Türkmenistan ‘Multimodal İpek Yolu’ İçin Üzerine Düşeni Yaptı
Ulaştırma ve Lojistik alanlarında atağa geçen Türkmenistan, geçtiğimiz ay bizim de yerinde izlediğimiz 2 önemli gelişmeye sahne oldu.

05 Aralık 2016 Pazartesi 12:22
26-27 Kasım tarihlerinde Birleşmiş Milletler’in himayesinde ilk kez ‘Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı’ gerçekleştirildi. 28 Kasım tarihinde ise Modern İpek Yolu Projesi’nin Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu bağlantısının açılışı gerçekleşti.
Bağımsızlığının 25inci yılını kutlayan Türkmenistan hem ülke içi hem de uluslararası ulaştırma, taşımacılık alanındaki yatırımlarını hızla tamamlıyor. Geçtiğimiz ay 2 önemli etkinliği gerçekleştiren Türkmenistan, Hazar Denizi’nden başlayarak Afganistan ve Tacikistan’a geçen demiryolu bağlantısını ve lojistik tesislerini hizmete açtı. Böylelikle Multimodal İpekyolu Projesi için sorumluluğuna düşen görevi tamamlamış oldu. Hazar Geçişi için de Türkmenbaşı şehrinde modern liman inşaatı devam ediyor. Tamamlandığında Rusya krizi sonrası Türkiye’nin sıkça gündeminde olan Hazar Geçişi Projesi için de önemli bir adım atılmış olacak.
İlk ‘Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı’na Ev Sahipliği Yaptı
Dünyada sürdürülebilir ulaştırma alanında bir farkındalık yaratmak ve söz konusu alanın geliştirilmesi amacıyla Türkmenistan başvurusu doğrultusunda Birleşmiş Milletler(BM) himayesinde ‘Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı’ düzenlendi. 50’yi aşkın ülkeden 2 bin kişinin takip ettiği organizasyonda Türkiye’yi Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan temsil etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un açılışını gerçekleştirdiği konferansta söz alan Gurbanguli Berdimuhamedov başta BM olmak üzere tüm katılımcılara ve destek verenlere teşekkür etti.
Türkmenistan’ın dünyada hızla kalkınan bir ülke olduğunu ve özellikle ulaştırma alanında büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ifade eden Türkmenistan lideri, sürdürülebilir ulaştırma kavramının BM bünyesinde dünya gündemine girdiğini ve bu yönde algının daha da gelişeceğini umduğunu ifade etti.
Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın geniş bir ulaşım altyapısına sahip olduğunu vurgulayarak, bu alandaki iş birliği ve projelere büyük önem verdiklerini, bu kapsamda Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolunun Türkmenistan'ın uluslararası düzeydeki önemli projelerinden olduğunu kaydetti.

‘Küresel Sürdürülebilirlik’ için ‘Küresel İşbirliği’
Konferansta çok yönlü ulaştırma ve transit koridorların oluşturulmasında sürdürülebilirlik kadar küresel işbirliğine de vurgu yapıldı. BM öncülüğünde ulaştırma sektöründe oluşturulacak hukuk altyapısı ile gelecekte çok fonksiyonlu yani multi-modal lojistik merkezlerin ve limanların hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu alanda karayolları, demiryolları, deniz yolları ve havayolları en uygun biçimde kullanılacak.
Konferansa katılan heyetlerin başkanları arasında Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Gürcistan Cumhurbaşkanı, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı, Avusturya Cumhuriyetinin Milli Konseyi ikinci başkanı, Belarus Cumhuriyeti Milli Kurulu Cumhuriyet Konseyi başkanı gibi üst düzey temsilciler yer aldı. Bu temsilciler 2 gün boyunca bir araya gelerek işbirliklerine yönelik fırsatları konuştular.
Ban Kim-moon’un son konferansı oldu
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Kim-moon’un katıldığı son konferans olması ile de ayrı bir öneme sahip olan konferansta konuşma yapan Ban Kim-moon ise Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a bu girişimi yaptığı için teşekkür etti. BM Genel Sekreteri olarak bu alanda önce Ekvator’un başkenti Quito’da bir çalışma gerçekleştirdiklerini fakat bu alanda global olarak ilk kez sürdürülebilir ulaştırma konferansının gerçekleştirildiğini ve bunu Türkmenistan gibi çok önemli geçiş yolları üzerinde yer alan bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Ahmet Arslan: “Tarihi İpek Yolu büyük önem taşıyor”
Konferansta bir konuşma yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çin'den Londra'ya kesintisiz taşımacılık hattı sağlamak üzere, büyük ölçekli altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini belirterek, "Asya'daki en rekabetçi, en kısa ve en ucuz güzergahlardan biri olan orta koridora, tarihi İpek Yolu'nun devamı olarak büyük önem atfediyoruz" dedi.
Ulaştırma ve mobilitenin sürdürülebilir kalkınmanın merkezinde yer aldığını ifade eden Arslan, sürdürülebilir ulaşım olmadan sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Arslan, "Ulaştırma karar vericileri olarak bizim en önemli görevimiz, güçlü altyapısı olan, transit odaklı entegre bir ulaşım ağı tesis etmek için iş birliği içinde en etkili tedbirleri almaktır" diye konuştu.
"Bütüncül bir koridor yönetimine ihtiyaç var"
Arslan, Avrupa Birliği (AB) ve Çin arasındaki ticaretin 2020 yılında 800 milyar doları aşmasının beklendiğini ve bunun doğrudan bölgedeki tüm ülkeler için bağlantı talebi anlamına geldiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu durum, hızla yükselen doğu ekonomileriyle batı arasında, karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığıyla lojistik hizmetlerde artan bir talebi de beraberinde getirerek, tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlandırılmasını mecburi kılmaktadır. Tarihi İpek Yolu'nun önemli bir halkası olan Türkiye toprakları, şimdi de modern İpek Yolu için büyük önemi haiz ulaştırma koridorlarının kesişme noktasında yer almaktadır. Modern İpek Yolu'nun en yeni teknolojiyle inşa edilmiş, kaliteli bir ulaşım altyapısıyla tesisine yönelik stratejimizin bölgenin diğer ülkelerince de paylaşıldığını görmek bizleri ziyadesiyle memnun ediyor".
Asya ve Avrupa arasında, doğu-batı güzergahında kuzey, güney ve orta koridor olmak üzere 3 ana koridor hattı bulunduğuna dikkati çeken Arslan, tüm koridorlar için bütüncül ve sofistike bir koridor yönetimi yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
"Orta koridor, intermodal taşımacılık için önemli"

Arslan, Asya'daki en rekabetçi, en kısa ve en ucuz güzergahlardan biri olan orta koridora, tarihi İpek Yolu'nun devamı olarak büyük önem atfettiklerini belirterek, "Çin'den başlayarak Orta Asya ve Hazar bölgesini ülkemiz üzerinden Avrupa'ya bağlayan orta koridor, İntermodal taşımacılığın etkin kullanımı için de önemli bir fırsat sunuyor" dedi.
Kuzey ve güney koridorlarını tamamlayıcı olan orta koridoru, Orta Asya'da denizi çıkışı olmayan ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması bakımından önemsediklerini dile getiren Arslan, Çin'den Londra'ya kesintisiz taşımacılık hattı sağlamak üzere büyük ölçekli altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini anlattı. Arslan, bu kapsamda Avrasya bölgesinin ulaştırma bağlantılarına katkı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Marmaray ve Edirne-Kars Hızlı Tren Projesi gibi mega projeleri hayata geçirmekten gurur duyduklarını söyledi.
Türkiye'nin dünyanın ilk 20 ekonomisi içinde yer aldığına işaret eden Arslan, 2023 yılı itibarıyla, dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almayı hedeflediklerini ve ulaştırma sektörünün bu hedefin en önemli yapı taşlarından olduğunu ifade etti.
IATA Genel Direktörlüğüne Saadia Zahidi Getirildi. IATA Tarihinde İlk KadınTHY ve Pegasus dahil 345’in üzerinde havayolu şirketini çatısı altında toplayan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Direktörlüğü görevine Saadia Zahidi getirildi.28 Temmuz 2026 Salı 17:35Havayolu
IATA Board Appoints Saadia Zahidi as Director GeneralThe International Air Transport Association (IATA) announced that Saadia Zahidi has been appointed by IATA’s Board of Directors to the position of Director General from 1 November 2026.28 Temmuz 2026 Salı 16:22World News
Mercedes-Benz Türk Heska Ankara ile Hizmet Ağını GüçlendirdiMercedes-Benz Türk, Heska Ankara ile kamyon ve otobüs müşterilerine satış ve satış sonrası hizmetleri tek çatı altında sunuyor.27 Temmuz 2026 Pazartesi 21:39Ticari Araçlar
Renault Trucks Onaylar Ekspress’e 10 Adet T520 Çekici Teslim EttiOnaylar Ekspress Lojistik, uluslararası frigorifik taşımacılık operasyonları için 10 adet Renault Trucks T520 çekiciyi filosuna kattı.27 Temmuz 2026 Pazartesi 15:45Ticari Araçlar
Eyüp Lojistik Orta Doğu Operasyonlarını BüyüttüAvrupa-Türkiye-Orta Doğu hattındaki operasyonlarını büyüten Eyüp Lojistik, Orta Doğu’ya gerçekleştirdiği aylık sefer sayısını 500’e çıkardı.27 Temmuz 2026 Pazartesi 14:01Lojistik
Maldivler Velana International Airport-MLE’nin Kargo Trafiği BüyüyorVelana International Airport-MLE Maldivler'in ana uluslararası havalimanı olarak hizmet verirken, ülkenin yolcu ile hava kargo trafiğinin büyük bölümünü yönetiyor.23 Temmuz 2026 Perşembe 15:38Havayolu
Hareket’ten Umman’da Dev Rüzgar Enerjisi OperasyonuHareket, Umman’ın ikinci büyük rüzgar enerji santrali olacak 8,4 milyon dolarlık Riyah 1&2 Rüzgar Enerji Santrali projesindeki operasyonlarını başarıyla tamamladı.23 Temmuz 2026 Perşembe 14:21Lojistik
Renault Trucks’tan Konya’da İlk Master Red EDITION TeslimatıRenault Trucks Türkiye, hafif ticari araç segmentindeki yeni modeli Master Red EDITION'ın Konya'daki ilk teslimatını Yayla Lojistik'e gerçekleştirdi. Teslimat, Renault Trucks yetkili bayisi Buyruk Otomotiv tarafından yapıldı.22 Temmuz 2026 Çarşamba 16:42Ticari Araçlar
Gençler Mercedes-Benz Türk’te İş Hayatına HazırlanıyorMercedes-Benz Türk, PEP, PEP INclusive ve Summer Stars programlarıyla üniversite öğrencilerini profesyonel iş hayatına hazırlıyor.22 Temmuz 2026 Çarşamba 16:08Ticari Araçlar
Şekercan Lojistik Filosunu Tırsan ile GüçlendirdiŞekercan Lojistik, 50 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Maxima Plus yatırımıyla Avrupa hattındaki taşıma kapasitesini güçlendiriyor.21 Temmuz 2026 Salı 18:22Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.