Hava Kargo Bu Yıl 175 Milyar Dolarlık Bir Büyüklüğe Ulaşacak
IATA verilerine göre hava kargo performansını iyileştirmeye, kargo taşıma kapasitesi, talebin gerisinde kalsa da büyümesi sürdürmeye devam ediyor

05 Ekim 2021 Salı 19:32
Hava kargo büyümesi kriz öncesi seviyelerin üzerinde seyir gösteriyor. 2021 yılında kargo talebinin kriz öncesi döneme kıyasla yüzde 8, 2022'de ise yüzde 13.2 büyüyeceği öngörülüyor.
2021'de hava kargonun istikrarlı yükselişi ve kriz öncesi döneme kıyasla (2019) her ay yukarı doğru artış kaydeden hava kargo talebi, iç hatlardaki yolcu artışıyla birlikte sivil havacılık sektörünün geleceği için umutlu gelişmeler olarak değerlendiriliyor.
Dünyada THY dahil 290 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve hava trafiğinin yüzde 82’sin temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA’nın Yıllık Genel kurulu ABD'nin Boston şehrinde yapılırken, sektörün performansına ilişkin önemli veriler de açıklandı.
IATA verilerine göre hava kargo performansını iyileştirmeye, kargo taşıma kapasitesi, talebin gerisinde kalsa da büyümesi sürdürmeye devam ediyor. Hava kargo büyümesi kriz öncesi seviyelerin üzerinde seyir gösteriyor. 2021 yılında kargo talebinin kriz öncesi döneme kıyasla yüzde 8, 2022'de ise yüzde 13.2 büyüyeceği öngörülüyor.
IATA verileriyle hava kargo gelirlerinin 2021'de 175 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. 2022'de kargo gelirlerinin 2021 performansına yakın bir tablo sunması ve 169 milyar dolar düzeyinde bir rakamın gerçekleşeceği hesaplanıyor.
Öte yandan en son verilerle hava kargo aylık bazda Ağustos ayında Kargo ton kilometre (CTK) olarak 2019 ‘un aynı dönemine kıyasla yüzde 7.7 artış gösterdi.
Kargoda Kapasite Artışı Talebin Gerisinde
IATA Başkanı Willie Walsh hava kargonun talep cephesinde ciddi bir performans sergilediğinii ancak önemli oranda kapasite yaratılamama sorunu yaşadığını belirterek “ Hava kargo Ağustos ayında yeni bir güçlü ay performansı daha gerçekleştirdi. Pek çok ekonomik gösterge hava kargonun yıl sonunu yeni bir zirvede tamamlayacağına işaret ediyor. Uluslararası uçuşlar pandemi kısıtlamaları nedeniyle önemli bir baskı altında ve çok az sayıda yolcu uçağının gövde kapasitesini kargo amaçlı kullanabiliyoruz. Tedarik zincirinde yaşanan sorunlar da sektörü etkiliyor” dedi.
Gelecek Yıl Yolcu Tarafında da İyileşme Bekleniyor
IATA yolcu talebindeki artışın da iyimser bir grafik çizdiğini açıklayarak, 2022'de, yani gelecek yıl yurtiçi uçuşlarda yolcu talebinin kriz öncesi rakamları yakalayacağı öngörüsünde bulundu.
IATA verileriyle iç hatların desteğinde toplam yolcu sayısı bu yıl 2.3 milyar yolcuya çıkacak. Ancak uluslararası uçuşlarda kısıtlamaların, karantina uygulamalarının sürmesi nedeniyle toplam yolcu sayısında 2021 yılında, kriz öncesi olan 2019 yılı rakamının ancak yüzde 40'ına ulaşabilecek.
2022 yılında ise toplam yolcu sayısının 3.4 milyar kişiye çıkması bekleniyor. Bu rakam 2019 yılındaki 4.5 milyar yolcu sayısının ancak yüzde 61'ine denk gelecek.
2021'de yurtiçi uçuşlarda yolcu talebinin kriz öncesi (2019) seviyelerinin %73'üne ulaşması bekleniyor.
2022'de ise iç talebin kriz öncesi (2019) seviyelerinin %93'üne ulaşacağı öngörülüyor.
Öte yandan 2021'de uluslararası uçuşlarda yolcu sayısı kriz öncesi (2019) seviyelerinin ancak %22'sine ulaşabilecek. 2022'de yolcu sayısında 2019 seviyelerinin %44'üne yakın bir orana ulaşılması bekleniyor.
IATA Başkanı "İyileşmeye Doğru Giden Yol Görünüyor Artık"
IATA Başkanı Willie Walsh havacılık sektörünün operasyonel maliyetleri azaltma konusunda önemli bir performans sergilediğini belirterek şunları söyledi :
"COVID-19 krizinin havayolları için boyutu çok büyük. 2020-2022 döneminde toplam kayıplar 200 milyar doları aşabilir. Havayolları hayatta kalabilmek için maliyetlerini önemli ölçüde azalttı ve işlerini mevcut fırsatlara göre uyarladı. Bu sayede 2020'de 137,7 milyar dolara ulaşan zararın bu yıl 52 milyar dolara düştüğünü göreceğiz. Zararın boyutu 2022'de daha da azalacak ve 12 milyar dolara düşecek. Krizin en derin noktasını çoktan geride bıraktık. Ciddi sorunlar devam etse de, iyileşmeye giden yol kendini göstermeye başladı".
Gelirde Artış Beklentisi Yüzde 40
IATA verilerine göre operasyonel maliyetlerini krizde yüzde 35 oranında azaltan havayollarının toplamda 2021 yılında gelirlerinin 2020'ye kıyasla %26,7 artarak 472 milyar dolara (2009 seviyelerine benzer) ulaşması bekleniyor. 2022'de %39,3'lük gelir büyümesi sayesinde endüstri gelirlerinin 658 milyar dolara (2011 seviyelerine benzer) yükseleceği hesaplanıyor.
Yolcu gelirleri 2021'de endüstri gelirlerine 227 milyar dolar katkıda bulunacak ve bu rakam 2022'de 378 milyar dolara yükselecek.
Havacılık Sektörünün Borç Yükü 640 Milyar Dolar
Bu arada IATA verilerine göre pandemi döneminde havayollarına hükümetler tarafından sağlanan mali destek 243 milyar dolar oldu. Bu rakamın 81 milyar doları ağırlıkla maaş desteği olurken, yaklaşık 110 milyar dolarlık bölüm ise geri ödenmesi gereken bir mali destek niteliği taşıyor. IATA havayollarının 650 milyar doların üzerinde büyük bir borç yükü ile karşı karşıya bulunduğunu açıkladı.
Arkas’a Gemi İnsanı İstihdamında Yeni ÖdülArkas, 5’inci Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde “En Fazla Gemi İnsanı İstihdamı Sağlama” ödülünün sahibi oldu.06 Temmuz 2026 Pazartesi 14:43Denizcilik
Demiral 30’uncu Yılında Filosunu Tırsan ile GüçlendirdiDemiral Uluslararası Nakliyat, 30’uncu yıl yatırımı kapsamında Tırsan’dan 5 adet Yeni Nesil Tenteli Perdeli Multi-Ride teslim alarak uluslararası taşımacılık kapasitesini artırdı.06 Temmuz 2026 Pazartesi 14:22Ticari Araçlar
Medcem Üretim Sahasını Komatsu İş Makineleriyle GüçlendirdiMedcem, yüksek kapasiteli çimento operasyonlarında verimliliği artırmak amacıyla Komatsu iş makineleriyle makine parkını güçlendirdi.06 Temmuz 2026 Pazartesi 13:51İş Makineleri
Marport ve CMA CGM İş Birliğinde Yeni DönemCMA CGM’in FEMEX servisi, CMA CGM MARLIN gemisinin ilk düzenli uğrağıyla Marport operasyonlarına başlayarak Kuzey Avrupa-Türkiye hattındaki bağlantıları güçlendirdi.06 Temmuz 2026 Pazartesi 13:32Denizcilik
Kayhanlar’ın Avrupa’dan Orta Doğu’ya Tek Tercihi TırsanTırsan, uluslararası taşımacılığın deneyimli şirketi Kayhanlar’a 6 adet Tenteli Perdeli treyler teslim etti. Bu yatırımla birlikte Kayhanlar’ın filosundaki Tırsan araç sayısı 30 adet Tenteli Perdeli ve 4 adet Low-bed olmak üzere toplam 34’e ulaştı.03 Temmuz 2026 Cuma 21:17Ticari Araçlar
Mercedes-Benz Türk’te İletişim Fonksiyonları Tek Çatı Altında GüçleniyorMercedes-Benz Türk, 1 Ocak 2026 itibarıyla Kurumsal İletişim ve Pazarlama İletişimi fonksiyonlarını tek çatı altında bir araya getirerek iletişim yapılanmasını daha bütünsel bir yapıya taşıdı.03 Temmuz 2026 Cuma 13:34Ticari Araçlar
AB Takograf Engeline Jet Taksi AlternatifiEyüp Lojistik, Jet Taksi filosuyla AB takograf düzenlemesine rağmen Avrupa’ya 48 saatte teslimat hizmetini sürdürüyor.03 Temmuz 2026 Cuma 12:53Lojistik
Allison Transmission CV90 MkIV Araçları İçin 4040 MX Şanzıman Tedarik EdecekAllison Transmission, BAE Systems Hägglunds ile CV90 MkIV piyade muharebe araçları için 4040 MX şanzıman tedarikini kapsayan 250 milyon dolarlık anlaşma imzalayarak paletli savunma programlarında tarihindeki en büyük tek seferlik sözleşmeye imza attı.02 Temmuz 2026 Perşembe 16:32Ticari Araçlar
GAİD’den Antrepo İşleticilerine Bilgilendirme SemineriAntrepo işleticilerine yönelik seminerde, gümrüklü antrepo süreçlerine ilişkin güncel başlıklar sektör temsilcileriyle paylaşıldı.02 Temmuz 2026 Perşembe 15:17Lojistik
Turkish Cargo Üst Üste İkinci Kez Yılın Küresel Hava Kargo Taşıyıcısı SeçildiTurkish Cargo, World Air Cargo Awards kapsamında üst üste ikinci kez “Yılın Küresel Hava Kargo Taşıyıcısı” seçildi.02 Temmuz 2026 Perşembe 13:44Havayolu
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2026 Kargo Haber
















Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.