25 Nisan 2024
  • İstanbul24°C
  • Ankara24°C

Otomotiv Sektöründe Cobot Kullanımı Giderek Artacak

Bu yıl çevrim içi olarak 8’incisi gerçekleştirilen Dünya Otomotiv Konferansı, otomotiv sektörü profesyonellerini bir araya getirdi.

Otomotiv Sektöründe Cobot Kullanımı Giderek Artacak

24 Eylül 2021 Cuma 12:19

Diamond Sponsor olarak konferansa destek veren Universal Robots Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, konferansta yaptığı açıklamada, pandemide yaşanan en büyük problemlerden bir tanesinin üretimde yaşanan aksaklıklar olduğunu belirterek “Bu süreçte üretimde esnekliğin ancak yapay zekâ, insanın bilişsel yetenekleri ve otomasyonla sağlanabileceği bir kez daha kabu edildi. Bu gelişmelerin ışığında otomotiv endüstrisinin geleceğinde cobot kullanımının daha da artacağını düşünüyorum” dedi.

Türkiye’den ve dünyadan otomotiv sektörüyle ilgili en güncel gelişmelerin masaya yatırıldığı Dünya Otomotiv Konferansı 2021 (World Automotive Conference 2021 (WAC 2021)) 21-22 Eylül 2021 tarihlerinde pandemi koşulları nedeniyle online olarak gerçekleşti. Konferansta, dünya devi otomotiv markaları, sektöre yön veren ana üretici ve tedarikçi firmalar, kamu kuruluşları ve STK’lar bir araya geldi. Konferansın destekçileri arasında olan Universal Robots, Diomand Sponsor olarak etkinlikte yer aldı.

Gök: “İş birliğine dayalı robotlar, yani cobot’lar klasik üretim yöntemlerini değiştiriyor ve sayısız avantaj sağlıyor”

Konferansın ilk günü düzenlenen çevrim içi panelde cobot’ların otomotiv sektöründeki yaygın kullanımı ile birlikte sunduğu avantajları anlatan Universal Robots’un Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR) tarafından sunulan 2020 Dünya Robot Raporu’na göre, yeni robotların sektörel bazlı kurulumunda yüzde 28’lik pay ile otomotiv sektörü birinci sıradaki yerini koruyor. Türkiye ise otomotiv sektöründe 10 bin çalışan başına düşen 210 robot ile çok iyi bir konumda. Dünya ortalamasında ise bu rakam 110 civarında.” diye konuştu.

Kapladığı az alan, kolay kurulumu ve kolay programlanması ile otomotiv üretim hattına esneklik katan cobot’ların farklı taşıma kapasiteleriyle, montaj hattındaki üretim süresini azaltarak üretim avantajı sağladığını belirten Gök, “Son derece hafif, kompakt olan cobot’lar, klasik üretim yöntemlerini değiştiriyor. Mevcut düzende kapsamlı değişiklikler yapmadan birden çok üretim hattına kolayca tekrar konumlandırılabiliyor. Otomotiv sektöründe de kısa sürelerde kurulan cobot’lar, toplam sahip olma ve düşük işletme maliyetiyle, üretimde sağladığı verimlilikle hızlı yatırım geri dönüşü sağlıyor. Sektörde kullanım alanı belli bir alanda sınırlı kalmayan cobot’lar; kalite kontrol, montaj, polisaj, paketleme, paletleme, etiketleme, lazer kesim, enjeksiyon, boyama, çapak alma, makine besleme, yapıştırma ve lehim, ark, punta gibi kaynak süreçlerinde de risk analizlerine bağlı olarak hiçbir güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlarla yan yana çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Cobot’lar rekabette avantaj, üretimde esneklik sağlarken, çalışanlar için de ergonomi sorunlarını ortadan kaldırıyor

Gök, konuşmasında otomotiv firmalarının pandemi sürecinde üretimdeki aksaklıklar sebebiyle sorun yaşadıklarını kaydederek “Pandemiyle birlikte üretimde devamlılığın, esnekliğin ve verimliliğin cobot’lar ile sağlanabileceği bir kez daha kabul gördü. Cobot'lar üreticilerin karşılaştıkları sorunlara yenilikçi çözüm arayışlarında kanıtlanmış bir yol sundu. Bu verilerden yola çıkarak otomotiv endüstrisinin geleceğinde cobot’ların daha da yaygın şekilde yer alacağını öngörüyorum.” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA