21 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara14°C

Samsun Limanı ‘Viking Treni’ Projesi İçin Önemli Hedef Oldu

Baltık hızla canlanıyor. Litvanya Demiryolları’nın girişiminde organize edilen üst düzeyde bakanlık ve iş toplantılarına Türk paydaşları da ‘Viking Treni’ne binmek’ için davet edildi.

Samsun Limanı ‘Viking Treni’ Projesi İçin Önemli Hedef Oldu

18 Mart 2013 Pazartesi 11:30

Mart ayında düzenlenen ‘Viking’ etkinliğine Baltık-Karadeniz koridorunda yer alan ülkelerin ulaştırma bakanlarını ve temsilcilerini içeren çok sayıda yetkili katıldı. Avrupa İntermodal Derneği (EIA) da intermodal taşımacılığa gönül vermiş üyelerini temsilen bir konuşma yaptı.

Belarus, Litvanya ve Ukrayna’nın ortak projesi olan ‘Viking Treni’ ile yükler Klaipea Limanı’ndan Karadeniz’deki Ilyichevsk Limanı’na taşınıyor. Sefer iki günden biraz fazla sürüyor ve AB haricinde kalan sınırı Kena Terminali üzerinden geçmesine rağmen -bu da sadece 30 dakika sürüyor - Viking Treni taşıma tarifeleri malların kamyon ile taşınmasına oranla üçte bir daha düşük maliyete sahip. Bunun tüm Avrupa Birliği’nde bir örneği yok. Ukrayna’daki Ilyichevsk Limanı’ndan konteyner yüklü vagonlar feribotlar ile Türkiye’ye kadar gidebiliyor ve oradan da Yakın Doğu’ya.

Türkiye ile Baltık bölgesi arasında işbirliği iki tarafa da fayda sağlayabilir. Eğer Türkiye ‘Viking Treni’ne katılırsa konteynerler İlyichevsk Limanı’ndan Samsun Limanı’na taşınıp oradan da İstanbul’a devam ettirilebilir. Litvanyalı yetkililere göre bu durum Samsun Limanı’nın Doğu için önemli bir taşıma merkezi haline gelmesi anlamını taşıyor ve Viking Treni’nin Samsun Limanı’nın ihtiyacı olan bir proje olduğu belirtiliyor. TCDD verilerine göre Samsun Limanı’nın navlun hacmi son yıllarda düşüş gösterdi. 2006 yılında 2 milyon ton olan hacim 2010 yılında 405 bin tona geriledi.

Türkiye, Viking Treni’ne benzer bir girişimi Samsun Limanı ile Rusya’daki Kavkaz Limanı arasında başlattı ve bu hatta 26 sefer gerçekleştirildi. Türkiye, yakın bir gelecekte her biri 50 vagon taşıma kapasiteli iki yeni RO-RO gemisi daha satın almayı planlıyor. Bu yeni RO-RO’ların Viking Treni vagonlarını taşımak için de seferler yapabileceği düşünülüyor.

Yine Litvanya Demiryolları’nın bir girişimi olarak ‘İşbirliğinin Yeni Yolları-Viking Tren Projesi- İntermodal Çözümler, Gelişmeler ve Beklentiler’ başlıklı benzer bir konferans da 2012 yılı Mart ayında İstanbul’da düzenlenmişti. Bu toplantıya; Rusya, Ukrayna ve AB ülkelerine taşınması ile iştigal eden Türk işadamları, freight forwarding ve lojistik şirketleri, Türk limanları ve aynı zamanda MÜSİAD yetkilileri katılmış, konferans sırasında TCDD, Klaipeda Devlet Limanları Otoritesi ve Litvanya Demiryolları arasında mutabakat anlaşması imzalanmıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA