22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara7°C

Ulaştırma Ekonomisi Hocaların da İlgi Alanında

Doç. Dr. Cem Saatçioğlu, eğitim kurumları ve akademik çalışmalara kaynak oluşturacak ‘Ulaştırma Ekonomisi Teori ve Politika’ adlı eserini yayınladı. Kitap, içeriği ve güncel uygulamalara getirdiği yaklaşımlar nedeniyle, ulaştırma sektöründe fa

Ulaştırma Ekonomisi Hocaların da İlgi Alanında

27 Aralık 2011 Salı 17:14

Doç. Dr. Cem Saatçioğlu, eğitim kurumları ve akademik çalışmalara kaynak oluşturacak ‘Ulaştırma Ekonomisi Teori ve Politika’ adlı eserini yayınladı. Kitap, içeriği ve güncel uygulamalara getirdiği yaklaşımlar nedeniyle, ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketlerin ve yöneticilerinin de başvuru kaynağı olabilecek nitelikte.

Doç. Dr. Cem Saatçioğlu, ulaştırma ekonomisini konu alan kitabıyla yeni bir yaklaşım oluşturdu. Dünya’nın her yerinde büyüme içinde olan taşımacılık ve lojistik endüstrisi, iktisatçıların çalışmalarına da konu oluyor. Yine de Türkiye’de taşımacılık ve ulaştırma ekonomisine ilişkin akademik çalışmalar yok denecek düzeyde. Oysa Dünya’nın her yerinde büyük bir ekonomik etkinlik sahası bulunan ulaştırma ekonomisi, geniş bir araştırma alanı sunuyor. İ.Ü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Saatçioğlu, yazdığı, ‘Ulaştırma Ekonomisi Teori ve Politika’ kitabı ile buna iyi bir örnek sunuyor.

Türkiye’de yarım asır önce 1958 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Barda tarafından yazılan Münakale Ekonomisi dışında akademik bir çalışmanın bulunmayışı, ulusal ulaştırma endüstrisi açısından önemli bir eksiklik durumundaydı.


Ulaştırmayı; yük, yolcu ve haberleşme açılarından ele alan Saatçioğlu, dört bölümden oluşan kitabının birinci bölümünde ulaştırma ve ulaştırma ekonomisinin genel bir çerçevesini çiziyor. İkinci bölümde teorik bir yaklaşım sergileyen Saatçioğlu, kitabının üçüncü bölümünü ise ulaştırmada modların tarihsel gelişimleri ve güncel durumlarını ele almış. Son bölüm ise ulaştırma ekonomisi politikaları ve bunun ekonomiye etkilerini irdeliyor. Oldukça geniş bir kaynakça kullanan Saatçioğlu, gelecek dönemlere ilişkin eğitim kurumları ve akademik çalışmalara kaynak oluşturacak önemli bir eser ortaya çıkarmış. Ancak kitabın içeriği ve güncel uygulamalara getirdiği yaklaşımlar nedeniyle, ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren tüm şirketlerin ve yöneticilerinin başvuru kaynağı niteliğinde. Kıran kırana bir rekabet yaşanan taşımacılık ve lojistik endüstrisinde, fiyat belirlemenin bu acımasız piyasa koşullarında gerçekleştiği bir gerçek. Ancak örneği bulunmayan bu tür bilimsel çalışmalara başvuranlar avantaj sağlayacaktır.

Ülke kalkınmasının yön ve hızını belirleyen unsurlardan biri olan ulaştırmaya ekonomik kaynaklardan ayrılan payın etkin ve verimli bir şekilde dağıtılmasında yaşanan sorunlar söz konusu ekonomik kalkınmayı doğrudan etiler niteliktedir. Bu yüzden ülkelerin ulaştırma ekonomisi politikaları, zorunlu olarak ekonomik bir temele dayanmakla beraber devlet müdahalesini gerektiren bir yapı da arz etmektedir. Yapılacak yatırımlar ülke ekonomisine uzun dönemde katkı sağlar nitelikte olmalıdır. İşte bu noktada kıt kaynakların arasından yapılacak seçimin önemi ortaya çıkmaktadır. Söz konusu seçim ülke ekonomisine yön vereceği için karar vericilerin alternatif ulaştırma modlarından hangisine önem ve ağırlık vereceğini iyi belirlemeleri gerekmektedir” diyen İ.Ü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Saatçioğlu, ‘Ulaştırma Ekonomisi Teori ve Politika’ isimli eserin, ulaştırma alanındaki gelişmeleri teorik yönü ve uygulanan politikalar ile birlikte ele alan ve bu çerçevede Türkiye’deki Ulaştırma Ekonomisi Modlarını ve Politikalarını en son istatistiki verilerle inceleyen kapsamlı bir çalışma olduğunu söyledi.

Ulaştırma Ekonomisi alanındaki çalışmaların sınırlı olduğu göz önünde alındığında bu konuya ilgi duyanlar açısından önem arz edecek olan bu çalışmanın, Ulaştırma Mühendislik ve Hukuk alanından sonra Ekonomi alanında da önemli bir açığı gidereceğini ifade eden Saatçioğlu, sosyal birimler temel alanı içerisinde üniversitelerin gerek Önlisans ve Lisans düzeyinde gerekse Lisansüstü düzeyinde okutulan Ulaştırma ve Lojistik derslerinde temel bir kaynak olma niteliği taşıyacağını belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA