21 Aralık 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara5°C

Şarj Altyapısı Elektrikli Araç Sayısına Göre Çok Daha Hızlı İlerliyor

E-mobilite ekosisteminin tüm katmanlarına çözümler üretmeye odaklanan Zebra Elektronik kendi bünyesinde yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri ile akıllı şarj istasyon donanımlarını ve yazılımlarını geliştirip üretmekte.

Şarj Altyapısı Elektrikli Araç Sayısına Göre Çok Daha Hızlı İlerliyor

10 Eylül 2021 Cuma 10:22

Voltrun markasıyla elektrikli araç şarj istasyon ağ operatörlüğü hizmetlerini de müşterilerine sunduklarını söyleyen Voltrun Satış ve Pazarlama Direktörü Veysel Yurdagel, “Voltrun ağı sayesinde; bir istasyona sahip bina yönetiminden, binlercesine sahip enerji devine veya bir elektrikli araca sahip bireysel kullanıcıdan, binlercesine sahip kurumsal filolara kadar tüm şarj yönetimi ihtiyaçlarının karşılanabildiği esnek bir platform oluşturmakta” dedi.

Elektrikli araç çeşidi ve üretiminin Türkiye’de ki seyri konusunda neler düşünüyorsunuz?

Ülkemizde elektrikli araç çeşidi oldukça sınırlı. Piyasada bulunan araçların büyük bölümü de henüz resmi distribütörler üzerinden gelmediğinden servis vb. konular sebebiyle sınırlı sayıda tüketiciye ulaşıyor. Önümüzdeki sene itibariyle araç çeşidi bakımında hızlı bir artış olacağını öngörüyoruz.

Ülkemizde elektrikli araç üretimi olacak olması çok sevindirici. TOGG fabrikasının inşaası devam ediyor umarız hedeflenen 2023 senesinde elektrikli yerli otomobilimizi yollarda görürüz.

Türkiye pazarında satışı yapılan elektrikli araçların batarya kapasitesi ve menzilleri hakkında ki düşünceleriniz neler?

Voltrun Satış ve Pazarlama Direktörü Veysel Yurdagel

Batarya kapasiteleri ve menzilleri bakımından ülkemiz pazarında 300-500km gibi yeterli olan araçlar var fakat bununla birlikte daha sınırlı menzilli araçlarda mevcut. Ancak bu sadece ülkemiz için geçerli değil. Batarya teknolojileri hızla gelişiyor ve maliyetleri de hızla düşüyor. 1-2 sene içerisinde 500km ve üstü menzilli araçlara erişimimiz çok daha fazla olacak böylece araç alımındaki maliyet ve menzil problemi çözümlenmiş olmasını öngörüyoruz.

Elektrikli ve hibrit araç satışlarındaki yükseliş, Türkiye şarj altyapısını hangi yönde etkiliyor?

Türkiye şarj altyapısı aslında elektrikli araç sayısına göre çok daha hızlı ilerliyor. Aslında bu da çok normal bir süreç keza şarj altyapısı gelişmeden elektrikli araçların yaygınlaşması mümkün değil.

Lokasyonlara göre şarj tipleri değişmekte mi? Elektrikli araçların şarjı olma süreleri ne kadar hızlı?

Kullanım yerine göre şarj tipleri değişmektedir. Eğer kendinize ait müstakil veya tahsisli bir alanınız varsa bireysel tipte şarj ünitesi kullanılması yeterli olmaktadır. Halka açık (avm-dinlenme tesisi-otel-otopark) veya kısıtlı kullanım (konut sitesi-iş merkezi vb.) alanlarında ortak kullanıma uygun, self servis olarak hizmet alabileceğiniz, RFID kart ve mobil uygulama ile şarj edebildiğiniz ve tabiki bir şarj ağı operatörü tarafından yönetilebilen akıllı şarj ünitelerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Şarj süreleri arabaların batarya büyüklüğü, şarj kapasitesine bağlı olmakla birlikte, şarj eden ünitenin kapasitesine bağlıdır. Şarj süreleri bu değişkenlere göre farkılılık göstermektedir. Örneğin bir aracı hızlı şarj ünitesiyle 1 saatte doldurabildiğiniz gibi aynı aracı farklı bir üniteyle 10 saatte de doldurabilirsiniz. Burada belirleyici faktörler başında da belirttiğim gibi bataryanın büyüklüğü, arabanın şarj kapasitesi ve şarj ünitesinin kapasitesidir.

voltrun-02.jpg

Araba kullanım alışkanlığımız 3 dakikada benzin alıp ilerleme şekinde olduğundan şarj süreleri konusunda çok hızlı olması gerekliliği düşünülmekte. Evet şehirler arası yollarda ne kadar hızlı şarj olabilirse o kadar avantajlı bir durum oluşuyor fakar günlük şehir içi kullanımda arabaların büyük zamanı otoparklarda bekleyerek geçtiği için eğer oturduğunuz veya çalıştığınız yerde şarj ünitesi varsa haftada 1-2 şarj ile de ihtiyacınızı karşılayabiliyorsanız, şarj süresi aslında çok da önemli olmaktan çıkıyor. Örneğin 4 saate 0- yüzde100’e dolum yapabildiğiniz bir şarj üniteniz olsa bu bile sizin günlük şehiriçi hayatınızı etkilemeyecektir. Elektrikli araba kullanım alışkanlıklarının ve düşüncesinin oturması biraz zaman alacak burası kesin. Ancak bir kez kullanan bir sürücünün tekrar içten yanmalı motorlu aracı tercih etmesi çok da mümkün değil.

Türkiye genelinde kaç adet e-şarj istasyonunuz bulunmakta?

Hali hazırda Türkiye genelinde 400’ün üzerinde şarj ünitemiz bulunmaktadır. Bunlar daha çok şehirlerarası yollarda dinlenme tesisi ve akaryakıt istasyonlarında, şehir içinde de konut siteleri, iş merkezleri, AVM’ler, Oteller, Restaurantlar, otoparklar gibi ortam kullanım alanlarında konumlandırılmıştır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA