22 Aralık 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara5°C

Mars Logistics Filo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Özyurt: “Sektöre Yeni Nesil Sürücüler Kazandıracak Projeler Üretmemiz Gerekiyor”

Mars Logistics, sektöre genç lojistik profesyoneller kazandırmak için yeni bir projesi başlattı.

Mars Logistics Filo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Özyurt: “Sektöre Yeni Nesil Sürücüler Kazandıracak Projeler Üretmemiz Gerekiyor”

07 Ekim 2021 Perşembe 16:00

Mars Sürücü Akademisi ile TIR sürücülüğü mesleğine ilgi duyan ancak gerekli eğitimleri ve belgeleri olmayan gençler programa kabul ediyor ve akademi kapsamında verilecek eğitimlerin ardından uygulanacak sınavda başarılı olan adaylara Mars filosunda işe başlama fırsatı sunuluyor. Mars Logistics Filo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Özyurt, Kargo Haber’e yeni projeleri Mars Sürücü Akademisini ve sektörde yaşanan şoför sıkıntısı sorununu anlattı.

Sektörde ciddi şekilde yaşanan şoför sıkıntısı ile ilgili çözüm veya girişiminiz var mı?

Sektörde son yıllarda yaşanan sürücü sıkıntısının önüne geçmeyi planladığımız, lojistik sektöründe çalışmaya istekli gençlere TIR sürücülüğünü öğretmek ve tam zamanlı bir iş imkanı sunarak istihdam yaratmak amaçlarıyla yola çıktığımız Mars Sürücü Akademisi projemizin duyurusunu geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştık.

Mars Sürücü Akademisi ile TIR sürücülüğü mesleğine ilgi duyan ancak gerekli eğitimleri ve belgeleri olmayan gençlere imkan sağlamayı hedeflediğimiz projenin başvuruları geçtiğimiz günlerde tamamlandı. B sınıfı ehliyet dışında herhangi bir belge gerekliliği bulunmayan akademimize yaklaşık 500 kişinin başvuru yaptı. Mars Sürücü Akademisi’nin 10 kişilik ilk grubunu ilerleyen günlerde açıklayacağız ve ekim ayında eğitimlere başlayacağız.

Seçilen ilk grubun eğitimlerinin 6-8 ay arasında süreceğini öngörüyoruz. Bu eğitim ve belge alımların sonunda ise başarılı olan kişilerin Mars filosunda işe başlamasını planlıyoruz. İlk grubun eğitim süreci tamamlandığında ise ikinci grup için çalışmalara başlayacağız.

mars-logistics.jpg

ABD'de tedarik zincirini zora sokan kamyon şoförü eksikliği nedeniyle kadın sürücü istihdamının artırılmasına dönük çalışmalar yürütülüyor. Sizce Türkiye’deki şoför açığına çözüm kadın şoför olabilir mi?

Bu yılın başında Birleşmiş Milletler’in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini konu alan ve 1 yıl sürecek Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur isimli bir projeye başladık. Bu projede savunduğumuz, toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısının hayatın tüm alanlarına yansıtılması gerekliliği.

Hayatın her alanında esas olanın cinsiyetten bağımsız bir şekilde insan olduğunu düşünüyor, herhangi bir işi iyi yapabilmenin koşulunun kadın veya erkek olmadığını savunuyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği algısını güçlendirmeyi kendimize görev bilerek başladığımız projede bu algının kırılması için şirket içinde ve şirket dışında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur projemiz kapsamında geçtiğimiz günlerde iki kadın TIR şoförünü de ailemize kattık. Bu sayıyı her alanda yükseltmeyi, beyaz yaka, mavi yaka ayırt etmeden kadın çalışan oranımızı yükseltmeyi hedefliyoruz.

Alınan 69 yaş sınırı sektör için rahatlama yaratır mı? Konu hakkında düşünceleriniz ve görüşleriniz neler?

69 yaş sınırının kalkması elbette sektöre katkı sağlayacaktır ancak rahatlama getireceğini söylemek çok gerçekçi olmayacaktır. Yılların getirdiği yorgunlukla emeklilik hayallerine girmiş bir kişinin tekrar işe adapte olabilmesi zor olacaktır. Uygulama pandemi döneminde devreye girmiş olsaydı daha yararlı olabilirdi düşüncesindeyiz. Sektöre yeni nesil sürücüler kazandıracak projeler üretmemiz gerekiyor.

Üniversitelerin lojistik mezunlarına yönelik staj veya işe alım konusunda bir işbirliğiniz veya çalışmanız var mıdır?

Eğitim, Mars Logistics olarak üzerinde durduğumuz bir konu. Staj programımız her sene uyguladığımız, önem verdiğimiz bir program. Geçtiğimiz sene pandemi nedeniyle genç arkadaşlarımızla bir araya gelemediğimiz için bu sene online staj programı düzenleyerek bu duruma çözüm bulduk.

Şimdiye kadar şirketimizde staj yapmış ve kendisini kanıtlamış arkadaşlarımızdan bazıları iş hayatlarına Mars’ta başladılar. Bu neredeyse her yıl karşılaştığımız bir durum. Bu sene de 1 ay süren yoğun staj eğitimlerinde başarılı olan bir arkadaşımız Demiryolu Operasyonları bölümümüzde işe başladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA