21 Aralık 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara5°C

Nisan Ayının Ardından Mayıs 2023 Rakamları da Hava Kargo İçin Tatmin Edici Çıkmadı

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava kargodaki düşüş hızında hafif bir iyileşme gösteren Nisan ayı verilerinin ardından yine zayıf pazar koşulları gösteren Mayıs 2023 küresel hava kargo verilerini de yayınladı.

Nisan Ayının Ardından Mayıs 2023 Rakamları da Hava Kargo İçin Tatmin Edici Çıkmadı

10 Temmuz 2023 Pazartesi 17:27

Kargo ton-kilometre (CTK) cinsinden ölçülen küresel talep, Mayıs 2022'ye kıyasla %5,2 düştü . Uluslararası operasyonlar için bu düşüş %6 oldu. Mevcut kargo ton-kilometre (ACTK'ler) ile ölçülen kapasite ise Mayıs 2022'ye kıyasla %14,5 arttı. Kapasite artışındaki ana neden yolcu uçaklarının gövde kapasitesinin daha yoğunlukla kullanılması oldu. Kapasite mevcut durumdq Mayıs 2019 (pandemi öncesi) seviyelerin %5,9 üzerinde bulunuyor.

IATA tarafından yapılan analizde hava kargo talebini etkileyen temel faktörlerle ilgili şu değerlendirme yapıldı;

“Küresel imalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), yeni ihracat siparişlerinde yıllık %1,4'lük bir daralmaya ve üretim PMI'sında yıllık %5,2'lik bir düşüşe işaret ediyor. Bu düşüş küresel üretim talebinde bir soğumanın da işareti. Küresel mal ticareti, makroekonomik zorluklar ve tedarik zinciri kısıtlamaları nedeniyle Nisan ayında %0,8 azaldı. Konteyner taşımacılığı talebi %0,2 daralırken, hava kargo talebi yıllık %6,3 oranında zayıfladığından, ticaret koşulları deniz kargosu lehine bir görünüm sergiledi. Küresel tedarikçi teslim süresi PMI, Ekim 2021'deki 35'lik düşük seviyesinden Mayıs'ta 54,5'e yükseldi ve bu, daha kısa teslimat süreleri ve tedarik zincirleri için bir miktar rahatlama olduğunu gösteriyor. Ancak bu aynı zamanda zayıf küresel mal ticareti talebinin de bir işareti olarak kabul ediliyor. “

IATA Genel Direktörü Willie Walsh “Talepteki %5,2'lik düşüş ve zayıflığa işaret eden çeşitli ekonomik göstergeler ile hava kargo ticaret koşulları zorlu olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, yılın ikinci yarısı bazı iyileştirmeler getirecektir. Enflasyon birçok piyasada ılımlı seyrederken, merkez bankası faiz artışlarının yavaşlaması bekleniyor. Bu, hava kargo talebi üzerinde olumlu bir etki ile ekonomik aktiviteyi canlandırmaya yardımcı olacaktır" dedi.

Bölgesel pazarlarda durum

Bölgesel bazda bakıldığında Asya-Pasifik bölgesi havayollarının Mayıs 2023'te hava kargo hacimlerinde 2022'nin aynı ayına göre %3,3 oranında düşüş gerçekleşti.
Bölgedeki kullanılabilir kapasite, yolcu uçağı trafiğindeki artış sayesinde Mayıs 2022'ye kıyasla %38,3 arttı.

Kuzey Amerika merkezli taşıyıcılar 2023 yılının Mayıs ayında kargo hacimlerinde 2022'nin aynı ayına göre %8,1'lik düşüşle üst üste üçüncü ay boyunca tüm bölgelerin en zayıf performansını gördü. Ancak Nisan ayına kıyasla performansta hafif bir iyileşme oldu (%-12,4). Özellikle, bölgedeki havayolları, Kuzey Amerika-Avrupa ticaret hattındaki hacimlerde üçüncü ayda çift haneli daralmalar yaşadı (%-10,3).

Avrupalı taşıyıcılar ise 2022'nin aynı ayına kıyasla Mayıs 2023'te kargo hacimlerinde %6,7'lik bir düşüş kaydetti. Avrupa içindeki pazarlarda uluslararası kargo trafiğindeki düşüş ise %7.8 ile Nisan ayındaki -%16,2'ye kıyasla daha az oldu. Bu arada kapasite, Mayıs 2023'te Mayıs 2022'ye kıyasla %5,6 arttı.

Orta Doğulu taşıyıcılar da Mayıs 2023'te kargo hacimlerinde yıllık %3,1'lik bir düşüş yaşadı. Bu, bir önceki aya kıyasla performansta hafif bir iyileşme anlamına geliyor (%-6,7).

Güney Amerika merkezli taşıyıcılar Mayıs 2023'te kargo hacimlerinde Mayıs 2022'ye kıyasla %3,6'lık bir artış kaydederek tek olumlu performans sergileyen bölge oldu.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA