu üyelerini seçti. UND ve RODER birleşmesinden sonra 15 Ocak 2011 tarihinde ortak bir liste ile seçime giden UND’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen oldu.  

UND ve RODER üyelerinin ortak katılımı ile gerçekleştirilen Genel Kurul, Tamer Dinçşahin’in istifasının ardından geçici olarak başkanlık görevini üstlenen İzzet Salah’ın açılış konuşması ile başladı. Bu güne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sektörümüzün ulusal ve uluslararası düzeyde temsil edilmesinde aktif görev alacak yeni yönetim kurulunun seçileceğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Salah, lojistik sektörü açısından 2009 ve 2010 yılı değerlendirmesini yaptı.

2009 yılındaki kriz şartlarından herkesin kötü bir şekilde etkilendiğini vurgulayan Salah, Dünya Ticaret Örgütü’nün yüzde 13-14’lere varan bir daralmadan söz ettiğini açıklayarak, dünya çapındaki bu daralmanın rakamsal karşılığının 5 trilyon dolar civarında olduğunu söyledi. IRU’nun 74 ülkedeki üyeleri arasında gerçekleştirdiği ekonomik kriz konulu bir araştırmada ise 2009 yılında ülkelerin kendi içerisindeki karayolu taşımalarının yüzde 10 ile 20 arasında azalırken uluslararası karayolu yük taşımalarında ise bu hacim yüzde 25-30’lara vardığını belirten Salah, filoların daralması ile sürücü istihdamının yüzde 10, yeni kamyon tescillerinin yüzde 30 azaldığını kaydetti. Banka kredisi kullanmanın çok zorlaştığını ve sektörde iflaslarda yüzde 20 artış olduğunu vurgulayan Salah, “Yaşanan bu kriz 2010 senesinde beklenen süreçten daha kısa bir zamanda.toparlanmaya başladı. Bu aşamada hala ayakta duramayan ve yardımlara ihtiyaç duyan ülkeler var. Türkiye bu tehlikeden uzakta ama AB ülkelerinde yüzde 3-4 daralma oldu. Dünya Ticaret Örgütü rakamlarına göre her ne kadar yüzde 13,5 artış kaydedilse de bazı ekonomiler halen toparlanamadı” dedi.

Salah, konuşmasında UND ve RODER birleşmesine de değindi. “Son 3-4 aydaki en önemli olay daha önce ayrı görüntü veren UND ve RODER’in bir başarıya imza atarak birleşmeleridir. Bu iki derneğin birleşmesi ile ilgili alınan kararlar eskiden alındığı gibi Türkiye ve uluslararası platformlarda temsil anlamında tek ses olarak ortaya çıkacaklardır” diyen Salah, Türkiye’deki tüm sektörlerin temelini oluşturan uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörüne yön verecek ve sorunlara çare bulunmasını sağlayacak yeni yönetimin ülke ve sektöre çok önemli fayda getireceklerine inancını söyleyerek konuşmasını tamamladı.


Nuhoğlu: “UND tarihinde hiç bu kadar güçlü ve büyük şirketler yan yana gelmedi”

Açılış konuşmasının ardından gündem maddelerine geçilen 36’ncı Genel Kurul Toplantısı’nda Divan Başkanlığına Çetin Nuhoğlu getirildi.

Dernek Tüzüğüne ilişkin iki maddede değişikliğe gidilen Genel Kurul’da, Genel Kurul toplantısına ilişkin 14’üncü maddede yer alan Genel Kurul toplantılarının iki yılda bir Mart ayında yapılacağı ibaresi Ocak olarak değiştirildi. Yönetim Kurulu Teşkili ve Görevlerine İlişkin 21’inci maddede de değişikliğe gidildi. Bu madde içerisinde yer alan ‘Yönetim Kurulu Başkanı, Dernekte en az üç yıl asli üyelik yapmış olanlar arasından seçilir’ ibaresi çıkartıldı. 

Genel Kurul’da konuşan Çetin Nuhoğlu, UND ve RODER birleşmesi ile oluşacak olan yeni yönetimin çok daha güçlü olacağından bahsederken, UND Deniz konusuna da değindi.

1974 yılında kurulmuş olan UND’nin bölge ve coğrafyada, Türkiye’nin ekonomisinde, katma değerinde ve lojistik sektörünün gelişiminde tamamen itici bir güç olduğunun altını çizen Nuhoğlu, “UND ve RODER birleşmesi tabi ki çok önemli. Sektörün geleceğine ayna tutmak için bu iki dernek bir araya geldiler. Yönetim Kurulu listesinde küçük nakliyeciler var, orta ölçekli nakliyeciler var ve en büyük nakliyecilerin de hemen hemen hepsi var. Bu liste şuanda UBAK kriterleri ile yapılan taşımaların yüzde 45’ini temsil ediyor. RO-RO ve Batı’ya yapılan taşımaların yüzde 53’ünü temsil ediyorlar. UND tarihinde yani 36 yıldır hiç bu kadar güçlü ve büyük şirketler yan yana gelmedi” diye konuştu.

Lojistiğin ülke ekonomisi adına belirleyici sektör olması açısından çok önemli bir güç olduğunun altını çizen Nuhoğlu, bu nedenle ulaştırmanın gelişmiş ülkelerde devlet politikası olarak değerlendirildiğini söyledi. Dünyada artık her yerde üretim yapıldığını ve önemli olanın üretimi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, şunları söyledi: “Bunu sağlayan da biz lojistikçileriz. Fransa’da da, İspanya’da da, İtalya’da da, Almanya’da da bu sektöre bu kadar önem verilmesinin nedeni budur. Yeni yönetim ve yeni anlayış ile gerekirse bu sektörün geleceği yeniden tasarlanacak. O anlamda yönetime giren arkadaşlarım da bu ülkeyi, bu sektörü ileriye taşımak konusunda ciddi sorumluluk aldılar. Lütfen bu yönetime sahip çıkın, lütfen çalışma gruplarınızı yeniden kurun yan yana gelin ve katılımcı bir sistemle çözüm arayın. Her türlü desteği de bu yönetime verin.”  

UND Deniz ile ilgili olarak da görüşlerini dile getiren Nuhoğlu, UND Deniz’in yüzde 99.3’ünün UND’nin olduğunu hatırlatarak, bu operasyondan dolayı oluşan 8 milyon Avro civarındaki açığın 2 milyon Avro’sunun UND’nin mevcut birikimleri ile birlikte ödendiğini söyledi. Bu paranın 5.5 milyon Avrosu’na da UND ve yüzde 85’i UND’nin olan UND Gürbulak’ın kefil olduğunu açıklayan Nuhoğlu, UND Gürbulak ile bu borcun kapanacağını kaydetti.

Faaliyetler durmuş olmakla birlikte hattan vazgeçilmediğini kaydeden Nuhoğlu, “Araçların UND Deniz’i kullanması ile 26 milyon Avro sektörde para kaldı. Fiyatlar indirildi, belki UND içeri girdi ama sektör 26 milyon Avro para kazandı” şeklinde konuştu.


Dinçşahin: “UND Deniz daha iyi yerlerde olması gerektiğine inandığımız bir şirketti”

UND Deniz ile ilgili olarak Genel Kurul’a katılan taşımacıları bilgilendirmek amacıyla kısa bir konuşma yapan Tamer Dinçşahin, UND Deniz’in ticari bir kuruluş olarak hizmet verdiğini ifade ederek, UND Deniz’in, zarar hanesiyle birlikte bir işlem yaptığını söyledi. UND Deniz’in zarar payları için UND Gürbulak içerisinden yani UND’nin aktifleri içerisinde olan bir bölümden UND Deniz’e bir aktarım yapıldığını açıklayan Dinçşahin, şöyle konuştu: “UND Deniz’in zararları içerisinde şuan için ödenmemiş ya da ileriye dönük olan borçları yaklaşık olarak 2-2,5 milyonluk bir borç. Bu da ileriye dönük yapılandırılacaktır. Yeni seçilecek yönetim kurulunun alacağı karar ile UND Deniz’in geleceği konuşulacak ve yol haritası çıkarılacak. Şuan UND üzerinde herhangi bir risk yoktur. Geçmişte yaşanan bir olay olmuştur. Bu bizim isteklerimiz ve kanun dışında yapılan bir işlemdir ve bunun karşılığında hukukçu arkadaşlarımız gerekli müdahaleyi yaptılar ve kazanılmış bir dava var. Gönül isterdi ki böyle bir şey olmasın çünkü UND Deniz, UND’nin 10 yıllık hedefi doğrultusunda faaliyete başlamış bir kuruluştu. UND Deniz daha iyi yerlerde olması gerektiğine inandığımız bir şirketti ama maalesef arzu edilen olmadı. Ancak inanıyorum ki bu Genel Kurul sonrasında UND ve RODER birleşmesi ile yeni yönetimin alacağı kararlarla UND Deniz hak ettiği yerlere gelecektir” 


Özmen: “Nakliyecinin sırtındaki yük, taşıdığı yükten daha ağır”

UND ve RODER üyelerinden oluşan ortak bir liste ile seçime gidilen Genel Kurul’da, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu, Yüksek Haysiyet Divanı ve Yüksek İstişare Konseyi’nin yer aldığı tek liste kabul edildi.

Seçimin ardından Yönetim Kurulu adına bir konuşma yapan Ruhi Engin Özmen, yeni yönetim olarak ihtiyaçlara cevap verecek yeni plan ve projeleri hayata geçireceklerini belirtti. UND’nin, dünyanın her yerinde nakliye sektöründe yaşanan problemler ve sorunlardan ayrı sorunlarla karşılaşmadığını belirten Özmen, iki temel sorundan söz ederek şunları söyledi: “Sorunlardan biri; nakliyecinin sırtındaki yük taşıdığı yükten daha ağır olmaya başladı. Yani girdi maliyeti o kadar yükseldiki nakliyecinin kabiliyet alanı daraldı. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İkinci problem, nakliyecinin yolunu açmak. Yolu açmak da yetmiyor aynı zamanda bu yolun açık tutulmasını da sağlamak gerekiyor. Nakliye yaşayan bir organizmadır. Hepimiz gece gündüz çalışıyoruz, araçlarımız yollarda. Bunlar, yaşayan bir organizmanın sorunları bitmediği gibi sektörün de sorunlarının bitmeyeceğinin işaretidir. Problemleri çözerken öncelik sırasına göre bu sorunları çözmek zorundayız.”

Özmen, verilen destekten dolayı teşekkürlerini iletirken bundan sonraki süreçte de tüm üye nakliyecilerden UND’nin faaliyetlerinde destek beklediklerini dile getirdi.



Yeni Başkan Ruhi Engin Özmen Oldu

Genel Kurul ardından toplanan UND’nin yeni yönetimi görev dağılımını yaptı ve UND’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen oldu. Dış İlişkilerden Sorumlu II. Başkanlığı Bahaddin Karakuş üstlenirken, Zahit Sağlık da Hizmetlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini aldı. Eğitim Hizmetlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Şerafettin Aras, Sektörel İlişkiler ve Koordinasyondan Sorumlu Başkan Yardımcısı Tevfik Fikret Kutan, Güneydoğu Bölgesinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Açıkgöz ve Kamudan Sorumlu Başkan Yardımcısı da Erdal İlhan oldu.

 

Yönetim Kurulu

1. Ruhi Engin - Başkan

2. Adnan Ağaçlı

3. Ahmet Musul

4. Ali Şükrü Okur

5. Bahaddin Karakuş

6. Edip Bakımcı

7. Engin Ergin

8. Erdal İlhan

9. Ergün Bilen

10. Fevzi Çakmak

11. Kamil Barlın

12. Memik Hilmi Taner

13. Mustafa Açıkgöz

14. Mustafa Yılmaz

15. Necmi Çobanoğlu

16. Necdet Yazar

17. Şahap Çak

18. Şerafettin Aras

19. Tahir Aydoğan

20. Tamer Türker

21. Tevfik Fikret Kutan

22. Zahit Sağlık

 

Denetleme Kur.

1. Ayşe Durmaz

2. Fahri Nalçacı

3. Hakan Yılmaz

 

Yüksek Haysiyet Divanı

1. Ali Osman Ulusoy

2. Ali Çiçekli

3. Ahmet Kınacı

4. Bedirhan Orak

5. Mehmet H. Çelikcan

 

 

 

Yüksek İstişare Konseyi

1. Tamer Dinçşahin

2. Abuzer Yavuz

3. Cemalettin Tut

4. Ertuğrul Alışan

5. Hakan Keleş

6. Haluk Ündeğer

7. Hüseyin Sandıkçı

8. İbrahim Hüner

9. İzzet Salah

10. Kemal Gül

11. Halil Özyurt

12. Memduh Kilerci

13. Osman Küçükertan

14. Şenol Çak

15. Yaşar Çelik

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA