25 Aralık 2024
  • İstanbul9°C
  • Ankara7°C

Hava Kargo Rusya-Ukrayna Savaşından Etkilense de Sağlıklı Performansını Sürdürüyor

Cenevre - Çin’deki Covid kısıtlamaları ile Rusya-Ukrayna savaşı hava kargonun büyüme performansı üzerindeki baskısını sürdürüyor.

Hava Kargo Rusya-Ukrayna Savaşından Etkilense de Sağlıklı Performansını Sürdürüyor

04 Ağustos 2022 Perşembe 18:12

Bu olumsuz etmenlere rağmen Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava kargonun Haziran 2022 döneminde 2021’nin aynı dönemine kıyasla yavaşlasa da sağlıklı ve istikrarlı bir performans gösterdiğini duyurdu. Avrupa bölgesi küresel ölçekte hava kargoda en zayıf performans kaydeden bölge olmaya devam ediyor.

Kargo ton-kilometre (CTKs) cinsinden ölçülen küresel talep, bu yıl Haziran ayında 2021 yılı Haziran seviyelerinin yüzde 6,4 altında gerçekleşti, uluslararası operasyonlar için bu oran yüzde 6,6 oldu.

Mayıs ayında ise küresel kargo talebi bir önceki Mayıs ayına göre yıllık bazda yüzde 8,3'lük düşüş göstermişti.

IATA verilerine göre yılın ilk yarısında küresel talep 2021 seviyelerinin yüzde 4,3 altında kaldı, uluslararası operasyonlar için bu oran -4,2 oldu. COVID öncesi seviyelere kıyasla (2019) yarı yıllık talep ise yüzde 2,2 arttı.

Yeni uçaklarla kapasite artıyor

Öte yandan sınırların açılması ve Covid kısıtlamalarının hafiflemesi nedeniyle hava kargoda yolcu uçakları gövde kapasitesinin kullanılması sayesinde toplam Kapasite Haziran 2021'in yüzde 6,7 üzerine çıktı. Uluslararası operasyonlar için kapasite artışı yüzde 9,4’e ulaştı..

2021 yılının ilk yarısına göre 2022 ilk yarı yılın kapasitesi yüzde 4,5 (uluslararası operasyonlar için yüzde 5,7) arttı. COVID öncesi seviyelere göre talep% 2,5 arttı.

IATA tarafından yapılan değerlendirmeye göre hava kargo performansı çeşitli faktörlerden etkilenirken bu nedenler şöyle sıralanıyor.

* Çin'de Omicron nedeniyle yaşanan kilitlenmelerin hafiflemesiyle Haziran ayında ticaret faaliyetlerde hızlanma meydana geldi. Gelişmekte olan bölgeler (Latin Amerika ve Afrika) daha güçlü hacimlerle büyümeye katkıda bulundu.

* Kargo talebinin ve dünya ticaretinin öncü göstergesi olan yeni ihracat siparişleri, Çin hariç tüm pazarlarda azaldı.

* Ukrayna'daki savaş, Rusya ve Ukrayna merkezli birçok havayolu şirketi kilit kargo oyuncuları olduğu için Avrupa'ya hizmet etmek için kullanılan kargo kapasitesini düşürmeye devam ediyor.

Yılın ikinci yarısı için temkinli yaklaşım

IATA Genel Direktörü Willie Walsh hava kargonun küresel performansına ilişkin olarak “2022'in ilk yarısındaki hava kargo talebi, COVID öncesi seviyelerin yüzde 2.2 üzerinde seyrediyor. Bu, özellikle tedarik zinciri kısıtlamalarının devam etmesi ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle kapasite kaybı göz önüne alındığında yine de güçlü bir performans. Mevcut ekonomik belirsizliklerin hava kargo talebi üzerinde çok az etkisi oldu, ancak gelişmelerin ikinci yarıda yakından izlenmesi gerekecek " dedi.

Bölgesel bazda en iyi performans Güney Amerikalı taşıyıcılardan

Asya-Pasifik havayolları, hava kargo hacimlerinin Haziran 2022'de 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 2,1 azaldığını gördü. Bu, Mayıs ayındaki yüzde 6,6'lık düşüşün üzerinde önemli bir gelişme oldu. Yılın ilk yarısında talep 2021 seviyesinin yüzde 2,7 altında kaldı. Bölgedeki havayolları, Çin'deki Omicron ile ilgili kapanmalar nedeniyle daha düşük ticaret ve üretim faaliyetlerinden büyük ölçüde etkilendi, ancak bu kısıtlamalar kaldırıldıkça Haziran ayında baskılar hafiflemeye devam etti. Bölgedeki mevcut kapasite Haziran 2021'e göre yüzde 6,2 azaldı.

Kuzey Amerika taşıyıcıları, Haziran 2022'de kargo hacimlerinde Haziran 2021'e göre yüzde 6,3 düşüş kaydetti. Yılın ilk yarısında talep 2021 seviyesinin yüzde 3,3 altında gerçekleşti. Yüksek enflasyon bölgeyi etkiliyor. Asya-Kuzey Amerika pazarındaki talep azaldığı için Avrupa- Kuzey Amerika pazarı da düşmeye başladı. Kapasite Haziran 2022'de Haziran 2021'e göre yüzde 5,6, 2022'nin ilk yarısında ise yüzde 6,1 arttı.

Avrupa pazarında ciddi düşüş

Avrupalı taşıyıcılar Haziran 2022'de kargo hacminde 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 13,5'lik bir düşüş gördü. Bu, tüm bölgelerin en zayıf performansı olarak kayıtlara geçti. Bununla birlikte, 2022'nin başından bu yana talepteki en keskin düşüşün görüldüğü Mayıs ayı performansına göre hafif bir iyileşme oldu. Bu Ukrayna'daki savaşa atfedilebilir. Omicron nedeniyle Asya'daki işgücü kıtlığı ve düşük üretim faaliyeti de hacimleri etkiledi. Kapasite Haziran 2022'de Haziran 2021'e göre yüzde 5,6 arttı. İlk yarıda talep 2021 seviyesinin yüzde 7,8 altında kalırken,kapasite ise yüzde 3,7 üzerinde gerçekleşti.

Ortadoğu taşıyıcıları Haziran ayında kargo hacimlerinde yıllık yüzde 10,8'lik bir düşüş yaşadı. Rusya üzerinden uçmamak için yönlendirilen trafiğin önemli faydaları Ortadoğu pazarı için gerçekleşemedi. Kapasite Haziran 2021'e göre yüzde 6,7 arttı. Yılın ilk yarısında talep, tüm bölgelerin en zayıf ilk yarı performansı olan 2021 seviyelerinin yüzde 9,3 altında gerçekleşti. İlk yarı kapasite 2021 seviyelerinin yüzde 6,3 üzerine çıktı.

Güney Amerika ve Afrika pazarları yükselişte

Güney Amerika merkezli taşıyıcılar Haziran 2022'de kargo hacimlerinde Haziran 2021'e göre yüzde 19,6 artış bildirdi. Bu, tüm bölgelerin en güçlü performansı oldu.Bu bölgedeki havayolları, yeni hizmetler ve kapasite sunarak ve bazı durumlarda önümüzdeki aylarda hava kargo için ek uçaklara yatırım yaparak iyimser bri tablo sergiliyor. Haziran ayında kapasite 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 29,5 arttı. İlk yarı yıl talebi 2021 seviyelerinin yüzde 21,8 üzerinde, yarı yıl kapasitesi ise 2021 seviyelerinin yüzde 32,6 üzerinde gerçekleşmişti. Bu, tüm bölgelerin en güçlü ilk yarı yıl performansı oldu.

Afrika havayolları, Haziran 2022'de kargo hacimlerinin Haziran 2021'e göre yüzde 5,7 arttığını gördü. Latin Amerika'daki taşıyıcılarda olduğu gibi, bu bölgedeki havayolları da ek kapasite getirerek iyimserlik için yeni adımlar attılar. Kapasite Haziran 2021 seviyelerinin yüzde 10,3 üzerine çıktı. İlk yarı yıl talebi 2021 seviyelerinin yüzde 2,9 üzerinde, yarı yıl kapasitesi ise 2021 seviyelerinin yüzde 6,9 üzerinde gerçekleşti.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA