Select Bilişim Yönetici Ortağı Çiğdem Uslu: Işınlanma Bile İcat Edilse Lojistik Sektörü Var Olacak
‘Lojistik sektörünün kendine göre bir şansı var.’ diyen Select Bilişim Yönetici Ortağı Çiğdem Uslu; ‘Dünya veya teknoloji ne kadar değişirse değişsin bir ürün bir yerden bir yere mutlaka taşınacaktır.
02 Mayıs 2020 Cumartesi 13:05
Işınlama yöntemi bile icat edilse bir yerden bir yere gidecektir. O yüzden lojistik sektörü hep var olacaktır.’ şeklinde konuştu. ‘Ülkemiz ve dünyanın yaşadığı Covid-19 krizinde bugüne kadar kimsenin düşünmediği ve beklemediği şekilde iş yapma şekilleri değişti.’ diyen Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Değişen çalışma koşullarına göre reel sektörde değişik problemler ve ihtiyaçlar ortaya çıktı. Aslında birçok firma virüs salgını ilk Çin’de 2019 sonunda ortaya çıktığında Türkiye’ye geleceğini düşünmeden veya kabullenmeden herhangi bir hazırlık yapmadan işlerine devam etti. Avrupa’ya gelince ne kadar yaklaştı dendi ama birçok firma yine bir hazırlık yapmadı. Ne zamanki artık Türkiye’ye geldi, o zaman ne yapacağız panikleri başladı. Tabi ki hazırlanan, hazırlıklarını tamamlayan firmalar vardı. Bu salgın sadece bir sektörü etkileyen değil, her sektörü, her bireyi etkileyen yeni koşullar doğurdu.
Virüsün yayılması ile birlikte işler ilk anda durmamış olsa da bir şekilde yayılma ve hastalanma korkusu ile firmalar evden çalışma şekline geçmeye zorunda kaldılar. Bu aşamada evden çalışma aslında sadece bir karar değildi, iş yapma şekli idi. Bunun kendince birçok zorluğu vardı. Bu zorluk aslında iletişim zorluğu değildi, bilgiye ulaşım zorluğu idi. İş ile ilgili tüm evraklar, notlar, telefon numaraları vb tüm bilgiler ofiste dosyalarda idi. Bunların bazıları fiziksel dosyalar bazıları ise masa üzerindeki bilgisayarlarda idi. Dolayısı ile ilk olarak evlerden şirkete bağlanma sorununu aşmak gerekiyordu. Birçok firmada bunun altyapısı yoktu. Bazı firmalarda server bile yoktu. Çok da araştıracak ve analiz yapacak bir zaman da olmadığı için firmalar alelacele donanımsal eksikliklerini tedarik edip evden bağlanma şeklini hazır hale getirdi. Çalışanlar notebook kullanıyor ise onları evlerine götürdüler, ilk akıllarına gelen ilgili dosyaları evlerine taşıdılar. Oradan da işlerini yapmaya başladılar.”
Lojistik sektörünün şansı var
Çiğdem Uslu, ‘kapanan kapılar ve limanlar, gümrüklerde uzayan işlemler ile lojistiğin durma noktasına geldiğini ve maliyetlerin çok yükseldiğini’ savunarak şunları söyledi:
“Lojistik sektörünün kendine göre bir şansı var. Dünya veya teknoloji ne kadar değişirse değişsin bir ürün bir yerden bir yere mutlaka taşınacaktır. Işınlama yöntemi bile icat edilse bir yerden bir yere gidecektir. O yüzden lojistik sektörü hep var olacaktır. Fakat işi yapma şeklinde bazı sorunlar çıkmaya başladı. Uygun teknoloji ve doğru yazılımları kullanmayan firmalar öncelikle işi takip etmek ve yönetmekte zorlanmaya başladılar. İlk fark ettikleri şey kişiye bağlı çok iş yapıldığı. Dolayısı ile ofis ortamında bir odadan bir odaya giderek veya bağırarak sorarak öğrenilen ne kadar çok şey olduğunu gördüler. Sonrasında da birçok bilgiye, paylaşılan exceller üzerinden erişildiğini fark ettiler çünkü o exceller genelde farklı yerlerde olabiliyorlardı ve evden çalışırken bunlara ulaşmak zor oluyordu. Ayrıca notebooku şirketten getirmeyen, evindeki bilgisayarla ana makineye ulaşanlar, şirketteki bilgisayarında kalan bilgiye ulaşamadığı için sorunlar çıktığını da gördüler. Bunun gibi operasyonel ve yönetsel bilgiye ulaşmak dışında genel lojistik işinin yapılması ile ilgili de sorunlar çıkmaya başladı. Mesela fiziksel olarak teslim alınan ve teslim edilen evrakların yönetiminde problem çıktı. Firmalar kapalı olduğu için orijinal evraklar alınamadı veya teslim edilemedi. Evde oturan halk temel ve diğer ihtiyaçlarını internetten tedarik etmeye çalıştığı için özellikle kargo/kurye firmalarının yükü arttı. Bu yüksek işlem içinde kargolar da kaybolmaya veya geç yerine ulaşmaya başladı. Bu da lojistik sektöründe iletilmesi gereken evrakların ya ulaşamama ya da ulaşmada gecikme sorununa yol açınca lojistik taşıma işleri de aksamaya başladı. Ya da taşıyıcılar ek sorumluluklar alıp işlerine devam etmeye çalıştılar. Özellikle ordino gibi malı çekmeye yarayan belgelerin ulaşımındaki sorunlar, işleri çok fazla aksatmaya başladı. Gümrüklerde uzayan işler, kapatılan kapılar/limanlar ise ya lojistiği durma noktasına getirdi ya da maliyetleri çok yükseltti.”
Dijitalleşme ile lojistik yapma hızı İlerleyecek
Firmalar arasında ya da devlet ile firmalar arasında dolaşın evraklar dijital ortama aktarılması gerektiğinin altını çizen Çiğdem Uslu, ‘Ordino vb. belgeler bir an önce dijital olarak gerekli yerler arasında iletilebilmeli’ diyerek şu görüşleri dile getirdi:
“Tüm bunları aşmanın aslında en kolay yolu, doğru teknolojiler ile üretilen çözümlerdir. Örneğin Select Bilişim olarak bizim bu sene piyasaya sunduğumuz bulut tabanlı Select Optimus lojistik yönetim çözümü herhangi bir server ihtiyacı olmayan, her hangi bir ulaşım için ek maliyet gerektirmeyen ve internete bağlanabilen herhangi bir cihaz ile bilgiye ulaşımı sağlayan yeni nesil bir çözümdür. Bu programı kullanan firmalar herhangi bir ek yatırım veya işlem yapmadan aynı gün evlerinden kaldıkları yerden devam ettiler. Kağıtsız ortam mantığı ile kullanılan dosya arşivleme ile herhangi bir dosyayı veya başka bilgileri yanlarında taşımaya gerek kalmadan her türlü bilgiye anında tek noktadan ulaşabildiler. Yöneticiler anlık veriler ile şirketlerini ve işlerini yönetebiliyorlar.
Bunların yanında daha da geliştirilmesi gereken kavramlar var. Artık fiziki olarak firmalar arası dolaşan, devlete veya kamu kurumlarına beyan edilen evrakların da bu dönem içinde dijitalleşmesinin önemi görüldü. Ordino vb bazı belgeler artık bir an önce dijital imzalar ile dijital olarak gerekli yerler arasında iletilebilmeli. Bunun için blockchain vb. teknolojiler ile altyapılar kurulmalı ve ivedi şekilde devreye alınmalı. Bunlar yapıldıkça lojistik yapma hızı ilerleyecek, işlerin yapılma şekli yeni dünya düzenine uyum sağlayacak. Select olarak Opitmus ürünümüz zaten bu yeni dünya düzenini vizyon alarak hazırlandığı için, her firmanın gelişimi ve idaresi için kullanabileceği yeni konseptleri barındıran yenilikçi lojistik çözümüdür ve her yeni gelecek konsepte hazır durumdadır.”
Çiğdem Uslu son olarak şunları söyledi:
“Bu salgın sırasında lojistik firması olarak değil de lojistik sektörüne yazılım ve hizmet sağlayan Select olarak baktığımızda, bizler zaten uzaktan çalışmaya, geliştirmeye ve destek vermeye hazır durumdaydık. Firma olarak kesintisiz ve ek maliyetsiz bir sonraki sabah kaldığımız yerden devam ettik. Müşterilerimiz evden çalışmaya geçtiğinde öncelikle uzak bağlantı, yazıcı, mail gibi günlük kullanımlarında alışık olmadık şekilde çalışma şeklinde karşılaştıkları problemler nedeni ile daha fazla iş karşılar olduk. Müşterilerimiz uzaktan çalışmaya alışınca rutin çalışma tempomuza geri döndük. Yazılım firması olarak her zaman elimizde programlarımızı geliştirecek yönler olduğundan bu devirde onlara da hız kazandırdık. Dolayısı ile kapasite kullanımımızda herhangi bir düşüş yaşamadan faaliyetlerimize devam ediyoruz. Kadromuz ve iş yapma şeklimizde de herhangi bir değişiklik oluşmadı.
Ama asıl iş ve kapasite artışının salgın sonrası gözlemleneceğini tahmin ediyoruz. Öncelikle doğru teknoloji ve yazılım kullanmayan firmaların, şirketlerine döndükten sonra bir daha bu tür aksaklıklar yaşamamak için sistemsel değişikliklere gideceğini öngörüyoruz. Dolayısı ile bu gibi durumlarda her türlü kolaylığı sağlayan Select Optimus’a ilginin artacağını ve birçok firmanın geçiş yapmasını bekliyoruz. Bu da bizim gerek personel sayımızda gerekse ciromuzda artış yönünde etki yaratacağını düşünüyoruz. Bu ilginin sadece yurtiçinde değil yurtdışında da olacağını tahmin ediyoruz.
Firmamızın gelişmesi dışında aslında kamuda da teknolojiye yatırım olacağına inanıyoruz ve bu gibi durumlar için yeni yöntemler, teknolojiler kullanılmaya başlanacaktır. Dolayısı ile kamu kendini geliştirirken teknoloji firmalarını, özellikle yerli üretim yapan firmaları desteklemek zorundadır. Onlara hızlı üretim sağlayacak, kapasite arttıracak her türlü maddi desteği ve imkanı sağlamak durumundadır. Türkiye’nin sadece lojistik sektörü için değil, ileri ekonomi olması açısından da teknolojiyi daha fazla ve hızlı şekilde desteklemesi şarttır. Kamu yanında lojistik firmaları da muhtemelen gelecekte benzer durumlar için yeni senaryolar ve iş yapma şekilleri tasarlayıp iş akışlarını değiştirecektir.
Kısacası gelecekte işlerin yapılış şekli değişecektir. Çok önceden bunu tahmin ettiğimiz için Select Optimus programımızın lansmanında ‘Lojistik yapmanın yolunu değiştiriyoruz’ sloganını kullanmıştık ve artık lojistik sektörünün iş yapma şekli değişmektedir ve Select Optimus bunu lojistikçilere sağlayacak yazılım çözümüdür.”
- Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet ÇekiciTalay Logistics, filosuna 41 adet Scania 500R çekici ekleyerek filosunu genişletiyor. İlk 11 araç teslim edilirken, kalan araçlar 2025’te teslim edilecek.20 Aralık 2024 Cuma 13:24Ticari Araçlar
- MAN 2024'te Pazar İstikrarını KoruduMAN, 2024 yılında pazar payını koruyarak önemli başarılara imza attı ve performansını ödüllerle taçlandırdı.20 Aralık 2024 Cuma 13:06Ticari Araçlar
- Talay Logistics Kontrat Lojistiği Alanında Büyümeye Devam EdiyorTalay Logistics, kontrat lojistiği alanında müşteri sayısını ve hizmet kapasitesini artırmaya devam ediyor.20 Aralık 2024 Cuma 12:35Lojistik
- Tea & Talk 2024; SGS TransitNet Genel Müdürü Mine KayaUluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı etkinlikleri kapsamında Aysberg Basın Yayın organizatörlüğünde gerçekleşen Tea&Talk 2024 söyleşilerinin konuğu SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya oldu.17 Aralık 2024 Salı 12:41Lojistik
- Ağır Ticari Araçlar Sektöründe Sürdürülebilirlik; Çevresel EtkilerDünyada ağır ticari araçlar sektörü, taşımacılığın belkemiğini oluştururken çevresel etkileriyle de büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu doğrultuda sektörün sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü hız kazanarak artıyor.16 Aralık 2024 Pazartesi 18:29Ticari Araçlar
- Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık TeslimatTırsan, Akkoç Lojistik’e Adapazarı Mega Kampüs’te düzenlenen törenle yeni araçlarını teslim etti. Firma 3 senelik planlı yatırımları kapsamında 101’inci aracını teslim aldı.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:44Ticari Araçlar
- Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya TesisiStellantis ve CATL, Zaragoza'da 50 GWsa kapasiteli LFP batarya tesisi kuruyor. Tesis, Stellantis'in uygun fiyatlı elektrikli araç hedefini ve CATL'nin teknoloji ihtiyaçlarını destekleyecek.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:31Otomobilite
- Ticari Araç Grubunda Üretim ve Pazar Dengesi Yeniden ŞekilleniyorTicari araç üretimi ve pazarında, 2024’ün ilk 11 ayında geçen yıla kıyasla yavaşlama gözlemlendi. Hafif ticari araç üretimi yüzde 10, ağır ticari araç üretimi ise yüzde 25 oranında azaldı.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:09Ticari Araçlar
- Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed TeslimatıTırsan, Ekay & Aytaş Şirketler Grubu’na 7 adet low-bed teslim etti.12 Aralık 2024 Perşembe 18:20Ticari Araçlar
- Nakliyecilere MüjdeEximbank, taşımacılık ve lojistik şirketlerine yeşil dönüşüm odaklı yatırımlar için 2 yıl ödemesiz kredi sunuyor. HİB üyeleri bu krediden yararlanarak yatırımlarını çevre dostu çözümlerle dönüştürebilecek.12 Aralık 2024 Perşembe 17:53Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2024 Kargo Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.