26 Nisan 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

MNG kargo Ticari Faaliyetlerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Özgün Şahin, “Sürecin En Başında Önlem ve Aksiyon Planımızı Hazırladık”

Türkiye’de salgının başlamasının ardından Mart ayının ikinci yarısında gönderi adetinde yüzde 20’lik bir düşüş yaşandığını belirten MNG kargo Ticari Faaliyetlerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Özgün Şahin,

MNG kargo Ticari Faaliyetlerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Özgün Şahin, “Sürecin En Başında Önlem ve Aksiyon Planımızı Hazırladık”

15 Mayıs 2020 Cuma 11:33

“Nisan ayı itibariyle özellikle evde kalan alıcıların temel ihtiyaçlar başta olmak üzere alışverişlerini online yapması sebebiyle teslimat adetlerimiz arttı. Bu süreçte kargo hizmetini bir kamu hizmeti olarak görüyor ve sahada çalışan arkadaşlarımızın insanüstü eforları sayesinde kesintisiz olarak vermeye gayret ediyoruz” dedi.

Dünya salgın ile mücadele ederken pek çok ülke farklı yöntemlere başvurdu. Ancak tümü lojistik faaliyetlerini sürdürdü. İşinizi yaparken bu döneme özgü bir zorlukla karşılaştınız mı?
Tüm dünyada salgınla mücadele kapsamında insanların virüsün yayılmasını önlemek için mümkün olduğunca evlerinde kaldıkları bu dönemde kargo sektörü çalışanları stratejik bir önemle ön sırada görev alıyor. Tedarik zincirinin devamlılığı ve insanlara ihtiyaçlarını ulaştırmak adına 10 bin çalışanımızla her gün binlerce adrese kesintisiz hizmet vermenin sorumluluğunu taşıyoruz. Gerekli tüm güvenlik ve hijyen tedbirlerimizi alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu hassas dönemde kargo çalışanlarının ciddi bir emek harcayarak ne denli önemli bir iş yaptıkları herkes tarafından fark edildi, tüm kargo sektörü çalışanlarının büyük bir alkışı hak ettiğini söylememiz gerekir.  

Lojistik faaliyetleri açısından, Türkiye’deki uygulamalar ile başka ülkeler arasında bir fark yaşadınız mı?
Covid 19 sebebiyle toplum sağlığı açısından tüm ülkelerde alınan önlemler birbirine benziyor. Sektörümüzün stratejik önemi gereği tüm dünyada benzer zorlukların yaşandığını söyleyebiliriz. MNG Kargo olarak yurtdışındaki örnekleri ve çalışmaları günlük olarak takip ediyoruz. Kamu kurumlarının aldığı kararlara paralel olarak çalışanlarımız ve müşterilerimiz için gerekli önlemleri alıyoruz. 

Kapasite kullanımınız ne yönde ve ne kadar değişti?
Türkiye’de salgının başlamasının ardından Mart ayının ikinci yarısında gönderi adetinde yüzde 20’lik bir düşüş yaşanmış olsa da Nisan ayı itibariyle özellikle evde kalan alıcıların temel ihtiyaçlar başta olmak üzere alışverişlerini online yapması sebebiyle teslimat adetlerimiz arttı. Bu süreçte kargo hizmetini bir kamu hizmeti olarak görüyor ve sahada çalışan arkadaşlarımızın insanüstü eforları sayesinde kesintisiz olarak vermeye gayret ediyoruz. 

Kadrolarınızda nasıl bir organizasyona gittiniz? İşlerinizi, müşterilerinizi ve çalışanlarınızı koruma anlamında ne gibi önlemler aldınız?
İş sürekliliğimizi sağlamak ve çalışanlarımızla ile müşterilerimizin sağlığını korumak adına sürecin en başında önlem ve aksiyon planımızı hazırladık. 

Tüm Türkiye’deki yaklaşık 800 şubemiz ve 25 aktarma merkezimizde dezenfeksiyon çalışmalarımızı aralıksız yapıyoruz. Aktarma merkezlerimizde kargolarımız 30 gün koruma sağlayan dezenfeksiyon işleminden geçiriliyor. Tüm çalışanlarımızı bireysel korunma yöntemlerine ilişkin bilgilendirmenin yanı sıra maske, siperlik, eldiven, dezenfektan gibi koruyucu malzemelerini temin ediyoruz, işe giriş çıkışlarda ateşlerini ölçülüyor, iş yeri hekimlerimizle takiplerini yapıyoruz. Saha çalışanlarımız gerekli hijyen tedbirlerini alıp sosyal mesafeyi koruyarak teslimat yaparken şubelerimize gelen müşterilerimizi de aynı anda en fazla 3 kişi olmak kaydıyla içeriye sırayla alıyor ve belirtilen uyarı çizgilerinin gerisinde kalarak işlem yapmalarını rica ediyoruz.

MNG Kargo olarak Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz uygulama ile teslimatlarda temassız işleme başladık. Teslimat esnasında müşterilerimizden alınması zorunlu olan isim, soyisim ve TC kimlik numaralarını manüel olarak yazmak yerine dağıtım personellerimiz kimlik ve sürücü belgelerinde yer alan barkodları el terminalleriyle okutabiliyor. Böylece dağıtım personellerimiz müşterilerimizle hem daha az temasta bulunuyor hem de daha hızlı işlem gerçekleştirebiliyor. 

Ticari faaliyetlerimizi aldığımız hijyenik önlemlerle devam ettirirken değişebilecek tüm senaryolar karşısında alt yapı çalışmalarımızı yaptığımızı ve eylem planlarımızı hazırladığımızı da belirtmek isterim. 

MNG kargo Ticari Faaliyetlerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Özgün Şahin, “Sürecin En Başında Önlem ve Aksiyon Planımızı Hazırladık”

Salgının işlem hacmi ve cironuza ne kadar yansıdığını söyleyebilir misiniz?
Bu dönemde vatandaşlarımızın özellikle e-ticaret alışverişlerine yönelmesi sebebiyle geçen senenin aynı dönemine göre teslimat adetlerimizde yaklaşık yüzde 20 oranında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. 

Kamudan, müşterilerinizden, tedarikçilerinizden bu sürece özel olarak beklentiniz var mı, bunlar nelerdir?
Kamu otoritesi toplum sağlığı için önlemler almaya devam ediyor, tüm toplumun buna uyum göstermesi gerekiyor. Biz de Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu gibi ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının öneri ve kararları doğrultusunda tüm tedbirlerimizi alarak hizmetlerimize devam ediyoruz. 
Sağlık çalışanlarının büyük bir özveriyle ön saflarda yer aldığı bu dönemde kargo çalışanlarının da ne derece önemli bir görevi yerine getirdikleri halkımız tarafından anlaşılmış ve takdir görmüştür. Vatandaşlarımız toplum sağlığı için evde kalırken tüm ihtiyaçlarını kendilerine ulaştıran kargo çalışanlarına özel teşekkür mesajları ilettiklerini belirtmek isterim.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA