22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara5°C

Kullanılmış Lastikler Tehlike Saçıyor

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD; daha ucuz olduğu için kullanılmış lastik tercih eden tüketicileri uyardı, ‘Kendi canınıza ve başka insanların canına zarar verebilirsiniz.’

Kullanılmış Lastikler Tehlike Saçıyor

09 Temmuz 2015 Perşembe 11:48

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, son zamanlarda kullanılmış lastik satışında artışlar görüldüğüne dikkat çekti: “Bazen sözü bile edilmeyecek fiyat farkları yüzünden tüketicilerin bir bölümünün kullanılmış lastik satın almaya yöneldiğini duyuyoruz. Bu tür lastiklerin kullanılması sonucunda kullanıcıların ve diğer insanların yaşamları tehlikeye atılıyor. Biz LASİD olarak eğitici ve uyarıcı görevimizi önde tutarak yurttaşlarımızın bu yolla lastik almamalarını ve kullanmamalarını öneriyoruz. Kaldı ki bu tür lastik kullanımının verebileceği birçok zarar ve sıkıntı var. Tüketicilerimize soruyoruz;  ‘Siz canınızı yolda mı buldunuz’.’’

Bahadır Ünsal, tüketicilerin kullanılmış lastik satın alarak hangi risklere açık olabileceklerini şöyle anlattı: “Aldığınız kullanılmış lastiklerin ne kadar ve nasıl aşındığını bilmediğiniz için risk taşıyorsunuz, Serbest dingil ve çeker dingillerde çalışan lastikler farklı aşınır, siz hangi ikisini ya da birini aldınız, bunlar sizin arabanıza uygun mu bilemediğinizden; risk taşıyorsunuz, binek lastiklerine diş açılmaması gerekir, satın aldığınız lastiğe diş açılmış mı eğer cevabı evet ise daha yüksek risk taşıyorsunuz” dedi.

Aldığınız lastiğin diş derinliği 1.6 mm’den daha az ise, hem kanuna aykırı iş yapıyorsunuz hem de kendi yaşamınızı ve başkalarının yaşamını tehlikeye atıyorsunuz diyen Ünsal, “Satın aldığınız kullanılmış lastik topuk, yanak, omuz, sırt ve taban bölgesinde hatalı aşınma sonucu hasarlanmış olabilir, sizin bunu anlamanız mümkün değil böylece kullanırsanız risk taşıyorsunuz, bu lastiklerin balans ayarı zordur, daha çok gürültü üretir, vuruntu ve yalpa yapar, konforsuzdur, daha çok yakıt tüketirsiniz, diş yapısı ve karkası zayıflamış olacağı için ani patlama ve hava boşalması sonucu kaza geçirme riski taşırsınız” açıklamasını yaptı.

“Kendi canınıza ve başka insanların canına zarar verebilirsiniz”

Bu kadar çok riskle araç sürmenin doğru olmayacağını kaydeden Bahadır Ünsal; “Kendi canınıza ve başka insanların canına zarar verebilirsiniz” uyarısında bulundu.

Bahadır Ünsal lastik kullanıcıları açısından önemli bir bilgi olan raf ömrü konusuna da dikkat çekerek; son zamanlarda lastik satış noktalarında lastiklerin üretim tarihleri hakkında çelişkili bilgiler yaratıldığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Dernek üyelerimiz, üreterek ya da ithal ederek tüketicilerin hizmetine sundukları lastiklerin satışı ve satış sonrası kullanımı sırasında ürünlerinin arkasında durmakta ve yasaların öngördüğü garanti koşullarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmektedirler. Zaman zaman bazı üyelerimizin de belirttiği üzere satın aldığınız yeni lastiklerin, doğru ve uygun saklama koşullarında saklandıkları takdirde raf ömürleri 10 yıla kadar çıkabilmektedir. Tüketicilerin, satın alma sırasında lastik üretim tarihleri, saklama ve kullanım süreleri hakkında sağdan soldan duyduklarına değil, üyelerimizin uzman lastik satıcıları olan yetkili satış noktalarının yönlendirmelerine itibar etmelerinin doğru olacağını belirtmek istiyoruz." 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA