İlk Seri Üretim eActros, Mercedes-Benz Wörth Fabrikası Bantlarından İndi
• İlk seri üretim eActros, Mercedes-Benz’in Wörth Fabrikası’nda bulunan Geleceğin Kamyon Merkezi’nde banttan indi.

15 Kasım 2021 Pazartesi 18:58
- Mercedes-Benz Wörth, karbondioksitten arındırılmış elektrikli kamyonların üretiminde kilit bir öneme sahip olacak.
- eActros’lar dönüştürülme işlemi için Geleceğin Kamyon Merkezi’ne getirilmeden önce, geleneksel kamyonlarla birlikte mevcut montaj hattında esnek üretim mantığıyla monte ediliyor.
Mercedes-Benz, Haziran ayı sonunda dünya lansmanını gerçekleştirdiği eActros’un seri üretimine Wörth Fabrikası içerisinde yeni açılan “Geleceğin Kamyon Merkezi”nde başladı.
Wörth Fabrikası’nın 75 numaralı binasının üretim alanında yer alan Geleceğin Kamyon Merkezi, banttan çıkan eActros ile birlikte operasyonlarına resmen başlamış bulunuyor. Ayrıca gelecekte Mercedes-Benz markalı kamyonların elektrikli hale getirilmesi işlemi de bu merkezden yürütülecek. eEconic’in seri üretimine 2022’nin ikinci yarısında başlanması planlanırken uzun yol taşımacılığına yönelik batarya elektrikli eActros çekicileri ise 2024 yılında seri üretimi hazır hale getirilecek.
Etkinlikte konuşan Mercedes-Benz Kamyonlarından Sorumlu Daimler Truck AG Yönetim Kurulu Üyesi Karin Rådström, “eActros’larda seri üretime geçiyor olmamız sıfır emisyonlu taşımacılık hakkında ne kadar ciddi olduğumuzu kanıtlıyor. eActros, Mercedes-Benz’in ilk batarya elektrikli seri üretim kamyonu. Bu alanda seri üretime geçmek, bizim için de müşterilerimiz için de CO2 nötr karayolu taşımacılığı açısından da çok büyük bir adım. Geleceğin Mercedes-Benz kamyonlarının üretimine aslında bugünden başlıyoruz.” dedi.
Mercedes-Benz Trucks Operasyonlar Müdürü Sven Gräble konu hakkında şunları söyledi: “Bugün sektörde yerel ölçekte CO2 nötr kamyonların üretilmesi için yaşanan teknolojik dönüşüm, bizim de lokasyonlarımızda ve üretimimizde ciddi değişiklikler yapmamız gerektiği anlamına geliyor. Bizler için eActros üretim hattını açmak rutin bir işlem değil, gerçekten yeni bir başlangıç. Tam esneklik adını verdiğimiz kavramla elektrikli kamyonları mevcut üretim sistemlerimize entegre etmemiz mümkün oldu. Bu şekilde fabrikamız, piyasada oluşan talebe etkili ve hızlı bir şekilde cevap verebiliyor; aynı zamanda Mercedes-Benz’in zorlayıcı kalite standartlarını güvenli bir şekilde karşılayabiliyor.”
eActros’lar, dönüştürülme işlemi için Geleceğin Kamyon Merkezi’ne getirilmeden önce, geleneksel kamyonlarla birlikte mevcut montaj hattında esnek üretim mantığıyla monte ediliyor. İşin özünde, farklı araç tiplerinin montajı mümkün olduğu kadar entegre bir şekilde gerçekleştirilecek. Üretilecek olan araç için, elektrikli bir güç aktarma mekanizması ya da geleneksel içten yanmalı motor da kullanılsa, aracın temel yapısı tek bir montaj hattında oturtulacak.
Montaj hattından çıkan eActros, Geleceğin Kamyon Merkezi’ne götürülerek elektrikli hale getiriliyor. Geçtiğimiz aylarda Geleceğin Kamyonları Merkezi’nde yeni üretim süreçlerine yönelik olarak yoğun hazırlıklar yapıldı. Bu hazırlıklar arasında yeni bir montaj hattının inşası da var. eActros’un kalan montajı bu hatta adım adım gerçekleştirilecek. Üretimin çeşitli aşamalarında, şarj ünitesi dahil olmak üzere yüksek gerilimli bataryaların ve diğer yüksek gerilimli bileşenlerin montajı burada yapılıyor. Bütün bileşenlerin montajı tamamlandığında, bütün sistem Geleceğin Kamyonları Merkezi’nde operasyonel olarak test ediliyor. Bu noktadan sonra kamyon sürüşe hazır hale geliyor. Araç, son işlemler ve nihai kontrol için geleneksel üretim süreçlerine yeniden dahil ediliyor.
eActros ile başlayan süreç diğer modellerle de devam edecek. Temmuz ayı ortasında yönetim ve çalışma konseyi, Wörth Fabrikası’nın batarya elektrikli ve hidrojen yakıt hücreli araçların sürdürülebilir seri üretimini içeren bir gelecek hedefi üzerinde anlaşmaya vardı. Bu hedef kapsamında iş gücünün bu dönüşüme uygun şekilde geliştirilmesi ve eğitilmesi ile tesislerdeki dijitalleşmenin artırılması öngörülüyor.
Konsept araçtan seri üretime: Mercedes-Benz eActros
Mercedes-Benz, 2016’da Hanover’de düzenlenen Uluslararası Ticari Araçlar Fuarı’nda şehir içi ulaşıma yönelik ağır hizmet tipi kamyonlar kategorisinde kendi konsept aracını sunmuştu. 2018’den bugüne, Almanya’da ve diğer Avrupa ülkelerinde 10 adet prototip eActros uygulama testine tabi tutuldu. “eActros İnovasyon Filosu”nun amacı, üretime hazır eActros’ları müşterilerle birlikte öğrenmekti. Prototiplerine kıyasla üretim modeli; menzil, sürüş performansı ve güvenlik gibi bazı konularda önemli ölçüde geliştirildi.
eActros’un teknolojik merkezi, iki kademeli şanzıman ve iki adet entegre elektrikli motordan oluşan tahrik ünitesinden oluşuyor. Bu iki motor muazzam sürüş kolaylığı ve yüksek sürüş dinamiği sağlıyor. Sessiz ve sıfır emisyonlu elektrikli araçlar gece teslimatları için uygun olduğu gibi dizel araçların yasak olduğu şehirlerde de şehir içi trafiğine uygun. eActros’larda modeline bağlı olarak üçlü veya dörtlü batarya paketleri bulunuyor ve menzil 400 km’ye kadar çıkabiliyor. eActros’lar 160 kW’a kadar şarj edilebiliyor. Üçlü bataryalar, 400A’lık bir şarj akımına sahip standart bir DC hızlı şarj istasyonunda bir saatten çok az fazla bir sürede yüzde 20’den yüzde 80 oranında şarj edilebiliyor. eActros’lar, uygunluk ve performans açısından bakıldığında günlük dağıtım operasyonları için oldukça ideal.
Mercedes-Benz, nakliye firmalarının e-mobiliteye geçişinin her aşamasında firmalara destek sağlayabilmek amacıyla eActros’ları müşterilere yönelik danışmanlık ve servis hizmetleri dahil olacak şekilde kapsayıcı bir sistemle oluşturdu. Böylece marka, mümkün olan en iyi araç kullanma deneyimini sunmanın yanı sıra, maliyet optimizasyonunda ve şarj altyapısının oluşturulmasında da destek sağlayacak.
Mercedes-Benz, Actros modelleri ve kazasız sürüşü temin etmek üzere üreticilerin aldığı önlemlerle bugün karayollarında mümkün olan güvenlik seviyesini ideal bir şekilde karşıladığını göstermişti. eActros’ların güvenliğine gelince; Mercedes-Benz, yalnızca güncel olarak sunulan güvenlik sistemlere odaklanmamış olup aynı zamanda elektrikli araçlara ve yüksek gerilimli sistemlere ilişkin güvenlik sistemlerinin zorlukları üzerinde de çalıştı.
Seri üretim eActros ilk etapta Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, İspanya, Fransa, Belçika, Büyük Krallık, Danimarka, Norveç ve İsveç’te piyasaya sürülürken diğer pazarlar için de çalışmalar devam ediyor.
KargoHaber 326. Sayı (Dijital Dergi)326. Sayımızın dijital versiyonu PDF formatında yayında.13 Mart 2026 Cuma 13:56Dijital Dergi
Oregon Teknoloji’den Tedarik Zincirine Güçlü DestekOrtadoğu’daki gerilimin yarattığı tedarik risklerine karşı Oregon Teknoloji müşterilerine alternatif lojistik çözümleri sağlıyor.13 Mart 2026 Cuma 12:01Lojistik
Scania’da Seçili Parça Gruplarında İndirimScania’nın orijinal yedek parça kampanyası kapsamında fren diskinden debriyaj grubuna kadar birçok parçada yüzde 65’e varan avantajlı fiyatlar sunuluyor.12 Mart 2026 Perşembe 16:12Ticari Araçlar
Yüksek Gümrük Tarifelerini Aşmada ve Yapay Zeka Ürünlerinin Taşınmasında Hava Kargo Kritik Rol OynuyorIATA verilerine göre 2025’te yapay zekâ ekipmanları ve yüksek değerli teknoloji ürünlerinin büyük bölümü hava kargo ile taşındı.12 Mart 2026 Perşembe 12:31Havayolu
Umudu KoruyalımTürkiye, dünya mal ticaretinin sürdürülebilirliği açısından önemli bir yere sahip. Enerji ve mal akışına zemin hazırlayan güvenli ortam da bu rolü güçlendirmektedir. Ülkenin güçlü ulaşım altyapısı da sektöre önemli bir rekabet gücü sağlıyor.12 Mart 2026 Perşembe 11:27Bakış
Hava Kargoda Üç Stratejik Öncelik: Dijitalleşmeye Hız, Küresel Standartlar, Emniyet ve GüvenlikUluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel hava kargo sektörü için üç stratejik önceliği, “Dijitalleşmenin hızlandırılması, küresel standartların güçlendirilmesi, emniyet ve güvenliğin artırılması” başlıkları altında özetledi.11 Mart 2026 Çarşamba 16:12Havayolu
Mercedes-Benz VLE ile Elektrikli Van Segmentinde Yeni DönemMercedes-Benz, yeni tamamen elektrikli VLE modeliyle van segmentinde konfor, teknoloji ve çok yönlülüğü bir araya getiren yeni bir dönemin kapısını aralıyor.11 Mart 2026 Çarşamba 10:58Ticari Araçlar
Arkas Lojistik “Orta Koridor” Çözümlerini Devreye AldıABD-İsrail-İran gerilimi sonrası Hürmüz Boğazı’nın kapanması ve Süveyş Kanalı’ndaki sınırlı geçişler küresel deniz taşımacılığını etkilerken, alternatif lojistik rotaları yeniden gündeme geldi.10 Mart 2026 Salı 12:11Lojistik
Sınır Kapılarında Akaryakıt Fiyatları YükseldiUND ve UTİKAD, sınır kapılarında akaryakıt fiyatlarının kısa sürede yüzde 36 ila yüzde 50 arasında arttığını belirterek, bu durumun uluslararası karayolu taşımacılığı sektöründe ciddi bir maliyet baskısı oluşturduğuna dikkat çekti.09 Mart 2026 Pazartesi 17:10Lojistik
MAN’da Satış Yönetimi Kutlubay ve Özdil’e EmanetMAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş., sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda satış yönetiminde üst düzey atamalar gerçekleştirdi.09 Mart 2026 Pazartesi 13:29Ticari Araçlar
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber

















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.