25 Nisan 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

Hyundai Motor İlk Hidrojenli Kamyonları İsviçre’ye Teslim Etti

İsviçre'deki müşterilere teslim edilen dünyanın ilk seri üretim adedi ağır hizmet yakıt hücreli kamyonunun yedi adedi operasyona başlarken bu araçların emisyon yerine sadece su yaymasıyla taşımacılıkta önemli dönüşümün başlangıcına işaret ediliyor.

Hyundai Motor İlk Hidrojenli Kamyonları İsviçre’ye Teslim Etti

13 Ekim 2020 Salı 09:40

Geçtiğimiz yıl Hyundai Motor Company ve H2 Energy arasındaki bir ortak girişim olan Hyundai Hydrogen Mobility (HHM), bir H2Energy, Alpiq ve Linde ortak girişimi olan Hydrospider İsviçre ve Avrupa ülkelerinde yeşil taşımacılık ağı kurmak için bir ortaklık oluşturmuştu. Yıl sonuna kadar 50’ye ulaşması beklenen XCIENT Fuel Cell'in teslimatı, Hyundai'nin ticari araçlarının Avrupa pazarına resmi girişini işaret ediyor ve şirketin Kuzey Amerika ve Çin ticari pazarlarına genişlemesi için bir mihenk taşı olarak değerlendiriliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hyundai Motor Ticari Araç Bölümü Başkanı ve Başkan Yardımcısı In Cheol Lee, "XCIENT Yakıt Hücresi’nin teslimatı, sadece Hyundai'nin hidrojeni zorlaması için değil, aynı zamanda küresel topluluğun hidrojeni temiz bir enerji kaynağı olarak kullanması için de yeni bir sayfa başlatıyor. Bugünün teslimatı, temiz mobilite için sonsuz olanaklar sunduğu için sadece bir başlangıç. İlk XCIENT Yakıt Hücreli kamyonların başarılı bir şekilde teslim edilmesiyle, Avrupa'nın ötesinde, halihazırda büyük ilerleme kaydettiğimiz Kuzey Amerika ve Çin'e genişleme planımızı gururla duyuruyoruz" dedi. 

XCIENT Fuel Cell'in üretim kapasitesi, temiz mobiliteye olan talep arttıkça Avrupa, ABD ve Çin'e genişlemesini desteklemek için 2021 yılına kadar yılda 2.000 adede ulaşacak. Kapasitedeki artış, bir hidrojen toplumunun yaratılmasını desteklemek için bir hidrojen ekosisteminin kurulmasında önceden açıklanan 6,4 milyar USD'lik hisseye ek olarak 1,3 milyar USD'lik bir yatırımla desteklenecek.

2030’a kadar 12 binden gazla yakıt hücreli kamyonun ABD yollarında olmasını tahmin eden Hyundai, Çin’de büyük bir gelişim trendinde olan hidrojenli araçlar konususnda bir ortak girişim kurmayı amaçlıyor.

Hyundai Motor İlk Hidrojenli Kamyonları İsviçre’ye Teslim Etti

Hyundai ve H2 Energy, Avrupa’da hidrojen hareketlilik ekosisteminde önder olma hedefiyle bir ortak girişim olan Hyundai Hydrogen Mobility’yi kurduklarını açıklamışlardı. Kurulan modele göre müşteriler, XCIENT Yakıt Hücreli kamyonlarını HHM'den ilk yatırım gerektirmeyen ve kullanım başına ödeme esasına göre kiralayacaklar. Hyundai, üretim genişletme planının bir parçası olarak,  bu anlaşma kapsamında 2025 yılına kadar 1.600 ticari yakıt hücreli kamyon tedarik etmeyi planlıyor.

Büyüyen hidrojen ekosistemini desteklemek için, Hyundai; İsviçre'de 100'den fazla hidrojen yakıt istasyonu kurmayı planlıyor.

XCIENT, 95 kW'lık çift yakıt hücresi desteğine sahip 190 kW'lık bir hidrojen yakıt hücresi sistemi tarafından güç alıyor. Yedi büyük hidrojen tankıyla yaklaşık 32.9 kg hidrojenden oluşan bir kombine depolama kapasitesi sunan XCIENT için şarj başına sürüş menzili, yaklaşık 400 km. Her kamyon için yakıt doldurma süresi yaklaşık 8 ile 20 dakika arasında sürüyor.

Hyundai, önümüzdeki birkaç yıl içinde özel bir hidrojen yakıt hücreli kamyon platformunda yer alacak olan XCIENT Yakıt Hücresi için tam bir model değişikliğine gideceğini açıkladı. Yeni model, geliştirilmekte olan bir e-aks ve iki 200-kW yakıt hücresi sistemine sahip olacak. Yeni model serisi, Avrupa'nın başlıca ağır hizmet kamyon pazarının önemli bir bölümünü kapsayabilecek 4x2 ve 6x2 kargo kamyonları ve 4x2 çekicileri içerecek. 44 tonluk GCW çekici, tek bir şarjla 1.000 kilometreye kadar menzile sahip olacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA