22 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara4°C

Uluslararası Türk Ticari Filosunun Akdeniz’deki İkinci Büyük Durağı Toulon Oldu

2010 yılında UN RO-RO’nun başlattığı Fransa seferleriyle Türk taşımacılık dünyasındaki yerini alan Toulon Limanı yıllar içinde Fransa, İspanya, Portekiz ve İngiltere’ye giden ve bu ülkelerden gelen yükler için önemli bir alternatif olarak gelişti.

Uluslararası Türk Ticari Filosunun Akdeniz’deki İkinci Büyük Durağı Toulon Oldu

18 Ocak 2016 Pazartesi 11:29

Trieste yerine doğrudan Fransa’ya inerek Batı Avrupa pazarına daha pratik bir şekilde açılan taşımacılar için vazgeçilmez hale gelen Toulon RO-RO seferlerinin yakın gelecekte sefer sayılarının artarak gelişmesi bekleniyor.

Kasım ayında İstanbul’da düzenlenen logitrans Uluslararası Transport Lojistik Fuarı’nda özel bir görüşme gerçekleştirdiğimiz Ports Of Toulon CEO’su Jerome Giraud, projelerinden ve Türk taşımacısına yönelik artan hizmetlerinden bahsetti.

Amaçlarının ve hedeflerinin yaptıklar işte daha da büyümek olduğunu kaydeden Giraud, U.N. RO-RO ile ilişkilerini ticari bir ilişkinin ötesinde bir ortaklık olarak gördüklerinin de altını çizerek şu bilgileri verdi: “Türkiye ve limanımız arasında gerçekleşen taşımacılık bizim için çok önemli. U.N. RO-RO gemileri çok hızlı seferlerle haftada 3 sefer limanımıza yani Ports Of Toulon Bay’e geliyor. Fransa’nın güneyinde bulunan Ports Of Toulon Bay’e yıllık olarak 50 bin civarında Türk treyleri Pendik’ten gelerek yine limanımız üzerinden Avrupa’ya açılıyor. Bu rakamlarla Trieste’den sonra Türkiye-Avrupa arasında en yoğun Ro-Ro limanı oluyoruz. Ports Of Toulon Bay içinde yer alan Bregaillon Terminali U.N. RO-RO gemilerini ağırlıyor. 2013’e göre yüzde 50 büyüyen Toulon treyler taşımalarında önümüzdeki kısa zaman içinde gelecek dönemde dördüncü seferini duyurmasını bekliyoruz.”

Türk taşımacıları Toulon’da yerleşik hale geliyorlar

İlk önce gemilerin gelmesi ve sonrasında belirli hacme ulaşılmasıyla Toulon seferlerinin avantajlarının daha iyi anlaşıldığını aktaran Giraud, 2015 yılında pek çok Türk taşımacılık şirketinin Toulon’da şirket açmaya başladığını ya da temsilciliklerini kendi ofislerine dönüştürdüğünü ifade etti. Şu anda Toulon’da pek çok Türk vatandaşı yaşadığına dikkat çeken Giraud, sözlerine şöyle devam etti: Terminalimizde bir grup müşterimiz sadece treylerlerini gönderiyorlar ve çekiciler bu araçları teslimat noktalarına götürüyor. Bir grup ise çekiciyle geliyor ve yoluna devam ediyor. Limanımıza gelen araçların genel destinasyonu Fransa, ancak İspanya da önemli bir pazar, Almanya ve hatta İngiltere’ye giden treylerle de bulunuyor. İngiltere’ye giden araçlar Dover -Calais arasındaki gemi bağlantılarını kullanıyorlar. Ancak bizim 2017 yılında Toulon-Calais arasında bir demiryolu hattını geçirme planımız var. Şu anda demiryolunun altyapısı bulunuyor ancak belli bir miktarda yatırım yapılması gerekiyor. Bunların tamamlanmasının ardından nasıl bir sistemi devreye alacağımızı düşüneceğiz.”

Türkiye’den gelen treyler sayısı 50 bini aşıyor

U.N. RO-RO ile birlikte verdikleri bu hizmetin geçmişinin sadece 5 yıl olduğuna dikkat çeken Giraud, aslında pazarda hala çok yeni sayıldıklarını ancak istikrarlı bir şekilde hacimlerini arttırdıklarını açıklayarak, “2014 yılında Pendik’ten 43 bin 220 araç limanımıza gelirken, özellikle Şubat 2015’te eklenen üçüncü gemiyle 2015’te hacim 50 bin adetin üzerine çıkıyor” dedi.

Pendik’ten kalkan gemilerin Ports of Toluon Bay’e 3 günde ulaşıldığını kaydeden Giraud, Türk müşterilerin bu transit süresinin çok iyi olduğunu gördüklerini ve özellikle konteynere kıyasla çok avantajlı olduğunu kaydetti. Limandan Fransa’nın herhangi bir noktasına 12 saat içinde ulaşabileceğini sözlerine ekleyen Giraud, Batı Avrupa’da da pek çok destinasyon noktasına çok rahat bir şekilde ulaşılabileceğini aktararak, “Limanımıza geminin sabah saat 8,00 gibi yanaşmasının ardından 250 treylerlerin boşaltılması ve 250 treylerin yüklenmesi-yani tüm operasyon 10 saati gibi kısa bir süre içine tamamlanarak gemi yola çıkmaya hazır hale getiriliyor. Gemiden inen araçlar da hiçbir beklemeye uğramadan yola çıkabiliyor ve otoyollara bağlanabiliyor” dedi.

Türkiye-Fransa arasındaki en kesintisiz ulaşım seçeneği

Ana müşterileri arasında önemli otomobil üreticileri yer aldığını da söyleyen Giraud, Türkiye’de üretilen parçalar Toulon’daki otomotiv fabrikasına tam zamanında risk olmadan ulaştırılabildiğini, Fransa’dan giden parçaların da beklemeden Türkiye’deki üretim bandına girebildiğini ifade etti. 

Uluslararası Türk Ticari Filosunun Akdeniz’deki İkinci Büyük Durağı Toulon Oldu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA