Lojistik Sektörünün Temel Sorunu: Nitelikli ve Eğitimli Personel
Lojistik sektörü dinamik bir sektör olduğu için büyümeye ve gelişmeye çok açık. Sektörün gerek uluslararası boyutu olmasından gerekse de ticari ve hukuki boyutu olmasından dolayı nitelikli personele olan ihtiyacı ve önemi de ortaya çıkarıyor.

09 Haziran 2017 Cuma 15:52
Bu nedenle sektörde istihdam edilecek kalifiye personel arayışı sektörün büyüme ve gelişmesiyle paralel her geçen gün artıyor.
Uluslararası ticaretin artarak küreselleşmesi, ortak pazara girme çabaları kara-hava-deniz yolları ulaşımında ve şirketlere sağlanan lojistik hizmetlerinde artışa neden oldu. Bu konuda hizmet veren şirketlerin hizmet kalitelerini ve standartlarını yükseltmeleri kaçınılmaz. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar ürün ve hizmetlerin ve bunlarla ilgili her türlü bilgi akışının verimli olarak planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesidir. Tüm bu özelliklerin sağlanması için de nitelikli orta ve üst düzey elemanlara ihtiyaç var.
Üniversitelerdeki lojistik bölümlerinin gelişmesi dünyada son 30 yılda görülmemiş bir hızla arttı ve Türkiye’de lojistik eğitimi son 10 yıl içinde çok büyük bir gelişme gösterdi. Türkiye’de lojistik eğitimi ortaöğrenim ve yükseköğrenim şeklinde yapılandı. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde; denizcilik alanında 75, ulaştırma alanında 60 lisede lojistik eğitimi veriliyor.
Türkiye’deki Meslek Yüksekokullarının durumuna baktığımızda, 2016 yılı Yükseköğretim Temel Göstergeleri’ne göre; devlet üniversitelerine bağlı 854, vakıf üniversitelerine bağlı 93 ve vakıf MYO’larda 8 olmak üzere toplam 955 MYO bulunuyor. 20 bin 325 öğretim elemanının görev yaptığı bu okullara, 2015-2016 eğitim yılında öğrenimlerine devam eden öğrenci sayısı 5.449.961 ve bunların 1.750.133 ön lisans öğrencisi. Bu rakamlara göre örgün yükseköğretimde okuyan öğrencinin yüzde 32,5’i mesleki eğitimdir.
Bilindiği üzere meslek yüksekokulları çoğunlukla sektörde çalışacak lojistisyenleri yetiştirirken, dört yıllık yüksekokullar ve fakülteler ise planlayıcı, yönetici veya uygulayıcıları yetiştiriyor.
Lojistik eğitim üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde genellikle ön lisans ve lisans seviyesine odaklandıkları görülüyor. Diğer yandan bir de bu eğitimin lisansüstü boyutu mevcut. Lojistikle ilgili lisansüstü programların amacı genelde alan uzmanlarını yetiştirmek, alanda görev alacak orta düzey ve üst düzey yönetici veya idarecileri yetiştirmek, lojistik alanda karşılaşılan problemlere çözüm üretmek ve lojistik alanında öğretim elemanı yetiştirmek. Gerek dünyada gerekse ülkemizde lojistikle ilgili lisansüstü programların son yıllarda artan bir ivmeyle ortaya çıkmaya başladığı görülüyor.
Lojistik sektörü önümüzdeki 10 yıl içerisinde istihdam oranını iki katına çıkaracak

Lojistik konusunda deneyimli ve nitelikli iş gücü yetiştirmek için çeşitli üniversiteler lojistik ve taşımacılık alanında yeni bölümler açıyor. Bu da gençlerin hayli yüksek bir potansiyele sahip olan sektöre yönelmeleri açısından iyi bir fırsat olarak görülebilir. Taşımacılık sektörünün önümüzdeki 10 yıl içerisinde istihdam oranını iki katına çıkaracağı ve iş hacminin de önemli ölçüde büyüme kaydedeceğini belirten uzmanlar sevkiyat süreçlerinde bilgili, takip yeteneği gelişmiş, ticaret ve taşımacılık alanında bilgi sahibi olan kişilerin bu sektörde önemli iş pozisyonları bulabileceğinin altını çiziyor.
Lojistik eğitimi konusunda sektör beklentilerini iyi okuyan ve sektörle temas içinde olan üniversiteler de boş durmuyor. Gerek firmalarla işbirliği yaparak, gerekse firma ziyaretleri ile ilişkileri sıcak tutan okullar öğrencileri için staj, mezunları için de iş imkanı yaratmaya çalışırken, konferanslar, paneller gibi organizasyonlarla da sektör ve öğrencileri bir araya getiriyor.
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu Öğr. Üyesi Yrd.Doç.Dr.A.Özgür Karagülle, Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölüm Başkanı Erdal Nebol, Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Soner Esmer ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ezgi Uzel Aydınocak, KargoHaber Dergisine lojistik sektöründe istihdamın genel durumu ve lojistik bölüm okuyan öğrencilerin nasıl fark yaratacakları, firmaların tercihlerinin nasıl olması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdiler.
Bağlantılı Haberler
Atlas Lojistik Ödülleri Başvuruları Sona EriyorKurumsal Kategori Başvuruları 27 Ekim 2026 Tarihinde Sona Eriyor26 Ekim 2026 Pazartesi 17:02Lojistik
UND Başkanı Şerafettin Aras: "Sektörümüzün Vizyonunu ve Başarılarını Atlas Lojistik Ödülleri ile Görünür Kılalım”Lojistik sektörünün en prestijli organizasyonlarından Atlas Lojistik Ödülleri 2026 için geri sayım sürerken, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Şerafettin Aras, sektöre çağrıda bulundu.23 Ekim 2026 Cuma 15:35Lojistik
Hareket’in Güvenlik Başarısına Küresel ÖdülHareket, geliştirdiği H-CORE Güvenlik Performansı Ekosistemi ve bu ekosistemin alt projesi Q.U.R.U. AI Safety Assistant ile Heavy Lift Awards 2026’da “Güvenlik ve Eğitim” (Safety and Training) kategorisinde ödülün sahibi oldu.22 Ekim 2026 Perşembe 18:36Lojistik
Aksaray Kamyon Fabrikası 40 Yılda 415 Bin Kamyon ÜrettiMercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası, 40 yıllık üretim geçmişinde 415 bini aşkın kamyon üretti, 135 binden fazla kamyonu 70’i aşkın ülkeye ihraç etti.22 Ekim 2026 Perşembe 18:04Ticari Araçlar
TIR Kuyrukları ve Vize Engeli Lojistik Sektörünü ZorluyorUND Başkanı Şerafettin Aras, Avrupa sınırlarında günler süren bekleyişlerin ve Schengen’in 90/180 gün kuralının taşımacılığı olumsuz etkilediğini belirterek kalıcı çözüm çağrısında bulundu.22 Ekim 2026 Perşembe 15:52Lojistik
Renault Trucks'ın Yedek Parça Dağıtım Altyapısı, Volvo Group'un Yeni Yatırımı ile Daha da GüçleniyorVolvo Group, Kocaeli Çayırova'da yaklaşık 2,8 milyon Avro yatırımla yeni Bölgesel Dağıtım Merkezi'ni hizmete açtı.21 Ekim 2026 Çarşamba 18:25Ticari Araçlar
Kankar’dan 9 Adetlik Tırsan YatırımıTırsan, Kankar Uluslararası Nakliyat’a 9 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Multi-Ride teslim etti. Bu yatırımla birlikte Kankar Uluslararası Nakliyat’ın Avrupa operasyonlarındaki Tırsan sayısı 26’ya ulaştı.21 Ekim 2026 Çarşamba 17:11Ticari Araçlar
Oregon Yeni Teknoloji Üssü ile Hizmet Standartlarını Zirveye TaşıyorOregon Teknoloji, İstanbul Pendik’te 10 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni teknoloji üssüyle operasyonel kapasitesini artırmayı ve uluslararası büyümesini hızlandırmayı hedefliyor.21 Ekim 2026 Çarşamba 14:24Lojistik
Mercedes-Benz Türk İş Ortaklarıyla 2027 Hedeflerine OdaklandıMercedes-Benz Türk, 12-14 Ekim 2026 tarihleri arasında Kıbrıs’ta Kamyon Pazarlama & Satış ve TruckStore iş ortaklarıyla bir araya geldi.20 Ekim 2026 Salı 18:43Ticari Araçlar
Renault Trucks FEST 3’üncü Yılında Genişleyen Ürün Gamıyla 10 Şehri DolaşıyorBu yıl üçüncüsü düzenlenen Renault Trucks FEST, İstanbul, İzmit, İzmir, Antalya ve Konya duraklarını tamamlayarak Türkiye turuna devam ediyor.16 Ekim 2026 Cuma 16:10Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber



















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.