26 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

Küresel Ölçekte Hava Kargo Covid Öncesi Performansı Yakalıyor

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava kargo talebinin krizin başlangıcından bu yana ilk kez COVID öncesi seviyeleri (Ocak 2019) yeniden yakaladığını duyurdu.

Küresel Ölçekte Hava Kargo Covid Öncesi Performansı Yakalıyor

10 Mart 2021 Çarşamba 14:37

Küresel ölçekte bu yılın  Ocak ayı talebi de hem Ocak 2019’a kıyasla hem de Aralık 2020 seviyelerine göre iyileşme kaydetti.

IATA , hem küresel imalat sanayi endeksi, hem de ihracat göstergelerinin hava kargo talebinin izleyen aylarda daha hızlı bir toparlanmaya geçeceğine işaret ettiğini bildirdi.

IATA  Ocak 2021 verilerine göre kargo ton-kilometre (CTK) cinsinden ölçülen küresel talep, Ocak 2019'a göre% 1,1, Aralık 2020'ye göre ise% 3 arttı. Tüm bölgelerde hava kargo talebinde hem Ocak 2019’a hem de Aralık 2020 rakamlarına kıyasla kısmi iyileşmeler kaydedilirken, Kuzey Amerika ve  Afrika en güçlü artışı sağlayan bölgeler oldu.

Öte yandan yolcu uçak filosunun özellikle uluslararası rotalarda kargo taşıma amaçlı yeterinc e kulanılamaması nedeniyle kargo kapasitelerindeki sorun da devam ediyor.

Mevcut kargo ton-kilometre (ACTK) cinsinden ölçülen küresel kapasitedeki  iyileşme, yolcu tarafındaki yeni kapasite kesintileri nedeniyle tersine döndü. Kapasite, Nisan 2020'den bu yana ilk aylık düşüş olan Ocak 2019'a göre% 19,5 küçüldü ve Aralık 2020'ye göre de % 5 düştü.

IATA Başkanı ,Değer Olarak Küresel Ticaretin Üçte Biri Hava Kargo Üzerinden Yapılıyor

IATA Başkanı Alexandre de Juniac, Ocak 2021 rakamlarını değerlendirirken şunları söyledi:

“Hava kargo trafiği kriz öncesi seviyelere geri döndü ve bu, küresel ekonomi için çok ihtiyaç duyulan iyi haber. Hava yoluyla malları sevk etmek için güçlü bir talep var. Ancak hava kargoda kapasite sorunu yaşanıyor,çünkü normalde yolcu uçakları tarafından sağlanan kapasiteler büyük oranda kullanılamıyor.

Bu durum hükümetler için havayoluyla seyahatleri yeniden başlatma konusundaki planlarını paylaşmaları  için bir işareti olmalıdır: Böylece havacılık sektörü de  daha fazla kapasitenin ne kadar kısa sürede çevrimiçi hale getirilebileceği konusunda netlik kazanmış olur.Normal zamanlarda, dünya ticaretinin üçte biri değer bazında hava yolu aracılığıyla gerçekleşiyor. Bu kadar  yüksek değerdeki bir ticaret hacmi COVID'den zarar gören ekonomilerin  yeniden toparlanma sürecine geçisine yardımcı olma konusunda da hayati önem taşıyor .Hava kargonun öngörülebilir bir gelecekte devam etmesi gereken ve hayat kurtaran COVİD aşılarının dağıtımında oynadığı kritik rolü de unutmamak gerekir”.

Bölgesel Bazda En İyi Performans Afrika’da

IATA verilerine göre bölgesel bazda bakıldığında 2021’ye hava kargoda en iyi performansla giren bölgeler Kuzey Amerika ve Afrika oldu. Afrika bölgesi havayollarının kargo talebi, 2019'un aynı ayına göre% 22,4 artarak Aralık 2020'deki yıllık% 6,3'lük artışı da gölgede bıraktı. Asya-Afrika ticaret hatlarındaki güçlü genişleme, hava kargodaki güçlü büyümeye katkıda bulundu.

IATA verilerine göre Kuzey Amerikalı taşıyıcılar , Ocak 2019'a kıyasla Ocak ayında uluslararası talepte% 8,5'lik bir artış bildirdi. Bu rakam Aralık 2020’de sağlanan yüzde 4.4’lik iyileşmenin de çok üzerinde bir artışa işaret ediyor

Asya-Pasifik bölgesi havayollarında, uluslararası hava kargo talebi Ocak 2021'de 2019'un aynı ayına göre% 3,2 düştü. Bu rakam, Aralık 2020'deki% 4,0 düşüşe göre  ise olumlu bir gelişme oldu.Bölgede uluslararası kapasite Ocak ayına göre% 27,0 azaldı.

THY’nin de içinde yer aldığı Avrupa bölgesinde ise havayolu şirketlerinin uluslararası kargo talebi, Ocak ayında 2019'un aynı ayına göre% 0,6 düşüş kaydetti.  Bu rakam Aralık 2020'deki% 5,6 düşüşe karşı olumlu bir gelişmeye işaret ediyor.

Orta Doğulu bölgesinde bu yılın ilk ayında  Ocak 2019'a kıyasla uluslararası kargo hacimlerinde% 6,0'lık bir artış kaydedildi. Özellikle Ortadoğu-Asya ve Ortadoğu-Kuzey Amerika rotalarındaki kargo talebinin bu iyileşmede destekleyici bir unsur olduğu bildirildi.

Güney Amerika merkezli taşıyıcılar Ocak ayında 2019 dönemine kıyasla uluslararası kargo hacimlerinde% 16,1'lik bir düşüş bildirdi. Bu rakam  Aralık 2020'deki % 19,0'lık yıllık düşüş oranına  göre bir iyileşmeye işaret ediyor.Güney Amerika'daki hava kargo talebinin etkenleri, diğer bölgelere göre nispeten daha az destekleyici olmaya devam ediyor.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA