27 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

‘İkinci Lojistik Ödülleri’ Sahiplerini Buldu

İkinci lojistik ödülleri, EKO Fuarcılık ve Alman Messe München işbirliği ile düzenlenen logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda 9 Aralık 2011’de yapılan ödül töreninde sahiplerine verildi.

‘İkinci Lojistik Ödülleri’ Sahiplerini Buldu

13 Ocak 2012 Cuma 10:53

Türkiye’nin Lojistikçileri Belirlendi

 

‘İkinci Lojistik Ödülleri’ Sahiplerini Buldu

İkinci lojistik ödülleri, EKO Fuarcılık ve Alman Messe München işbirliği ile düzenlenen logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda 9 Aralık 2011’de yapılan ödül töreninde sahiplerine verildi.

Bu yıl ikinci kez düzenlenin Lojistik Ödülleri Yarışması’nda Türkiye’nin en büyük lojistikçileri ve lojistik projeleri özel bir jüri tarafından belirlendi. Ödül alan firmaların 2010 ciroları 2 milyar doları aşıyor.

Göz kamaştıran bir potansiyel barındıran taşımacılık ve lojistik endüstrisinin en büyükleri, Lojistik Ödülleri yarışmasında ikinci kez karşı karşıya geldi. Toplam 47 şirket ve projenin değerlendirildiği yarışmada, 18 ödül çıktı. 5 lojistik proje ve 13 şirket, seçici jüri tarafından ödüle değer bulundu.

Başvuru esasına göre ve her şirkete en fazla bir dalda ödül verilen yarışmada, üç ana dal bulunuyor. Ulaştırma Bakanlığı yetki belgelerine bağlı olarak yapılan faaliyetler, bu belgeler dışında yapılan deniz, hava, demiryolu taşımaları ve liman faaliyetleri ve bir de hayata geçmiş lojistik projeler değerlendirmeye alındı.

Jüri üyelerinin;  gerçekleşen iş hacmi, oluşan katma değer, yaratılan istihdam olanakları, yenilikçilik, farklı taşıma modlarına yönelik intermodal uygulamalar, çevreye yönelik hassasiyetler, karbon salınımını azaltan çözümler gibi kriterlere göre değerlendirme yaptığı yarışmaya, Türkiye’nin en büyük taşımacılık ve lojistik markaları başvurdu.

Yük taşıması gerçekleştirdiği markası Turkish Cargo ile başvuran THY, ciro bilgisini belirtmemekle birlikte diğer verileriyle öne çıkan bir dünya markası konumunda denizcilik şirketi MSC, Türkiye’nin en büyük lojistik dağıtım ve toplama şebekesini kuran Netlog, yine Türkiye’nin; Omsan, Balnak, Gökbora, Ceynak, Aras Cargo gibi bilinen taşımacılık ve lojistik markalarının bir yılda yarattığı değer, bir milyar 565 milyon 125 bin dolar olarak belirdi. Aynı yarışmada ödül alan projelerle birlikte yaratılan toplam değer 2 milyar doları aşıyor.


Jüri üyeleri, taşımacılık ve lojistik alanında yayın yapan kuruluşların temsilcisi konumundaki 7 gazeteci ile sektörün sivil toplum örgütlerinden UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneğin), UTİKAD (Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği), TND (Türkiye Nakliyeciler Derneği), DTD (Demiryolu Taşımacıları Derneği), ARLOD (Araç Lojistikçileri Derneği) ile TÜRKLİM (Türkiye Liman İşletmecileri Derneği) başkan ve yöneticilerinden oluşan yarışma jürisi adına bir açıklama yapan Lojistik Ödülleri Organizasyon Komitesi Üyesi Kosta Sandalcı; “Son derece titiz bir çalışma gerçekleştirdik” diyerek şunları söyledi: “Henüz ikincisini gerçekleştirdiğimiz yarışma, sürekli bir gelişim içerisinde. Gerek kategoriler gerek kriterler gerekse değerlendirmeye esas puanlamalarda ve en önemlisi de tanımlamalarda sürekli bir iyileştirmeye gidiyoruz. Bunun için en büyük kaynağımız, yorum ve eleştirilerden oluşuyor. Bu da yarışmanın güvenilirliği ve saygınlığını artırıyor. Lojistik Ödülleri Yarışması, önümüzdeki yıllarda büyük gelişmeler gösterecektir.”

Jüri tarafından yapılan değerlendirmeye esas olan hesaplamalarla ilgili açıklamada bulunan Organizasyon Komitesi Üyesi Atilla Yıldıztekin ise “2009 ve 2010 yılında gerçekleşmiş verileri ayrı ayrı hesaba katmakla birlikte, iki yıl arasındaki farklara da puan vererek gelişimi ödüllendirmek istedik” diyerek şunları söyledi: “Lojistik Ödülleri Yarışması’nın belki de en önemli özelliği, bir yanıyla aritmetik verilerin değerlendirme sonuçlarını etkilemesi ama diğer yanıyla da küçük ölçekli olmakla birlikte yenilik yapan, hamle yapan, gelişim gösteren kurumlara da kazanma şansı tanımasıdır. Bunun şüphesiz en önemli nedeni, iki yıl arasında oluşan ciro, istihdam ve de yapılan işi ölçerek farkı değerlendirmeye katan hesaplama yöntemidir. Yarışmanın gelecek yıllarda çok daha büyük ilgi çekeceğine inanıyorum.”

 

İlker Altun: “Atlas heykelciğini almanın, gelecekte daha önemli olacağına inanıyorum”

Ödül töreninde konuşma yapan Organizasyon Komitesi üyesi İlker Altun ise en az ilki kadar heyecan ile çalıştıklarını ifade ederek, “Bu ödül ile Türkiye’nin taşımacılık ve lojistik endüstrisinde mal ve hizmet üreten maharetli kişi ve kurumlarını övmek istedik. Çünkü bunu hak ettiklerine inanıyoruz” diye konuştu.

            Türkiye’de lojistiğin GSMH içindeki payının henüz yüzde 8-10 düzeyinde olduğunu ve buna göre 45-50 milyon dolar civarında bir lojistik pazardan söz etmenin mümkün olduğunu kaydeden Altun, “Fakat, lojistik muazzam bir gelişim içinde. Hele hükümetin koyduğu 2023 yılı ekonomik hedeflerine ulaşmakta taşımacılık ve lojistik işletmelerine büyük görev düşmektedir. Havada, karada, denizde çok ciddi hedefler koyulmuştur. Lojistikte dünya markaları yaratmak da bunlar arasında yer alıyor. İşte bu hedeflerin ardında koşturan ve yarın da bu hedefleri gerçekleştireceklerine inandığımız taşımacılık ve lojistik firmalarının en başarıları, en cesurları ve bilgiyi paylaşmakta en açık olanları Atlas figürünü şirket müzelerine götürecekler” dedi. 

Bir önceki yarışmaya göre bu yarışmanın kategorisinde, kriterlerinde, puanlamalarında, hazırlık ve değerlendirme süreçlerinde iyileştirmeler gerçekleştirildiğinin altını çizen İlker Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her geçen yıl daha da iyileşecek olan Lojistik Ödülleri yarışmasının sektöre ve ülkemiz ekonomisine büyük faydalar getireceğine inanıyorum. Lojistik ödülleri, Türkiye’nin en önemli markalarının alıp müzesine götürmek istediği bir konsept içerisinde dağıtılmaktadır. Organizasyonu gerçekleştiren komitenin oluşumundan, jüri üyelerinin seçimine, kategoriler ve kriterlerin saptanmasından, hesaplama yöntemine, başvuruların toplanmasından, değerlendirmelerin yapılmasına kadar her aşamada büyük bir titizlik ve tarafsızlık örneği yaşanmaktadır. Bu da; sırtında dünya yerine kargo taşıyan figüratif Atlas heykelciği şeklindeki ödüllerin çekiciliğini artıran en önemli etkendir. Atlas heykelciğini almanın, gelecekte daha da önemli olacağına inanıyorum.”

 

Çetin Nuhoğlu: “Başarı takdire muhtaçtır”

TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Başkanı Çetin Nuhoğlu ise törende yaptığı konuşmasına, “Başarı takdire muhtaçtır” diyerek başladı.  Nuhoğlu konuşmasında,  yıllardır emek harcayan, şirketleri çok daha iyi yerlere getirme mücadelesi veren, bunu ekip ruhu içinde yapan ve çok daha önemlisi gelecek konusunda da sürdürülebilir rekabetçiliği oluşturacak alt yapıyı kuran şirketlerin bu tip ödüllerle desteklenmesinin, farkındalık yaratılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

logitrans Transport Lojistik Fuarı’nda gerçekleştirilen ödül töreninde fuar ile ilgili de açıklamalarda bulunan Nuhoğlu şunları söyledi: “Bir önceki yıla oranla üstüne katarak büyüyen, oldukça başarılı bir fuar oluşmuş. Özellikle yabancı katılımcıların ilgisi dikkat çekici. Alman Ulaştırma Bakanı Müsteşarı’nın logitrans’a göstermiş olduğu ilgi ve alaka sektörün önemi açısından da bir kez daha altı çizilecek bir davranıştı. Bu tip fuarlar aslında hem iletişim, hem işbirliği hem rekabet analizi, hem rekabet öncesi işbirliğinin temel taşlarıdır. Bu anlamda iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Hepsinden ötesi de sahiplenmenin ve gelecek tasarımı için önemli girdilerin sağlandığı alanlardır. Fuarın da bu seviyeye getirilmesinde gösterilen başarıdan dolayı tüm ekibi kutluyorum.”

‘İkinci Lojistik Ödülleri Töreni' videosunun tamamı www.aysberg.tv adresinde...

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA