29 Mart 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

Hava Kargo İlk Beş Ayda Kesintisiz Büyümesini Sürdürüyor

Küresel ölçekte hava kargo sivil havacılık sektörünün pandemi koşullarında umudu olmaya ve büyüme performansını her ay yüksek oranlarda artırmaya devam ediyor.

Hava Kargo İlk Beş Ayda Kesintisiz Büyümesini Sürdürüyor

16 Temmuz 2021 Cuma 20:27

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), küresel hava kargo pazarları için Mayıs 2021 verilerini yayınladı ve rakamlar talebin güçlü büyüme trendini sürdürdüğünü gösterdi.

Yeni yılın ilk beş ayında da küresel ölçekte hava kargo talebi hem hacim hem de gelir olarak covid-19 dönemin üzerinde performans göstermeyi başardı.

Kuzey Amerika Pazarında Yüksek Büyüme

Hava kargodaki büyümede Kuzey Amerika pazarındaki yüksek oranlı artış en büyük paya sahip olurken, Ortadoğu ve Afrika bölgesi de talep artışında olumlu grafik çizmeyi sürdürüyor. Kuzey Amerika bölgesinde büyüme Mayıs 2019'a kıyasla yüzde 25.1 olurken, Ortadoğu bölgesi yüzde 14.1, Avrupa bölgesi yüzde 5.7 büyüme gösterdi. THY'nin içinde yer aldığı Avrupa bölgesinde Nisan 2021'de kargo talebi Nisan 2019'a kıyasla yüzde 11.1 büyümüştü.

Nisan Ayında Yüzde 12, Mayıs'ta Yüzde 9.4 Büyüme

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği- IATA tarafından yayınlanan son verilere göre hava kargo talebi ton/ km bazında (CTK) Nisan 2021'de hız kazanarak pandemi öncesi döneme kıyasla yüzde 11. 3 gibi önemli bir artış oranına ulaşırken, Mayıs ayında bu büyüme yüzde 9.4 oranında gerçekleşti.

Yılın mevcut durumda en yüksek büyüme oranına ulaşıldığı Nisan 2021 hava kargo talebi, kargo kapasitesinde yaşanan daralmaya karşın, 2018 Ağustos ayında ulaşılan zirvenin de yüzde 5 üzerine çıkmıştı.Yolcu uçakları önemli oranda yerde park halinde olduğu için hava kargoda yolcu uçaklarının kargo taşıma kapasitesi (göbek kapasitesi) yeterince kullanılamıyor.

Hükümet Desteklerinin Olumlu Katkısı

Hava kargodaki büyümede, hükümetlerin havacılık sektörüne verdikleri mali desteklerin yanı sıra, hava kargonun deniz yoluyla taşımaya kıyasla çok daha uygun bir fiyatlama şansına sahip olması ve küresel ekonomik büyümenin de uygun bir iklim yaratması temel etkenler olarak gösteriliyor.

Büyüme hızı, talebin COVID-19 öncesi seviyelere (Nisan 2019) göre %11,3 arttığı Nisan ayına kıyasla Mayıs ayında biraz yavaşladı. Bununla birlikte, hava kargo, art arda beşinci ay boyunca küresel mal ticaretini geride bıraktı.

Kuzey Amerika taşıyıcıları, Mayıs ayındaki %9,4'lük büyüme oranına 4,6 yüzde puanı katkıda bulundu. Latin Amerika dışındaki tüm bölgelerdeki havayolları da büyümeyi destekledi.

Yolcu uçakları seyahat kısıtlamaları nedeniyle yerde park halinde olduğu için kargo kapasitesi, COVID-19 öncesi seviyelerin (Mayıs 2019) %9,7 altında sınırlı kalmaya devam ediyor.

Hava Kargo Parlak Bir Nokta

Öte yandan, temel ekonomik koşullar ve uygun tedarik zinciri dinamikleri hava kargo için destekleyici olmaya devam ediyor. IATA Başkanı Willie Walsh açıklamasında,

“Ticaret ve imalattaki güçlü ekonomik büyümenin etkisiyle hava kargo talebi kriz öncesi seviyelerin %9,4 üzerinde seyrediyor. Ekonomiler açıldıkça, tüketimde mallardan hizmetlere bir kayma bekleyebiliriz. Bu, genel olarak kargo için büyümeyi yavaşlatabilir, ancak deniz taşımacılığına kıyasla artan rekabet gücü, hava kargolarını havayolları için parlak bir nokta haline getirmeye devam ediyor"dedi.

Deniz Yoluna Göre Rekabet Avantajı Artıyor

Hava kargodaki iyileşmenin bir göstergesi olarak Nisan ayında küresel ticaret yüzde 0,5 arttı.

Hava kargo talebinin önde gelen göstergeleri olan Satın Alma Yöneticileri Endeksleri (PMI'ler) çoğu ekonomide ticari güvenin, üretim çıktısının ve yeni ihracat siparişlerinin hızlı bir şekilde büyüdüğünü gösteriyor.

Konteyner taşımacılığına kıyasla hava kargonun maliyet-rekabet gücü iyileşme gösteriyor. Kriz öncesi hava kargonun ortalama fiyatı deniz taşımacılığından 12 kat daha pahalıydı. Mayıs 2021'de ise bu oran altı kat pahalı düzey olarak hesaplandı.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA