Kaplama Lastik Pazarı Büyümeye Devam Edecek
2016 yılında Türkiye ağır vasıta lastikleri pazarı son üç yıldır olduğu gibi büyüme grafiğini sürdürdü.

12 Eylül 2017 Salı 17:07
Ticari araç satışlarında yaşanan düşüşün etkisiyle ticari araç lastik satışlarının hayal kırıklığı yaratması beklenirken özellikle kamu inşaat yatırımlarının rüzgarı ticari araç lastik satışlarını ve lastik kaplama sektörünü memnun etti. 2016 yılında 1 milyon 700 bin civarında ağır vasıta lastiği satıldığı, 500 bin lastiğin de kaplama işlemi gördüğü tahmin ediliyor. Artarak devam eden projeler sayesinde 2017 yılında rakamlarda artış öngörülüyor.
Prometeon Türkiye Ticaret Direktörü Gökçe Şenocak ile kaplama lastik sektörünü ve Pirelli'nin lastik kaplama teknolojisi olan Novateck’i konuştuk.
Tüketiciler lastik kaplama konusunda halen tereddütler var. Bu tereddüdü gidermek için neler söylersiniz?
Lastik kaplama uzman kişiler tarafından kaliteli malzemeler kullanılarak ve uygun tesislerde yapıldığında son derece güvenlidir. Günümüzde hem ticari hem de askeri uçakların lastiklerinin önemli bir kısmı kaplama yapılmaktadır. Bir uçak lastiği ortalama 6 kez kaplanmakta ve kaplanan her bir lastik ile 200 iniş ve kalkış yapılabilmektedir. Güvenliğin en öncelikli konu olduğu uçaklarda dahi kaplama kullanımı bu konuda herhangi bir endişe duymanın yersiz olduğunu göstermektedir.
Lastik kaplama işlemi Türkiye’de özellikle bir süredir tedirgin olunan bir olay olmaktan çıktı. Hatta oldukça rağbet gören bir uygulama haline geldi. Uzun yıllardır bizimle çalışan şantiye, maden ve bölgesel nakliye yapan filoların tüm araçlarında kaplama lastik kullanılıyor. Bahsettiğiniz tereddütlerin aksine kaplanabilirlik yeni bir lastikte uygulanan üstün teknoloji ve yüksek kalitenin bir nevi filodaki kanıtı oluyor. Prometeon Türkiye satışını yaptığı ürünlere güveniyor. Bunu bir göstergesi olarak Pirelli marka kamyon lastiklerine kaplanabilirlik ve karkas garantisi veriyor.
Ayrıca kaplama teknolojisiyle, kilometre maliyetinin düşürülmesi ve çevreye verilen zararın azalması sağlanıyor. Üstelik filoların ürünümüz hakkındaki kalite/değer algısı yükseltildiği için de sürdürülebilir bir pazar elde edilmiş oluyor. Özellikle uluslararası nakliye firmaları bu konuda daha tecrübeli ve bilinçli olarak davranıyorlar. Son dönemde şantiye filolarında bu konuda oldukça bilinçli davranıp, lastikleri kaplanamaz duruma gelmeden önce mutlaka kaplanmak üzere lastiklerini getiriyorlar.
Her türlü kullanım şartı için geliştirilmiş geniş ürün yelpazesine sahip Novateck kaplama ürünleri ilk ömrünü doldurmuş karkaslar yine Pirelli’nin orijinal desenleri ile kaplanabiliyor. Böylece yeni lastiğinizden almış olduğunuz üstün performansı ve mükemmel kaliteyi aynı seviyede kaplanmış lastiğinizden de alma şansını elde ediyorsunuz. Üstelik bir lastik kaplama maliyeti yaklaşık olarak yeni alınacak bir lastiğin yüzde 35-40’ı kadarına denk geliyor.
Lastik kaplama alt yapınız ve istatistikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Lastik kaplama atölyelerimizde son dönemde Pirelli karkas değerini ortaya çıkarmak anlamında yeni yazılımlar üzerinde çalışıyoruz fakat son dönemde toplamış olduğumuz 100 bin adet ve üzerindeki üretim rakamında, Pirelli marka karkasların kaplanabilirliği yüzde 90’nın üzerinde çıkmıştır. Yani kaplama için gönderilen her 100 adet Pirelli marka karkasın 90 adet ve üstü kaplama yapılabiliyor.
Prometeon Türkiye, kendi geliştirdiği Novateck kaplama teknolojisini kullanıyor. Bu teknoloji ile yeni lastik ile aynı desenler kullanılarak benzer performans elde ediliyor. Bu sayede müşteriler memnun kaldıkları yeni lastik performansını kaplanmış lastiklerde de yakalayabiliyorlar.
Türkiye’de lastik kaplama konusunda nasıl yol alınıyor?
Kaplama konusunda Prometeon grup olarak filolarda değer odaklı yaklaşım ile ilerliyoruz. Gerek bayilerimiz, gerek kendi personellerimiz filo ziyaretlerinde, filonun araçlarını kontrol ederek kaplanacak lastikleri zamanı geçmeden filoya bildirerek hem filonun Lastik maliyetlerini düşürmeye çalışırken bir yandan da kaplamama pazarının artışına destek sağlıyor. Bu her ne kadar yeni lastik satışlarını azaltıcı bir aksiyon gibi gözükse de Prometeon Grup olarak amacımız; iş ortaklarımızın maliyetlerini bizim ürünlerimiz ve servislerimiz ile daha avantajlı hale çevirmek ve daha uzun soluklu iş birliktelikleri yapmak.
Lastik kaplama konusunda sektörde yaşanan sıkıntılar nelerdir?
Kaplama sektöründeki en büyük sıkıntı, filoların kaplama konusuna yeterince önem vermemesi olarak gösterilebilir. Oysa kaplama lastik kullanımı filolara yaklaşık yüzde 50 oranında ekonomik tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca Türkiye’de sertifikalandırılmış yeterli atölye sayısının olmaması da kaplama sektörünün büyümesinde ciddi bir engel oluşturmaktadır.
Lastik kaplama konusunda en büyük sıkıntılardan bir diğeri de lastik kullanıcılarının önleyici servis bakımlarını gereksiz görmeleri ve lastiğe gereken özeni göstermemeleridir. Bu konuda Prometeon filolarına yeni inovatif müşteri yaklaşımları geliştirmektedir.
Öte yandan eğitimli personel açığı da sektörde bu anlamda yaşanan sorunlardan biri olarak gösterilebilir. Her ne kadar gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle personel yetiştirmeye çalışsak da bu konuda ve usta belgelendirme çalışmalarında profesyonel anlamda bir destek söz konusu değil.
Bir diğer sorun ise, kaplama regülasyonu ECE 109 R sertifikasının kontrollerinin tam bir şekilde yapılmamasıdır. Bu regülasyon, atölyelerin kaplamacılık zihniyetinden çıkarak fabrika vizyonuna geçişinin başlangıç evresidir. Bu konuda yapılan faaliyetler kaplama üreticilerine ek maliyetler getirse de kalitenin izlenebilirliği açısından bunu çok önemli buluyor ve destekliyoruz. Bu bağlamda kaplama teknolojisine ve sektörüne olan güvenin artacağı ve lastik kaplama oranlarının yükseleceği kanaatindeyiz.
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - Melike Batur2025 Atlas Lojistik Ödülleri yarışmasında “En Beğenilen Depo Yöneticisi (Online Oylama)” ödülünü alan Melike Batur’un tören sonrasında kameralarımıza yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.12 Aralık 2025 Cuma 13:15Lojistik
Mercedes-Benz Türk Kayseri’de Heska ile Hizmet Ağını GenişlettiMercedes-Benz Türk, Heska Kayseri bayisini hizmete açarak bölgede satış ve servis ağını güçlendirdi.11 Aralık 2025 Perşembe 16:59Ticari Araçlar
2025 Atlas Lojistik Ödülleri’ni Kazananlar Ne Dediler? - BASF TürkBASF Türkiye ve Orta Doğu, Gümrük ve Dış Ticaret Müdürü Güler Polat’ın Atlas Lojistik Ödülleri töreninde yaptığı açıklamaları ekranlarınıza getiriyoruz.11 Aralık 2025 Perşembe 15:37Ticari Araçlar
DP World Evyap Konteyner Elleçlemede 1 Milyon TEU Seviyesine UlaştıDP World Evyap, 2025’te bir milyon TEU konteyner elleçleme eşiğini aşarak Türkiye’nin lojistik kapasitesindeki dönüşümün öncüsü oldu. İleri teknoloji yatırımlarıyla güçlenen terminal, bölgesel ticarette yeni bir büyüme döneminin kapılarını aralıyor.11 Aralık 2025 Perşembe 10:03Denizcilik
Shell & Turcas Filoları Geleceğe Taşıyan Çözümlerini logitrans 2025’te Tanıttı“İşi için yolda olan insanların Shell’i” mottosuyla faaliyetlerini sürdüren Shell Filo Çözümleri, lojistik sektörünün en önemli buluşmalarından Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda yerini aldı.10 Aralık 2025 Çarşamba 16:44Lojistik
Yerli Üretim Peugeot Expert Traveller Yollara ÇıkıyorBursa’daki Tofaş tesisinde üretimi başlayan Expert Traveller, güçlü donanımı ve 2.2 BlueHDi motoruyla Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor.10 Aralık 2025 Çarşamba 13:56Ticari Araçlar
Samsun Büyükşehir Acil Sağlık Filosu Volkswagen Crafter ile GüçlendiSamsun Büyükşehir Belediyesi, 100 ambulans ve 5 hasta nakil aracı olmak üzere toplam 105 adet Volkswagen Crafter aracı filosuna dahil ederek şehrin acil sağlık hizmetlerinde kapasite artışı sağladı.09 Aralık 2025 Salı 16:55Ticari Araçlar
İzmir İtfaiyesi Hızlı Müdahalede Tam Otomatiği Tercih Ediyorİzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı araç filosunda bulunan Allison 3000™serisi tam otomatik şanzıman donanımlı kamyonlar, yangın ve acil durum mahallerine hızlı ve güvenilir erişimi destekliyor.09 Aralık 2025 Salı 16:39Ticari Araçlar
Sürat Lojistik Avrupa Yapılanmasına HazırlanıyorYurt içinde kısa sürede güçlü bir büyüme yakalayan Sürat Lojistik, yurt dışında doğrudan yapılanma hedefiyle Doğu Avrupa’ya odaklanıyor. Şirket, Polonya ve Romanya’yı Avrupa’daki ilk operasyonel adım olarak konumlandırıyor.09 Aralık 2025 Salı 16:05Lojistik
IATA Hava Kargodaki Büyümenin Devam Edeceğini ve 2026’da Gelirlerin 158 Milyar Dolar Olacağını ÖngörüyorUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), tedarik zinciri sorunları sürerken küresel havayolu endüstrisinin kârlılığının dengelendiğini gösteren en son finansal görünümünü ve 2026 öngörülerini yayımladı.09 Aralık 2025 Salı 14:59Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2025 Kargo Haber


















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.