Söz Konusu Endüstri 4.0 ise “Türkiye Kendi Yolunda İlerlemeli”
Aysberg Basın Yayın akademik danışmanı Prof. Dr. Stefan Iskan ve IBM’in eski İdari Direktörü ve Alman Futbol Kulübü VfB Stuttgart’ın Onursal Başkanı Erwin Staudt ile Endüstri 4.0 ve lojistik sektörünün bu süreçte nasıl bir değişimden geçeceğini konuştuk.
08 Mayıs 2017 Pazartesi 15:07
KargoHaber olarak, IBM’in eski İdari Direktörü ve Alman Futbol Kulübü VfB Stuttgart’ın Onursal Başkanı Erwin Staudt ve Prof. Dr. Stefan Iskan ile Endüstri 4.0, dijitalleşme, değişim ve Türkiye’deki liderlerin şirketlerini şimdiden geleceğe hazırlamaları için neler yapmaları gerektiği konusunda özel bir söyleşi gerçekleştirdik. Erwin Staudt, 2007 yılında başında bulunduğu takımı VfB Stuttgart ile Alman Birinci Ligi Bundesliga’da şampiyonluğu yaşadı. Alman eski Başbakanı Gerhard Schöder ile birlikte Avrupa’nın dijital topluluğunun politika belirleyicileri ile iş insanları arasındaki en büyük ortaklığı olan D21’i kurdu. İşte bugün birlikte çalışan bu ikilinin sorularımıza yanıtları...
‘Endüstri 4.0, değişim ve dijitalleşme’, dünya çapında anahtar kelimeler bunlar mı? Dijitalleşme en çok hangi alanlarda gelişmiş durumda?
Staudt: Tam şu anda tüm dünyada çok önemli değişiklikler yaşıyor. Bu, IT (bilgi teknolojileri) için de geçerli. Her şey geçmişte olduğundan çok daha hızlı değişime uğruyor, bu da pek çoğunu korkutuyor. Ama bazıları da bunu şirketlerini yeniden yapılandırmak ve yeni iş modelleri kurmak için muazzam bir fırsat olarak görüyor. Bilgisayar kapasitesindeki artışların bir sonu yok. Bu teknolojik gelişmeler ve son derece elverişli taşıma sistemlerine bağlı olarak dünya global bir köye dönüşüyor.
Dijitalleşmede gelişim en çok otomotiv endüstrisinde. Artık üretim maliyetlerini en alt seviyeye düşürmeyi hedefleyen verimli Japon üretim modelini benimsediler ve çok iyi iş çıkardılar.
Son derece gelişmiş IT sistemlerine rağmen otomotiv endüstrisi tedarik zincirinin tüm dağıtım aşamalarında tutarlı bir şeffaflık sürdürmeyi başaramadı. Şimdi bu durum birdenbire değişecek mi?
Staudt: Eskiden öne sürülen “çalışmıyor, bilgisayarın kapasitesi doldu, IT sistemimiz buna göre tasarlanmadı” gibi bahaneleri bugün unutmak gerek. Artık IT bir engel değil, yaratıcılığımızın göstergesi. Engel teknolojinin kendisi değil, onu yönetme şeklimiz.
IT’nin olanakları, onun yarattığı veri miktarı ve bunların anlamlı şekilde kullanımı özellikle küçük ve orta ölçekli şirketler için fazla talepkar. Bu gelişmelere nasıl uyum sağlayabilirler?
Staudt: Makine tedarikçileri gömülü sistemler sunuyorlar. Makine gerecinin değeri artık sac veya çelik levhayı değil öncelikle yazılımın sahip olduğu değeri içeriyor. Orta ölçekli bir şirket artık bütünsel olarak lojistik ve satış sonrası ile katma değerli hizmetler de dahil olarak teknoloji ve hizmet paketini satın alıyor.
Endüstri 4.0 söz konusu olduğunda Türkiye’deki lojistik şirketleri en çok neyi göz önüne almalı?
Prof. Dr. Iskan: IT bunu tek başına halledemez. Almanya’da başlatılan Endüstri 4.0 tartışması tipik olarak Alman... Almanya’da bizler giderek vizyonerlikten çok, iyileştirici rolü üstlenmeye başladık. İşin tamamı üretime ve operasyon lojistiğine indirgenmiş durumda. Türkiye kendi yolunda ilerlemeli.
Türkiye’deki fabrikalarda konuyla çok daha geniş çapta ilgilenmeliyiz. Kendi süreçlerimiz ve organizasyon yapılarımızla daha yoğun şekilde ilgilenmeliyiz. Yapıyı ve süreç organizasyonunu aynı zamanda radikal şekilde yeniden düzenlemezsek IT çabaları boşa çıkar. Bu son derece rahatsız edici ama nihayetinde alternatifsiz bir durum.
Yöneticiler öncelikle ne yapmalı ve orta vadede en çok ne işe yarar?
Prof. Dr. Iskan: İdari süreçlere bakmalıyız. Bu alanlar halen sıklıkla ihmal ediliyor ve organizasyon içerisinde tutuluyor çünkü şubelerin merkezler ile fonksiyonları genellikle aynı. Bunlar örneğin karayolu taşımacılığında planlama, faturalama, arşivleme, kontrol, müşteri hizmetleri veya müşteri tarife yönetimini içeriyor.
Bunlar yeni konular değil ama titizlikle ele alınması gerekiyor. Artık bilişim teknolojileri tüm işyerleri için veri dosyasına dayalı sürekli süreç organizasyonu imkanı veriyor. Bu da uygulamada yatırım ve kararlılık gerektiriyor.
Sadece lojistik hizmet sağlayıcıları için mi gerekiyor bu?
Prof. Dr. Iskan: Hayır, göndericiler açısından da etraflıca düşünülmesi gerekli. Sonuçta otomatik ve temiz datayı hizmet sağlayıcılarına iletmek durumundalar. Bu yapılmazsa Endüstri 4.0’dan söz etmemize gerek yok.
Bunların hepsi daha fazla dijitalleşme anlamına geliyor. Lojistik hizmet sağlayıcılar finansal olarak tüm bunları karşılayabilir mi?
Prof. Dr. Iskan: Çoğu şirket zaten bunun üzerinde çalışıyor. Yönetilebilir marjlar ile kolay değil. Orta ölçekli şirketler en iyi fırsatlara sahip olmalarına rağmen konuyu çoğunlukla hafife alıyorlar. Bu tip şirketlerde yenilikler ve değişimler çok daha hızlı fark edilebiliyor.
Orta ölçekli şirketlerin IT’si holdinglerinki kadar karmaşık değil. Büyük şirketler genellikle satın almalar yoluyla büyüyor ve geçmişteki IT yapılarını uyumlu hale getiremiyorlar. Destek ile çalışmaları gerekiyor ve daima mevcut sistemlerinin etrafına bir şey örmeleri gerekiyor. Bu nedenle giderek daha fazla arayüz oluşturuyorlar. Onlar için IT, boyun kırıcı gibi. Şimdi pek çok karayolu taşımacısı yük değişim platformunu kendi içinde oluşturuyor. Bu, çok çeşitli ve işlemeyen gönderi yönetim sistemlerini içeride toparlayabilmek için son çare gibi görülüyor.
Bu durum kurumların sipariş alma rekabeti içindeki pozisyonlarını güçlendirecek mi?
Prof. Dr. Iskan: Hayır. Gelecekte arayüzler iş ortaklarının seçimi için yeni bir kriter haline gelecek. Bu hem göndericinin bakış açısından hem de alt yükleniciler tarafında geçerli. Temel soru şu olacak; bir ortak ile ne kadar kolay bağlantı kurulabilir? Endüstri 4.0’dan söz ederken pek çok kişinin henüz bunu anlamadığı izlenimine sahibim. Bu, açık kaynak ve ağa bağlanabilirlikle ilgili bir konu, korumacılık ile ilgili değil. Ancak bunu uygulamada görebiliyoruz.
Örneğin her bir telematik tedarikçi kendine ait bir şey yapıyor. Benim iletişim için arada daima bir arayüzüm vardır. Onların şartları altında navlun değişimi reddediliyor. Göndericiler de -otomotiv endüstrisinde olduğu gibi- varsayılan standartlara rağmen kendi veri kayıtlarını oluşturuyorlar. Bunun Endüstri 4.0 ile hiçbir ilgisi yok.
Pek çok yönetici Silikon Vadisi’ni ziyaret edip yeni izlenimler ediniyorlar. Böylece şirketlerinde değişimi sürdürmek için iyi bir temel mi oluşturuyorlar?
Prof. Dr. Iskan: 40 yöneticiyi üç günlüğüne Göcek veya Bodrum’a göndersem onlar da harika izlenimler ve olumlu geribildirimler ile dönerler. Sadece bir ekip seyahati yapmak, şirketlerde bir şeylerin değiştiği anlamına gelmez. Söz konusu olanlar hala aynı kişiler ve bu çok önemli.
Bir şeyleri değiştirmek istiyorsanız, mevcut orta ve alt düzey yönetici kadrosunun dostu veya arkadaşı olmayan, dışarıdan yeni insanlara ihtiyacınız var. Şirketlerinizdeki resmi olmayan ağlara ulaşmayı ve firmanız ile gurur duyan ve motivasyonlu çalışanları işe dahil ederseniz, neredeyse başarmışsınız demektir. Liderlik ekibinizin ve çalışanlarınızın doğrudan kumbaralarına hitap etmezseniz neredeyse hiçbir şey değişmez.
Almanya’daki demografik değişimin daha da fazla dijitalleşmeyi gerekli kıldığı doğru mu?
Prof. Dr. Iskan: Bu sürekli önümüze gelen bir konu ama aslında hiç de öyle değil. Konu tamamen kar ve verimlilik ile ilgili. Şoförler hariç, pazarda istihdam edilecek insan var, sadece onlara daha adil ödeme yapmak istemiyoruz. Şu anda Almanya’da ‘Doğu Avrupa’ modeli uyguluyoruz.
Daha adil bir tartışmaya ve her şeyin ötesinde bütünsel bir şirket yaklaşımına ihtiyacımız var.
Almanya’da Endüstri 4.0 tartışmasının etik açıdan savunulabilir olduğunu düşünüyor musunuz?
Prof. Dr. Iskan: Bunu yargılayamam. Ama bugün etik ve medikal düşünceler ışığında yönlendirilmesi gereken lojistik alanında da bir tartışma var. Depodaki insanlarla ne kadar uzağa gidebilirim? İnsanlar için ne yapabilirim? Bir şirket paketleri robotlar veya dronlarla taşımak istiyorsa bunu yapabilir. Yenilikçi bir dokunuş var. Ama etik açıdan çok ince kırmızı bir çizgi üzerinde yürüyoruz.
Şirketlerin de insanlara karşı sosyal sorumlulukları vardır. Bu şirketlerin üst yönetimleri bunun farkında mı, emin değilim. Bence bu yerine koyma değil, teknoloji ile insanın esnekliğinin dengeli şekilde bir arada var olması anlamına geliyor. Toplum açısından zaten olumsuz bir yoldayız. Anahtar kelimeler sosyal sigorta ve emekli maaşları.
Değişimler kaçınılmaz ama baskı henüz rakamlarda hissedilmezken lojistik hizmet sağlayıcıyı nasıl değiştirebilirsiniz?
Prof. Dr. Iskan: Vizyonsuz değişim olmaz. Bundan biraz daha fazlası var. Acımasızca vizyonunun ötesine geçme yeteneğine sahip bir lider olmadan değişim olmaz. Dirence karşı övme ve yaptırım arasında gidip gelen bir sistem olmalı. Liderlik her zaman demokrasi demek değildir. Lütfen yanlış anlamayın. Bu sürekli önemli sorular soran insanları değiştirmek anlamına gelmiyor. Bunu hiçbir şekilde değiştirmemelisiniz. Onlar iyidir. Kendilerini ve diğerlerini değiştirmek istemeyen liderleri sorgulamalısınız. Üç kez uyarı vermelisiniz. Yine de olmazsa o zaman bu tür insanlar gitmeli. Bu bir liderlik sorunu!
- DFDS, Mısır-İtalya Arasında Yeni Deniz Yolu Taşımacılık Hattını AçtıDFDS, Mısır’daki Dimyat Limanı ile İtalya’daki Trieste Limanı arasında başlattığı yeni deniz yolu taşımacılığı seferleriyle Akdeniz’de ticaret akışını güçlendirmeyi hedefliyor.05 Kasım 2024 Salı 20:02Denizcilik
- TÜRKLİM Başkanı Hamdi Erçelik: Atlas Lojistik Ödülleri limanlarımızın Uluslararası Arenada Tanıtımı İçin Önemli Bir FırsatTürkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Hamdi Erçelik, Atlas Lojistik Ödülleri gibi değerli organizasyonlarda ülkemiz limanlarının daha fazla temsil edilmesiyle Türkiye’nin lojistik gücünün tanıtımına katkıda bulunulacağını vurguladı.04 Kasım 2024 Pazartesi 12:40Lojistik
- Ekol Satışı İptalEkol Lojistik’in DFDS’e satış işleminin iptal olduğu duyuruldu.01 Kasım 2024 Cuma 20:07Lojistik
- September Saw 9.4% Growth for Air CargoGeneva - The International Air Transport Association (IATA) released data for September 2024 global air cargo markets showing continuing strong annual growth in demand.01 Kasım 2024 Cuma 19:19World News
- Cavit Değirmenci Gümrüklü Antrepo İşletmecileri Derneği’ne İkinci Kez Başkan SeçildiGümrüklü Antrepo İşletmecileri Derneği’nin (GAİD), Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısı tüm Türkiye’den üyelerin katılımıyla gerçekleşti. Üyelerin büyük desteğiyle GAİD Kurucu Başkanı Cavit Değirmenci üç yıl için yeniden Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.01 Kasım 2024 Cuma 19:01Lojistik
- Atlas Lojistik Ödülleri Kurumsal Başvuru Süresi UzatıldıAtlas Lojistik Ödülleri yarışmasında, kurumsal adaylık için son başvuru süresinin aday firmalardan gelen talep üzerine 4 Kasım 2024 Pazartesi günü 17.00’ye kadar uzatıldığı açıklandı.01 Kasım 2024 Cuma 16:55Lojistik
- Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış Bayileriyle BuluştuMercedes-Benz Türk, Türkiye genelindeki kamyon satış bayileriyle bir araya gelerek yeni dönem hedeflerini paylaştı.31 Ekim 2024 Perşembe 17:41Ticari Araçlar
- Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten AlıyorLojistik operasyonlarını daha sürdürülebilir kılmayı hedefleyen Ekol Lojistik, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırıma devam ediyor.31 Ekim 2024 Perşembe 15:56Lojistik
- Demiryolu Taşımacıları Atlas Lojistik Ödülleri'nde Başarılarıyla Parlayacak15. Atlas Lojistik Ödülleri’nde başvurular için sona yaklaşılırken DTD Yönetim Kurulu Başkanı ve yarışmanın jüri üyesi Onur Küçükakdere, demiryolu taşımacılarına lojistik sektörünün saygın etkinliği Atlas Lojistik Ödülleri'ne katılım çağrısı yaptı.30 Ekim 2024 Çarşamba 15:24Lojistik
- Grimaldi Grubu Trieste-Ambarlı RO-RO Hattını GenişletiyorGrimaldi Grubu, İtalya, Yunanistan ve Türkiye arasındaki RO-RO hattına eklediği Patras uğrağıyla Motorways of the Sea hizmet ağını daha da genişleterek bölgesel bağlantıları güçlendiriyor.30 Ekim 2024 Çarşamba 14:28Denizcilik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2024 Kargo Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.