21 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara15°C

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Hızlanıyor

Ticari araçlar için zorunlu hale getirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), kayıt dışı ekonomiyle mücadelede ve vergi kayıplarını önlemede önemli bir adım.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Hızlanıyor

20 Eylül 2024 Cuma 11:14

TORA Satış Direktörü Bekir Çavdaro, UTTS'nin avantajlarını ve ticari araç sahiplerine sunduğu katkıları değerlendirdi.

Türkiye genelinde ticari araçlara zorunlu hale getirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt satışlarının denetimi, kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve vergi kayıplarının önlenmesi açısından önemli bir rol üstleniyor. TORA Satış Direktörü Bekir Çavdaro, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin ticari araç sahiplerine sunduğu avantajları ve bu sistemin işletmelerin yakıt tüketimi, vergi avantajları ve yasal uyumluluk açısından sağladığı önemli katkıları kapsamlı bir şekilde anlattı

Darphane tarafından yönetilen UTTS, araçların yakıt dolum işlemlerini otomatik olarak kayıt altına alarak denetim sağladığını belirten Bekir Çavdaro, “Araçlara takılan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sayesinde her yakıt alımı izleniyor ve kayıt altına alınıyor. Böylece hem vergi kayıpları engelleniyor hem de işletmelerin yakıt harcamaları güvence altına alınıyor.

Yönetmelik uyarınca, ticari araçların 31 Aralık 2024'e kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırması gerekiyor. 2025 yılından itibaren ise bu sisteme entegre olmayan araçlar, akaryakıt alımlarında çeşitli yasal yaptırımlarla karşılaşacak. UTTS’siz araçlar için akaryakıt fişleri geçersiz sayılacak ve yakıt giderleri beyan edilemeyecek” dedi.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele HızlanıyorTORA’nın UTTS montaj hizmetleri hakkında bilgi veren Çavdaro, “Türkiye genelinde Darphane tarafından yetkilendirilmiş ilk UTTS montaj firması olan TORA, 81 ilde TTB montaj hizmeti sunuyor. TORA, hem sabit montaj noktalarında hem de yerinde araç montaj hizmetiyle işletmelere hızlı ve güvenilir çözümler sunuyor. Küçük işletmelerden büyük filolara kadar geniş bir müşteri kitlesine hizmet veren firma, UTTS’nin araçlara entegrasyonunu sağlayarak süreci kolaylaştırıyor” diye konuştu.

UTTS’nin İşletmelere Sağladığı Avantajlar

Bekir Çavdaro, UTTS’nin ticari araç sahipleri ve işletmeler için yalnızca yasal bir zorunluluk olmadığını, aynı zamanda önemli bir avantaj sunduğunu belirtiyor.

UTTS’nin sağladığı avantajlar arasında şunlar öne çıkıyor:

Yasal Uyum: 2024 sonuna kadar UTTS taktırmayan ticari araç sahipleri ciddi yaptırımlarla karşılaşacak.

Vergi Avantajları: UTTS, yakıt alımlarını resmi olarak kayıt altına alarak vergi indirimlerinden yararlanmayı kolaylaştırıyor.

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele: UTTS, tüm yakıt alımlarını şeffaf hale getirerek kayıt dışı ekonomik faaliyetleri önlüyor.

Yakıt Tüketimi ve Verimlilik: Araçların yakıt tüketimi sürekli takip edilerek gereksiz harcamalar önleniyor ve işletmelerin verimliliği artıyor.

UTTS’nin, ticari araç sahipleri için hem yasal uyumluluğu sağlamak hem de maliyetleri kontrol altına almak adına kritik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Çavdara szölerini şöyle tamamladı; “2025 yılına kadar UTTS sistemini araçlarına taktırmayan ticari araç sahipleri, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak ve vergi avantajlarından yararlanamayacak. TORA, Türkiye genelindeki yaygın ağıyla UTTS montaj ve teknik destek hizmetlerini sunarak işletmelere bu süreci en hızlı ve güvenilir şekilde tamamlama imkânı sağlıyor. Detaylı  bilgi ve montaj talepleriniz için utts.org.tr adresini ziyaret edebilir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA