Pegasus 2016’da Misafir Sayısını ve Cirosunu Artırdı
Pegasus Hava Yolları, 2016 yılında misafir sayısını yüzde 8,1 artırarak 24,14 milyona, cirosunu ise yüzde 6,2 yükselterek 3,7 milyar TL’ye çıkardı.

29 Mart 2017 Çarşamba 13:57
Pegasus Hava Yolları 2016 yılı performansını değerlendirdi ve gelecek döneme ait hedeflerini açıkladı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2016’da Türkiye’deki havalimanlarını kullanan yolcu sayısında yüzde 4’lük bir gerileme yaşanırken, Pegasus, misafir sayısını yüzde 8,1 artırarak 24,14 milyona yükseltti. Pegasus, havacılık sektörünü olumsuz etkileyen pek çok gelişmeye rağmen 2016 yılındaki toplam cirosunu yüzde 6 artırmayı başararak 3,7 milyar TL’ye yükseltti.
2016 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 8,7 artışla toplam 30,73 milyon koltuk arz eden Pegasus, kapasitesindeki artış ve talepteki daralmaya rağmen doluluk oranını yüzde 78,6’da tuttu. Pegasus, 2016 yılında filosunu yüzde 22,4 artışla 82 uçağa yükseltti, iç ve dış hatlarda pazar ortalamalarının üzerinde büyüme kaydetti.
Pegasus Hava Yolları CEO’su Mehmet T. Nane, düzenlediği basın toplantısında, havacılık sektöründe 2017 yılında temkinli bir iyileşme olmasını, asıl büyümenin 2018 itibarıyla gelmesini beklediklerini ifade etti.
Mehmet T. Nane, “2016 yılı sektörümüz için oldukça zorlayıcı oldu. Yıl boyunca hava trafiğini olumsuz etkileyen pek çok engelle karşılaştık, bu engellerin en büyüğünü 15 Temmuz sürecinde yaşadık. Buna rağmen yıl boyunca misafir sayımızı ve gelirlerimizi artırmak için çok yoğun çalışırken, diğer yandan akıllı ve zaman zaman zihni sinir projelerle masraflarımızı kontrol altında tuttuk. Yılsonu itibarıyla iç hatlarda 15,29 dış hatlarda ise 8,85 olmak üzere toplam 24,14 milyon misafirimize hizmet verdik. Ana merkezimiz İstanbul Sabiha Gökçen’de toplam pazar iç hatlarda yüzde 5,8 büyürken Pegasus olarak biz misafir sayımızı yüzde 10,7 artırmayı başardık. Aynı şekilde pazar dış hatlarda yüzde 15,5 oranında daralırken biz yüzde 3,9 büyümeyi başardık” dedi.
Mehmet T. Nane sözlerine “82 uçaklık filomuzu etkin ve verimli kullanmaya devam ederek 2016 yılında konma sayımızı 166.691’e çıkardık. Her bir uçağımızın günde ortalama 12 saat kullanımını sağlıyoruz. Yani bir uçağımız günde 7 sefer yaparken biz bir koltuğu günde yaklaşık 7 kez satmış oluyoruz” diye devam etti.
Pegasus’un Mart 2017 itibarıyla 5,7 yaş ortalamasına sahip Türkiye’nin en genç uçak filosuna sahip havayolu olduğunu belirten Mehmet T. Nane, “Uçuş ağımıza Grozni, Samara, Nijniy Novgorod ve Volgograd şehirlerini ekleyerek Rusya’da toplam 7 noktaya uçmaya başlıyoruz. Orta Doğu bölgesinde ise uçtuğumuz şehirler arasına 12. noktamız olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’yi kattık. Yeni hatlarımız ile birlikte uçuş ağımızı 40 ülkede toplam 103 noktaya ulaştırdık.”
Mehmet T. Nane, zor geçen 2016 yılı içinde verimli yönetim kararları aldıklarını ifade etti. “Önceliğimiz maliyetleri düşürmek oldu. Low-cost havayolu olmanın hakkını verecek ‘zihni sinir’ diyebileceğimiz projeler başlattık. Tüm maliyet kalemlerimizde sıkı bir optimizasyon başlattık. Yakıt verimlilikleri daha yüksek olan Airbus siparişlerimizin öne çekilmesi, Boeing teslimatlarının ise yeni bir takvime oturtulması gibi stratejik adımlarla hem nakit akışımızı hem de yakıt masrafı yönetimimizi ele aldık. Tüm filomuzda elektronik uçuş çantası (Electronic Flight Bag / EFB) uygulamasına geçerek uçuş operasyonlarımızdaki verimlilik ve tasarrufu artırdık.
Tüm uçaklarımızın bakım / arıza durumlarını uçuş sırasında otomatik takip eden ve gelişen durumlara daha uçak yere inmeden çözüm oluşturmamızı sağlayan Aircraft Tracker (Uçak Takip) projesini tamamlayarak operasyonel süreklilik ve bakım / tamirat masraf verimliliğinde önemli adımlar attık. Uçtuğumuz meydanların yüzde 60’ında elektronik uçuş haritalarına geçtik. 2017 yılı içinde bu oranı yüzde 100’e çıkartarak Pegasus kokpitlerini bir veri merkezi gibi ele alacağız. Böylelikle ‘big data’yı kokpitte de kullanarak en verimli uçuş işletme şartlarına kavuşacağız.”
“2017’den umutluyuz, 2018’de ise büyüme beklentimiz var”

2017’de Pegasus’un taşıyacağı misafir sayısını yüzde 5 ile 7 arasında artırmayı hedeflediklerini açıklayan Mehmet T. Nane, 2017’den umutlu olduklarını ifade etti. “İçinde olduğumuz yılı, 2016 krizi öncesindeki rakamlarımızı yeniden yakalama dönemi ilan ettik. Ancak Türk ekonomisine ve turizm potansiyeline inancımız yüksek. Bu nedenle 2017’yi bir yenilenme dönemi olarak görmekle beraber, asıl büyümenin 2018 ve sonrasında gelmesini bekliyoruz” diye ekledi.
Pegasus’un İzAir ve AirManas iştirakleriyle bölgesel bir oyuncu olduğunu da vurgulayan Mehmet T. Nane, iştiraklerin Pegasus’un büyüme planları içinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
Pegasus, geçtiğimiz günlerde Air Berlin’in elinde bulunan yüzde 29,51 İzAir hissesini 1,2 milyon Euro’ya satın almak için anlaşmaya varmıştı. Tamamlanması için Ulaştırma Bakanlığı ve rekabet kurumlarının izinlerinin gerektiği satın alma sonrasında Pegasus’un İzAir’deki payı yüzde 98,63’e yükselecek.
Küresel Havacılıkta Jet Yakıtında Arz Krizi Sektörü KaygılandırıyorJet yakıt fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra Ortadoğu ve Körfez bölgesinde yaşanan gerginlikler ve savaş atmosferi Avrupa başta olmak üzere küresel havacılık sektörünü birçok yönden etkiledi ve etkilemeye devam ediyor.28 Nisan 2026 Salı 17:42Havayolu
Schmitz Cargobull Berger Fahrzeugtechnik’in Tamamını Satın Alıyor2024’ten bu yana yüzde 49 hissesine sahip olduğu Berger Fahrzeugtechnik’in kalan paylarını da devralma kararı alan Schmitz Cargobull, şirketin yüzde 100 sahibi olmaya hazırlanıyor. İşlem, rekabet otoritelerinin onayının ardından tamamlanacak.28 Nisan 2026 Salı 16:05Ticari Araçlar
İlk Çeyrekte Ağır Ticari Araç Pazarı Yüzde 12 GerilediTürkiye ağır ticari araç pazarı, 2026 yılının ilk çeyreğinde küresel ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle daralma yaşasa da, uzun dönem ortalamalarına yakın seviyeleri yakalayarak sektörün dengeli yapısını koruduğunu ortaya koydu.27 Nisan 2026 Pazartesi 15:36Ticari Araçlar
Alp Özler Grup 23 Nisan’da Çocukların Hayal Gücünü Sahneye TaşıdıÇocukların çizimleriyle hazırlanan özel video ve sergi, çalışanların emeğini ve aile bağlarını etkileyici bir şekilde gözler önüne serdi.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:46Lojistik
Clark opens western branch in Duisburg and pushes ahead with direct salesCustomer proximity as a strategic success factor27 Nisan 2026 Pazartesi 13:21World News
Renault Trucks D, Euro NCAP’te 4 Yıldız ve CitySafe Etiketi AldıDağıtım uygulamaları için geliştirilen Renault Trucks D, 2026 Euro NCAP değerlendirmesinde 4 yıldız aldı. Araç, şehir içi sürüş güvenliği ve savunmasız yol kullanıcılarının korunmasına yönelik performansıyla CitySafe sertifikasına da layık görüldü.27 Nisan 2026 Pazartesi 12:18Ticari Araçlar
Yerli Üretim Opel Vivaro Türkiye’de Yollara ÇıkıyorOpel, Türkiye’de üretilen yeni Vivaro Kamyonet’i satışa sundu. Model, lansmana özel finansman seçenekleri ve donanım avantajlarıyla dikkat çekiyor.27 Nisan 2026 Pazartesi 11:37Ticari Araçlar
Tırsan ve ZF’den Yazılım Güncelleme Alanında İş BirliğiTırsan, ZF ile 30 yılı aşkın süredir sürdürdüğü iş birliğini Yazılım Güncellemesi ve Yazılım Güncelleme Yönetim Sistemi'ne (SUMS) ilişkin Birleşmiş Milletler Yönetmeliği UN/ECE R156 düzenlemesi kapsamında genişletti.22 Nisan 2026 Çarşamba 10:14Ticari Araçlar
Oregon Aylık 10 Bin TIR’ın Sınır Geçişini HızlandırıyorÇatalca ve Kapıkule’nin yanı sıra Almanya ile İngiltere’deki İzinli Gönderici tesisleriyle lojistik koridorunda kritik bir konuma gelen Oregon, ayda 10 bin TIR’ın sınır geçişini hızlandırırken, yılda 20 milyar dolarlık dış ticaret akışına teminat sağlıyor21 Nisan 2026 Salı 13:20Lojistik
DKV Mobility Hizmetlerini GenişlettiDKV Mobility, sunduğu yeni avantajlarla ticari filolara esnek vade ve HGS işlemlerinde tek fatura ile maliyet yönetiminde kolaylık sağlıyor.20 Nisan 2026 Pazartesi 18:57Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.