19 Nisan 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara: “Pazar payımızı çift haneli rakamlarda devam ettirmeyi hedefliyoruz”

2019 yılında sürdürdükleri ithal kamyon pazarındaki geleneksel öncülüklerini 2020 yılında da sürdürmeyi amaçladıklarını söyleyen MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara,

MAN Kamyon ve Otobüs Tic. A.Ş. Kamyon Satış Direktörü Serkan Sara: “Pazar payımızı çift haneli rakamlarda devam ettirmeyi hedefliyoruz”

11 Şubat 2020 Salı 11:10

yılın sonlarına doğru hareketlenen pazarda, yukarı yönlü ivmenin devam edeceğini ve pazar rakamlarının yüzde 50 daha iyi olacağını öngördüklerini belirtti.

2019 Türkiye ticari araç pazarının durumunu değerlendirebilir misiniz?

Türkiye’deki kamyon pazarı, rekabetin çok yoğun olarak yaşandığı bir pazar. Fakat son iki yılda inşaat gibi hedef sektörlerde yaşanan sıkıntılar pazarı da etkiledi. 2018’de başlayan sıkıntılar, 2019 yılının başlarında da bir süre devam etti. Ancak bu yılın ikinci yarısı ile birlikte özellikle enflasyon ve faiz oranlarında yaşanan pozitif gelişmeler, döviz kurunun makul bir aralıktaki seyri, pazarda yeniden yukarı yönlü bir ivme yarattı. Ertelenen, dondurulan kimi yatırımlar da yavaş yavaş çözülmeye başladı. Bu da müşterilerin alım iştahını arttırdı.

2019 MAN için özellikle satış anlamında nasıl geçti?

İnşaat sektöründeki gerilemenin de etkisiyle 12 ton üstü kamyon pazarı, önceki yıla oranla yüzde36 oranında daraldı. Ama yaşanan bu sıkıntıya rağmen biz pazardaki gücümüzü korumayı başardık. Rakamlara baktığımızda MAN, yaşanan daralmaya karşın üstün özellikleri ve ileri teknolojilerle donattığı araçları ile pazar payını aynı seviyede korumayı başardı. Ayrıca MAN markası, ithal kamyon pazarındaki daimi liderliğini de sürdürerek, bu yılda da birinciliği kimseye kaptırmadı.

Bu satışları bir önceki yıla göre değerlendirebilir misiniz? Yaşanan düşüşün etkileri, hareketli veya yavaş iş alanları vs.

Uluslararası nakliye alanı, zor ekonomik koşullarda canlılığını sürdüren bir pazar. Yıl sonu itibariyle toplam pazardaki satışların yüzde 45’ı çekici segmentinde gerçekleşti. MAN kamyon ise, uluslararası nakliye pazarındaki satışlarını da son iki senede ikiye katladı. 2017 yılında toplam satışların yalnızca yüzde 15’i uluslararası nakliye araçları iken, 2018 yılında bu oran yüzde 20’ye, 2019 yılı sonunda ise yüzde 27’ye ulaştı. Buradaki araçlar, öncelikle uluslararası nakliyede, sonrasında da ikinci el olarak yurtiçi nakliye ve genel amaçlı olarak birçok alanda kullanılıyor. Dolayısıyla bu segmentte pazar payını yükseltmek, tüm markalarda olduğu gibi bizim için de ayrı bir önem arz ediyor.

2019 yılında sunmaya başladığınız yeni araçlar, yeni teknolojiler, hizmetler, kampanyalar vs. yeniliklerden bahseder misiniz?

Bu sene da üstün özellikler ve ileri teknolojilerle donatılmış araçları ile pazardaki etkinliğimizi ortaya koyduk. 2019’da kamyonlarımızın, TÜV raporlarına göre en az arızalanan marka olduğu birçok kez tescillendi. Her zaman üstün performans ve yakıt tasarrufuna sahip kamyonlarımız, Euro 6D normlu araçlarıyla TÜV onaylı Euro 6C’nin bilinen yakıt avantajının üzerine yüzde 4.2 yakıt tasarrufu ekliyor. Bu da araçlarımızın ne kadar kaliteli, güvenilir ve sağlam bir iş ortağı olduğunu ortaya koyuyor. MAN olarak, rekabetin çok yoğun yaşandığı Türkiye kamyon pazarında, tüketicilerin ihtiyaçlarını en doğru araçlarla karşılayıp, müşteri odaklı satış ve satış sonrası hizmetler organizasyonu ile yaşam boyu müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Ayrıca garanti ve kampanyalar noktasında da destek ve çalışmalarımız sürüyor. Orijinal parçada iki sene yedek parça garantisi veriyoruz. Garantisi bitmiş araçlara da ilave iki yıl süreyle araç km kullanımına bağlı olarak, müşteriye de iyi niyet desteği veriyoruz. Uzatılmış garanti imkanı sunuyoruz.

Eski model araçların, yetkili servis desteğinden yararlanabilmeleri için özel işçilik kampanyamız var. MAN Yetkili Servislerinde bakım ve onarımlarındaki işçilik ücretlerinde; 5 yaşındaki araçlar için yüzde 50, 6 yaşındakilere yüzde 60, 7 yaşındakilere yüzde 70, 8 yaşındakilere yüzde 80, 9 yaş ve üzerindekilere ise yüzde 90 indirim sunuluyor.

Servis yapılanmasında değişiklik oldu mu?

Satış sonrası hizmetlerimizin odağında müşteri memnuniyeti var. MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. olarak, 3’üncü şubemizi geçtiğimiz günlerde Ankara’da açtık. Böylece şube sayısı 3’e, satış ve yetkili servis hizmetleri verilen nokta sayısı ise 31yükseldi. Satış sonrası hizmetlerimizin başarısı, yapılan birçok araştırmanın yanı sıra mevcut müşterilerimizin tekrar bizim markamızı tercih etmelerinden ölçülebiliyor. Bu kapsamda, servis hizmet kalitemizi yükselten şirket içi eğitimlere çok büyük önem veriyoruz. Yurt çapında eğitimli uzman teknisyen sayımızı artırdık. Özellikle büyük filo müşterilerimize daha yakın duruyoruz. Onlara, kendi şantiyelerinde, yerinde servis hizmeti verebiliyoruz. Bakım ve onarımlarda ve yedek parça ihtiyaçlarının karşılanmasında çok büyük hız kazandırabiliyoruz.

2020 yılı için planlarınızdan bahseder misiniz?

Yılın sonlarına doğru hareketlenen pazarda, yukarı yönlü ivmenin devam edeceğini ve pazar rakamlarının yüzde 50 daha iyi olacağını öngörüyoruz. 3-4 araç sattığımız firmalar,2020 yılı için 10-20 adet arası araç almayı düşünüyor. MAN kamyonları, Euro 6D normlu ve daha yüksek motor gücü ile daha az yakıt tüketen, ileri teknolojiye sahip araçlarıyla yeni yılda da pazarda öne çıkacaktır. Önümüzdeki yılda da pazar payımızı çift haneli rakamlarda devam ettirmeyi hedefliyoruz.

Varsa, eklemek istediklerinizi iletebilirsiniz.

MAN markası olarak, inşaat sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde yaşanan ve pazardaki satışları doğrudan etkileyen sıkıntılara rağmen üstün Alman teknolojisiyle ürettiğimiz araçlarımızla pazar payımızı korumayı başardık. 2019 yılında sürdürdüğümüz ithal kamyon pazarındaki geleneksel liderliğimizi 2020 yılında da sürdürmeyi amaçlıyoruz. Üstün özelliklerle donatılan, az yakıt tüketen, ileri teknolojiye sahip kamyonlarla önümüzdeki sene de pazarın en etkili oyuncularından biri olmaya devam edeceğiz. Yeni yılda da sadece satış noktasında değil, müşteri memnuniyetini odağa alan, satış sonrası hizmetlerle de daima iş ortağı olarak gördüğümüz müşterilerimizin yanında olacağız.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA