24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara3°C

Krize Rağmen 2008’de Yüzde 7 Artış

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND), 2008 Karayolu Eşya Taşımacılığı Sektöründe yaşananları ve değerlendirmelerini TOBB Plaza’da düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu.

Krize Rağmen 2008’de Yüzde 7 Artış

18 Mart 2009 Çarşamba 16:07

ULUSLARARASI Nakliyeciler Derneği (UND), 11 Şubat Çarşamba günü 2008 Karayolu Eşya Taşımacılığı Sektöründe yaşananları ve değerlendirmelerini TOBB Plaza’da düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu. Toplantıya UND Başkanı Tamer Dinçşahin, UND İkinci Başkanı İzzet Salah, Genel Sekreter Hakan Yılmaz ve İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya katıldı.

Dinçşahin, raporu şu şekilde açıkladı:

“Küresel kriz Türkiye ve taşımacılar için sonu bir gelecek sunuyor. 2008 yılı sektörün profesyonel gayretleri, lojistik açıdan yetkinliği ve UND’nin sıkıntılara çözümler üretme yönünde kamu ile gerçekleştirdiği temaslar ve işbirlikleri sayesinde nispeten olumlu geçti. IMF bir iki ay önce yüzde 3,7’ye indirdiği küresel büyüme beklentisini revize ederek önce yüzde 2,2’ye, son olarak da 0,5’e kadar çekti. Son 27 yıldır ilk defa dünya ticaretinde azalma yaşandı. Böylesi bir tablodan 2009 yılı içinde umutsuzuz.”

Krizden önce de ufak tefek sıkıntıların olduğunu kaydeden Dinçşahin, 2008 yılının yaz aylarına kadar akaryakıt fiyatlarındaki keskin ve durdurulamayan artış nedeniyle bunu navlun fiyatlarına yani müşterilerine yansıtamayan dünya çapında çok sayıda karayolu taşımcılığı şirketinin ekonomik çöküntüye uğradığını belirtti.

“Taşıma maliyetlerinin artışıyla artan gıda fiyatları da insanları birebir etkiledi” diyen Dinçşahin, “Fiyatların yıl sonuna doğru normalleşmesinden sonra ise küresel krizin etkileri baş gösterdi. İşte tüm bu gelişmeler sonucunda uluslararası nakliye şirketleri de taşınacak yük bulmakta ya da taşıma yaptıkları ülkelerde geri dönüş için ithal yük bulmakta ciddi sıkıntılar yaşadı. Ardı ardına iptal edilen siparişler nedeniyle taşımalarda kapasite altına inmekten ziyade daha düşük fiyatlarla yapılmak zorunda kalınıyor. Mevcut sıkıntıların üzerine kredilerin geri çağırılması, navlunların ödenememesi gibi pek çok madde eklendi” şeklinde konuştu.


“2008’de Rusya hedeflerimiz büyüktü”

Son altı yıldır ithalat ve ihracat da rekor kırdığımızı, ancak 2008 senesinin Ekim ayından itibaren ciddi bir gerileme olduğunu hatırlatan Dinçşahin, yine de yıl genelinde yüzde 23’lük bir artışın sağlandığını, bu başarının hem ihracatçıların hem de bu ihracatın yüzde 43’ünü taşıyan nakliyecilerinin olduğunu vurguladı.

UND’nin Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan raporlarını Dinçşahin şu şekilde paylaştı:

“2008’de Rusya hedeflerimiz büyüktü. Ama Temmuz ayından itibaren bu ülke ile yaşamaya başladığımız, gümrüklerde bekleme sorunu bizim verimliliğimizi aşağıya çekti. Ancak Rusya’daki en önemli sorunumuz geçiş belgesi sıkıntısı nedeniyle bu bölgedeki taşımaların üçüncü ülke nakliyecileri tarafından taşınması. Ukrayna taşımacılarının bu taşımalarda aldığı payı, Türk nakliyecileri alırsa bu pazarda çok büyük bir gelişim olabilir. Bunun içinde Rusya ile ilişkilerin hızla ilerletilmesi ve kota sorununun aşılması gerekiyor.”

Vizeli Avrupa olmamalı

“2009 senesinde vizeli Avrupa olmamalı” konusuna dikkat çeken Dinçşahin, “1980’de Türkiye’nin dışa kapalı politikaları nedeniyle bugün bu sorunla karşı karşıyayız. Konuyla ilgili ATAD’ta görüşülecek. Kararın olumlu olacağını düşünüyoruz. Fakat olmazsa da mücadelemiz devam edecek” dedi.

Dinçşahin, tüm sektörlerde olduğu gibi ulaştırma sektöründe de gerekli tedbirlerin alınmasında geç kalındığını, taşımacıların akaryakıtla ilgili sıkıntılarının giderilmesinin, 30 aracı olan Avrupa’ya yıllık 600 sefer yapan bir firmaya yıllık 150 bin Avro katkı sağlayacağını söyledi.

Hükümetin yeni pazarlar bulma yönündeki çalışmalarının Türk nakliyecileri ne yönde memnun edeceği sorusuna, Dinçşahin şu şekilde cevap verdi:

“BDT, Ortadoğu pazarlarına açılım sağlayalım diyoruz ama AB’deki payımız çok yüksek ve ne yazık ki bu pazarların tamamı AB’ye alternatif olma şansına sahip değil. Bizim geçmişte dış ticarette yaptığımız bir hatadan kaynaklanıyor. Zamanında bu bölgelere açılamadık. Yeterli açılımı sağlamış olsaydık, AB’nin yerini dolduramasalar da krizden etkilenme oranımızı düşürürlerdi.”

 

 

‘Acil’ ‘Ulusal’ ve ‘Uluslararası’ Beklentiler

DİNÇŞAHİN, hükümetten beklentilerini ‘acil’, ‘ulusal’ ve ‘uluslararası’ olarak üç kategoride talepleri şu şekilde sıraladı:

Acil beklentiler:

• SSK primleri ve vergilerin ertelenmesi

• Bankalar ile gerekli mutabakatın sağlanarak likidite kriz yaşanmaması için, kredilerin kullanılması ve kredilerin geri çağırılması yönünde düzenlemeler yapılması

• Akaryakıt fiyatlarında taşımacılık sektörüne yönelik ayrı bir fiyatlandırma sisteminin oluşturulması

• İhracatımızın ve sektörümüzün desteklenmesi amacıyla, akaryakıt konusunda, sınır kapılarımızdan yapılan uygulamaların yükleme noktalarından itibaren(ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıt) alımına ilişkin düzenlemeler yapılması

• Uluslararası taşımacılık şirketlerimizin KOBİ kapsamına alınması

• Verimliliğin artırılması amacıyla gümrük ve sınır kapılarındaki beklemelerin en aza indirilmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması

• Tahsilat sürelerine, halihazırda Fransa’da uygulanmakta olduğu gibi sınırlama getirilmesi. Bu vade süresine uymayan firmalara, yeni örnek ülkelerde olduğu üzere yaptırımların uygulanması

• Sektördeki mevcut kapasite fazlalığı sorununu daha fazla derinleştirmemek amacıyla, Karayolu Taşıma Kanun ve Yönetmeliği’nde belirlenen hususlar uyarınca verilen Uluslararası Taşıma Yetki Belgelerinin belirli bir süre ile dondurulması

• MTV taşıtlar vergisi uygulamasından muaf tutulması

 

Ulusal alandakibeklentiler:

• Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile ilgili sorunların çözüme kavuşturulması

• Karayolu Taşımacılığı İş Kanunu’nun çıkarılması

• Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ile ilgili sorunların çözüme kavuşturulması

• Uluslararası Taşımacıların Motorlu Taşıtlar Vergisinden muaf tutulması

• Serbest bölgelerden Türk ihraç malı taşıyan Türk plakalı araçların ÖTV ve KDV istisnası olan akaryakıt desteğinin sağlanması

• İstanbul’da taşımacılarımıza uygulanan yürüme yasaklarının kaldırılması

• İstanbul’da yapılması planlanan lojistik köy projelerinin hayata geçirilmesi

• Ulaştırma müfettişliği/polisinin tesis edilmesi

• Türkiye İçin Ulaştırma Strateji Planının Oluşturulması


Uluslararası alandaki beklentiler:

• Gümrük Müsteşarlığımızın Ortak Transit Sistemine taraf olması

• ECO ve TRACECA’da ülkemizin daha etkin yer alması

• Taşımacılık ile ilgili Uluslararası Konvansiyonlara taraf olunması

• 16 Haziran 2010’dan sonra zorunlu olacak dijital takograf ile ilgili ulusal otoritenin belirlenmesi

Türkiye’nin taraf olmak üzere olduğu ADR Konvansiyonu çerçevesinde Ulaştırma Bakanlığının gerekli hazırlıkları tamamlaması

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA