Korona Günlerinde Hayatın Devamı İçin Önce Sağlık Sonra Lojistik
Salgın tüm dünyayı sarınca ilk akla gelen, sokağa çıkma yasakları oldu. Ancak bu arada hayatın devamı için kamyonlar, gemiler, uçaklar, trenler yoldaydı. Giderek sayıları azalsa da sokaktan hiç çekilmeyenler de lojistikçiler oldu.
30 Nisan 2020 Perşembe 21:05
Başta sürücüler olmak üzere zorunlu ihtiyaç maddelerini dağıtan kuryesinden kamyonet sürücüsüne, yurtiçi kamyon şoföründen uluslararası yollarda çalışan treyler sürücülerine kadar pek çok kesim çalışmasını sürdürdü. Kimi mobileti ile pizza götürdü kimi treyler dolusu maske...
Pek çok ülkede alınan en katı önlemler bile lojistik faaliyetlerine son verme düzeyine gelmedi. Örneğin salgının merkezi haline gelen ABD, Kanada ve Meksika sınırından geçen kamyonların şoförlerinin ateşini ölçüp normal çıkan şoförün çalışmasını sürdürmesine izin verdi. Türkiye ise yurt dışından gelen şoförlere, 14 günlük karantina kuralına uymalarını önerdi. Şoförler de nakliyeciler de bundan elbette sıkıntı çekti. Bu arada sektör dernekleri soruna ilişkin çeşitli girişimlerde bulundu. Sonunda, en çok yakınılan iki konudan biri olan vizelere ilişkin olarak UND’den gelen gelen haberde; ‘şoförlerin vize süreleri uzatılmıştır’ denildi. Uygulamanın başlangıç tarihini 8 Nisan olarak veren açıklama şöyle:
“Federal Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından imzalanan genelgede; 17 Mart 2020 veya 17 Mart 2020 sonrası ve bu genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Federal Almanya topraklarına seyahat etmiş ve genelgenin yürürlüğe girdiği tarih itibaren Federal Almanya topraklarında bulanan yabancıların vize sürelerinin bitiminden itibaren 30 Haziran 2020 tarihine kadar vize (oturum) süreleri uzatılmıştır.”
‘Kar Değil Ar Günü’
Karantina uygulaması sürse de; ‘Gün, Kar değil ar günü’ diyen Türkiye’nin lojistik dünyasının aktörleri, görüşlerini Kargo Haber ile paylaştı. Bunlardan biri de Netlog Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak. Her gün binlerce kamyon ve treyleri yurtiçinde ve dışında harekete geçiren ve yöneten Netlog adına, ‘bu döneme özgü bir sorunla karşılaştınız mı’ sorusuna tek kelimeyle ‘evet’ diyen Şahap Çak; ‘Uluslararası nakliyede bilindiği gibi kapılar kapandı, müşteriler üretimi durdurdu, yurtdışında araçlar ve sürücüler mahsur kaldı’ dedi. Şahap Çak şunları söyledi:
Netlog Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak: Herkes Kendi Derdinde
“Yurt içinde güvenlik kontrolleri ile şehir giriş çıkışlarında uzun yol araçlarımız saatlerce kontrol noktalarında kuyruk beklediler.
Avrupa’da hayat devam etsin diye lojistikçilere özel destekler verildi, yol yasakları kaldırıldı. Tedarik zinciri aksamasın diye özel uygulamalar yapıldı.
Yurtiçi kapasitemiz yüzde 90 çalışıyor, yurtdışı kapasitemiz ise 25 çalışıyor.
Tüm elemanlara Sağlık Bakanlığı talimatları yönünde koruyucu maske, eldiven, dezenfektan dağıtıldı. Ofislerimizde personeli şimdilik 2 şer hafta ücretli olarak izne gönderdik.
Salgın uluslararası kara nakliye ciromuzu, yüzde 75, Avrupa operasyonlarımızı yüzde 40, yurtiçi operasyonlarımızı kümülatifte etkilemedi. Neticede Netlog Grup olarak Mart ayı ciromuzda yüzde 25 kaybettik, nisanda göreceğiz.
Herkes kendi derdinde, hiçbir şey beklemiyoruz. Çare kendimizde.”
‘Hayatın Devamı’na Odaklanan Arkas’da Herkes İşinin Başında...
‘İçinde bulunduğumuz dönemde tedarik zincirinde devamlılık pek çok kurumun en önemli önceliği konumunda’ diyen Arkas yöneticileri, ‘Sağlığımızı korumaya çalışmanın yanında, hayat devam ettiği sürece temel ihtiyaçların giderilmesi gerekiyor.’ diyerek şunları söyledi:
“Üretici firmaların faaliyetlerini sürdürebilmesi, özellikle temel gıda ve sağlık malzemeleri ile hammaddelerin ihtiyaç olan yere, ihtiyaç olan miktarda, ihtiyaç olan zamanda sağlanabilmesi için tedarik zincirinin aksamadan devamı çok önemli.”
‘Acente grubu yurtdışında 23 ülkede 61 ofisi ile o ülkelerin koşullarına göre hizmet vermeye, Arkas Line da servis verdiği 68 limanda gemi operasyonlarına kesintisiz devam ediyor.’ diyen Arkas Line CEO’su Can Atalay; ‘dünyada oluşan yeni şartlara göre hizmet verebildiklerinin’ altını çizerek; ‘Biz bölgesel bir hat olduğumuz için müşterilerimizin konteyner ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşamıyoruz.’ dedi. CCO, Arkas Line Bölge Yönetimi Ece Çokdeğer de; ‘İşimizin merkezinde insan var - müşterilerimiz, iş ortaklarımız, mesai arkadaşlarımız. Bu sebeple, önce sağlık diyoruz. Bununla beraber, müşterilerimizin ticari faaliyetlerinin aksamaması için de tüm tedbirleri alarak hizmetlerimizi aralıksız sunmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu. ‘Geçen hafta A planı devreye almıştık bu hafta B planına geçtik.’ diyen Arkas Lojistik CEO’su Onur Göçmez, “Tüm senaryolara karşı önlemlerimiz hazır. Bu dönemde müşterilerimiz ile daha güçlü bir bağ kurmaya başladık, birlik beraberlik arttı.” bilgisini paylaştı
RO-RO Minimum Temas Sunar
‘DFDS olarak salgın döneminde, tedarik zincirinin devam etmesinin yani sağlık, gıda ve temel ihtiyaç maddelerinin temininin büyük önem taşıdığının bilincindeyiz.’ diyen DFDS Akdeniz İş Birimi Başkanı Lars Hoffmann, ‘Refakatsiz araç taşımacılığını kolaylaştırmak için kullanabileceğimiz tüm intermodal taşımacılık araçlarını da yakından takip ediyoruz. İtalya’ya şoför ve araç giriş çıkışlarını azaltmak amacıyla tren seferlerimizi artırdık.’ diyerek şunları söyledi:
“Gemi personelimiz yurtdışında insanlarla temas etmeden görevlerini yerine getiriyor. Treylerler de minimum insan teması sağlanarak gemilere yükleniyor. Öte yandan önleyici tedbir olarak tüm gemilerimiz, limanlar ve limanlardaki ortak kullanım alanları periyodik olarak dezenfekte ediliyor.”
Kantek; ‘Biliriz ki Lojistik Hayattır’
‘Son yaşadıklarımız gerçek anlamda ezber bozdu.’ Bu sözler aynı zamanda; ‘Bizler global oyuncular olmamız nedeniyle, dünyanın herhangi bir köşesinde yaşanan her türlü acil durumu yakinen takip eder, bilgi sahibi olur ve önlem geliştirip acil durum planı yaparız. Bu bizim yaşam modelimiz ve hayatta kalma şeklimizdir.’ diyen Pan Lojistik Başkanı Gülriz Kantek’e ait. Salgın günlerinde yaşananları KH için değerlendiren Kantek, ‘Tedarik zincirinin omurgası lojistik hizmetleri gerçek anlamda hiç durmadı.’ diyerek şunları söyledi:
“Avrupa’da kapanan karayolu sınır kapıları, karayolu taşımacılığında gecikmelere neden oldu. Ayrıca kesintisiz devam eden deniz yolu taşımaları, liman hizmetleri, daralan kara ve havayolu kapasitelerinin yükünü büyük oranda omuzladı.
Bu bir savaş ve savaşlarda lojistik başarılar kazanan tarafı belirler. En ön cephede savaşan sağlık çalışanlarımızdır. Ancak tedarik zinciri ve lojistik hizmet üretenlerinin çalışmadığı ve gerekli ekipman tedariği sağlanamadığı durumda, bu salgın karşısında çaresiz kalacaklardır.”
Gülriz Kantek, evden çalışma konusunda ise ‘Lojistik fiilen sahada olunması gereken bir iş kolu olması nedeniyle, tam anlamıyla evden çalışmak mümkün değil.’ dedi.
Kargalıoğlu; Türkiye Hızlı Toparlanır
Dünyadaki toparlanma 2 yıl sürse de Türkiye’de salgın sonrası toparlanmanın yılın ikinci yarısı ile birlikte hızlanacağını belirten Soft İş Çözümleri A.Ş. Genel Müdürü Ergin Kargalıoğlu; ‘Dijitalleşme kavramının kalıcı bir şekilde öne çıkması ile kurumların dijital dönüşüm sürecine bir an önce ve daha fazla geç kalmadan başlamasını hararetle tavsiye ediyorum.’ diyor. ‘Türkiye’nin son yıllarda geçirmiş olduğu krizleri düşünecek olursak büyük uluslararası şirketler hariç maalesef şirketler gerekli olan dijitalleşme ile ilgili yatırımlarını yapmadılar, yapamadılar.’ diyen Kargalıoğlu, lojistik sektörüne ilişkin şöyle dedi:
“Lojistik/ulaştırma faaliyetlerinin hizmet sektöründe olduğunu düşünürsek, bir üretim şirketi gibi fabrikalar/tesisler olmadan uzaktan/evden çalışarak dijitalleşme süreçlerini kademeli olarak hayata geçirmek çok daha kolay olacaktır. Lojistik şirketlerini ‘dijital bir işletme’ye dönüştürmek ana hedef olmalı ve gelecekte her zaman olduğundan daha fazla verimli çalışmaları gerektiğini bilmelidirler. Pazarlar sürekli değişmekte ve rekabet artmaya devam etmektedir. Karlı operasyonlar yaratılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için dijitalleşme imkanlarının sonsuz olduğunu ve muazzam zaman baskısını yeni dijital dünyada da devam edecek olduğunu bilmek gerekmektedir.”
Ekiz; İntermodal altyapımız ile sorunsuz hizmet veriyoruz
Salgın nedeniyle sınır kapılarında tıkanmalar yaşandığını Ekol Türkiye Müdürü Arzu Akyol Ekiz, ‘Sınır kapılarındaki kısıtlamalar nedeniyle karayolu taşımacılığını neredeyse durma noktasına getirildi.’ dedi. Sınır kapılarında kilometrelerce uzanan tır kuyrukları oluştuğunu belirten Ekiz, şunları söyledi:
“Bugün geldiğimiz noktada farklı taşıma modellerine sahip olmanın risk yönetimindeki etkisini ve sağladığı katkıyı yaşayarak görüyoruz. Bu zorlu dönemde intermodal, en az hasar alan taşımacılık yöntemi oldu. İntermodal taşımacılık modeline sahip olmayan birçok firma şu anda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Biz, 12 yıldır başarıyla sürdürdüğümüz intermodal taşımacılık modelimiz ile kara taşımacılığına alternatif getirebildik. İntermodal taşımacılıktaki deneyimimiz ile kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde hizmet vermeye devam ediyoruz.”
Uslu: Lojistik yapma hızı ilerleyecek
‘Işınlanma Bile İcat Edilse Lojistik Sektörü Var Olacak’ diyerek lojistikçilere moral veren Select Bilişim Yönetici Ortağı Çiğdem Uslu, ‘Aslında birçok firma, virüs salgını ilk Çin’de ortaya çıktığında Türkiye’ye geleceğini düşünmeden veya kabullenmeden herhangi bir hazırlık yapmadan işlerine devam etti.’ dedi. Avrupa’ya gelince de birçok firmanın hazırlık yapmadığını belirten Uslu, şunları söyledi:
“Ne zamanki salgın artık Türkiye’ye geldi, o zaman ne yapacağız panikleri başladı. Tabi ki hazırlanan, hazırlıklarını tamamlayan firmalar vardı. Bu salgın sadece bir sektörü etkileyen değil, her sektörü, her bireyi etkileyen yeni koşullar doğurdu. Artık fiziki olarak firmalar arası dolaşan, devlete veya kamu kurumlarına beyan edilen evrakların da bu dönem içinde dijitalleşmesinin önemi görüldü. Ordino vb bazı belgeler artık bir an önce dijital imzalar ile dijital olarak gerekli yerler arasında iletilebilmeli. Bunun için blockchain vb. teknolojiler ile altyapılar kurulmalı ve ivedi şekilde devreye alınmalı. Bunlar yapıldıkça lojistik yapma hızı ilerleyecek, işlerin yapılma şekli yeni dünya düzenine uyum sağlayacak.”
Özekin; Proaktif bir iş planı uyguluyoruz
‘Karşılıklı geliştirdiğimiz proaktif bir iş planı çerçevesinde hareket etmekteyiz’ diyen Alışan Lojistik İcra Kurulu Üyesi Ayhan Özekin, salgın sürecini Kargo Haber için değerlendirdi. Özekin, yaptığı değerlendirmede ‘bu süreçte bir takım zorluklarla karşılaştıklarını belirterek, yurt dışından dönen şoförlerin 14 günlük karantina uygulaması için ‘bizi çok zorladı’ diyerek şunları söyledi:
“Ağırlıklı olarak kimyasal madde ve FMCG lojistiği yaptığımız için gıda ve temizlik malzemesi sektörlerine verdiğimiz hizmetlerde şu ana kadar çok bariz bir kapasite azalması olmadı. Çarkların dönmesi ve tüketicinin temel ihtiyaçlarına ulaşabilmesi için tedarik zincirinin önemli bir halkası olarak görevimizin başındayız.”
Hatipoğlu: Kargo uçaklarına talep arttı
‘Yolcu uçaklarının kargo kapasitelerinin kullanılamadığını, bunun da kargo uçaklarına talebi aşırı artırdığını belirten Lufthansa Cargo Türkiye Direktörü Hasan Hatipoğlu, ‘Grup bünyesindeki Lufthansa, Austrian Airlines, Eurowings, Lufthansa CityLines, Swiss Air Lines, Brussels Airlines ve Eurowings şirketlerinin yolcu uçaklarının seferden çekildi.’ diyerek şunları söyledi:
“Global pazarda toplam kapasitemizin yüzde ellisine tekabül eden dünyanın sayılı, Avrupa’nın bu en büyük filosunun uçaklarının kargo kompartmaları kullanım dışı kaldı. Kargo uçaklarına talep aşırı arttı. Bazı yolcu uçaklarımız, özellikle Çin’den Avrupa’ya taşınacak yardım malzemeleri için sadece kargo kullanımına tahsis edildi.”
Korona Etkisi Stoksuz Üretim ve Perakende Süreçlerine Son Verebilir
Tüm dünyayı etkisi altına alarak binlerce insanın ölümüne, yüzbinlerce insanın hastalanmasına sebep olan korona virüsü, son yüzyılın en büyük daralmalarından birini de beraberinde getiriyor. Dünya ekonomisine etkileri henüz kestirilemeyen ancak büyük bir darbe vuran korona virüsü, tüm dünyada deprem etkisi yaratıyor.
İlk olarak Çin’de görüldüğü zaman fabrikaların kapanmasıyla ve lojistik sürecin aksamasıyla küresel tedarik zincirine etkileri konuşulan hastalık, değişen merkeziyle birlikte yakın gelecekte daha pek çok şeyi değiştirecek gibi duruyor.
Batı dünyasında pazar bulan Çin ürünlerinin ilk başta Çin’deki üretimin durmasıyla hedef pazarlara ulaştırılamaması, tedarik zincirlerinde kırılmaya yol açtığı için küresel üreticilerin farklı kaynak ülkelerden tedarike yönelmesi konuşulurken, krizin Avrupa’da etkisini artırmasıyla yeni bir sürecin ilk adımları da atılmış oldu.
Krizin pek çok ülkede panik havası yaratması ve ülkelerin bağımsız olarak sınır kapılarında önlemler almalarıyla, başta gıda ve sağlık ürünleri olmak üzere malların market raflarında yerini alıp alamayacağı da sorgulanmaya başladı.
Hem üretimde hem de perakende de ‘milk run’ olarak adlandırılan ve stoksuz bir şekilde işlerin yürümesini sağlayan sistem de sorgulanmaya başlandı. Özellikle stratejik gıda ve tıbbi ürünler için dünyanın her yerinden devlet kurumları farklı stok ve depolama projelerini hayata geçireceklerini açıkladılar.
Yapılan bu açıklamaların yerine getirilmesi ve virüs sürecinin belirsiz bir şekilde uzaması son 25 yıla damgasını vuran tüm üretim ve iş yapış süreçlerinin de değişmeye başlayabileceğinin sinyallerini veriyor.
Bugüne kadar serbestleşme ve küreselleşme trendi doğrultusunda dünyadaki en ekonomik kaynakları kullanan reel sektörler, gelecek süreçte faaliyetlerini kısıtlı koşullar altında bile sürdürülebilir hale getirmek için daha kapalı-daha bölgesel bir süreci takip edebilirler.
- Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet ÇekiciTalay Logistics, filosuna 41 adet Scania 500R çekici ekleyerek filosunu genişletiyor. İlk 11 araç teslim edilirken, kalan araçlar 2025’te teslim edilecek.20 Aralık 2024 Cuma 13:24Ticari Araçlar
- MAN 2024'te Pazar İstikrarını KoruduMAN, 2024 yılında pazar payını koruyarak önemli başarılara imza attı ve performansını ödüllerle taçlandırdı.20 Aralık 2024 Cuma 13:06Ticari Araçlar
- Talay Logistics Kontrat Lojistiği Alanında Büyümeye Devam EdiyorTalay Logistics, kontrat lojistiği alanında müşteri sayısını ve hizmet kapasitesini artırmaya devam ediyor.20 Aralık 2024 Cuma 12:35Lojistik
- Tea & Talk 2024; SGS TransitNet Genel Müdürü Mine KayaUluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı etkinlikleri kapsamında Aysberg Basın Yayın organizatörlüğünde gerçekleşen Tea&Talk 2024 söyleşilerinin konuğu SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya oldu.17 Aralık 2024 Salı 12:41Lojistik
- Ağır Ticari Araçlar Sektöründe Sürdürülebilirlik; Çevresel EtkilerDünyada ağır ticari araçlar sektörü, taşımacılığın belkemiğini oluştururken çevresel etkileriyle de büyük bir sorumluluk taşıyor. Bu doğrultuda sektörün sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü hız kazanarak artıyor.16 Aralık 2024 Pazartesi 18:29Ticari Araçlar
- Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık TeslimatTırsan, Akkoç Lojistik’e Adapazarı Mega Kampüs’te düzenlenen törenle yeni araçlarını teslim etti. Firma 3 senelik planlı yatırımları kapsamında 101’inci aracını teslim aldı.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:44Ticari Araçlar
- Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya TesisiStellantis ve CATL, Zaragoza'da 50 GWsa kapasiteli LFP batarya tesisi kuruyor. Tesis, Stellantis'in uygun fiyatlı elektrikli araç hedefini ve CATL'nin teknoloji ihtiyaçlarını destekleyecek.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:31Otomobilite
- Ticari Araç Grubunda Üretim ve Pazar Dengesi Yeniden ŞekilleniyorTicari araç üretimi ve pazarında, 2024’ün ilk 11 ayında geçen yıla kıyasla yavaşlama gözlemlendi. Hafif ticari araç üretimi yüzde 10, ağır ticari araç üretimi ise yüzde 25 oranında azaldı.16 Aralık 2024 Pazartesi 17:09Ticari Araçlar
- Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed TeslimatıTırsan, Ekay & Aytaş Şirketler Grubu’na 7 adet low-bed teslim etti.12 Aralık 2024 Perşembe 18:20Ticari Araçlar
- Nakliyecilere MüjdeEximbank, taşımacılık ve lojistik şirketlerine yeşil dönüşüm odaklı yatırımlar için 2 yıl ödemesiz kredi sunuyor. HİB üyeleri bu krediden yararlanarak yatırımlarını çevre dostu çözümlerle dönüştürebilecek.12 Aralık 2024 Perşembe 17:53Lojistik
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2024 Kargo Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.