22 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara10°C

Türkiye’nin AB İhracatı Kapıkule’de Sabote Ediliyor

Zaman zaman uzun tır kuyrukları ile gündeme gelen ve ülkemiz ihracatı için hayati öneme sahip olan Kapıkule Sınır Kapısı, son günlerde çile kapısı haline geldi.

Türkiye’nin AB İhracatı Kapıkule’de Sabote Ediliyor

03 Ekim 2016 Pazartesi 15:14

Kilometrelerce uzayan TIR kuyrukları sıradan hale geldi ve hiç kimseyi rahatsız etmiyor. ülkemiz ihracat yükünü alarak İstanbul'dan Cuma günü yola çıkan araçlar ancak Pazartesi günü Kapıkule'yi geçebiliyor. Bugün pazartesi ve şu anda kapıkulede 25 km TIR kuyruğu var. Özellikle Stoksuz üretim yapan ya da düşük stokla çalışan birçok işletme beklemeler sebebiyle üretimini yapamıyor, raf ömrü çok kısa olan birçok ürün ise gümrük kapılarında beklerken çöpe dönüşüyor.

Malı geç teslim eden taşımacılar Avrupa'da aksayan üretimler sebebiyle tazminatlar ödüyor. Avrupa’ya 5 günde teslim garantisi veremediğimiz için Balkanlara giden yatırımlar var.

İki perondan sahasına araç kabul etmekte olan Bulgaristan tarafı, bir rögar tamiratı için attığı betonun 6 gündür donmadığı gerekçesi ile 7 gündür tek perondan çalışıyor. Aynı zamanda Bulgaristan tarafında AB ülkelerinden gelmiş sınır polisleri de kontrol başlatmış durumda. Türk tarafı da aynı kontrolü yapıyor olmasına rağmen sıkı kontrole devam ediyorlar. Son 2 ayda tek bir insan kaçakçılığı bile yok. Bunun gibi, anlamsız ve geçersiz onlarca sebep gözetilerek yavaşlatılan ve verimsiz çalışma metotları ile adeta bilinçli bir şekilde düşürülen günlük geçiş kapasitesi, ülkemiz ekonomisine kasıtlı şekide zarar veriyor. Geçmiş dönemde, saatte 60 araç kabul eden Bulgaristan tarafının aldığı araç sayısının saatte 18 araca kadar düşürülmesi, bunun en büyük kanıtı niteliğinde.

Son iki haftadır, insan kaçakçılığı bahanesi ile yüzde 100'e kadar varan aşırı kontroller, geçiş sayısının düşük olmasındaki en büyük etmenlerden birini oluşturuyor. Bu kontrollerin iki ülke arasında işbirliği ile yapılabilmesi halinde, beklemelerin ortadan kalkması mümkün. Gün’de 900 kadar aracın geçiş yapabildiği Kapıkule’den geçen araç sayısı 600’e kadar düştü. Bulgaristan’a açılan diğer kapı olan  Hamzabeyli’de de durum aynı.

Taşımacıların Sabrı Kalmadı

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bulgaristan ile olan sınırlarımızda yaşanan beklemeler ile ilgili olarak; "AB tarafında görünmeyen bir güç ihracatımızı engelleyerek Türkiye'ye ekonomik olarak zarar vermeye çalışıyor ve UND İcra Kurulu Başkanı Fatih ŞenerTürkiye'nin dış ticareti sabote ediliyor. Bugün Kapıkule'deki 25 km TIR kuyruğunda bekleyen araçların birçoğu Cuma günü İstanbul'dan yola çıkmış araçlar. Toplam 1250 araçla yaklaşık 100 milyor dolarlık ihracat yüküyle park halinde bekliyor.  Bunların bir kısmı Salı günü bile çıkmayı başaramayacak. Türkiye aynı yıl içinde iki asma köprü açılışı yapmış güçlü bir ülke olmasına karşın yıllardır Bulgaristan ile ülkemiz arasındaki sınır kapılarına çözüm üretememesi ve yaşanan bu vahamet karşısında aciz kalması, bize yakışmıyor.

Sınır kapılarında günlerce bekletilen tır şoförlerine dayatılan bu gayri insani tavır, sadece ticaretimize değil, insanlığımıza da zarar veriyor. Sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle kilometrelerce kuyruk bekleyen TIR şoförleri temel insani ihtiyaçlarını giderme imkanı bulamazken, kuyrukla sebebiyle sürüş ve dinlenme sürelerini ihlal ederek ağır cezai işlemler ile karşı karşıya kalıyor.

Sadece bu sorun dahi yetkili kurumların acil olarak harekete geçmesini ve yaşanan bu vahametin sonlandırılmasını mecburi kılıyor.

UND olarak, Kapıkule Sınır Kapısının günlük geçiş kapasitesini 3.000 araca çıkarmaktan başka bir çaremiz olmadığına inanıyoruz. Bu sayı bu kapıda mümkün.. Bu sayının başarılamaması,  bu hedefin yanına dahi yaklaşılamaması ve sorumlu tarafların çözüm için adım atmaktan anlaşılmaz şekilde kaçınması, sadece ülkemiz lojistik sektörüne değil, aynı zamanda ülkemiz ihracatına zarar veriyor. Göz göre göre ülke ihracatımıza verilen bu zarara sektör olarak karşı çıkıyoruz." şeklinde konuştu.

İlaveten Fatih Şener; "ihracatımızın 2-3 gün kaybetmeye tahammülü yoktur. Siz zamanında götüremezseniz, götürecek birileri çıkacak ya da birileri sizi tercih etmemeye başlayacaktır. İhracatımız pazar kaybederken, ülkemiz de her geçen gün yatırım cazibesini kaybediyor. 4-5 günde mal teslim edemediğimiz için alımlarını Balkan Ülkelerine kaydıran Avrupalı müşteriler var.  Bu duruma başkaldırıyoruz. 

Bulgaristan tarafı ile işbirliği içine bu sayının artması hem hız, hem de güvenliğin sağlanması mümkün. Bu problemin çözümü ülkemiz için öncelikli bir Milli Meseledir. Kapıkule ve Hamzabeyli iyileştirilmeli, Dereköy bir an önce TIR Trafiğine açılmaldır.

Türkiye ile AB ülkeleri arasında ticareti zorlaştıran, Gümrük Birliği çerçevesinde serbest dolaşımda olan malların dolaşımını da zarar veren, bu önemli sorunun çözümü konusunda AB ilgili birimleri bir an önce inisiyatif alarak çözüme katkı sağlamalıdır. 

Güçlü ekonomiler ancak güçlü bir lojistik alt yapı ile mümkündür. AB ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği Bölgesel Tedarik Zincirinin hızı ve kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Bu sebeple zincirin en zayıf halkası olan bu noktada acil iyileşme gereklidir.

Türkiye, Bulgaristan ve AB cephesinden bütün muhatapları Kapıkule ve Hamzabeyli kapılarında yaşanan bu problemi çözmeye davet ediyoruz." diyerek, ülkemiz ihracatına zarar veren beklemelere çözüm üretilmesi için resmi otoriteleri göreve çağırdı.

Türkiye’nin AB İhracatı Kapıkule’de Sabote Ediliyor - Taşımacıların Sabrı Kalmadı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA