Soft İş Çözümleri A.Ş. Genel Müdürü Ergin Kargalıoğlu: Lojistik Şirketleri Dijital İşletmeye Dönüşmeli
Salgın dönemi ve sonrası için lojistik alanındaki dijital uygulamalar ve bunun sektöre yansımalarını değerlendiren Ergin Kargalıoğlu, ‘lojistik şirketlerini ‘’dijital bir işletme’’ye dönüştürmek ana hedef olmalı’ görüşünde.
01 Mayıs 2020 Cuma 13:42
‘Dijitalleşme kavramının kalıcı bir şekilde öne çıkması ile kurumların dijital dönüşüm sürecine bir an önce ve daha fazla geç kalmadan başlamasını hararetle tavsiye ediyorum.’ diyen Kargalıoğlu, KargoHaber için yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“Dünya Sağlık Örgütünün ‘pandemi’ olarak nitelendirdiği Korona Virüs Covid19 salgını, bütün dünyada talep düşüklüğü ile birlikte ekonomik daralmayı da beraberinde getirecektir. Bilim insanları ve ekonomistler önümüzdeki 2 yıl içinde talep daralması ve küçülme yaşanacağını söylemektedir. Ayrıca teknolojiye bağlı iş kaybı, veri güvenliği ve mahremiyet de diğer büyük endişe kaynaklarıdır.
Sadece Amerika’da 20 milyon kişinin işini kaybedeceğini düşünürsek bu salgının ekonomiye yaratacağı etkiyi görebiliriz. 2020’nin ikinci yarısında toparlanmanın başlayacağını var sayarsak işini kaybeden kişilerin tekrardan iş bulmaları bu kadar kolay ve hızlı olmayacaktır. Şirketler yeni istihdam yaratırken iş modellerini ve iş yapış şekillerini tekrardan gözden geçirmek zorunda kalacakları için ‘Dijitalleşme, Endüstri 4.0, IoT (Internet of Things - Nesnelerin İnterneti), Yapay Zeka, Öğrenen Makineler, Blockchain, Toplum 5.0 (diğer adıyla "süper akıllı" toplum)’ gibi rekabet ve maliyetleri ön plana çıkaracak yeni teknolojilerle yenileme ihtiyacı duyacaklardır.
Dijital dönüşüm günümüzün en dikkat çekici konularından biri ve 90’ların sonundan bu yana hayatımızın içerisindeki bir kavram olup SOFT olarak tüm iş süreçlerini neredeyse 30 senedir dijital ortama taşımaktayız.
Dijitalleşmeyi kısaca; ‘tüm iş süreçlerine bağlı bilgilerin elektronik ortamda ve dijital olarak saklanması, yetkilendirme ile ilgili kullanıcıların hızlı bir şekilde ihtiyaç duyulan verilere ulaşarak iş süreçlerini verimli yönetmesi’ olarak tanımlarsak, iş yapış biçimlerimiz ve iş modellerimizin iyileşerek ciddi bir değişime uğraması gerekecektir.
Lojistik ve Ulaştırma Sektörü İçin Dijitale Geçiş Daha Kolay
Dijitalleşme, Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımlarında iş süreçlerine bağlı tüm kurumsal veri bankanızı yaratmaktadır. Özellikle sektörel ERP’ler ile verilerinize hızlı ve kolayca erişebilirsiniz. Şirketlerin Dijital dönüşüm yolculuğunda öncelik güvenlik olmak üzere performans yönetiminden verimliliğe reorganizasyondan maliyetlerin kontrolüne kadar çalışma kültürünü ve yeni iş yapış biçimlerimizin yeniden yaratılmasını gerektirmektedir.
Dolayısı ile tedarik zincirinin önemini bir kez daha herkesin fark ettiği günümüzde lojistik/ulaştırma sektörünün ne kadar öne çıktığını ve bu yarışta şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinde geride kalmaması gerektiği ve dijitalleşmeye geçmiş olan kurumların ne kadar büyük avantaj sağladıklarını artık anlamamız ve biliyor olmamız gerekmektedir. Dijitalleşme kavramının kalıcı bir şekilde öne çıkması ile kurumların dijital dönüşüm sürecine bir an önce daha fazla geç kalmadan başlamasını hararetle tavsiye ediyorum.”
Ergin Kargalıoğlu’na göre hizmet sektörü kapsamına giren ulaştırma ve lojistik faaliyetlerinde dijital dönüşüm daha kolay olacaktır. Sektör dijitalleşmeye ne kadar hazır, halihazırda dijital olanaklardan ne oranda yararlanılıyor denildiğinde ‘Türkiye’nin son yıllarda geçirmiş olduğu krizleri düşünecek olursak büyük uluslararası şirketler hariç maalesef şirketler gerekli olan dijitalleşme ile ilgili yatırımlarını yapmadılar, yapamadılar.’ diyen Kargalıoğlu, şöyle devam etti:
“Sağlık ve ekonomik krizin etkisi ile bu sürecin hızlanacağını düşünmekle birlikte, iş insanlarımızın gene çekimser davranacağını düşünerek ‘günü kurtaralım sonrasında değerlendiririz’ yaklaşımı izleyeceği endişelerini taşımaktayım.
Lojistik/ulaştırma faaliyetlerinin hizmet sektöründe olduğunu düşünürsek, bir üretim şirketi gibi fabrikalar/tesisler olmadan uzaktan/evden çalışarak dijitalleşme süreçlerini kademeli olarak hayata geçirmek çok daha kolay olacaktır.
Endüstri Akıllandıkça İş yapma Biçimleri de Akıllanıyor
Endüstri akıllandıkça iş yapma biçimleri de akıllanıyor. Şirketler, farklı departmanlarda görev yapan yönetim kadrolarını ve insan kaynaklarını daha verimli işlerde kullanmak için raporlama dahil rutin ve tekrarlanan iş süreçlerini yazılım robotlarına devrederek kesintisiz, hatasız, doğru zamanda ve anlamsız iş yüklerini ortadan kaldırarak önemli oranda operasyonel verimlilik, performans yönetimi ve maliyet avantajı sağlayacaklardır.
Akıllı iş (smart business), ortak bir iş hedefine ulaşmak için tüm organizasyonun aynı platformda uçtan uca sektörel ERP ile gerçek zamanlı ve tüm paydaşları ile tam entegre çalışan bir şirket, tüm dijital iş süreçlerini kolayca yönetebilecektir. Dolayısı ile hizmet sektöründeki insan gücünü verimli kullanmayı öğrenen teknoloji odaklı bir iş modeli gerekmektedir.
Teknoloji kullanımı bile artık eskisi gibi olmayacaktır, dijital yetkinliği artık ön plana çıkarma zamanı çoktan geçmiştir.
Dijitalleşmeye örnek vermem gerekir ise tam entegre çalışan bir istemde tekrarlanan işlemlerin yaratılan/yaratılacak tüm dokümantasyonların iş süreçlerine bağlı olarak yazılım robotları (Robotik Süreç Otomasyonu - RPA Robotic Process Automation) tarafından yaratıldığını düşünürsek, hatasızlık ve verimliliği ölçmek son derece kolay olacaktır. SOFT olarak 30 yıldır uyguladığımız bu yöntemin tüm iş süreçlerinde uygulandığını ve sağlayacağı otomasyon gücünü hayal edebilirsiniz. Tedarik Zincirinin tüm paydaşlarını düşünecek olursak ‘’hedef kitlenize dijitalden ulaşın’’ yaklaşımıyla müşteri, tedarikçi, acente, banka ve devlet kurumları ile sağlanan Elektronik Veri Değişimi (Electronic Data Interchang EDI) ve Blockchain ile birlikte ‘’dijital ilişkinin’’ şirketlere sağladığı avantajlar çok büyük olacaktır.
Şirketlerin dijitalleşmenin neresinde olduğunu belirlemesi, durum analizi sonrası dijitalleşme stratejisinin oluşturulması. Tüm organizasyona yani üst seviye yönetimden tüm ekip çalışanlarına kadar dijitalleşmenin öneminin anlatılması. Dijital yetkinliklerin belirlenmesi ve geliştirilmesinin öncelikli yapılacak işler arasında olması gerekmektedir.”
Türkiye’de Toparlanma Yılın İkinci Yarısında
Soft İş Çözümleri A.Ş. Genel Müdürü Ergin Kargalıoğlu son olarak şunları söyledi:
“Dünyamız her zamankinden daha hızlı değişiyor ve gelişiyor. Yapay Zeka (AI), Bulut Hizmetleri, Mobilite, Büyük Veri, Nesnelerin İnterneti (IoT), Blockchain ve Sosyal Medya Yönetimi iş dünyasını ve bireyleri dijital düşünmeye, doğru veriler ile karar almaya ve hareket etmeye mecbur kılmaktadır. Tüm paydaşların katılımıyla yaşamın her alanında yaşanan dijital dönüşüm, hayatlarımızı hiç olmadığı kadar kolaylaştırmaktadır.
Türkiye’nin gelişmekte olan piyasalar içindeki yeri ile pazara yakın olması, alt yapısı, iş ilişkileri, kaliteli ve eğitilmiş iş gücü ile avantajlı konuma geçeceğini düşünüyorum. Dünyadaki toparlanma 2 yıl sürecek olsa da Türkiye’de bu sürecin 2020’nin ikinci yarısı ile birlikte toparlanmanın hızlı olacağını tahmin etmekteyim.
Dolayısı ile yakın ve uzak gelecekte artık iş seyahatleri çok daha azalacak, toplantılar video konferans aracılığı ile yapılacak, dijital dönüşüm şirket ve özel yaşamımızın vaz geçilmez bir parçası olacaktır. Yeni fırsatlar ve tehditler beraberinde gelecek, bu süreci yönetecek iş insanlarımızın teknolojik gelişimi çok yakından takip etmesini gerektirecek, dijital iş ve robotik süreç otomasyonu ön plana çıkacaktır.
Dijitalleşme ile beraber “müşteri ve hizmet odaklı” dönemin başladığını ifade edebilirim. Yapay zekanın önümüzdeki dönemde yavaş yavaş iş süreçlerimizin bir parçası olacağını da ön görüyor olmamız gerekmektedir.
Lojistik Şirketleri Dijital İşletmeye Dönüşmeli
Yeni iş modelleriyle birlikte ithalat ve ihracat süreçlerindeki kolaylıklar, ticaretin kolaylaştırılması, kağıtsız ve tam elektronik gümrük işlemleri, özel statü ve belgeler ile üreticiden direkt tüketiciye tam zamanında farklı taşıma modlarının verimli kullanılması ve yönetilmesi ile birlikte sağlanacak zaman ve maliyet avantajları, dijital hız, malın taşınması süreçlerinde de büyük kolaylıkları yaratarak tedarik zincirinin çok daha hızlanmasını sağlayacaktır.
Dijital gelişim ve teknolojiler kaliteli ve sürdürülebilir bir hizmet imkanı sağlamaktadır. Dijital gelişimdeki yaşanan bu hızlı ilerleme, sadece gelecekte olacakların habercisi olma niteliğindedir. Yeni teknolojiler iş dünyasının yaşadığı dijital dönüşümü daha verimli hale getirecek ve bu sayede iş dünyası hem ekonomik hem de iş süreçlerini iyileştirmesi ve yönetmesi bakımından hiç olmadığı kadar esnek bir yapıya kavuşacaktır.
Özetle; lojistik şirketlerini ‘’dijital bir işletme’’ye dönüştürmek ana hedef olmalı ve gelecekte her zaman olduğundan daha fazla verimli çalışmaları gerektiğini bilmelidirler. Pazarlar sürekli değişmekte ve rekabet artmaya devam etmektedir. Karlı operasyonlar yaratılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için dijitalleşme imkanlarının sonsuz olduğunu ve muazzam zaman baskısını yeni dijital dünyada da devam edecek olduğunu bilmek gerekmektedir.”
- 15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu15 yıldır aralıksız devam eden “Atlas Lojistik Ödülleri” yarışmasının ödül töreni 21 Kasım 2024 Perşembe günü EKO MMI Fuarcılık sponsorluğunda ve Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nın ev sahipliğinde yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 19:30Lojistik
- Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı Sektör Devlerinin Katılımıyla 17. Kez İstanbul’da AçıldıAvrasya bölgesinin en büyük taşımacılık ve lojistik fuarı olan Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde lojistik sektörünün en önemli firmalarını ağırlıyor.20 Kasım 2024 Çarşamba 19:53Lojistik
- Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS OlduDFDS, 15 Kasım 2024'te Ekol Lojistik'ten Türkiye ve Avrupa'yı birbirine bağlayan uluslararası kara taşımacılığı ağını satın aldı.19 Kasım 2024 Salı 18:36Lojistik
- Allison Ventures, Agtonomy Şirketine Stratejik Yatırım YapıyorAllison Transmission'ın girişim sermayesi kolu, tarım ve arazi bakımı için yapay zekâ destekli otomasyon yazılımlarında uzmanlaşmış yazılım ve hizmet şirketi olan Agtonomy’ye yatırım yaptı.18 Kasım 2024 Pazartesi 22:36Ticari Araçlar
- Yurtiçi Kargo Tüm Çocuklara Boyama Kitabı Hediye EdiyorYurtiçi Kargo, Türkiye genelindeki tüm şubelerinde çocuklar için toplam 200 bin adet boyama kitabı ve kalem setini ücretsiz olarak dağıtıyor.18 Kasım 2024 Pazartesi 22:30Kargo
- Gebrüder Weiss, logitrans Fuarı'nda Lojistik Çözümlerini PaylaşacakGebrüder Weiss, Türkiye merkezli ürün ticaretine yönelik geliştirdiği lojistik çözümleriyle logitrans Fuarı’nda yer alacak.18 Kasım 2024 Pazartesi 22:21Lojistik
- Ford Trucks Yenilikçi Hidrojen Kamyonunu Slovakya'da TanıttıFord Trucks, Slovak Mobility & Innovation Production s.r.o. ile iş birliği kapsamında Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygun hidrojen yakıt hücresiyle çalışan ilk kamyonunu tanıttı.15 Kasım 2024 Cuma 18:32Ticari Araçlar
- Ekol Transport Satışı GerçekleşiyorEkol Transport, DFDS’ye devredildi. Bu adımla Ekol, büyüme hedeflerine odaklanırken, DFDS Türkiye-Avrupa arasında lojistik çözümler sunmayı amaçlıyor.15 Kasım 2024 Cuma 17:01Lojistik
- AB’nin Belarus Yaptırımları Litvanya Üzerinden Sevkiyatları EtkiliyorAB'nin Belarus'a uyguladığı ihracat yasağı, Litvanya üzerinden yapılan sevkiyatlarda gecikmelere ve ek maliyetlere neden olabilir.14 Kasım 2024 Perşembe 19:01Lojistik
- MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks T 480 Çekiciyle GüçleniyorMRLlog, 50 adet Renault Trucks T 480 çekici alımıyla 2020'de başlayan Renault Trucks iş birliğini güçlendirdi. Bu teslimatla birlikte MRLlog filosunun yarısını Renault Trucks araçları oluşturuyor.14 Kasım 2024 Perşembe 18:37Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2024 Kargo Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.