Sektör Analizi Projesinin Düşündürdükleri

11 Haziran 2012 Pazartesi 15:45
Sağlıklı, kesin sonuçlar içeren veri olmadığında, sağlıklı analiz de yapılamıyor. Hatalı bir araştırmaya dayalı yapılan analiz; bireylerden başlayarak ülkeler, hatta dünya politikalarına olumsuz yansıyor. Bilimsel araştırmalar ise karar alma süreçlerinde, politika oluşturmada ve geleceği tasarlamada yol gösterici ve yol açıcı oluyor. Bilimsel araştırmalar sonucu; birey, kurum, ülke kendi konumunu net biçimde görebiliyor. Dolayısıyla sağlıklı bilgiye ulaştıracak her türlü bilimsel araştırmaya büyük ihtiyaç var. Bu durum taşımacılık ve lojistik sektörü için de geçerli.
Her geçen gün katlanarak büyüyen, kullandığı teknolojiler çeşitlenen, donanımlı insan kaynağına ihtiyaç duyan lojistik sektörünün; bilimsel araştırmalara dayalı çıkan sonuçların iyi değerlendirilmesine ve bu doğrultuda politikalar oluşturulmasına ihtiyacı büyük.
Geçtiğimiz günlerde UND, ‘Karayoluyla Uluslararası Eşya Taşımacılığı Sektörünün Analizi’ araştırmasını kamuoyu ile paylaştı.
Türkiye çapında uluslararası eşya taşımacılığı firmalarının kayıtlı olduğu 40 ilde, söz konusu illerde bulunan toplam 20 üniversitede lojistik bölümlerinde öğrenim gören 100’ü aşkın öğrenci tarafından, Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldıkları yetki belgeleri kapsamında faaliyet gösteren toplam bin 357 sektör firmasının yetkilisiyle yüz yüze gerçekleştirilen anketler yoluyla, sektörün -en azından bir kesiminin- profilinin çıkarılmış olması, sözünü ettiğim ihtiyacın karşılanmasında daha önce atılan adımların devamlılığı açısından önemli.
Önümüzdeki aylarda araştırma sonuçlarını detaylandırarak Küresel Lojistik Performans Endeksi temelinde Türkiye’nin lojistik açıdan rekabet ettiği ülkelerle yapılacak karşılaştırmaların yanısıra sektöre dair yeni bulgularla destekleneceği de ifade edildi. Açıklanan stratejik önerilerle sektörün geleceğine yön verilmesinin hedeflenmesi de önemli. Ancak sektör ve politika oluşturan kesimlerin aynı amaç etrafında birleşmesiyle hedeflerin gerçekleşebileceği de unutulmamalı.
Ayrıntılarına konuyla ilgili haberimizde yer verdiğimiz araştırmada “Sektörde Yeni Pazar Arayışları ve Yurtdışına Açılma” başlıklı bölüme değinmemde yarar var.
Araştırmaya katılan sektör firmalarının, özellikle 2008 sonlarında baş gösteren küresel kriz sonrasında daralan kar marjları ve talep karşısında mevcut faaliyet bölgelerini genişletme, yurtdışında çeşitli ortaklıklar kurma veya şirketleşme çabaları veya varolan faaliyet bölgelerini değiştirerek farklı pazarlara girmeye yönelik eğilimlerinin arttığı görülüyor.
Yanıt veren sektör firmalarının yüzde 24’ü, yeni pazarlara açılma düşüncesi taşıdığını ifade etmiş. Araştırmaya göre; yeni pazarlara açılma düşüncesi, Marmara ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde ağırlıklı bir eğilim olarak görülmektedir. Akdeniz Bölgesi ise, yeni pazar arayışında üçüncü sırada geliyor.
Yeni pazarlara açılma stratejileri geliştirme bakımından İstanbul, Hatay ve Mardin illerinin dış pazarlara açılım için ana bağlantı noktaları olmaları dolayısıyla başı çekiği görülüyor.
Yurtdışı alternatif pazar arayışlarında Marmara Bölgesi’nde ve Güneydoğu Anadolu’da Avrupa öne çıkarken; Marmara ve Akdeniz’de Ortadoğu; Güneydoğu Anadolu’da ise BDT ve Orta Asya pazarları önde gelen seçenekler olarak sıralanıyor. Afrika açılımı konusunda sektör firmalarının kesin bir eğiliminin görülmemesine gerekçe olarak pazarın yeterince tanınmaması gösteriliyor.
Öte yandan, özellikle Marmara Bölgesi’nde Avrupa, BDT-Orta Asya, Ortadoğu, Afrika, Asya dışındaki diğer seçeneği kapsamına girebilecek alternatif pazar arayışlarının oldukça yüksek oranda belirtilmiş olması, sektör firmalarının mevcut pazar alternatiflerini alışılmışın dışında Uzak Doğu, Uzak Asya’ya yönelik genişletmenin yollarını aradıklarını gösterdiği de araştırmanın sonuçları arasında yer alıyor.
Yaşanan tüm gelişmeler yeni pazar arayışlarının kaçınılmazlığını ortaya koyuyor. Bir başka ifadeyle bunun için araştırma ya da analiz yapamaya bile gerek yok denilebilir. Dünya düzeyinde yaşanan kıran kırana rekabet ortamında sürekli uyum sağlama zorunluluğu yaşanıyor. Son olarak Suriye’de yaşanan iç karışıklıklar bunun en canlı örneği. Düne kadar geleceğini Suriye ve bu ülke üzerinden diğer Ortadoğu ülkelere yaptıkları taşımalara dayandıran taşımacılar bugün kara kara düşünüyor. Rotayı Rusya’ya çevirse geçiş belgesi engeline takılıyor, Avrupa’ya yönelse zaten Avrupa’ya taşıma yapan taşımacıların durumu ortada. Yaşanacak olumsuzlukları önceden görebilen, gerekli yatırımı yapan, güzergahlarını çeşitlendiren, insan kaynağını ihtiyaca göre konumlandıranlar ise zor koşullara daha kolay uyum sağlayıp, varlıklarını sürdürüyorlar. Araştırma, analiz ve diğer çalışmalar da bu yolu benimseyen kişi ya da kurumların işine yarıyor.
|
Toyota’nın Hidrojen Teknolojisi Scania Kamyonlarında Test EdilecekToyota’nın 300 kW güç sunan üçüncü nesil hidrojen yakıt hücresi sistemi, Scania’nın Pilot Partner programı kapsamında 40 ağır ticari araca entegre edilecek. İlk kamyonların 2027’nin ilk çeyreğinde yollara çıkması planlanıyor.10 Eylül 2026 Perşembe 18:53Ticari Araçlar
Amazon Türkiye’den E-İhracata Yeni Lojistik ÇözümAmazon Türkiye, Türk KOBİ’lerin e-ihracat süreçlerini kolaylaştıracak yeni sınır ötesi lojistik programını duyurdu.07 Eylül 2026 Pazartesi 20:27Lojistik
Renault Master Ürün Gamını Minibüs ve Açık Kasa ile GenişlettiRenault, Master Minibüs’ü 16+1 koltuk düzeniyle yeniden satışa sunarken Master Kamyonet ürün gamına profesyonel kullanıma yönelik açık kasa seçeneğini ekledi.07 Eylül 2026 Pazartesi 20:13Ticari Araçlar
Tofaş Ram ProMaster City’ye Yeşil Araç ÖdülüTofaş’ın 2027’den itibaren Bursa’da üreterek Kuzey Amerika’ya ihraç edeceği Ram ProMaster City, Green Car Journal tarafından “2027 Yılının Ticari Yeşil Aracı” seçildi.07 Eylül 2026 Pazartesi 18:40Ticari Araçlar
Dereler Aksın Dağlar Yeşersin ki Yollar ÇalışsınEkonomi Gazetesi’nde Doğu ve Güneydoğu Ağaç ve Orman Ürünleri Derneği (DOGAD) tarafından; Cumhurbaşkanı, Tarım, Sanayi ve Ulaştırma bakanları ve bölge yöneticilerine hitaben yayınlanan tam sayfalık bir ilan,07 Eylül 2026 Pazartesi 16:45Bakış
KargoHaber 332. Sayı (Dijital Dergi)332. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.07 Eylül 2026 Pazartesi 16:27Dijital Dergi
Eyüp Lojistik Kuveyt Seferlerini Artan Taleple GüçlendirdiEyüp Lojistik’in Kuveyt hattındaki taşıma hacmi, artan talebin etkisiyle son sekiz ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 arttı.07 Eylül 2026 Pazartesi 15:25Lojistik
KRONE Türkiye, Ar-Ge Merkezi Olarak TescillendiKRONE Türkiye, Tire’deki üretim gücü ile mühendislik yetkinliğini Ar-Ge Merkezi çatısı altında buluşturdu. Şirket, yeni dönemde ürün ve süreç geliştirme, ileri üretim teknolojileri, dijitalleşme ve sürdürülebilir mühendislik çalışmalarına ağırlık verecek.03 Eylül 2026 Perşembe 17:16Ticari Araçlar
Allison Donanımlı Volvo R100E Avusturya’nın Zorlu Taş Ocağı Operasyonunda Verimliliği ArtırıyorDeisl-Beton, Avusturya’daki zorlu taş ocağı operasyonunda Allison donanımlı Volvo R100E rijit şasili damperli kamyon ile taşıma kapasitesini artırırken ton başına maliyetleri ve çalışma sürelerini azaltıyor.03 Eylül 2026 Perşembe 16:45Ticari Araçlar
Havalimanlarının Geleceği İstanbul’da ŞekilleniyorDünya Havalimanları Deneyim Zirvesi 2026 havacılık sektörü temsilcilerini buluşturdu.03 Eylül 2026 Perşembe 16:09Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.