22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara5°C

Standartlara Göre Kaplanan Lastik Doğayı Korur

Kaplama lastikle ilgili merak edilen sorulara LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; açıklık getirdi: ‘’Kaplama yalnızca sertifikalandırılmış tesislerde, üstün teknoloji ve uzman ekipler tarafından yapıldığında çevreye katkı sağlar, güvenlidir.’’

Standartlara Göre Kaplanan Lastik Doğayı Korur

19 Eylül 2022 Pazartesi 13:30

Güvenli trafik tüm sürücülerin ortak bir bilinçle sorumluluk almasıyla mümkün. Türkiye coğrafyasında yaşanan trafik kazalarının pek çoğu ne yazık ki ihmallerden kaynaklanıyor. Trafiğe çıkacak araçların ve lastiklerin uzman eller tarafından düzenli bakım ve kontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizen LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, özellikle uzun yol trafiğinde rastlanan ve ticari araç sürücülerinin sıklıkla kullandığı kaplama yöntemi hakkında bilgi verdi.

Kurt, ‘’Ticari araç sürücüleri ekonomik nedenlerle eskiyen lastiklerini kaplayarak kullanabiliyor. Kaplama yöntemi eğer tercih ediliyorsa mutlaka standartlara uygun şekilde yapılmalı. Sürücüler lastiklerini sertifikalandırılmış tesislerde ehil eller tarafından kaplatmalı. Bu şekilde yapılan kaplamaların lastiğin ikinci ömründen de yararlanılmasına fırsat sunar, bu sayede çevreye de katkı sağlar” dedi.

Bunun dışında yapılan kaplamaların güvenli olmayacağına dikkat çeken Kurt, sertifikaya sahip olmayan “merdiven altı” diye nitelenen tesislerde kaplanan lastiklerin trafikte tehlike yaratabileceğini kaydetti.

Sertifikası olmayan yerlerde kaplama yapılması yasaktır

Kaplama yönteminin eğer doğru ve standartına uygun şekilde yapılıyorsa lastiğin 2’nci ömründen de faydalanılmasına fırsat verdiğini belirten Kurt sözlerine şöyle devam etti: “Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği olarak kaplama lastik konusunu ve bu konunun doğru bilinmesini önemsiyoruz. Lastik kaplama, aşınmış olan lastiğin sırtının yenilenmesidir. Kaplanmış bir lastik, performansından herhangi bir şey kaybetmeden aynı servis koşullarında yeniden kullanılabilir. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi; lastiklerin gövdesinin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlar. Kaplama;  lastiğin ömrünü uzatarak yeni lastikler kadar güvenilir kullanım sağlar. Ancak lastik kaplama işleminin, mutlaka UN / ECE R 108 ve R 109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir.

Lastik üreticileri; geliştirilmiş ve onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla, konusunda uzman ekipler tarafından bu uygulamayı yapmaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; ilgili yönetmelikte güvenli lastik kaplama standartını oluşturmuştur. Buna göre UN / ECE R 108 ve R 109 standartına sahip kaplama tesisleri Bakanlık tarafından denetlenerek sertifikalandırılmıştır. Aynı yönetmelik; sertifikası olmayan tesislerin kaplama yapmasını yasaklamıştır. Lastiklerini kaplatmak isteyen sürücülere; bu regülasyona uygun sertifikayı gösteren tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz. Bu standartlar dışında ve tesislerde yaptırılan kaplama lastik trafikte sorun yaratabilir. Kaplama lastik konusunda bilgi almak istediğinizde lütfen uzmanlara ve sertifikalandırılmış tesislere başvurun.”

Genellikle kamyon, otobüs, iş makinası ve uçak lastiklerinde kullanılabilen kaplama lastik uygulaması ile uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde ihtiyaç duyulan enerji ve hammadde ihtiyacı yaklaşık 5 defa daha azaltıldığına dikkat çeken Erdal Kurt, ‘’Böylece daha az atık lastik oluşmaktadır. Kullanıcılar açısından, lastiğin kilometre/maliyeti azalmaktadır. Bu açılardan değerlendirildiğinde kaplama lastik; çevreye önemli bir tasarruf sağlamaktadır” diye konuştu.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA