Mars Hava ve Deniz Kargo Proje Satış ve Operasyon Müdürü Ahmet Yüksek: “Proje Lojistiği Türkiye’de ve Dünyada Her Zaman Özel Bir Taşıma Modeli Olarak Yükselmeye Devam Edecek”
Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarından Mars Logistics, proje taşımacılığında yüklerin taşınması sürecini müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda profesyonel ekibi ile planlayarak, istenilen noktaya hızlı, güvenilir ve avantajlı hizmet veriyor.

06 Ocak 2023 Cuma 12:15
Mars Hava ve Deniz Kargo Proje Satış ve Operasyon Müdürü Ahmet Yüksek, proje taşımalarında son dönemlerde genellikle üretim sanayiine yönelik makine parkur taşımaları ve enerji talebine oluşan arzın karşılanabilmesi adına yenilenebilir enerji yatırımlarının artışından kaynaklı ekipman taşımalarında artış gözlemlendiğinin altını çizdi.
Mars olarak proje taşımacılığındaki yerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz? 2022’de ne tür projelere imza attınız? Yılsonu hedefleriniz neler?
Mars Hava ve Deniz Kargo Proje departmanı olarak 2008 yılından beri müşterilerimize “butik hizmet kalitesi” ile proje lojistiği hizmeti sunuyoruz. Ekibimiz, konusunda uzman ve tecrübeli arkadaşlarımızdan oluşuyor. Uzun yıllardır sahip olduğumuz deneyim sayesinde Proje taşımacılığı sektöründe önemli bir paya sahibiz.
Öncelikle sektörümüzde anlam kargaşası yaşanan proje taşımacılığı nedir sorusu ile başlamak isterim. Proje taşımacılığı, kavram olarak standart dışı ağır ve standart dışı ölçülerde karmaşık ve yüksek değerli ekipman parçalarının kara, deniz, demiryolu veya havayoluyla bir çıkış noktasından bir diğer varış noktasına kadar özel tedbirlerle ve özel araçlarla bir program çerçevesinde taşınmasıdır. Maalesef sektörde yüksek tonajlı dökme yüklerin, adet olarak yüksek cntr taşımalarının da proje olarak değerlendirilmesi söz konusudur.
Mars Proje departmanı olarak -sadece gerçek proje taşımacılığı konusunda- 2022 yılı içerisinde birçok projeye imzamızı atmış durumdayız. Bunların içerinde en çok dikkatimizi çeken ve ilk sıralarda yer alan taşımalar son dönemde özellikle üretim sanayiinin yapmış olduğu makine yatırımlarından kaynaklı ekipman taşımaları olmuştur. Daha sonra Türki Cumhuriyetlerde başlayan enerji yatırımları için transit işlemler ön plana çıkmaktadır. Ekibimizin 2022 yılında yaptığı önemli projelerin başında Kuzey Kıbrıs’a taşıdığımız Mobil Elektrik Santral projesi olmuştur.
Proje taşımacılığının Türkiye pazarındaki büyüme hızı nedir? Önceki yıllar ile kıyaslama yapar mısınız?
2020 yılına damgasını vuran Covid-19’un olumsuz etkileri 2021 yılında ve kısmen 2022’de de devam etti ve ortaya çıkan olumsuzluklar doğal olarak küresel lojistik sektöründe de hissedildi. 2020 yılı 2’nci çeyrek sonrasında gemi seferlerinin özellikle doğu/batı rotasında iptal edilmesi veya ertelenmesi sebebiyle, geçmişten gelen siparişler, fabrika depolarında ve limanlarda yığılmalara sebep oldu. Çin’in pandemiye hızlı şekilde adapte olması ve kısıtlamaların kısmi olarak kaldırılmasıyla üretimi beklenen siparişler 2020 son çeyrek itibarıyla yoğun bir şekilde üretilmeye ve yüklenmeye başladı. Bu da Çin çıkışlı tüm navlunlarda tarihi artışlara neden oldu.
Dünya üzerindeki birçok ülkeden armatörler ve regular hatlar gemileri ve ekipmanları Çin limanlarına pozisyonlandırıldığı için, birçok ülkede -özellikle konteyner taşımacılığında- ekipman sıkıntısı baş gösterdi. Konteyner ekipmanlarında yaşanan bu sıkıntı, ilgiyi proje taşımacılığının deniz ayağında kullanılan Break Bulk (Dökme) gemilerine yönlendirdi. Hal böyle olunca da 2021 / 2022 ilk üççeyrek lojistik şirketleri, navlunların aşırı yukarı hareketinden kaynaklı cirosal anlamda bir büyüme yaşadı. Son 10 yıllık istatistikler ve UTIKAD verileri incelendiğinde, proje taşımacılığının Türkiye pazarındaki büyümesinin yüzde 8,1’lik seviyelerde olduğu gözlemlenmektedir.
Proje taşımacılığı alanında Türkiye’de karşılaştığınız en önemli sorunlar nelerdir?
Karşılaştığımız sorunlar arasında yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksek olması, plansız şehirleşme ve lojistik birimlerin plansız dağılımı, rotaların şehir merkezlerinden geçiyor olması ve karayolu taşımacılığındaki yığılma, enerji maliyetlerinin artmasından kaynaklı sürekli değişken navlun seviyeleri, limanlardaki bekleme süreleri ve terminal, elleçleme, ardiye hizmetlerindeki yüksek maliyetler ve sektördeki rekabetin daha çok fiyat odaklı olmasını sayabiliriz.
Hangi tür taşımalarda talep artışı ve azalması söz konusu? Yatırımların önümüzdeki dönemdeki seyrini nasıl görüyorsunuz?
Proje taşımalarında son dönemlerde genellikle üretim sanayiine yönelik makine parkur taşımaları ve enerji talebine oluşan arzın karşılanabilmesi adına yenilenebilir enerji yatırımlarının artışından kaynaklı ekipman taşımalarında artış gözlemlenmektedir.
Net bir şey söylemek çok doğru olmaz ancak döviz kurları, Ortadoğu bölgesindeki sorunlar, maliyet artışları ve sanayi ürünlerinin toplam maliyeti içinde yer alan lojistik maliyet yükü ve global bazda görülen ekonomik daralma gibi başlıklar yatırımcıların kararlarını önemli derecede etkileyecektir diye düşünüyorum ve önümüzdeki dönemde yatırımların biraz yavaşlayacağı fakat kesilmeyeceği kanaatindeyim.
Sizi en çok zorlayan projeler hangileri oluyor?
Bu sorunuzu spesifik bir proje üzerinden cevaplamak yerine genel bir bakışla değerlendirmek daha doğru olacaktır. Biz işimiz gereği karmaşık ve yüksek değerli ekipman parçalarının lojistiğini gerçekleştiren bir departmanız. Bu operasyonları yaparken optimum bir planlamaya ve minimum maliyetlere ihtiyacımız oluyor. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde birçok sektör gibi bize de istikrarlı fiyat politikamızı sabit şekilde tutamıyoruz. Bu da özellikle yabancı iş ortaklarımıza değişkenliği açıklamakta zorluklar yaşamamıza neden oluyor.
Ayrıca sektörde rekabetin fiyat odaklı olması bizi projelerde zorlayan en büyük etken oluyor. Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Proje lojistiği hem dünyada hem de Türkiye’de her zaman özel bir taşıma modeli olarak yükselmeye devam edecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İstanbul Jet 2024 Fortune 500 Türkiye listesinde ilk 100'deSivil havacılık sektöründe faaliyet gösteren İstanbul Jet Havacılık ve Yakıt Hizmetleri şirketi Fortune 500 Türkiye 2024 listesinde ilk 100 içindeki yerini korudu.11 Temmuz 2025 Cuma 17:02Havayolu
Uzak Doğu–Kazakistan–Türkiye Hattı Yeni Lojistik Koridor Olma YolundaKüresel ticarette artan jeopolitik riskler ve navlun krizleri, tedarik zincirlerini yeni yönlere yönlendiriyor.11 Temmuz 2025 Cuma 16:51Lojistik
Scania Türkiye'deki Hizmet Ağını GenişletiyorScania, Erzurum, Bolu ve Kocaeli’de açtığı yeni yetkili satıcı ve servis noktalarıyla satış ve satış sonrası hizmet ağını güçlendirerek müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyor.11 Temmuz 2025 Cuma 16:34Ticari Araçlar
Yolcu ve Kargo Uçağı Pazarında Boeing ve Airbus Rekabeti KızışıyorDünyanın iki dev uçak üreticisi Boeing ile Airbus arasında uçak siparişleri konusundaki rekabet kızışıyor.10 Temmuz 2025 Perşembe 18:24Havayolu
Emirates, Yeni Nesil A350 Uçağıyla İstanbul Seferlerine BaşladıEmirates, 1 Temmuz itibarıyla yeni Airbus A350 uçağını Dubai ve İstanbul arasında resmi olarak hizmete soktu.10 Temmuz 2025 Perşembe 17:03Havayolu
Horoz Lojistik Denizyolunda Gücünü Artırıyor2025’in ilk beş ayında 12 bin TEU taşıma hacmine ulaşan Horoz Lojistik, yıl sonu hedefini 25 bin TEU olarak belirledi.10 Temmuz 2025 Perşembe 16:50Denizcilik
Lars Wagner, 1 Ocak 2026'da Airbus Ticari Uçaklar İş Biriminin CEO'su OluyorMevcut durumda Münih merkezli MTU Aero Engines AG'nin CEO'su olarak görev yapan Lars Wagner, Airbus Yönetim Kurulu'na katılacak ve 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren Christian Scherer'in yerine Ticari Uçaklar İş Biriminin CEO'su olacak.10 Temmuz 2025 Perşembe 16:40Havayolu
KAZLOGISTIC SOLUTIONS Improves Regional Transportation with Versatile Logistics SolutionsKAZLOGISTIC SOLUTIONS stands out as an important player in regional and international logistics with its logistics solutions integrating rail, road, maritime and air transportation and its experience in project transportation.10 Temmuz 2025 Perşembe 16:26World News
Lassa Mısır’da İlk Perakende Mağazasını AçtıBrisa, Lassa markasıyla Kuzey Afrika pazarındaki kalıcı büyüme hedefi doğrultusunda Mısır’ın başkenti Kahire’deki ilk perakende mağazasını açtı.10 Temmuz 2025 Perşembe 14:42Yan Sanayi
Tırsan’dan Tırtaş Uluslararası Nakliyat’a 60 Adet Araç TeslimatıTırsan, uluslararası nakliyenin deneyimli isimlerinden Tırtaş Uluslararası Nakliyat’a 60 adet Tren Yüklemeli Tenteli Perdeli teslim etti.10 Temmuz 2025 Perşembe 13:49Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber