Türkmenistan ‘Multimodal İpek Yolu’ İçin Üzerine Düşeni Yaptı
Ulaştırma ve Lojistik alanlarında atağa geçen Türkmenistan, geçtiğimiz ay bizim de yerinde izlediğimiz 2 önemli gelişmeye sahne oldu.

05 Aralık 2016 Pazartesi 12:22
26-27 Kasım tarihlerinde Birleşmiş Milletler’in himayesinde ilk kez ‘Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı’ gerçekleştirildi. 28 Kasım tarihinde ise Modern İpek Yolu Projesi’nin Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolu bağlantısının açılışı gerçekleşti.
Bağımsızlığının 25inci yılını kutlayan Türkmenistan hem ülke içi hem de uluslararası ulaştırma, taşımacılık alanındaki yatırımlarını hızla tamamlıyor. Geçtiğimiz ay 2 önemli etkinliği gerçekleştiren Türkmenistan, Hazar Denizi’nden başlayarak Afganistan ve Tacikistan’a geçen demiryolu bağlantısını ve lojistik tesislerini hizmete açtı. Böylelikle Multimodal İpekyolu Projesi için sorumluluğuna düşen görevi tamamlamış oldu. Hazar Geçişi için de Türkmenbaşı şehrinde modern liman inşaatı devam ediyor. Tamamlandığında Rusya krizi sonrası Türkiye’nin sıkça gündeminde olan Hazar Geçişi Projesi için de önemli bir adım atılmış olacak.
İlk ‘Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı’na Ev Sahipliği Yaptı
Dünyada sürdürülebilir ulaştırma alanında bir farkındalık yaratmak ve söz konusu alanın geliştirilmesi amacıyla Türkmenistan başvurusu doğrultusunda Birleşmiş Milletler(BM) himayesinde ‘Sürdürülebilir Taşımacılık Konferansı’ düzenlendi. 50’yi aşkın ülkeden 2 bin kişinin takip ettiği organizasyonda Türkiye’yi Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan temsil etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un açılışını gerçekleştirdiği konferansta söz alan Gurbanguli Berdimuhamedov başta BM olmak üzere tüm katılımcılara ve destek verenlere teşekkür etti.
Türkmenistan’ın dünyada hızla kalkınan bir ülke olduğunu ve özellikle ulaştırma alanında büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ifade eden Türkmenistan lideri, sürdürülebilir ulaştırma kavramının BM bünyesinde dünya gündemine girdiğini ve bu yönde algının daha da gelişeceğini umduğunu ifade etti.
Berdimuhammedov, Türkmenistan'ın geniş bir ulaşım altyapısına sahip olduğunu vurgulayarak, bu alandaki iş birliği ve projelere büyük önem verdiklerini, bu kapsamda Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolunun Türkmenistan'ın uluslararası düzeydeki önemli projelerinden olduğunu kaydetti.
‘Küresel Sürdürülebilirlik’ için ‘Küresel İşbirliği’
Konferansta çok yönlü ulaştırma ve transit koridorların oluşturulmasında sürdürülebilirlik kadar küresel işbirliğine de vurgu yapıldı. BM öncülüğünde ulaştırma sektöründe oluşturulacak hukuk altyapısı ile gelecekte çok fonksiyonlu yani multi-modal lojistik merkezlerin ve limanların hayata geçirilmesi hedefleniyor. Bu alanda karayolları, demiryolları, deniz yolları ve havayolları en uygun biçimde kullanılacak.
Konferansa katılan heyetlerin başkanları arasında Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Gürcistan Cumhurbaşkanı, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı, Avusturya Cumhuriyetinin Milli Konseyi ikinci başkanı, Belarus Cumhuriyeti Milli Kurulu Cumhuriyet Konseyi başkanı gibi üst düzey temsilciler yer aldı. Bu temsilciler 2 gün boyunca bir araya gelerek işbirliklerine yönelik fırsatları konuştular.
Ban Kim-moon’un son konferansı oldu
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Kim-moon’un katıldığı son konferans olması ile de ayrı bir öneme sahip olan konferansta konuşma yapan Ban Kim-moon ise Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a bu girişimi yaptığı için teşekkür etti. BM Genel Sekreteri olarak bu alanda önce Ekvator’un başkenti Quito’da bir çalışma gerçekleştirdiklerini fakat bu alanda global olarak ilk kez sürdürülebilir ulaştırma konferansının gerçekleştirildiğini ve bunu Türkmenistan gibi çok önemli geçiş yolları üzerinde yer alan bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.
Ahmet Arslan: “Tarihi İpek Yolu büyük önem taşıyor”
Konferansta bir konuşma yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çin'den Londra'ya kesintisiz taşımacılık hattı sağlamak üzere, büyük ölçekli altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini belirterek, "Asya'daki en rekabetçi, en kısa ve en ucuz güzergahlardan biri olan orta koridora, tarihi İpek Yolu'nun devamı olarak büyük önem atfediyoruz" dedi.
Ulaştırma ve mobilitenin sürdürülebilir kalkınmanın merkezinde yer aldığını ifade eden Arslan, sürdürülebilir ulaşım olmadan sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilemeyeceğini söyledi. Arslan, "Ulaştırma karar vericileri olarak bizim en önemli görevimiz, güçlü altyapısı olan, transit odaklı entegre bir ulaşım ağı tesis etmek için iş birliği içinde en etkili tedbirleri almaktır" diye konuştu.
"Bütüncül bir koridor yönetimine ihtiyaç var"
Arslan, Avrupa Birliği (AB) ve Çin arasındaki ticaretin 2020 yılında 800 milyar doları aşmasının beklendiğini ve bunun doğrudan bölgedeki tüm ülkeler için bağlantı talebi anlamına geldiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu durum, hızla yükselen doğu ekonomileriyle batı arasında, karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığıyla lojistik hizmetlerde artan bir talebi de beraberinde getirerek, tarihi İpek Yolu'nun tekrar canlandırılmasını mecburi kılmaktadır. Tarihi İpek Yolu'nun önemli bir halkası olan Türkiye toprakları, şimdi de modern İpek Yolu için büyük önemi haiz ulaştırma koridorlarının kesişme noktasında yer almaktadır. Modern İpek Yolu'nun en yeni teknolojiyle inşa edilmiş, kaliteli bir ulaşım altyapısıyla tesisine yönelik stratejimizin bölgenin diğer ülkelerince de paylaşıldığını görmek bizleri ziyadesiyle memnun ediyor".
Asya ve Avrupa arasında, doğu-batı güzergahında kuzey, güney ve orta koridor olmak üzere 3 ana koridor hattı bulunduğuna dikkati çeken Arslan, tüm koridorlar için bütüncül ve sofistike bir koridor yönetimi yaklaşımına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
"Orta koridor, intermodal taşımacılık için önemli"
Arslan, Asya'daki en rekabetçi, en kısa ve en ucuz güzergahlardan biri olan orta koridora, tarihi İpek Yolu'nun devamı olarak büyük önem atfettiklerini belirterek, "Çin'den başlayarak Orta Asya ve Hazar bölgesini ülkemiz üzerinden Avrupa'ya bağlayan orta koridor, İntermodal taşımacılığın etkin kullanımı için de önemli bir fırsat sunuyor" dedi.
Kuzey ve güney koridorlarını tamamlayıcı olan orta koridoru, Orta Asya'da denizi çıkışı olmayan ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması bakımından önemsediklerini dile getiren Arslan, Çin'den Londra'ya kesintisiz taşımacılık hattı sağlamak üzere büyük ölçekli altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini anlattı. Arslan, bu kapsamda Avrasya bölgesinin ulaştırma bağlantılarına katkı sağlayacak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Marmaray ve Edirne-Kars Hızlı Tren Projesi gibi mega projeleri hayata geçirmekten gurur duyduklarını söyledi.
Türkiye'nin dünyanın ilk 20 ekonomisi içinde yer aldığına işaret eden Arslan, 2023 yılı itibarıyla, dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer almayı hedeflediklerini ve ulaştırma sektörünün bu hedefin en önemli yapı taşlarından olduğunu ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
KargoHaber 315. Sayı (Dijital Dergi)315. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.07 Nisan 2025 Pazartesi 16:02Dijital Dergi
Ticaret Koridorlarında TürkiyeKüreselleşme ve artan dünya ticareti ile birlikte tedarik zinciri güvenliği daha anlamlı duruma geldi.07 Nisan 2025 Pazartesi 15:50Bakış
Akyazı Hazır Beton, Beton Mikserinin Yükünü Renault Trucks K Serisi’ne BırakıyorSakarya, Akyazı’da 2005 yılında faaliyete başlayan Akyazı Hazır Beton, sektördeki güçlü altyapısı ve filosu ile dikkat çekiyor.07 Nisan 2025 Pazartesi 14:28Ticari Araçlar
DHL Supply Chain Türkiye Filosunu Elektrikli Araçlarla BüyütüyorDHL Supply Chain Türkiye, lojistik operasyonlarını daha verimli hale getirmek, sürücü güvenliğini artırmak ve karbon ayak izini azaltmak amacıyla filosunu büyütürken, elektrikli araç havuzunu da genişletti.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:16Lojistik
İTT Lojistik Filosuna 30 Adet Tırsan Tank Konteyner Taşıyıcı EklediTırsan, İTT Lojistik’e 30 adet Tank Konteyner Taşıyıcı teslim etti. İTT Lojistik’in Tırsan Tank Konteyner Taşıyıcı treyler adedi toplamda 150’ye ulaştı.07 Nisan 2025 Pazartesi 11:01Ticari Araçlar
Talay Logistics Filosuna 300 adet Yeni Tırsan ile Güç KatıyorTırsan, Türkiye’nin önde gelen entegre lojistik şirketlerinden Talay Logistics’in 300 adet tren yüklemeli Tırsan Tenteli Perdeli Multi Ride yatırımının, ilk 100 adedini teslim etti.27 Mart 2025 Perşembe 10:19Ticari Araçlar
werwie and Fliegl are teaming upThe cooperation between werwie GmbH and Fliegl Bau- und Kommunaltechnik GmbH has started.26 Mart 2025 Çarşamba 14:32World News
Grimaldi Group Trieste Hattına Üçüncü Gemiyi EklediArkas çatısı altında faaliyet gösteren Egekont’un temsilciliğini yaptığı Grimaldi Group İtalya, Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleştirilen RO-RO hattına üçüncü gemiyi de ekleyerek hizmetini güçlendirdi.25 Mart 2025 Salı 16:20Denizcilik
UND ve İŞKUR Kadın Tır Sürücüsü İstihdamı İçin Birlikte Çalışacak!Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) kadın tır sürücüsü yetiştirilmesi ve istihdamı için resmi iş birliği protokolüne imza attı. İş birliği anlaşması UND Kadın Tır Sürücü Akademisi projesi kapsamında gerçekleşti.21 Mart 2025 Cuma 14:32Lojistik
Alışan Lojistik, CDP 2024 Skorunu "B"ye YükselttiKarbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP) 2024 derecelendirme sonuçlarında Alışan Lojistik’in iklim değişikliği skoru, bir önceki seneye göre yükselerek, “B” olarak açıklandı.21 Mart 2025 Cuma 09:58Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber