16 Nisan 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara13°C

Posta ve Kargo Taşımacılığında Dönüşüm Hızlandı

Değişen ekonomik dengeler ve sosyal alışkanlıklar posta, kargo taşımacılığını da hızla dönüştürüyor.

Posta ve Kargo Taşımacılığında Dönüşüm Hızlandı

24 Nisan 2017 Pazartesi 13:07

E-ticaretin cirosu tahminlerin üzerinde büyürken, kargo sistemlerindeki teknoloji ve hizmet kalitesi de gelişiyor. İnternetten sipariş edilen bir ürünün el değmeden depodan çıkmasına ve dronelarla teslim edilmesine galiba az kaldı.

Dijital iletişim olanaklarının gelişmesi ile birlikte mektup, fatura başta olmak üzere posta dağıtımlarında bir dönüşüm oldu. Mektuplar, faturalar e-mail ile gönderilmeye başlanırken, özellikle e-ticaretin gelişimi ile birlikte kargo taşımaları da gelişti. Son zamanlarda ise özel hizmetler sunan teslimat firmalarının sayısında ciddi bir artış görünüyor.

Sektör içerisinden en güncel anketin sonuçları

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesinde uzman yardımcısı olarak görev yapan Derya Akbulut’un kargo taşımacılığı hakkında hazırladığı bir tez çalışması geçtiğimiz aylarda yayınlandı. Bu çalışmada sektörün üst düzey yöneticileri ile yapılan anketlerin sonuçları önemli fikirler ortaya koydu.

Türkiye’de kargo taşımacılığı alanında faaliyet gösteren firmalarla yapılan anket sonuçlarına göre elde edilen bilgiler doğrultusunda Türkiye’deki kargo firmalarının en çok taşıdıkları ürünler; E- ticaret ürünleri (kişisel bakım ürünleri, elektronik cihazlar), Paket gönderiler (tekstil ürünleri, makine parçası vb.), Stand taşımacılığı, Pazarlama ürünleri, Özel ve hassas ürünler, Bireysel gönderimler (giyecek, yiyecek, kitap, hediyelik eşya), Banka kartları olarak sıralandı.

Anket sonuçlarına göre ülkemizde kargo sektörünün büyümesini engelleyen ya da yavaşlatan unsurlar ise şöyle sıralandı; Altyapı yetersizlikleri, Gümrük yönetmelikleri, Komşu ülkelerdeki siyasi belirsizlik, Evrensel hizmet fonu kesintisi (%2) ve artan maliyetler, Kargo firmalarının uyguladıkları fiyat politikaları, Firmalara uygulanan cezalar.

Kargo firmalarının beklentileri neler?

Posta ve Kargo Taşımacılığında Dönüşüm Hızlandı

Tez çalışmasında öne çıkan bir soru da gelişmiş ülkelerde olan ve ülkemizde olmayan özellikler ile firmaların yaşadıkları en temel sorunlar oldu. Katılımcılar aşağıdaki sorunları, eksiklikleri ön plana çıkardılar; Elektronik altyapı ve otomasyon teknolojileri eksikliği, Posta kodunun etkin kullanılamaması, adres standartlarının ve adres devamlılığının bulunmaması (Avrupa’da etkin kullanılan posta kodu sistemiyle varış yerlerinin bulunması kolay olmaktadır. Türkiye’de değişen adres bilgilerinden dolayı adres bulmada problemler yaşanmaktadır.), Teslim koşulları farklılığı (yurtdışında faaliyet gösteren firmalarda alıcıya teslim şartı olmadığından kapıya bırakma gibi bir adres teslim seçeneği bulunmaktadır. Bu durumunun sonucu olarak yurtdışında aktif olarak kullanılan kargomatik gibi sistemler Türkiye’de uygulanamamaktadır.), Varış noktasındaki adreslerin adres kayıt sisteminin karışık yapısından ve sürekli değişmesinden dolayı kolay bulunamaması, Kalifiye iş gücünün azlığı, Kargoları ambarların ve lojistik firmaların da taşıması, yetki belgesi faaliyet alanlarının kesin çizgilerle ayrılmamış olması ve bu nedenle sektörün pazardan pay kaybetmesi, Adres alım veya teslim esnasında müşterilerin belirtilen adreslerde bulunamaması, ihbar notu bırakılarak şubeden alınması beklenen kargoların, müşteriler tarafından tekrar dağıtıma çıkarılmasının istenmesi, E-ticaret üzerinden satın alınan ürünlerin ayıplı mal olması veya kargoda hasar görmesi durumlarında yapılacak olan prosedürlerin net bir şekilde belli olmaması, Yeni Posta Hizmetleri Kanunu’yla ilgili yapılan düzenlemelerin sektör tarafından tam anlaşılamaması, Yetki belgesine kaydedilen sözleşmeli araç sayısının sahip olunan özmal taşıt sayısının 10 katı iken daha sonra 4 katına düşürülmesi, Ortak taşıma için yayınlanan genelgenin kalıcı olmaması ve yıllar bazında yenilenmesi, Bakanlığa yapılan kargo şikayetleri sonucunda kargo firmalarına hem idari para cezası kesilip hem de uyarı verilmesi, kişinin zararının tazmin edildiği, müşteriyle uzlaşıldığı durumlarda da bu cezaların uygulanması, Yurtiçi kargo taşımacılığı alanında acentelik yapan G3 yetki belgesine araç kaydı yapma yetkisinin tanınmaması, Bakanlıkça belirlenen teslim süreleri gün olarak geçmesi; söz konusu sürenin iş günü mü yoksa takvim günü mü belli olmadığından tatil günlerinde teslimatta gecikmeler yaşandığında müşterilerle sıkıntı yaşanması, Teslimatı sağlanamayıp elde kalan gönderilere yapılacak işlem ve ayıplı mal gönderenlere yapılacak işlemler hakkında mevzuata hüküm konulması. 

Etiketler: , ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA