Türkiye’nin AB İhracatı Kapıkule’de Sabote Ediliyor
Zaman zaman uzun tır kuyrukları ile gündeme gelen ve ülkemiz ihracatı için hayati öneme sahip olan Kapıkule Sınır Kapısı, son günlerde çile kapısı haline geldi.

03 Ekim 2016 Pazartesi 15:14
Kilometrelerce uzayan TIR kuyrukları sıradan hale geldi ve hiç kimseyi rahatsız etmiyor. ülkemiz ihracat yükünü alarak İstanbul'dan Cuma günü yola çıkan araçlar ancak Pazartesi günü Kapıkule'yi geçebiliyor. Bugün pazartesi ve şu anda kapıkulede 25 km TIR kuyruğu var. Özellikle Stoksuz üretim yapan ya da düşük stokla çalışan birçok işletme beklemeler sebebiyle üretimini yapamıyor, raf ömrü çok kısa olan birçok ürün ise gümrük kapılarında beklerken çöpe dönüşüyor.
Malı geç teslim eden taşımacılar Avrupa'da aksayan üretimler sebebiyle tazminatlar ödüyor. Avrupa’ya 5 günde teslim garantisi veremediğimiz için Balkanlara giden yatırımlar var.
İki perondan sahasına araç kabul etmekte olan Bulgaristan tarafı, bir rögar tamiratı için attığı betonun 6 gündür donmadığı gerekçesi ile 7 gündür tek perondan çalışıyor. Aynı zamanda Bulgaristan tarafında AB ülkelerinden gelmiş sınır polisleri de kontrol başlatmış durumda. Türk tarafı da aynı kontrolü yapıyor olmasına rağmen sıkı kontrole devam ediyorlar. Son 2 ayda tek bir insan kaçakçılığı bile yok. Bunun gibi, anlamsız ve geçersiz onlarca sebep gözetilerek yavaşlatılan ve verimsiz çalışma metotları ile adeta bilinçli bir şekilde düşürülen günlük geçiş kapasitesi, ülkemiz ekonomisine kasıtlı şekide zarar veriyor. Geçmiş dönemde, saatte 60 araç kabul eden Bulgaristan tarafının aldığı araç sayısının saatte 18 araca kadar düşürülmesi, bunun en büyük kanıtı niteliğinde.
Son iki haftadır, insan kaçakçılığı bahanesi ile yüzde 100'e kadar varan aşırı kontroller, geçiş sayısının düşük olmasındaki en büyük etmenlerden birini oluşturuyor. Bu kontrollerin iki ülke arasında işbirliği ile yapılabilmesi halinde, beklemelerin ortadan kalkması mümkün. Gün’de 900 kadar aracın geçiş yapabildiği Kapıkule’den geçen araç sayısı 600’e kadar düştü. Bulgaristan’a açılan diğer kapı olan Hamzabeyli’de de durum aynı.
Taşımacıların Sabrı Kalmadı
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bulgaristan ile olan sınırlarımızda yaşanan beklemeler ile ilgili olarak; "AB tarafında görünmeyen bir güç ihracatımızı engelleyerek Türkiye'ye ekonomik olarak zarar vermeye çalışıyor ve
Türkiye'nin dış ticareti sabote ediliyor. Bugün Kapıkule'deki 25 km TIR kuyruğunda bekleyen araçların birçoğu Cuma günü İstanbul'dan yola çıkmış araçlar. Toplam 1250 araçla yaklaşık 100 milyor dolarlık ihracat yüküyle park halinde bekliyor. Bunların bir kısmı Salı günü bile çıkmayı başaramayacak. Türkiye aynı yıl içinde iki asma köprü açılışı yapmış güçlü bir ülke olmasına karşın yıllardır Bulgaristan ile ülkemiz arasındaki sınır kapılarına çözüm üretememesi ve yaşanan bu vahamet karşısında aciz kalması, bize yakışmıyor.
Sınır kapılarında günlerce bekletilen tır şoförlerine dayatılan bu gayri insani tavır, sadece ticaretimize değil, insanlığımıza da zarar veriyor. Sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle kilometrelerce kuyruk bekleyen TIR şoförleri temel insani ihtiyaçlarını giderme imkanı bulamazken, kuyrukla sebebiyle sürüş ve dinlenme sürelerini ihlal ederek ağır cezai işlemler ile karşı karşıya kalıyor.
Sadece bu sorun dahi yetkili kurumların acil olarak harekete geçmesini ve yaşanan bu vahametin sonlandırılmasını mecburi kılıyor.
UND olarak, Kapıkule Sınır Kapısının günlük geçiş kapasitesini 3.000 araca çıkarmaktan başka bir çaremiz olmadığına inanıyoruz. Bu sayı bu kapıda mümkün.. Bu sayının başarılamaması, bu hedefin yanına dahi yaklaşılamaması ve sorumlu tarafların çözüm için adım atmaktan anlaşılmaz şekilde kaçınması, sadece ülkemiz lojistik sektörüne değil, aynı zamanda ülkemiz ihracatına zarar veriyor. Göz göre göre ülke ihracatımıza verilen bu zarara sektör olarak karşı çıkıyoruz." şeklinde konuştu.
İlaveten Fatih Şener; "ihracatımızın 2-3 gün kaybetmeye tahammülü yoktur. Siz zamanında götüremezseniz, götürecek birileri çıkacak ya da birileri sizi tercih etmemeye başlayacaktır. İhracatımız pazar kaybederken, ülkemiz de her geçen gün yatırım cazibesini kaybediyor. 4-5 günde mal teslim edemediğimiz için alımlarını Balkan Ülkelerine kaydıran Avrupalı müşteriler var. Bu duruma başkaldırıyoruz.
Bulgaristan tarafı ile işbirliği içine bu sayının artması hem hız, hem de güvenliğin sağlanması mümkün. Bu problemin çözümü ülkemiz için öncelikli bir Milli Meseledir. Kapıkule ve Hamzabeyli iyileştirilmeli, Dereköy bir an önce TIR Trafiğine açılmaldır.
Türkiye ile AB ülkeleri arasında ticareti zorlaştıran, Gümrük Birliği çerçevesinde serbest dolaşımda olan malların dolaşımını da zarar veren, bu önemli sorunun çözümü konusunda AB ilgili birimleri bir an önce inisiyatif alarak çözüme katkı sağlamalıdır.
Güçlü ekonomiler ancak güçlü bir lojistik alt yapı ile mümkündür. AB ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği Bölgesel Tedarik Zincirinin hızı ve kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Bu sebeple zincirin en zayıf halkası olan bu noktada acil iyileşme gereklidir.
Türkiye, Bulgaristan ve AB cephesinden bütün muhatapları Kapıkule ve Hamzabeyli kapılarında yaşanan bu problemi çözmeye davet ediyoruz." diyerek, ülkemiz ihracatına zarar veren beklemelere çözüm üretilmesi için resmi otoriteleri göreve çağırdı.

Küresel Havacılıkta Jet Yakıtında Arz Krizi Sektörü KaygılandırıyorJet yakıt fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra Ortadoğu ve Körfez bölgesinde yaşanan gerginlikler ve savaş atmosferi Avrupa başta olmak üzere küresel havacılık sektörünü birçok yönden etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.28 Nisan 2026 Salı 17:42Havayolu
Schmitz Cargobull Berger Fahrzeugtechnik’in Tamamını Satın Alıyor2024’ten bu yana yüzde 49 hissesine sahip olduğu Berger Fahrzeugtechnik’in kalan paylarını da devralma kararı alan Schmitz Cargobull, şirketin yüzde 100 sahibi olmaya hazırlanıyor. İşlem, rekabet otoritelerinin onayının ardından tamamlanacak.28 Nisan 2026 Salı 16:05Ticari Araçlar
İlk Çeyrekte Ağır Ticari Araç Pazarı Yüzde 12 GerilediTürkiye ağır ticari araç pazarı, 2026 yılının ilk çeyreğinde küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle daralma yaşasa da, uzun dönem ortalamalarına yakın seviyeleri yakalayarak sektörün dengeli yapısını koruduğunu ortaya koydu.27 Nisan 2026 Pazartesi 15:36Ticari Araçlar
Alp Özler Grup 23 Nisan’da Çocukların Hayal Gücünü Sahneye TaşıdıÇocukların çizimleriyle hazırlanan özel video ve sergi, çalışanların emeğini ve aile bağlarını etkileyici bir şekilde gözler önüne serdi.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:46Lojistik
Clark opens western branch in Duisburg and pushes ahead with direct salesCustomer proximity as a strategic success factor27 Nisan 2026 Pazartesi 13:21World News
Renault Trucks D, Euro NCAP’te 4 Yıldız ve CitySafe Etiketi AldıDağıtım uygulamaları için geliştirilen Renault Trucks D, 2026 Euro NCAP değerlendirmesinde 4 yıldız aldı. Araç, şehir içi sürüş güvenliği ve savunmasız yol kullanıcılarının korunmasına yönelik performansıyla CitySafe sertifikasına da layık görüldü.27 Nisan 2026 Pazartesi 12:18Ticari Araçlar
Yerli Üretim Opel Vivaro Türkiye’de Yollara ÇıkıyorOpel, Türkiye’de üretilen yeni Vivaro Kamyonet’i satışa sundu. Model, lansmana özel finansman seçenekleri ve donanım avantajlarıyla dikkat çekiyor.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:37Ticari Araçlar
Tırsan ve ZF’den Yazılım Güncelleme Alanında İş BirliğiTırsan, ZF ile 30 yılı aşkın süredir sürdürdüğü iş birliğini Yazılım Güncellemesi ve Yazılım Güncelleme Yönetim Sistemi'ne (SUMS) ilişkin Birleşmiş Milletler Yönetmeliği UN/ECE R156 düzenlemesi kapsamında genişletti.22 Nisan 2026 Çarşamba 10:14Ticari Araçlar
Oregon Aylık 10 Bin TIR’ın Sınır Geçişini HızlandırıyorÇatalca ve Kapıkule’nin yanı sıra Almanya ile İngiltere’deki İzinli Gönderici tesisleriyle lojistik koridorunda kritik bir konuma gelen Oregon, ayda 10 bin TIR’ın sınır geçişini hızlandırırken, yılda 20 milyar dolarlık dış ticaret akışına teminat sağlıyor21 Nisan 2026 Salı 13:20Lojistik
DKV Mobility Hizmetlerini GenişlettiDKV Mobility, sunduğu yeni avantajlarla ticari filolara esnek vade ve HGS işlemlerinde tek fatura ile maliyet yönetiminde kolaylık sağlıyor.20 Nisan 2026 Pazartesi 18:57Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.