Lojistik Sektörünün Temel Sorunu: Nitelikli ve Eğitimli Personel
Lojistik sektörü dinamik bir sektör olduğu için büyümeye ve gelişmeye çok açık. Sektörün gerek uluslararası boyutu olmasından gerekse de ticari ve hukuki boyutu olmasından dolayı nitelikli personele olan ihtiyacı ve önemi de ortaya çıkarıyor.

09 Haziran 2017 Cuma 15:52
Bu nedenle sektörde istihdam edilecek kalifiye personel arayışı sektörün büyüme ve gelişmesiyle paralel her geçen gün artıyor.
Uluslararası ticaretin artarak küreselleşmesi, ortak pazara girme çabaları kara-hava-deniz yolları ulaşımında ve şirketlere sağlanan lojistik hizmetlerinde artışa neden oldu. Bu konuda hizmet veren şirketlerin hizmet kalitelerini ve standartlarını yükseltmeleri kaçınılmaz. Lojistik, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ham maddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar ürün ve hizmetlerin ve bunlarla ilgili her türlü bilgi akışının verimli olarak planlanması, yürütülmesi ve denetlenmesidir. Tüm bu özelliklerin sağlanması için de nitelikli orta ve üst düzey elemanlara ihtiyaç var.
Üniversitelerdeki lojistik bölümlerinin gelişmesi dünyada son 30 yılda görülmemiş bir hızla arttı ve Türkiye’de lojistik eğitimi son 10 yıl içinde çok büyük bir gelişme gösterdi. Türkiye’de lojistik eğitimi ortaöğrenim ve yükseköğrenim şeklinde yapılandı. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde; denizcilik alanında 75, ulaştırma alanında 60 lisede lojistik eğitimi veriliyor.
Türkiye’deki Meslek Yüksekokullarının durumuna baktığımızda, 2016 yılı Yükseköğretim Temel Göstergeleri’ne göre; devlet üniversitelerine bağlı 854, vakıf üniversitelerine bağlı 93 ve vakıf MYO’larda 8 olmak üzere toplam 955 MYO bulunuyor. 20 bin 325 öğretim elemanının görev yaptığı bu okullara, 2015-2016 eğitim yılında öğrenimlerine devam eden öğrenci sayısı 5.449.961 ve bunların 1.750.133 ön lisans öğrencisi. Bu rakamlara göre örgün yükseköğretimde okuyan öğrencinin yüzde 32,5’i mesleki eğitimdir.
Bilindiği üzere meslek yüksekokulları çoğunlukla sektörde çalışacak lojistisyenleri yetiştirirken, dört yıllık yüksekokullar ve fakülteler ise planlayıcı, yönetici veya uygulayıcıları yetiştiriyor.
Lojistik eğitim üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde genellikle ön lisans ve lisans seviyesine odaklandıkları görülüyor. Diğer yandan bir de bu eğitimin lisansüstü boyutu mevcut. Lojistikle ilgili lisansüstü programların amacı genelde alan uzmanlarını yetiştirmek, alanda görev alacak orta düzey ve üst düzey yönetici veya idarecileri yetiştirmek, lojistik alanda karşılaşılan problemlere çözüm üretmek ve lojistik alanında öğretim elemanı yetiştirmek. Gerek dünyada gerekse ülkemizde lojistikle ilgili lisansüstü programların son yıllarda artan bir ivmeyle ortaya çıkmaya başladığı görülüyor.
Lojistik sektörü önümüzdeki 10 yıl içerisinde istihdam oranını iki katına çıkaracak

Lojistik konusunda deneyimli ve nitelikli iş gücü yetiştirmek için çeşitli üniversiteler lojistik ve taşımacılık alanında yeni bölümler açıyor. Bu da gençlerin hayli yüksek bir potansiyele sahip olan sektöre yönelmeleri açısından iyi bir fırsat olarak görülebilir. Taşımacılık sektörünün önümüzdeki 10 yıl içerisinde istihdam oranını iki katına çıkaracağı ve iş hacminin de önemli ölçüde büyüme kaydedeceğini belirten uzmanlar sevkiyat süreçlerinde bilgili, takip yeteneği gelişmiş, ticaret ve taşımacılık alanında bilgi sahibi olan kişilerin bu sektörde önemli iş pozisyonları bulabileceğinin altını çiziyor.
Lojistik eğitimi konusunda sektör beklentilerini iyi okuyan ve sektörle temas içinde olan üniversiteler de boş durmuyor. Gerek firmalarla işbirliği yaparak, gerekse firma ziyaretleri ile ilişkileri sıcak tutan okullar öğrencileri için staj, mezunları için de iş imkanı yaratmaya çalışırken, konferanslar, paneller gibi organizasyonlarla da sektör ve öğrencileri bir araya getiriyor.
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu Öğr. Üyesi Yrd.Doç.Dr.A.Özgür Karagülle, Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölüm Başkanı Erdal Nebol, Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi, Lojistik Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Soner Esmer ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ezgi Uzel Aydınocak, KargoHaber Dergisine lojistik sektöründe istihdamın genel durumu ve lojistik bölüm okuyan öğrencilerin nasıl fark yaratacakları, firmaların tercihlerinin nasıl olması gerektiği konusunda önemli bilgiler verdiler.
Bağlantılı Haberler
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - Demirer KabloDemirer Kablo firma temsilcisi Cansel Güney‘in Atlas Lojistik Ödülleri töreninde yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.05 Aralık 2025 Cuma 10:33Lojistik
Allison Donanımlı Isuzu Novociti Life Midibüsler, Siirt Yollarında Fark YaratıyorSiirt Belediyesi, şehir içi toplu ulaşım hizmetlerinde kaliteyi ve konforu artırmak amacıyla 2025 yılında Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 14 yeni Isuzu Novociti Life midibüsleri filosuna dahil etti.04 Aralık 2025 Perşembe 16:32Ticari Araçlar
Hava Kargo 8 Aydır Kesintisiz Büyüyor, Talep Artışında Ekim Ayında RekorTHY ve Pegasus dahil tüm dünyada yaklaşık 350 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve küresel sivil havacılık trafiğinin %80’inden fazlasını temsil eden IATA, 2025 yılı Ekim ayına ilişkin küresel hava kargo verilerini yayımladı.04 Aralık 2025 Perşembe 14:29Havayolu
Tırsan’dan Özmer Lojistik’e 60 Adetlik Treyler TeslimatıÖzmer Lojistik, aldığı 60 adet Tırsan Tenteli Perdeli Multi-Ride araç ile demiryolu taşımacılığındaki kapasitesini önemli ölçüde büyüttü.03 Aralık 2025 Çarşamba 16:27Lojistik
2025 Atlas Lojistik Ödülleri Töreni (video)Lojistik Sektörünün En İyileri 16. Atlas Ödülleri’yle Taçlandı.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:49Lojistik
Mercedes-Benz Vito Mixto Yeniden Türkiye’deMercedes-Benz Vito Mixto, hem yolcu hem yük taşımaya uygun yapısıyla Türkiye pazarında tekrar yerini aldı.02 Aralık 2025 Salı 16:37Ticari Araçlar
Hazar’da Yeni RO-RO İş BirliğiTürkiye–Azerbaycan–Kazakistan ekseninde Hazar geçişlerini güçlendirecek yeni RO-RO projesi için adım atıldı.02 Aralık 2025 Salı 16:22Lojistik
Mercedes-Benz Türk Dünya Şoförler Günü’nü Şoförlerle Birlikte KutladıMercedes-Benz Türk, yolcu ve yük taşımacılığının kahramanları olan şoförlerle bu yıl da Dünya Şoförler Günü kapsamında bir araya geldi.02 Aralık 2025 Salı 10:02Ticari Araçlar
logitrans 2025 Açılış Töreni / Opening Ceremony (Video)Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı 2025 açılış töreninin tamamını ekranlarınıza taşıyoruz.28 Kasım 2025 Cuma 09:25Lojistik
Roma Express Filosunu Tırsan ile GüçlendirdiRoma Express, özmal filosuna eklediği 3 Tırsan Tenteli Perdeli araçla uluslararası taşımacılık kapasitesini artırdı.27 Kasım 2025 Perşembe 16:27Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.