22 Kasım 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara15°C

Hilal Trans Y.K.Bşk. Şerafettin Aras İBB’ye Ateş Püskürdü

İBB bünyesinde bulunan Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü UKOME tarafından 26 Kasım 2020 tarihinde alınan bir kararla uluslararası taşımacılıkta çalışan araçlar için de Yük Taşıma Aracı Güzergah Kullanım İzin Belgesi şartı getirildiğini iddia eden

Hilal Trans Y.K.Bşk. Şerafettin Aras İBB’ye Ateş Püskürdü

07 Haziran 2021 Pazartesi 14:11

Hilal Trans Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, “İBB Karayolu Yük Taşımacılığı Yönergesi, İBB sınırları içerisindeki yük taşıması hareketlerine düzenleme getiriyor. İzin belgesi ücretli; bedeli taşıtın tonajına göre yıllık 545-645 TL aralığında. Bakanlığa yetki belgesi, taşıt kartı harçları yatıran uluslararası taşımacı bir de İBB'ne mi har(a)ç yatıracak?” diyerek şunları söyledi:

“Bu düzenlemelere esas teşkil eden “Yük Taşıma Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesi” adı altında bir belge var. Her araç için ayrı alınıyor ve aracın faaliyeti ile ilgili yasaklı/izinli saat ve güzergahları belirliyor. Bu belge gene İBB bünyesindeki TUHİM (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü) tarafında tahsis ediliyor. Taşımacılar, Yük Taşıma Aracı Güzergâh Kullanım İzin Belgesinde yazılı güzergâhta ve saat dilimlerinde faaliyet göstermek zorundalar. Bunun yanında TUHİM, sürücülere de “Yük Taşıma Aracı Kullanım Kartı” veriyor. Hem İzin Belgesi hem de Kullanım Kartı azami 1 yıllık süreli tanzim ediliyor. İzin belgesi ücretli; bedeli taşıtın tonajına göre yıllık 545-645 TL aralığında. Kullanım Kartını bilmiyorum, onun da az-çok bir ücreti olsa gerek.

Şimdiye kadar UKOME'nin önerdiği düzenlemeler doğrultusunda oluşturulan yönergenin köprü, trafiğe izin verilen bölge ve saatler gibi birkaç pratik uygulaması dışında bizleri hususen kapsayan bir yönü ile karşılaşmadık. Lakin geçen gün İBB Lojistik ve Terminaller Müdürlüğü kaynaklı edindiğimiz şifahi bir bilgiye göre Yük Taşıma Aracı Güzergah Kullanım İzin Belgesi ile Yük Taşıma Aracı Kullanım Kartı yükümlülüğü, uluslararası yük taşımacılığında kullanılan araçlar ve bunların sürücüleri için de geçerli kılınmış. Ben bunları yazarken henüz bir yönerge revizyonu ya da karar metni yayınlanmış değildi. Edindiğimiz şifahi bilgi umarım yanlış anlaşılma ya da değerlendirmeden ibaret bir haberdi. Eğer İBB dış ticaretin taşımasından da harç almaya kalkacak ise, söyleyecek çok sözümüz olur ve yürütmeyi durdurma ile kararın iptali için sektör olarak tüm hukuki yollara başvururuz. Bu şehrin sakinleri ve uluslararası taşımacıları olarak demokratik tepkimiz de günü gelince mutlaka tecelli eder.

UKOME, İBB Başkanı Sayın. Ekrem İmamoğlu başkanlığında 26.11.2020 tarihinde yapılan toplantıda, (UND dahil) temsilcilerin hemen hepsi önerilen düzenlemelerin uygun altyapıya kavuşulana ve pandemi belası savuşturulana kadar ertelenmesi doğrultusunda görüş bildirmiş. UKOME de düzenlemelerin 31.05.2021 itibarı ile uygulanması kararını alıp toplantıyı sonlandırmış. Anılan tarih geldiğinde de aldığımız duyumdan anlaşılan o ki, yeni bir toplantı yapılmış ve işin içerisine uluslararası taşımacılıkla ilgili faaliyet gösteren araçlar da dahil edilmek üzere 26.11.2020 tarihli gündem maddelerinin tam kapsamlı olarak fiilen hayata geçirilmesi kararı alınmış.

Elimde istatistiki veri olmamakla beraber, ülke çapında kayıtlı 860.000 ağır vasıtanın hiç olmazsa 200.000 civarında bir kısmının  gene bir şekilde İstanbul'a geliş-gidişinin olduğunu düşünüyorum. Toplamda yıllık 200 milyon (eski parayla trilyon) TL harca tekabül eder. İstanbul merkezli 350 uluslararası taşımacılık firmasında ortalama 50-60 birimden 20.000 civarında doğrudan UKOME'nin ilgi sahasına yeni katılan "yolunacak kaz" oluşuyor. Gene ülke genelinden gidersek, 50.000 birimlik milli TIR filomuzun kahir ekseriyetinin İstanbul ile az ya da çok bir işi olduğunu varsayabiliriz. Böylece “kaz” sayısı toplam 40.000 birime çıkıyor. Yıllık 24 milyon TL eder. İşte geçen günkü UKOME toplantısının 1 yıllık ekstra hasılatı.”

Resmi metni merakla beklediklerini dile getiren Aras; “Tartışmlara boğulmadan, yargı süreçlerine sürüklenmeden Yönergenin İstanbul içi taşıma faaliyetine özgü olduğu vurgulanır,gibi kısa bir cümle ilavesi ile konu dış ticaret bağlamında iyice netleştirilir. Mesela “Dış ticarete konu malların taşınması bu yönergenin .... maddelerinden muaftır.” Hepsi bu kadar.” diyerek açıklamasını bitirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA