Tehlikeli Yük Taşımacılığında Zaman Aleyhimize İşliyor
Başta patlayıcı ve yanıcı kimyasal maddeler olmak üzere bazı maddelerin taşınması önemli riskler barındırıyor.

06 Ekim 2016 Perşembe 14:49
Geçmişte hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok ülkesinde çok acı kazalara, çevre felaketlerine şahit olduk. Bu felaketleri azaltmak, insanları ve çevreyi daha çok korumak için önlemler alınmaya devam ediyor. Ancak ne var ki, riskler halen çok yüksek seviyelerde.
Gelişen teknoloji, bilinç düzeyinin ve altyapının yükseltilmesi, kontrol ve yaptırımların arttırılması bu riskleri zamanla daha da azaltacaktır. Fakat zamanla yarıştığımız bu süreçte her şeyin daha hızlı ilerlemesi gerekiyor. Türkiye mevzuat açısından bu konuda Avrupa’yla paralel ilerliyor ama uzmanlar halen hem yasal platformda hem de uygulamada bir çok eksiğimizin olduğunu dile getiriyorlar.
Cezalar caydırıcı değil
ADR mevzuatına uyulmadığı durumlarda verilen para cezaları hemen herkes tarafından caydırıcı bulunmuyor. Örneğin 2016 yılı için geçerli olan; Tehlikeli Madde Faaliyet belgesi almadan faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişilere 1.162 TL, Tehlikeli yük taşıyan araçta, taşıma evrakının bulunmaması durumunda gönderene verilen 580 TL cezalar gibi diğer uygunsuz durumlar için verilen cezalar da oldukça düşük. Bazı sektör temsilcileri AB standartları için baz alınan bu rakamların Türkiye için daha radikal kararlarla arttırılmasından yana.
AB ülkelerine giden taşımalarda mevzuatın gerekliliklerine uyulması konusundan daha hassas davranılırken, yurtiçi taşımalarda daha gevşek davranıldığı halen acı bir gerçek. Trafik kazalarının, altyapı eksikliklerinin çok olduğu ülkemizde hem yetkililerin hem de sektör mensuplarının her anlarını düşünerek daha ciddi bir yaklaşım içerisinde olmaları herkesin en büyük temennisi.
Yetkin personel halen az
ADR yönetmeliğinin ülkemizde de kabul edilmesinden sonra bu konuda uzmanlaşan profesyoneller oldu. Buna paralel olarak eğitim ve danışmanlık hizmeti veren bir çok kurum da açıldı. Yıllardır eğitim alan binlerce kişi var fakat sektörün genel bakışı bu eğitimi alanların önemli bir kısmının yetkin düzeye ulaşamadığı yönünde. Bir kısmı aldıkları eğitimi geliştirebilecek uygun çalışma ortamları bulamadığı gibi bir kısmı da hizmet verdikleri firmaların kurumsallaşamamalarından şikayetçi. Türkiye’nin genel altyapı sorunları da eklenince ADR konusunda tüm ayakların sağlam bastığı iş süreçlerine rastlamak bir hayli güçleşiyor.
TMGD eğitimi alan kişilerin bireysel olarak kendilerine geliştirme ve sorumluluk duygusuyla çalışma gayretleri olmalı. Diğer taraftan firmalar da bu gelişmeyi ek eğitimler ve kontrollerle de ilerletebilmeliler. Tank işletmecisinden alıcıya, gönderenden boşaltana kadar tüm kesimlerin sorumlulukları yönetmelikte açıkça belirtilmiştir. Bu ayaklarından birinde oluşacak aksaklık, sorumsuzluk üzücü olayların yaşanmasına neden olabilir.
TEYTED Tehlikeli İşlerin Tehlikesizce Yapılması İçin Çalışıyor
Tehlikeli Yük Taşımacıları Eğitmenleri ve Danışmanları Derneği(TEYTED) 2014 yılında kuruldu ve bu alandaki gelişmeleri yakından takip ederek sektörü aydınlatmaya çalışıyor. Sektörde oldukça tecrübeli bir isim olan derneğin genel sekteri İlker Karabulut sorularımızı yanıtladı.
Türkiye’de ADR taşımacılığı alanında gelinen noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir çok alanda olduğu gibi bu konuda da pratik uygulamada sıkıntılar yaşıyor muyuz?
ADR’nin ilk yönetmeliği 2007 yılında yayınlanmıştı. İkinci yönetmelik 2013 yılında yayınlandı. 3 yıl gibi kısa bir sürede sistemi oldukça besleyecek çalışmalar yapıldı. Ancak halen ince detaylarda eksiklikler bulunmaktadır. Bunlar da zaman içinde tamamlanacaktır. Pratik uygulamaların eksikliğinin yanı sıra sisteme hızlı girişin ve ülkemizin genel anlayışının etkisinde kalan bazı sıkıntılar görünmektedir. Yeteri tecrübeye sahip olmayan personel ve danışmanlar ile bir insanın hayatını önemsemeyen iş yeri sahipleri maalesef gelişmeleri gecikmeli olarak takip etmektedir. Uygun olmayan sevkiyatların engellenebilmesi için cezai müeyyidelerin biraz arttırılması ve kurumsal yapıların yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Dernek olarak sektörün daha iyi bir çizgiye gelmesi için çalışmalarınız ve projeleriniz nelerdir?
Derneğimiz en son olarak 26 Nisan 2016 Tarihinde Pİ toplantılarımız çerçevesinde Boğaziçi Mezunlar Derneği’nde ‘'Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi Düzenlenmesi Hakkında Yönerge‘’ ve benzeri diğer ikincil mevzuat kapsamında; parsiyel taşımacılık yapan işletmeler; kargo işletmeleri, nakliyat ambarları, taşıma işleri organizatörleri, freight forwarderlar vb. firmalar ile bu hizmetlerden faydalanan kurum ve kuruluşlarının ADR ve TMKTHY kapsamında yapması gereken iş ve işlemlerin bakanlık görüşünün ilgili yetkililerce ifade edildiği, yıllık rapor ve kaza raporu ile taraflar ve sorumlulukları sırasında yapmaları gereken önemli başlıklara değinildiği; liman tesisleri ve yük ilgililerinin yapması gerekenler ile teknik mevzuat kapsamının ekonomik, sosyal ve çevre etkileri kapsamında teknik düzenlemenin sağlayacağı faydaları konuşulduğu semineri gerçekleştirmiş bulunmaktayız.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilerinin ve sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen seminerimizde birçok konunun konuşulduğu ve tartışıldığı ve ileriye yönelik kamu tarafının sektörün beklentilerini ve ihtiyaçlarını bilmek açısında önemli noktaları aydınlatıldığı yönde olumlu gelişmeler göstermiştir.
17 Şubat 2014 tarihinde kurulan Tehlikeli Yük Taşımacıları Eğitmenleri ve Danışmanları Derneği(TEYTED); ülkemiz tehlikeli yük, mal, madde, atık ve taşımacılığı ile ilgili olarak kamu, yarı kamu ve özel kurum, kuruluş ve teşekkülleri bilgilendirmek, uygulanan ulusal ve uluslararası mevzuatı takip etmek ve doğru şekilde tarafları bilgilendirip bilinçlendirmektir. TEYTED bu kapsamda sempozyumlar, toplantılar, seminerler, eğitimler ve zirveler de düzenlemektedir.
Misyonumuz canlıların, çevrenin ve ekonomik değerlerin insan eli ile oluşturulmuş ve/veya oluşturulabilecek tehlike risklerinden arındırılması ve tehlikeli madde ve maldan kaynaklanan tehlike bilincinin farkındalığının oluşturularak tehlike risklerinin bertaraf edilerek tehlikeli işlerin tehlikesizce yapılması ile daha yaşanabilir bir ülke ve dünyamızın oluşmasına katkıda bulunmaktır.
Vizyonumuz tehlikeli işler ile uğraşan tüm tarafları ilkeli ve sorumlu yaklaşımlarımız ile bir araya getirmek ve yenilikçi, akılcı çözümler sunarak tehlikeli işlerin tehlikesizce yapılması noktasında standartlara katkıda bulunarak risksiz çalışma ortamları ve çevreler inşa etmek.
Halen ülkemizde kargo taşımacılığında kargo işletmecileri, lojistik işletmeler ve nakliyat ambarları ve benzeri taşımacılık ile iştigal eden işletmeler ADR konusunda hem yeterli bilgiye sahip değildirler hem de kurumsal müşterileri zorlamadığı sürece bu kapsamda mevzuata uygun taşıma gerçekleştirmemektedirler.
Özellikle karayolundan sonra demiryolu ve denizyolunda da hatta çok yakında havayolunda da tehlikeli maddenin taşınması uluslararası ve ulusal kurallar çerçevesinde yürütülmeye başlanacaktır. Bu nedenle de ilgili kurum ve kuruluşları gerekli hassasiyeti göstermesi gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alışan ile Hankook’tan Sürdürülebilirlik Odaklı İş BirliğiAlışan Lojistik, Hankook ile yaptığı stratejik iş birliği sayesinde filolarında yüksek performanslı lastiklerle yoluna devam edecek.16 Nisan 2025 Çarşamba 16:49Lojistik
IATA: Air Cargo Key to Supply Chain ResilienceIATA emphasized the vital role of air cargo in maintaining global supply chain resilience and called on governments and industry to remain focused on delivering the fundamental expectations of customers—safety, security, digitalization and sustainability.16 Nisan 2025 Çarşamba 13:00World News
Renault Trucks’ın Sürüş Yarışması Optifuel Challenge Heyecanı BaşlıyorRenault Trucks Optifuel Challenge ile sürücüler, yakıt tasarrufu için yarışıyor. 2011 yılından bu yana devam eden Renault Trucks Optifuel Challenge, 2025 yılında da ekonomik sürüşe odaklanıyor.15 Nisan 2025 Salı 16:14Ticari Araçlar
LNG ile Çalışan UGR Al Samha, Khalifa Limanı’na İlk Seferini GerçekleştirdiSürdürülebilir deniz taşımacılığı alanında küresel ticareti güçlendirmeyi hedefleyen United Global RO-RO’nun LNG ile çalışan gemisi UGR Al Samha, Khalifa Limanı’na ilk seferini gerçekleştirdi.15 Nisan 2025 Salı 15:44Denizcilik
Turkish Cargo, Türkiye’nin İhracatına Katkı Sağlamaya Devam EdiyorTürk Hava Yolları’nın hava kargo markası Turkish Cargo, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) ile ihracatçının ulaşım maliyetlerini düşüren iş birliği anlaşmasını altıncı kez yeniledi.15 Nisan 2025 Salı 15:17Havayolu
Elle Doldurulan Dozvola Belgeleri Şoförlere Sorun YaşatıyorElle doldurulması beklenilen “dozvola” belgelerinde yapılan eksiklikler, Türk TIR şoförlerine cezai işleme yol açıyor.14 Nisan 2025 Pazartesi 14:40Lojistik
Arkas Line Gemilerindeki Yeni Pervanelerle Yüzde 8 Enerji Tasarrufu SağlıyorArkas Line, sera gazı emisyonlarını azaltma ve iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki taahhütlerini güçlendirerek, sürdürülebilirlik yolunda önemli bir adım daha atıyor.14 Nisan 2025 Pazartesi 14:21Denizcilik
bauma 2025 provides impetus and creates a spirit of optimism- Around 600,000 visitors from more than 200 countries and regions
- 3,601 exhibitors from 57 nations14 Nisan 2025 Pazartesi 13:28World NewsGökdeniz Uluslararası Taşımacılık, Tırsan Treyler ile Filosunu GenişlettiTırsan, Gökdeniz Uluslararası Taşımacılık'a 12 adet Tenteli Perdeli Multi Ride treyler teslim etti.11 Nisan 2025 Cuma 13:14Ticari Araçlar
Hareket, ESTA Mükemmellik Ödüllerinde 3 Ayrı Kategoride Finale KaldıHareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği, Almanya’nın Münih kentinde gerçekleşecek ESTA Mükemmellik Ödüllerinde 3 kategoride finalist oldu.10 Nisan 2025 Perşembe 18:33Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber