Şerafettin Aras'tan Kritik Mesaj: Türkiye Lojistikte Global Lider Olmalı
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Şerafettin Aras, lojistik hizmet ihracatı gelirinin 2024’te 40 milyara, 2028 yılında 78 milyar dolara çıkarılması gerektiğini söyledi.

17 Ekim 2024 Perşembe 15:26
Aras “Orta Koridor ve Asya ile Avrupa arasındaki konumumuzu iyi kullanarak sektörümüzü küresel liderliğe taşımamız gerekiyor.” dedi.
TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi, kamu ve sektör temsilcilerini 14 Ekim’de ağırladı. Türkiye’nin uluslararası taşımacılıktaki stratejik önemi, transit taşımacılıktaki engeller ve geleceğe yönelik hedeflerin masaya yatırıldığı toplantıya; Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Nevzat Bozkurt, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Hayrettin Yıldırım, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Dr. Murat Korçak, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Ufuk Yalçın ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Kıran ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Şerafettin Aras, sektörün yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgiler verdikten sonra, Orta Koridor'un Türkiye'nin lojistikteki önemini artırdığını söyledi ve bu güçle sektör hedefinin çok daha yüksek olması gerektiğini kaydetti.

Aras “Türkiye, Orta Koridor’daki konumuyla Avrupa ve Asya arasında köprü işleviyle çok önemli avantajlara sahip. Bu konumumuzu lojistikte küresel liderliğe taşımamız gerekiyor.” dedi. Aras, 2024 yılında taşımacılık gelir hedefinin 40 milyar dolara, 2028 yılına kadar ise 78 milyar dolara çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı ve “Bu potansiyel bizde var ve hepimiz bu başarıyı gerçekleştirecek iradeye sahibiz.” dedi.
Transit Taşımacılıkta Engelleri Aşmak İçin Reformlar Şart
Sınır kapılarında yaşanan beklemeler ve ATS cihazı uygulaması gibi engellerin hız ve verimlilik açısından sorun yarattığını belirten Aras, “Sınır geçişlerinde yaşanan sıkıntılar, sadece ticaretimizi değil, büyüme hedeflerimizi de tehdit ediyor. ATS gibi uygulamalar, transit taşımacılığı zorlaştırıyor ve transit ticaret firmalarının Türkiye’yi tercih etmesini engelliyor.” ifadelerini kullandı.
Aras, dijitalleşmenin önemine de dikkat çekerek, “Günümüzde hız her şeyden önemli. Gümrük ve taşımacılık süreçlerini bürokrasiden arındırarak, modern çözümler geliştirmeliyiz.” dedi.

Liman Maliyetleri ve Depolama Sorunları Öne Çıkıyor
Aras, limanlardaki yüksek maliyetlerin taşımacılıktaki rekabet avantajını azalttığını söyledi. Aras, “Limanlarımızdaki maliyetlerin düşürülmesi, Ro-Ro hatlarının artmasını sağlayarak Türkiye’yi deniz taşımacılığında daha cazip hale getirecektir. Ayrıca İstanbul gibi kritik bölgelerdeki geçici depolama alanlarının eksikliği, Türkiye’nin lojistik avantajlarını tam olarak kullanmasını engelliyor.” diye konuştu.
Orta Koridor’da Türkiye’nin Önemi Artıyor
Orta Koridor'un Türkiye'nin lojistikteki önemini artırdığını belirten Aras, Avrupa’dan Çin’e uzanan taşıma rotasının Türkiye’nin küresel ticaretteki stratejik rolünü güçlendirdiğini söyledi. Aras, bölgedeki jeopolitik gelişmelere de vurgu yaptı. Son gelişmelerin deniz ticaretini Ümit Burnu üzerinden daha maliyetli ve uzun rotalara zorladığını aktaran Aras, bu süreçte Türkiye’nin Orta Koridor’daki kritik rolüyle hayati bir alternatif sunduğunu belirtti.
Bir aracın Almanya’dan Çin’e 22 günde ulaşabildiği bilgisini paylaşan Aras, sınır geçişlerindeki zaman yönetiminin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti.
Türkiye, Dünya Ticaretinin Vazgeçilmez Oyuncusu Olacak
Aras, 2024 yılında 267 milyar dolarlık mal ihracatı ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu, sadece bir vizyon değil; hepimizin omuz omuza vererek gerçekleştireceği bir devrimdir. Türkiye, dünya ticaretinin vazgeçilmez oyuncusu olacak ve bu süreçte hepimizin katkısı hayati önem taşıyor.”
Sınır Süreçlerini Hızlandırmak ve Bürokratik Engelleri Azaltmak Şart
“Türkiye’nin gelecekteki başarısı, sınır geçişlerinin verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek, limanlarımızı rekabetçi hale getirmek ve bürokratik engelleri hızla aşmaktan geçiyor.” diyen Aras, yapılacak reformların Türkiye’yi lojistikte küresel lider yapacağını söyledi.
Sürat Lojistik’ten Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Odaklı Lojistik VizyonuSürat Lojistik Genel Müdürü Tarkan Türkel, Worldef İstanbul 2026’da lojistik sektörünün dönüşümünde teknoloji ve verimliliğin önemine dikkat çekti.12 Haziran 2026 Cuma 15:33Lojistik
ALTUR’un Tercihi Yine MAN ve NEOPLAN OlduPersonel taşımacılığı sektörünün öncü markalarından ALTUR Turizm, 2026 yılı yatırım planı kapsamında filosunu 20 MAN Lion’s Coach ve 10 NEOPLAN Tourliner ile yeniledi.12 Haziran 2026 Cuma 14:42Ticari Araçlar
Arkas Line ve Akdeniz Koruma Vakfı’ndan Çevre İş BirliğiArkas Line, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yürütülen bilimsel izleme ve saha çalışmalarına katkı sunarak çevresel sürdürülebilirliği destekliyor.12 Haziran 2026 Cuma 12:53Denizcilik
Alışan Lojistik’te Kadın Sürücü Dönemi GüçleniyorKadınların lojistik sektöründe daha fazla yer almasını destekleyen Alışan Lojistik, UND iş birliği kapsamında iki kadın sürücüyü istihdam etti.12 Haziran 2026 Cuma 12:05Lojistik
Mercedes-Benz Türk’ten Altur Turizm’e 20 Otobüs TeslimatıAltur Turizm, yeni Mercedes-Benz Tourismo 15 yatırımıyla filosunun kapasite ve hizmet kalitesini artırırken, personel taşımacılığı operasyonlarına güç katacak.12 Haziran 2026 Cuma 11:43Ticari Araçlar
Parker’dan Hidrolik Akışkanlar İçin Yeni Filtrasyon ÇözümüParker Hannifin, hidrolik akışkanlardaki serbest su ve yabancı maddelerin giderilmesi amacıyla geliştirilen taşınabilir filtreleme sistemi GLFTrolley’i tanıttı.11 Haziran 2026 Perşembe 16:07Yan Sanayi
Oregon Teknoloji Almanya Operasyonlarını BüyütüyorOregon Teknoloji, Almanya’daki yatırımlarını artırarak gümrükleme, e-ticaret lojistiği ve transit operasyonlarında büyüme hamlesi başlattı.11 Haziran 2026 Perşembe 13:12Lojistik
Karadeniz Lojistiğinde Stratejik Bağlantılar Güçleniyorİstanbul’da 6’ncı kez düzenlenen Karadeniz Limanları ve Lojistik Konferansı, bölgesel ticaret koridorları, liman yatırımları, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik başlıklarını sektör gündemine taşıdı.11 Haziran 2026 Perşembe 11:47Lojistik
Quadro Lojistik, İtalya Hattında Renault Trucks ile BüyüyorTürkiye-İtalya hattında yüksek kaliteli ve katma değerli hizmet sunma hedefiyle faaliyet gösteren Quadro Lojistik, filosunu Renault Trucks T480 çekicilerle güçlendirdi.10 Haziran 2026 Çarşamba 16:41Ticari Araçlar
Mehmet T. Nane, IATA Yönetim Kurulu Başkanlığı Görevini İkinci Kez ÜstlenecekPegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet T. Nane, Haziran 2027-Haziran 2028 döneminde IATA Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenecek.10 Haziran 2026 Çarşamba 15:30Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.