22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara6°C

Logitrans Rüzgarı

Logitrans Rüzgarı

15 Temmuz 2013 Pazartesi 14:47

Logistics Aliance Germany, aralarında DB Schenker, Deutsche Post DHL, DSLV, Duisport, Hapag-Lloyd, Meyer&Meyer, Kombiverkehr hatta Krone gibi taşımacılık ve lojistik endüstrisinin önemli aktörlerinin üyesi bulunduğu bir Alman organizasyonu. Sektörün her etkinlik dalından temsilciler barındıran yapının üyelerinden biri de Messe Münih. Bu yapı, geçtiğimiz günlerde Berlin’de Türkiye odaklı bir lojistik buluşması gerçekleştirdi. Aralarında Almanya’da faaliyet gösteren Türk taşımacılarının da bulunduğu 120 kadar katılımcı, ilginç konuşmalar dinledi.

Aysberg yayınlarının ve logitrans’ın etkili şekilde temsil edildiği toplantıda; Alman lojistik endüstrisinin en üst düzeydeki resmi ve özel sektör temsilcilerinin Türk taşımacılık ve lojistik sektörüne ne denli önem verdikleri çok açık ifadelerle belirtildi. Ancak en dikkat çekici vurgu, hiç kuşkusuz logitrans adına yapıldı. Almanya Ulaştırma İnşaat ve Kentsel Kalkınma Federal Bakanı Parlamento Sekreteri ve Yük Taşımacılığı ve Lojistik için Federal Hükümet Koordinatörü Dr. Andreas Scheuer ile Logistics Alliance Germany ve Alman Nakliye ve Lojistik Derneği (DSLV ) Başkanı Mathias Krage, yaptıkları konuşmalarda bir-iki değil üçer-dörder kez Türkiye’de taşımacılık ve lojistik alanında çok ciddi işbirlikleri planladıklarını, bunun için en çok önem verdikleri, güvendikleri ve destekledikleri etkinliğin logitrans olduğunu vurguladılar. T.C. Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, TOBB Sektör Meclisi ve UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, TAYSAD Almanya Temsilcisi Ahmet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Daimler AG Ulaştırma Lojistik Başkanı Dr. Holger Scherr de konuşmacılar arasında bulunuyordu. Türkiye ekonomisi ve lojistik sektörü adına son derece önemli bulduğum bu dikkat çekici sahiplenmeye birlikte tanık olduk.  

Bu öyle diplomatik bir sahiplenme, amatör bir destek, sıradan bir işbirliği değil. Karşımızda konuşanlar, konuşmalarında Türkiye ve logitrans’ı vurgulayanlar, yıllık 222 milyar Avro tutarındaki bir lojistik endüstrisinin temsilcileri. Bu rakam; AB’de aynı alanda ikinci ve üçüncü sıradaki Fransa ve İngiltere’nin toplamına eşit. 2.613 milyar Avro GSYİH üreten Almanya’da lojistik üçüncü büyük sektör ve en önemli istihdam alanı. 41,5 milyon çalışanın yüzde 6,87’si, lojistiğin çeşitli alanlarında çalışıyor.

Hollanda’nın önemli lojistik üslerinden Limburg’da bulunan Eurropean Logistics Hub da yaptığı seçimle ‘logitrans’ dedi. ELH, logitrans’ı 2013 yılının en etkili lojistik organizasyonu sıralamasında ilk üçe aldı. Biz değil, bizden biri de değil ama bizi biliyor, izliyor, beğeniyor üstelik beğendiğini de duyuruyor. ‘Üstelik’ diyorum çünkü bizde beğenilen duyurulmaz, üstü örtülür, kötülenir, olmadı taklit edilmeye çalışılır. Oysa onlar bizi çekinmeden, dünya sıralamasında üçüncü ilan ettiler. Gurur duyduk. İyi niyetinden kuşku etmediğimiz sektör mensuplarının da aynı duyguları hissedeceği düşüncesiyle paylaşmak istedim.

Ne demişler, iyilik yap denize at, balık bilmezse Halik bilir. İşini düzgün yap, sonunda el alem bilir. Biz de öyle yaptık. Bu nedenle son günlerde üst üste övgülere, beğenilere, taltiflere maruz kaldık. Hollanda’dan sonra, Berlin’i yaşadık. Ardından da dünyanın en büyük taşımacılık ve lojistik etkinliği durumunda bulunan ve iki yılda bir Münih’de gerçekleşen transport logistic Fuarı’nda ilgi odağı olduk.

Başta Türk lojistikçileri olmak üzere, ciddi bir yabancı ilgisine uğrayan standımız, Türk kahvaltısıyla bu ilgiyi doruğa çıkardı. Aysberg yayınları ve logitrans ilgi, dikkat ve beğeniyle karşılaştı. Meslektaşlarımızla görüş alışverişinde bulunma, sektörün dünya çapında trend belirleyicileriyle bire bir görüşmeler yapma, ziyaretler ve davetlerle çok kısa zaman aralıklarıyla da olsa normal koşullarda ulaşmanın neredeyse olanaksız olduğu önemli isimlerle Türkiye ve Türk lojistik sektörünü konuşma fırsatı yakaladık. Türkiye’nin taşımacılık ve lojistik endüstrisinin dünya pazarlarında tanınmasını sağlamak adına elimizden geleni yaptık. Gerek İngilizce hazırlanan ve dağıtılan yayınlarımız, gerek bire bir görüşmelerde aktardığımız bilgilerle, mesleki sınırlar çerçevesinde, ülke ekonomisine faydalı dönüşler sağlama yolunda adımlar attık. Ayrıca Türk taşımacılık şirketlerinin -deyim yerindeyse- arı gibi çalışmalarına tanık olduk. İsimlerini anmadan geçmek istemiyorum; 2K Denizcilik, Act Airlines, Airmark, Alışan, Cazgır İnşaat, Çelebi, Ekol Lojistik, Gökbora, Mağdenli, MNG, Taha Kargo, Trans Otto, THY, ULS, Ulustrans ve Universal, zaten dünyanın en büyük lojistik arenasında, en büyüklerin arasında bulunma iradesiyle önemli bir adım atmışlardı. Bir de yaptıkları girişimlerle oldukları yerde tesadüfen bulunmadıklarını, dünyanın neresinde ne iş varsa orada kendilerinin de eli, ayağı, gözü, kulağı olacağını tüm devlere fısıldadılar. Şimdilik sadece ‘etrafı kesen’, seneye kendine yer seçenler de yok değildi.  

İşte bu tür ortamlar değil mi pastayı büyüten ve herkese yeter hale getiren? İşte bu yüzden logitrans yabancıların ilgisini en az bizimkiler kadar çekiyor. İşte bu yüzden logitrans katılımcısının yarısı yabancılardan oluşuyor. Sermayenin bu denli global olduğu bir süreçte ne kadar yerli-yabancı ayrımı yapılabilir ya da ayrım ne kadar sağlıklı olacaktır tartışmalı. Ancak bu yıl Türk menşeli firmaların daha yüksek seviyede katılmalarını sağlamak adına her şeyi yapıyoruz. Ziyaretçi sayısı kadar niteliği de yüksek oranda artış kaydeden logitrans, çeşitli sektörlerin lojistik hizmet talep eden endüstriyel kesim temsilcilerinin ajandasında yerini kalıcı olarak aldı. Bu kesim, logitrans’ı bir hafta sonu etkinliği değil, mesai ayrılacak bir iş olarak görerek fuara geliyor. Fuar öncesi randevular ayarlanıyor. Görüşmeler büyük ölçüde yazılı ve imzalı olarak sonuçlanıyor. Arz edenlerle talep edenler arasında ciddi ölçekte ticaret gerçekleşirken, lojistiğin farklı dallarındaki kesimler de kendi aralarında çarpıcı işbirliklerine ve fiili ticarete imza atıyor. Çok büyük bir bilgi havuzu oluştuğunu belirtmeme bile gerek yok. Bu havuzdan almasını bilene, sektörel ve kurumsal anlamda dönüşümler yaratacak bilgiler sunuluyor. Hele bu yıl özel bölüm ayrılan hava kargo, fuara yeni bir ivme katacak.

Kasım’daki logitrans’a kadar ramazan ayı, yaz tatilleri ve bayramlar nedeniyle epeyce bir mesai kaybımız olacak. Hayatın akışı devam ediyor ve bunda lojistiğin katkısı çok büyük. Özellikle kentler, insanlığın en organize yaşam alanları olurken, en büyük lojistik ihtiyacının da kaynağını oluşturuyor. Kentlerdeki lojistik ihtiyaçlarının çözüm yolları ve ekipmanları da bu fuarda ayrıca ele alınacak. Giderek gelişen ve toplam ticaret içindeki payını Batı’da yüzde 10-15’lere, Türkiye’de ise yaklaşık yüzde 6’ya çıkartan e-ticaret de logitrans tarafından atlanmadı. Yoksa logitrans için ‘Türkiye’de taşımacılık ve lojistik fuarının adı’dır denilemez...

İlker ALTUN 
[email protected]

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA