Turgay: “Sektörde en değerli şey müşteriye doğru bilgi sunabilmek”
Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı etkinlikleri kapsamında Aysberg Basın Yayın organizatörlüğünde gerçekleşen Tea&Talk söyleşilerinin konuğu Sarp Intermodal Yurtdışı Kilit Müşteriler Direktörü Selda Turgay oldu.

26 Aralık 2023 Salı 15:11
Sarp Intermodal Yurtdışı Kilit Müşteriler Direktörü Selda Turgay; intermodal politikalar, yaklaşımlar, stratejiler ve Sarp Intermodal olarak müşterilerine sundukları uygulamalar konusundaki soruları yanıtladı.
Lojistik sektöründe ruhunda tabii dönüşüm ve değişim çok önemli bir etken. Sektörün içinden baktığınızda Sarp şu an nerede duruyor? Geçen seneye göre kıyasladığınız zaman ya da 5 sene öncesine göre?
Sarp Intermodal’in 2014 yılında kurulduğu zamanı da çok iyi biliyorum, yaklaşık 6 yıldır burada çalışıyorum. Sürecin öncesini de bildiğim için ilk araç yüklemelerine de şahit oldum. Başladığı günden bu güne gelmesi gerçekten büyük bir dönüşüm. Intermodal yüklemeler olarak çok farklı ve güzel şey yaptığımızı düşünüyorum. Bu dönüşümün içerisinde olmak ve her sene daha da fazlasını katarak devam etmek, içeride de bizim aynı heyecanla ve keyifle çalışmamıza sebep yaratıyor. Tabii ki dönüşümler her zaman kolay olmuyor, zorlandığımız süreçler oluyor. Bir şeyleri başarabiliyoruz ekip olarak ve dışarıdaki insanlardan da bu reaksiyonları aldığımızı görebilmek bizi çok mutlu ediyor. O yüzden bu dönüşümler gayet zor ama keyifli diyebilirim.
Sektörde artık intermodal politikalar, yaklaşımlar ve stratejiler ön plana çıkıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Intermodal taşımacılık üzere kurulmuş ilk şirketiz Türkiye'de. 2012 yılında ben de dahil olmak üzere birçok arkadaşım intermodal tarafında başladık işe. Dolayısıyla geleceğin bu olduğunu biz görüyorduk belki ama yavaş yavaş herkesin bu dönüşümün farkına varması bizim için çok keyif verici oldu. Eğer olabiliyorsak bir şeylerin öncüsü olabilmek gerçekten çok gurur verici. Özellikle geçirdiğimiz pandemi dönemi sonrası intermodal taşımacılığın ne kadar önemli olduğunu gördük. Yaşanan konteyner krizleri, şoförlerin vize problemleri dolayısıyla müşterilerin de gözünü intermodale çevirmesine sebep oldu.
Avrupa'da karbon emisyon değerlerinin ölçümüne, şimdi gelecek olan sülfür gibi yeni kriterlere ve yeşil lojistiğe gerçekten çok önem verildiğini görüyoruz. Bir parçası olduğumuz yeşil lojistiğin çok kıymetli olduğunun farkındayız.
Intermodal dediğimizde en azından 4 ana modu var. Sarp Intermodal’ın hizmet yelpazesi hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Gerek kara, gerek deniz, hava demiryolu olarak…
Intermodal dediğimiz şey, tek bir taşıma kabıyla birden fazla mod kullanarak yaptığımız kapıdan kapıya bir taşıma şekli. Sarp İntermodal yoğun olarak RO-RO’ları kullanıyor. Yeşil lojistik diyoruz, karbon emisyonu, karbon ayak izlerini ölçüyoruz diyoruz ama maalesef Türkiye'de demiryolunu kullanamıyoruz. Türkiye'deki bütün ön ve son taşımalarımızı karayoluyla, kendi araçlarımızla ve TIR’larımızla yapıyoruz. Ekipmanlar limanlarda RO-RO'ya biniyor, sonrasında Trieste, Seta limanları gibi limanlara gittikten sonra trenlere biniyor ve en yakın terminale gittikten sonra son taşıması yine TIR’larla oluyor. Aslında bakarsanız intermodal karayolu, denizyolu ve demiryolunu bir birine bağlayan bir taşıma modeli.
Toplama baktığımızda dış ticaret yurtiçi ve yurtdışı taşımalar veya uluslararası taşımalar nasıl bir denge oluşturuyor?
Yurtiçindeki taşımalar çok kısıtlı kilometrelerde. Türkiye’de Pendik, Yalova, Çeşme ve Mersin bütün RO-RO limanlarını kullanıyoruz. Yüklediğimiz veya boşalttığımız adrese en yakın olan limandan çıkışı sağlıyoruz. Intermodal taşımada amaç tamamen minimumda lastik tekere binmesi. Aynı şekilde intermodal tarafta Avrupa'daki karayolu kilometremizi de mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışıyoruz.
Lojistiğin dönüşümüne baktığınızda sizin yeni coğrafyaları hedeflemeniz söz konusu mu?
Yeni coğrafyaları hedefliyor ve gerçekleştiriyoruz. Bizim ana işimiz intermodal, bunun yanında karayolu, havayolu ve denizyolu taşımaları da gerçekleştiriyoruz. Şimdi yeni bir gümrük şirketimiz var. Artık gümrük şirketiyle beraber devam ediyoruz. Ayrıca kontrat lojistiği için depo yatırımlarımız var. Baktığımızda aslında entegre bir lojistik hizmet veren bir şirket haline geldik diyebiliriz. Avrupa'da neredeyse gidemediğimiz yer yok, intermodal olarak ulaşamadığımız yere karayolu kullanarak gidiyoruz. Çünkü intermodal altyapısının uygun olmadığı örneğin İspanya gibi ülkelerde tamamen karayolu kullanıyoruz. Denizyoluyla, havayoluyla tüm dünyaya hizmet veriyoruz.
Genel olarak Türkiye'de dış ticaret sektörüne mesajınız nedir? Yani Sarp olarak sizinle de çalışma açısından onlara ne gibi üstünlükler sunabiliyorsunuz?
Şöyle söyleyebilirim, özellikle müşterilerimizden gelen geri dönüşümler bize bilginin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sektörde doğru bilgi verebilmek çok önemli. Müşterilerimizin en memnun olduğu yerlerden bir tanesi de bu. Çünkü lojistik sektöründeyiz, her şey olabilir. Krizler olabilir, bu krizleri yönetebilmek ve bu krizleri yönetirken de müşteriye doğru bilgi verebilmek önemli. Bu çerçevede ayrıca bir müşteri ilişkileri departmanımız var. Tamamen tek bir müşteriyle tek bir müşteri temsilcisi ilgileniyor. Yani A'dan Z'ye bütün işlemlerde operasyon ekibinin müşteriyle iletişime geçmesindense arada bir köprü görevi veren müşteriyi temsil eden bir arkadaşımız var. Bence en önemli özelliklerimizden bir tanesi müşteriyle bu iletişimi doğru sağlamamız.
Teknoloji ve dijitalleşmeye yaptığınız yatırımlar işin olmazsa olmazı. Müşterileriniz sizin bu dijitalleşme süreçlerinizden nasıl faydalanıyor?
Sarp Intermodal olarak kendi yazılımımızı kendimiz ürettik. Müşterilerimiz kendilerine ait kullanıcı isimleri ve şifrelerle girip kendi yüklerinin nerede olduğunu görebilir durumdalar. Şu an yazılımı biraz daha ileri boyuta taşıyarak tamamen bütün operasyonel sistemlerimizi de kendi yazılımımıza geçirerek farklı bir çalışma düzeni oluşturmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız yazılımın geliştirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Kendi kişisel kariyerinizden yola çıktığınızda, kadının lojistik rolünü hem bugün hem gelecekte nerede görüyorsunuz?
Bunun bir ayrım olmaması gerektiğine inananlardanım. Yani kadının rolü şöyle olmalı erkeğin rolü şöyle olmalıdan ziyade kadınlara insan gözüyle bakılarak her cinsin aynı şeyleri yapabileceğinin farkında olması gerekiyor. Ben bir de işin üretim tarafından geliyorum. Yaklaşık 6-7 sene üretim tarafında çalıştıktan sonra hizmet veren tarafa geçtim. Erkeğin yapabildiği ve kadının yapamayacağı çok fazla bir şey olmadığına inananlardanım. Baktığımızda da artık sektörde de çok fazla kadın görebiliyoruz. Dolayısıyla ben bunun daha da artarak devam edeceğine inanıyorum. Yeni gelen nesilde de lojistik sektörüne ilgi artıyor, şirketlerde çalışan lojistik mezunu kızlarımız var. Dolayısıyla bu böyle devam edecektir. Kadınların sayısı da artacaktır. Sarp Intermodal’da ki tabloyu göz önüne getirdiğimde kadromuzda kadın çalışanımız bir hayli fazla.
Fuarla ilgili izlenimlerinizi öğrenmek isteriz?
Ben yaklaşık 2014 yılından beri her yıl bu fuara katılım sağladım. Fuarda sektörde çalışan bütün arkadaşlarımı görme fırsatı da buluyorum. Bu platform da hem müşterilerle buluşabiliyor hem de sektördeki oyuncularla görüşüp konuşabiliyoruz. logitrans fuarları kıymetli bir organizasyon olduğunu düşünüyor ve katılımların artarak devam etmesini diliyorum.
Küresel Havacılıkta Jet Yakıtında Arz Krizi Sektörü KaygılandırıyorJet yakıt fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra Ortadoğu ve Körfez bölgesinde yaşanan gerginlikler ve savaş atmosferi Avrupa başta olmak üzere küresel havacılık sektörünü birçok yönden etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.28 Nisan 2026 Salı 17:42Havayolu
Schmitz Cargobull Berger Fahrzeugtechnik’in Tamamını Satın Alıyor2024’ten bu yana yüzde 49 hissesine sahip olduğu Berger Fahrzeugtechnik’in kalan paylarını da devralma kararı alan Schmitz Cargobull, şirketin yüzde 100 sahibi olmaya hazırlanıyor. İşlem, rekabet otoritelerinin onayının ardından tamamlanacak.28 Nisan 2026 Salı 16:05Ticari Araçlar
İlk Çeyrekte Ağır Ticari Araç Pazarı Yüzde 12 GerilediTürkiye ağır ticari araç pazarı, 2026 yılının ilk çeyreğinde küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle daralma yaşasa da, uzun dönem ortalamalarına yakın seviyeleri yakalayarak sektörün dengeli yapısını koruduğunu ortaya koydu.27 Nisan 2026 Pazartesi 15:36Ticari Araçlar
Alp Özler Grup 23 Nisan’da Çocukların Hayal Gücünü Sahneye TaşıdıÇocukların çizimleriyle hazırlanan özel video ve sergi, çalışanların emeğini ve aile bağlarını etkileyici bir şekilde gözler önüne serdi.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:46Lojistik
Clark opens western branch in Duisburg and pushes ahead with direct salesCustomer proximity as a strategic success factor27 Nisan 2026 Pazartesi 13:21World News
Renault Trucks D, Euro NCAP’te 4 Yıldız ve CitySafe Etiketi AldıDağıtım uygulamaları için geliştirilen Renault Trucks D, 2026 Euro NCAP değerlendirmesinde 4 yıldız aldı. Araç, şehir içi sürüş güvenliği ve savunmasız yol kullanıcılarının korunmasına yönelik performansıyla CitySafe sertifikasına da layık görüldü.27 Nisan 2026 Pazartesi 12:18Ticari Araçlar
Yerli Üretim Opel Vivaro Türkiye’de Yollara ÇıkıyorOpel, Türkiye’de üretilen yeni Vivaro Kamyonet’i satışa sundu. Model, lansmana özel finansman seçenekleri ve donanım avantajlarıyla dikkat çekiyor.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:37Ticari Araçlar
Tırsan ve ZF’den Yazılım Güncelleme Alanında İş BirliğiTırsan, ZF ile 30 yılı aşkın süredir sürdürdüğü iş birliğini Yazılım Güncellemesi ve Yazılım Güncelleme Yönetim Sistemi'ne (SUMS) ilişkin Birleşmiş Milletler Yönetmeliği UN/ECE R156 düzenlemesi kapsamında genişletti.22 Nisan 2026 Çarşamba 10:14Ticari Araçlar
Oregon Aylık 10 Bin TIR’ın Sınır Geçişini HızlandırıyorÇatalca ve Kapıkule’nin yanı sıra Almanya ile İngiltere’deki İzinli Gönderici tesisleriyle lojistik koridorunda kritik bir konuma gelen Oregon, ayda 10 bin TIR’ın sınır geçişini hızlandırırken, yılda 20 milyar dolarlık dış ticaret akışına teminat sağlıyor21 Nisan 2026 Salı 13:20Lojistik
DKV Mobility Hizmetlerini GenişlettiDKV Mobility, sunduğu yeni avantajlarla ticari filolara esnek vade ve HGS işlemlerinde tek fatura ile maliyet yönetiminde kolaylık sağlıyor.20 Nisan 2026 Pazartesi 18:57Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.