29 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara5°C

Mercedes-Benz’in Yeni Actros’u Ağır Ticaride Devrim Yaratacak

MERCEDES-BENZ üretimi için 1 milyar Avro harcadığı yeni Actros’u dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce gazetecisinin katılımıyla Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de tanıttı.

Mercedes-Benz’in Yeni Actros’u Ağır Ticaride Devrim Yaratacak

12 Temmuz 2011 Salı 14:54

MERCEDES-BENZ üretimi için 1 milyar Avro harcadığı yeni Actros’u dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce gazetecisinin katılımıyla Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de tanıttı. Büyük bir görsel şölenle tanıtılan Yeni Actros sahip olduğu konforla ve sağladığı akaryakıt tasarrufuyla büyük ilgi görürken güçlü dış tasarımıyla da ilgi çekti. Tamamen baştan yaratılma yaklaşımıyla tasarlanan ve bu yıl satışa sunulacak olan Yeni Actros’da öne çıkan özellikler yepyeni bir kabin, güç aktarma organı, şasi ve iç tasarım olarak öne çıkıyor. İlk üretimine başlandığı 1996 yılından bu yana 100’den fazla ülkeye 700 binin üzerinde satılan Actros, gelecek yıllardaki başarısına artık Yeni Actros’la devam edecek. Aerodinamik kabiniyle güçlü ve modern bir sitili yansıtan Yeni Actros, 7 farklı kabin seçeneğiyle sunulurken en yüksek kabin olan ‘GigaSpace’ 11,6 metreküplük hacmiyle Avrupa’nın en geniş kamyon kabini rekorunu da kırıyor.

Euro 5 ve Euro 6 egzoz emisyon normlarına göre üretilecek olan Yeni Actros’da motor olarak geçtiğimiz aylarda tanıtımı yapılan OM471 kullanılacak. Bir önceki Actros modeline göre Euro 5 motorda yüzde 6-7’lere varan yakıt tasarrufu sağlanırken Euro 6 motorda ise yüzde 3-4’lük tasarruf rakamlarına ulaşılıyor. 20 milyon kilometreden fazla deneme sürüşü yapılan Yeni Actros’un yapımında 1800’den fazla Mercedes Benz mühendisi görev alırken araç farklı ülkelerde -40 ve +40 santigrat derecede test edildi. 4 farklı motor seçeneğiyle tamamen otomatik şanzımanlı olarak üretilecek olan Yeni Actros, kabin içi konforuyla da üst sınıf binek araçları aratmayan özelliklere sahip. ‘13 Koruyucu Melek’ adı verilen sistem sayesinde üst seviyede güvenlik özelliklerine sahip Yeni Actros’un geniş kabin seçenekleri sayesinde ilerde Axor’un yerini alması beklenirken. Türkiye’de Euro 6 normunun yasal olarak yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye’de de üretileceği ifade edildi.


Yeni Actros tüm ihtiyaçlara cevap vermek üzere üretildi

Brüksel’de Yeni Actros’un tanıtım töreninde konuşan Daimler Kamyon ve Otobüs Grubu Başkanı Andreas Renschler, 1996 yılında Actros’u tanıttıklarından beri dünyanın çok büyük değişiklikler yaşadığını söyleyerek uzun zamandır Mercedes Benz mühendislerinin bu yeni aracı yaratmak için çaba gösterdiğini vurguladı. Bütün parçalarının çok zor koşullar altında defalarca dest edildiğini sözlerine ekleyen Renschler, Actros’un sadece Ar-Ge’si için 1 milyar Avro yatırım yapıldığını vurgulayarak müşterilerinin hem konfor hem emniyet hem de yakıt tüketimi düşük bir araç istediğini ve Actros’un tüm bu ihtiyaçlara cevap verdiğini belirtti. Yeni Actros’un Mercedes Benz’in tarihinde geliştirdiği en iyi ve en yeni motora sahip olduğunu kaydeden Renschler, aracın gelişiminde konfor, sürüş dinamiği ve yakıt ekonomisine çok büyük önem verdiklerini vurguladı. Yeni Actros’u baştan bu yana sürücüye odaklanarak tasarladıklarını anlatan Renschler, kabin konforunun sürücü için çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sürücülerin verimli sürüş yapabilmesi için rahat etmeleri ve kabin içindeki birçok şeye rahatça ulaşabilmeleri gerekiyor. Ayrıca yatak ve dinlenme koltuğunun konforu da çok önemli. Sürücü iş dışındaki anlarda çok iyi dinlenmesi gerekiyor. Biz sürücünün taşımacılığın en önemli unsuru olduğunu düşünerek Yeni Actros’da tüm bu ihtiyaçları karşılıyoruz.”Konuşmasında Avrupa kamyon pazarının hala kriz öncesi rakamların altında olduğunu belirten Renschler, 6 ton ve üzeri kamyonda 2011 yılında yüzde 25 oranında bir büyüme beklediklerini ifade ederek artan maliyetlerle ilgili olarak ise “Petrol fiyatları son 12 ay içinde yüzde 50 oranında artış gösterdi. Nakliye şirketlerinin maliyet kalemlerinin yüzde 25’ini akaryakıtın oluşturmasından dolayı petrol fiyatlarındaki bu artış özellikle nakliye şirketlerini olumsuz yönde etkiliyor” açıklaması ile bu noktada tasarruf sağlayan araçların öneminin arttığını vurguladı.

Yeni Actros tasarrufta yeni rekorlar kırmaya aday

Karlılık, konfor, sürüş dinamiği ve güvenlik temel unsurlar üzerine baştan tasarlanan Yeni Actros, düşük bakım maliyetleri ve yakıt tüketimindeki değerlerle öne çıkıyor. Düşük yakıt tüketiminin sağlanması için tahrik sisteminden, aracın aerodinamik yapısına kadar pek çok unsurda devrimsel yenilikler gerçekleştirilirken, lastik basıncını ölçerek sürücüyü uyaran sistem ve gerekmeyen durumda su ve hava pompalarının kapatılması gibi yenilikler de tasarrufu artırıyor. Özellikle 1000 devirin altında bile sağlanan yüksek tork, 1100 devirde maksimum seviyede sağlanarak Mercedes’in BlueEfficiency Power teknolojisini gözler önüne sererek yakıt tüketiminde önemli bir avantaj sağlıyor. Araçta bulunan Fleetboard yazılımı ise gerçek zamanlı bir geri bildirim sağlayarak sürüş, frenleme, retarder hareketlerini bildiriyor. Lansmanda konuşan Mercedes Benz Avrupa/Latin Amerika Kamyon Grubu Başkanı Hubertus Troksa, Yeni Actros’un yakıt tüketimi konusunda sağladığı avantajlarıyla rakiplerinin sıyrıldığını söyledi. Actros’un her zaman değerli bir yatırım olduğunu ifade eden Troksa, “Bir nakliye firmasının giderlerinin yüzde 28’ini personel, yüzde 25’i akaryakıt, yüzde 11’ini bakım ve onarım masrafları oluşturuyor. Burada personel giderlerinden sonra en büyük gider kaleminin akaryakıt olması daha az akaryakıt harcayan bir aracın nakliye firması açısından ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” dedi.

Kabinde 3 odalı ev konforu

Özellikle ağır ticari araçta konforun önemine değinilirken sürüşün konforlu olmasıyla çok önemli avantajların elde edilebileceği ifade edildi. İşini iyi yapan sürücü sayesinde yüzde 15’lere varan oranlarda yakıt tasarrufu yapılabileceği vurgulandı. Aracın konfor özellikleriyle ilgili bilgi veren Dr. Jörg Zürn, kendilerinin sürücülerin konforlu bir yerde dinlenmiş bir şekilde hizmet vermesine yönelik bir ürün ortaya koyduklarını kaydederek şöyle devam etti: “Yeni Actros’ta sürücü her şeye kolaylıkla ulaşabiliyor. Aracı çalışma, oturma ve yatak olmak üzere 3 odalı ev konseptiyle tasarladık. Özellikle Yeni SoloStar konsept sayesinde araç içinde ev konforu sunuluyor. Yeni Actros sadece otomatik şanzımanla çalışıyor. 40 tonluk aracı tek bir hareketle kullanabiliyorsunuz. Sürüşle ilgili tüm bilgileri ekrandan okunabiliyor. Direksiyon, çok uzun veya kısa boylu sürücülere göre ayarlanabiliyor. Kabinlerle paralel olarak sürücü ve dinlenme koltuğu 4 santimetre daha genişledi. Alttaki ve üstteki yatakların her ikisi de aynı konfora sahip. Son derece gelişmiş materyallerden üretilen yataklar vücudun formuna göre ayarlanabiliyor. Farklı renk seçeneklerine sahip olan kabin içi parlak ve rahat bir atmosferiyle dikkat çekiyor. Ergonomik gösterge panelleri mevcut. Çok fonksiyonlu direksiyonu bulunan Yeni Actros’un koltuk tasarımı konusunda da bir devrim yaptık. Koltuk, sürücünün ideal ayarına getirilerek uygun sürüş sağlanıyor. En önemli yenilik nedir diye sorarsanız, çok yenilikçi bir taslak söz konusu. Birçok sürücü tek başına yola çıktığı için klasik konsepti terk ettik yani ana şoför ve yan şoför konseptini uygulamadık. Tek bir şoföre ayarlanmış olan bir rahat etme, dinlenme köşesini ayarladık arkada. Araç çalışmadığı zaman yine rahat bir şekilde ayakları yukarı kaldırıp dinlenebilir. Sol tarafta yazı yazmak, yemek yemek için kullanılacak bir masa var. Giyinme, kıyafet değiştirme için geniş bir alan var. İki kişi olarak yola çıkıldığında da konfor kesinlikle bozulmaz.

“13 Koruyucu Melekle” üstün güvenlik özellikleri

Daimler Kamyon Başkanı Georg Weiberg, Yeni Actros’un sahip olduğu güvenlik özellikleriyle de öne çıktığını aktararak aracın virajlarda manevra kabiliyeti yüksek olduğuna dikkat çekerek, “Virajlarda hiçbir düzeltme yapmanıza gerek yok. Araç kendiliğinde şeridine geçiyor” dedi. Aracın ‘13 Koruyucu Melek’ olarak nitelendirilen güvenlik sistemleriyle donatıldığını vurgulayan Weiberg, 3 ayrı fren sistemine sahip olan bir önceki Actros’un sadece hareket eden engellerde kendiliğinden durduğunu, ancak Yeni Actros’un dik duran engellerde de durabildiğinin altını çizerek, araçtaki diğer yardımcı sistemleri şöyle sıraladı: “Elektronik fren sistemi, retarder, yüksek performanslı fren olmak üzere 3 fren sistemi, proximity kontrol asistanı, beşinci teker bağlantı sensör sistemi, yağmur ve ışık sensorları ve manevra fonksiyonu ile aynanın dahil olduğu 4 yardımcı sistem ve lastik basıncı izleme sistemi, roll-kontrol yardımı, aktif fren 2 yardımcısı, denge kontrol yardımı, şeritte kalmayı sağlayan Lane Assist tutulması ve tam fren uygulaması durumunda tehlike uyarı lambası.

”Yeni Actros test sürecinde de iddialı

Geliştirme temelleri 10 yıl önce atılan Yeni Actros’un komponentleri ve araç 5 yıl boyunca çeşitli testlerden geçirildi. Müşteriler tarafından da kullanılan Yeni Actros, bu süre içinde yaklaşık 20 milyon mil yollarda zor koşullar altında test edildi. Eski Actros’un yeni versiyonunu geliştirmek yerine aracı baştan yaratılması anlayışıyla işe başlayan tasarımcı, geliştirici, pazar uzmanı ve ürün yöneticileri aracı sektörde devrim yaratmak amacıyla geliştirdiler. Aracın tanıtımından önce kutup bölgesinden İspanya ve Nevada çöllerine kadar hatta Türkiye’nin yollarında da olmak üzere test edilmesi bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük test olarak öne çıkıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA