25 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara7°C

Samsun Karadeniz’in Lojistik Üssü Olacak

Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Samsun’a iki günlük inceleme gezisi gerçekleştirilen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, bölgenin avantajları ve yapılan yatırımlarla Samsun’un Karadeniz’ de önemli bir lojistik üssü haline

Samsun Karadeniz’in Lojistik Üssü Olacak

21 Şubat 2014 Cuma 14:27

Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Samsun’a iki günlük inceleme gezisi gerçekleştirilen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, bölgenin avantajları ve yapılan yatırımlarla Samsun’un Karadeniz’ de önemli bir lojistik üssü haline geleceğini söyledi.


Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Şubat ayı toplantısı, Turgut Erkeskin başkanlığında Samsun’da gerçekleştirildi. Turgut Erkeskin ve Yönetim Kurulu üyeleri, Arif Badur, Kosta Sandalcı, Aydın Dal, Kayıhan Özdemir Turan ile Genel Müdür Cavit Uğur’dan oluşan UTİKAD Heyeti, Samsun ziyareti kapsamında Samsun Ulaştırma Bölge Müdürü Davut Aslanpayı ve Orta Karadeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Serkan Işık’ı da ziyaret etti.

Görüşmelerde, 2023’te 6 milyar dolarlık ihracat hedefini güçlü hava, deniz, karayolu bağlantıları ve demiryolu avantajlarını kullanarak gerçekleştirmeye hazırlanan kentin, Karadeniz Bölgesi’nde ve uluslararası ticarette her geçen gün önem kazanan konumu gündeme getirildi.

Bölgede yürütülen çalışmalara ek olarak, Samsunport Samsun Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ. ev sahipliğinde lojistik firmalarının katılımıyla bir tanıtım ve bilgilendirme toplantısı da düzenledi. Toplantıda, 2014 yılında UTİKAD ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenecek FIATA Dünya Kongresi ile ilgili gelişmeler paylaşılarak, ülke ve dünya genelinde taşımacılık ve lojistik sektörüne yönelik değerlendirmelere de yer verildi.

Samsunport yanısıra Yeşilyurt ve Toros limanı yetkilileri ile de bir araya gelen Turgut Erkeskin ve yönetim kurulu üyeleri, bölgedeki liman yatırımları ile Samsun’un lojistik geleceği konularında görüş ve düşüncelerini paylaştılar.

Geniş hinterlandı ile Karadeniz kıyısında önemi giderek artan Samsun’da yürütülen çalışmalara yönelik değerlendirmelerde bulunan Erkeskin, bölgenin avantajları ve yapılan yatırımlarla Samsun’un Karadeniz’ de önemli bir lojistik üssü haline geleceğini söyledi.

Karadeniz bölgesinde gerçekleşen ticarette Samsun’un öneminin giderek arttığının altını çizen Erkeskin,”Özellikle Novorossisk gibi büyük ve gelişmiş bir Rus limanı ile yapılacak ortak çalışmalar, Mersin-Samsun demiryolu bağlantısının uygulanacak özel fiyatlarla desteklenmesi, Samsun ile Köstence ve Batum arasında kurulacak bağlantılar Samsun’u Karadeniz bölgesinin lojistik üssü haline getirecektir” dedi.

Samsun’un Karadeniz Bölgesi’ndeki lojistik avantajlarına dikkat çekerek, üretici ve ihracatçılar için önemli ticari fırsatlar yaratacağını vurgulayan Turgut Erkeskin, konu hakkında şu açıklamaları yaptı: “Samsun Limanı’ndaki yeni yatırımlar ile 3 düzenli konteyner hattının haftalık servis vermesi ile beraber sanayi üretimine yönelik yatırımların da Samsun’a gelmeye başladığını gördük. Üretici ve ihracatçılarımızın da bölgenin lojistik avantajlarını dikkate alarak yatırımlarını Samsun’a doğru kaydırmalarında fayda görüyoruz.”

Erkeskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Samsun da özellikle gümrük konusunda şikayetler var. Gümrük işlemlerinde kırmızı hatta düşme oranını çok yüksek. Havalimanında gümrük biriminin olmaması işlemlerde zaman kaybına ve maliyetlerin yükselmesine ayrıca havalimanında kurulmuş geniş depoların da atıl kalmasına neden oluyor. Bu durum işlem hacminin düşüklüğü ile ilgili bir konu. Hatta diyebiliriz ki bu konu Samsun’un genel problemi. Kentte, yüksek liman ve taşıma kapasiteleri olmasına rağmen sanayi üretimi ve buna bağlı ticaret fazla gelişmediği için var olan kapasiteler tam olarak kullanılamıyor.”

Samsun Limanı, Yeşilyurt Limanı ve Toros Tarım Limanlarının şehrin lojistik gelişimine çok büyük katkıda bulunduğunu belirten Turgut Erkeskin, “Samsun limanı hububat, dökme yük, proje kargoları, konteynerli yükler, Ro-Ro ve tren-ferisi servisleri ile hemen her türlü malın elleçlenmesi için geniş imkanlar sunuyor. Limanın demiryolu bağlantısının olması da lojistik kabiliyetinin artmasında çok önemli bir özellik. Samsun Limanı, liman özelleştirmesinin faydalarının değerlendirilmesi açısından ideal bir örnek teşkil ediyor. Samsun havalimanı ise, henüz yeterince kullanılamayan geniş depolama imkanları ile önemli bir hava taşıma üssü olmaya elverişli” açıklamasını yaptı.



21 Şubat 2014

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA